12-Snabba Frågor till: Birger Holmqvist

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Birger Holmqvist är en rutinerad karpmetare som antagligen har blött en krok i de flesta svenska karpvatten. Han har gjort massor för det svenska karpfisket och numera är han även en av delägarna av Swedish Bait Mechanics. Så Birger kommer ni kunna träffa på Sportfiskemässan 16-18 mars hos SBM på Metetorget!
Men varför köpte han en Skoda och kan det verkligen sluta bra att använda hullingkrokar… Ja det och mycket mer får ni reda på när ni läser Birgers trevliga 12 Snabba Svar! 

Birger med karp

1. Du är ju en karpfiskare av rang med bland annat ett tidigare Svenskt rekord i bagaget. Men är det bara karp som gäller eller fiskar du efter andra arter med? Eller har du gått över till att bara meta efter karp och i så fall varför?

Karpen är tveklöst no1 för mig och har varit det under ca 20 års tid men både abborre och gädda är fiskar jag brinner mycket för. I år har jag faktiskt fått en riktig nytändning på abborrfisket, och spenderat en del tid i jakten på en riktigt stor abborre från mitt ”hemmavatten”. (Japp sjön direkt utanför huset, att fiska kan vara bekvämt ibland också)
Abborre och karp har väl egentligen inte så mycket gemensamt men ända sedan jag varit liten har jag fascinerats stora abborrars styrka och häftiga utseende  och jag är 100% övertygad om att jag förr eller senare kommer att lyckas landa en 2 kilos på hemmaplan.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Det där med förebilder är inte helt lätt då jag villigt låter mig inspireras av de flesta jag någonsin fiskat ihop med men några värda att nämna är Henrik Berntsson, Mikael Sandström, Ola Hansson, Poa Andersson, Rikard Bengtsson, Anders Agardsson & Terry Hearn även om han inte är särskilt svensk. Det som inspirerar mig allra mest är folk som verkligen vågar (utan att bara vara naiva optimister som jagar monsterfiskar utan minsta existensbevis) och som klarar av att blanka obehindrat under långa perioder för att kunna uppnå sina drömmar… Det är få förunnat att kunna kämpa på obehindrat i ur och skur utan att tappa motivationen.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemenesportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Oj oj oj… denna frågan är väldigt tuff och jag är inte övertygad om att alla gillar mitt svar men det är åtminstone ärligt. Hade du frågat för 25 år sedan då jag och Anders Agardsson förmodligen var de enda två metarna i Halmstadregionen (åtminstone vad vi kände till) då hade jag nog velat ösa ur mig massvis med förslag för att få metet att öka. Idag är jag betydligt mer ego och tycker att det räcker utmärkt som det är.

Jag har under 20 års tid arbetat hårt med karputsättningar i Sverige främst på hemmaplan men även på andra håll runtom i landet och det är med stor glädje jag redan fått bevittna ” mina egna” karpar passera 20kg+.
Detta räcker mer än väl för mig och jag känner faktiskt inte något behov alls av att det ska öka  – däremot gör jag gärna allt och lite till för att hjälpa unga som gamla som fattat tycke för denna eminenta sport och ger dem gärna tips och råd för att bevara och stötta deras intresse men jag skulle nog inte gå ut och försöka locka till mig nya metare.

Detta trots att jag är en av delägarna i Swedish Baitmechanics, men vi driver bara detta bolag på hobbybasis på grund av att vi älskar det vi håller på med, inte för att det ska bli en ”stor betesproducent”. Metet och karpfisket i Sverige är lagom stort för oss.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Inga direkta hobbies men då jag driver Hemdeli.se (franchisekedja med kött, fisk och skaldjursbilar) så är givetvis både mat & försäljning en stor del av mitt liv. Det låter konstigt att erkänna det men senaste året har jag även börjat uppskatta att både pyssla hemma i trädgården och snickra lite på huset!

Birger Holmqvist med en fin karp

5. Du kommer ju befinna dig på Metetorget på årets Sportfiskemässa på Swedish bait Mechanics plats. Men vad kommer besökarna få se hos er på SBM?

Jag kommer i första hand att släpa med mig en komplett karpfiskeutrustning samt diverse prylar för att kunna visa olika riggar och tekniker, sedan har vi självklart med oss hela SBM.s sortiment med popups, hard hookbaits, wafters, freezerbaits, dipper & bagmixer (Har du inte provsmakat nya  FP så är det på tiden att du gör det nu) Dessutom har vi med spön från vår nya grymma spöserie, ”SBM multirange 3,25lb” som endast kommer att släppas i ca 12-14 set med korkhandtag och lika många med helfoam. Vi tar just nu upp ordrar på dessa fantastiska spön och när de är slut är de slut. Jag hoppas även  att kunna hjälpa och inspirera någon på sin resa mot att bli en äkta karpnörd.

6. Vad förväntar du dig av Sportfiskemässan och Metetorget, både som utställare men även som besökare?

Jag ser fram emot att träffa massa trevligt folk att snacka skit med. För mig är det bara en kul grