12-Snabba Frågor till: Alexander Björk

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Alexander har synts titt som tätt med bland annat stor mört, abborre och idar! Han innehar det Svenska rekordet på just id på magiska 3780 gram och han fångade nyligen en otroligt fin lake efter ett stort antal blankpass… Så han är en extremt målmedveten metare och ni kommer få läsa mer om det i en av frågorna plus mycket annat! Så nu är det dags att lämna över ordet till Alexander och bjuda er på riktigt bra svar och härliga bilder.

Alexander Björk med en stor Id

1. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Det finns ett par stycken arter som ligger mig varmt om hjärtat, men de absoluta
favoriterna måste vara Mört, Färna, Abborre och Ål. När det kommer till abborren och mörten blir det en helt annan fisk när de kommer upp i storlek. Och man hamnar i något slags chocktillstånd när man får första glimten av dem. Det finns inte en enda bild i världen som kan beskriva deras storlek och brutalitet fören man har dem i famnen. Färnan kan jag inget annat än att älska med deras styrka och natursköna miljö man finner dem i. När det kommer till Ålen fascinerar den mig på alla möjliga sätt, deras levnadssätt och allt det mystiska runt omkring dem!

Mitt absolut bästa och knäsvagaste minne var ifrån våras då jag lyckades med bedriften att fånga och uppleva den magiska aborren på 2790g från Rögledammar.

Sedan långt tillbaka har jag drömt om att lura upp en abborre över magiska 2 kg. Genom åren har jag kört många resultatlösa ströpass. Och bestämde mig därför för att göra en monstersatsning i välkända Rögledammar. Veckan innan jag skulle åka iväg kom influensan och detta var inte sant… Jag började ösa i mig läkemedel och dricka litervis med vatten för att rensa ur kroppen men ingenting hjälpte.
Men detta skulle inte sätta stopp för mitt abborrefiske, så när dagen väl kom packade jag bilen med mina saker och åkte iväg. När allting var uppackat och tältet stod på sin plats var det bara att köra igång. Tanken var att jag skulle köra så länge det behövdes. Kvällen till den 6:e april efter totalt 11 dagar och endast 1 abborre, började jag riva ner mitt tält mitt i natten och i spöregnet för ett platsbyte.

När jag väl hade bytt plats och fått upp mitt tält var det bara att lägga sig för att få någon ynka timmas sömn innan morgondagens fiske. När klockan blir 07.00 på morgonkvisten bugar mitt spö tungt. Efter att mothugget satt gick pulsen ner då jag kände en massiv tyngd, ”fasen en brax…” Men när fisken sakta började komma inåt börjar de hårda borre knyckarna, och det var just i denna mikroskopiska sekund som pulsen gick från 0 till 100! Jag börjar skaka i hela kroppen. Vid min sida har jag Victor Englund som står redo för håvning. Och det är inte fören vi ser abborren i vattnet som jag börjar känna mig yr och svimfärdig, den är helt enorm! När väl abborren låg i håven stod vi helt mållösa och bara kollade ned på den.

Jag sprang bort och hämtade Manfred Isberg som knäppte några snygga foton innan hon fick simma tillbaka hem igen. Denna oförglömliga morgon kommer följa med mig i minnet livet ut!

Alexander Björk med en stor abborre

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Det finns många duktiga metare i Sverige som är intressanta att följa. Men den person som varit min stora förebild inom metet är Martin Bowler. Han är inte svensk men hans sätt att tänka, fiska och den enorma envisheten har fascinerat mig sedan jag började med metet. I ”Catching the impossible” ger han sig på de näst intill omöjliga. Jag fiskar mycket hellre 1 art istället för 10 olika. Då går jag in helhjärtat för den arten och ser till att verkligen plugga in varenda liten detalj om deras ekologi. Därefter fiska så många gånger det behövs för att lyckas.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemenesportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Jag tror det mesta handlar om att metet är mycket mer tidskrävande om man ska lyckas än allt annat fiske. Det är en väldigt stor process kring det hela om man verkligen ska lyckas. Man behöver släpa på en stor packning, sätta upp tält, mäska upp en plats. Jag tror många är allt för bekväma och därav vågar inte många pröva på metet. Och som sagt, tiden. Man kan inte vänta sig att sitta en heldag, och tro det ska hända saker. Och så tror jag inte många finner glädje i att t.ex sitta 3 veckor i sträck för att få en mört. Därför tror inte jag det finns något speciellt för att metat ska träda fram mer. Man måste bara älska det från grund och botten.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Förutom fisket är jag egen företagare och driver ett gym i Borås. Dessutom är jag bilintresserad men inget av dessa är på samma nivå som fisket.

5. Du har en förmåga att lyckas fånga riktigt stora fiskar, men du lägger även ned väldigt mycket tid på ditt fiske. Men vad är det som driver dig? Vad är det som gör att du kan t.ex. lägga 18 “misslyckade” pass på laken men ändå fortsätta nöta?

Det har aldrig fallit mig i smaken att göra något halvdant, jag går in helhjärtat om jag ska
se till att lyckas. Det är allt eller inget, jag viger mitt liv åt det, jag blir helt enkelt besatt. När jag då har ett mål för en viss art spelar det inte någon roll hur mycket jag känner för att ge upp. Eller hur jobbigt och meningslöst det än verkar så fortsätter jag enda tills dagen jag lyckats uppnå mitt mål. Även om det så skulle ta mig tusen blankpass efter varandra.

Det som driver mig är känslan man får när dagen kommer då man lyckats få den där speciella fisken. Det går inte ens att beskriva med ord! Och det finns många gånger jag inte alls finner det roligt på något vis. Men då finns den där mikroskopiska hoppet i åtanken, tänk om… Det är precis det som håller mig kvar och får mig att maniskt fortsätta söka efter de där speciella fiskarna.

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Den tidningsartikel som gett mig mest gåshud måste vara i år när Angling direct kom ut
med både en artikel och video. Phil Spinks drar ett bra gäng gigant-mörtar under ett par dygn med en topp på magiska 1,7 kg!

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Den största fisken jag tappat måste varit en lake i fjol i Lidan. Under halva drillningen
trodde jag det var en stor gädda som tagit min mört, fisken stångades utmed botten och gjorde 3 rejäla rusningar och tog ett par meter lina varje gång. När den väl kom upp till ytan fick jag en chock! Inte nog med att fisken var extremt bred så var den lång med, men innan den skulle glida över håvkanten gjorde laken den typiska rullningen, och kroken hoppade ur munnen. Varenda svordom som finns kom ur min mun under en 5 minuters period och varje gång jag pratar om det eller tänker på det får jag en liten panikattack.

Alexander Björk med en stor lake

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det pinsammaste som hänt mig var när jag och en polare skulle fiska betesfisk. Vi gick ut på en nylagd flytbrygga, och till den var den en långsmal övergångsbrygga. Efter en timmes fiske när vi fyllt hinken skulle jag gå tillbaka, då blev det lite för mycket vikt på ena kanten. Ni kan ju tänka er själva hur det slutade, gångbryggan lossna i ena kanten och jag snurra runt och dök ned i vattnet med hink och hela kalaset, mörtarna var nog nöjda iallafall.

9. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

En av dom har jag inte lyckats med ännu, och det grämer mig enormt då det är en av de fiskar jag lagt allra mest tid och pass på. Och det är min efterlängtade 3 kilos ål. Jag har sökt runt i många vatten men aldrig lyckats få något speciellt.
Men annars var min stora mört den allra svåraste att fånga. Jag har fiskat i många olika vatten som kan tänkas hålla riktigt stor mört, men dom ville tyvärr aldrig visa sig för mig.

10. Bestämmer eller planerar du ditt fiske och vilken art du riktar in dig på väldigt noggrant och långt innan du påbörjar själva fisket? Eller “snöar” du snarare in på en viss art och tänker att den vore rolig att fånga? Och vad anser du är det absolut viktigaste i planeringen när det kommer till att fånga stora fiskar?

Självklart händer det i bland att jag bara får en idé och åker iväg för att pröva, men oftast planerar jag in väldigt långt i förväg. Dels för att jag vill tajma in när och var en art är som allra störst, men också så jag hinner förbereda allt i mitt huvud och i mäsk, bete och tackel väg. Och planera in så jag har en lång fiske period i sträck på mig för att lyckas, Jag gillar att ha med mig allt möjligt i bagaget, för att testa runt beroende på hur situationen ser ut. Och sen är det bara att börja den eviga jakten.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Den fisk jag skulle vilja vara med och bevittna är nog Bo Bergdahls magiska rekord mört!
Som jag nämnde innan är det något alldeles speciellt med så stora exemplar, man blir helt till sig. Kan knappt tänka mig hur det var att se den enormt feta mörten med korall röda fenor. Jag får rysningar bara jag tänker på det!

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Absolut är det en tillgång.
Det hjälper många att kunna få en chans att ta del av dessa drömmar.
Man får inte bli för blind på vägen och tappa värdigheten i de som brukade vara ”en stor fisk”, men också de kända vattnen brukar va fullsatta med duktiga metare, där man kan dela erfarenheter och kunskap med varandra!

Alexander Björk med en megamört

Vi tackar Alexander!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *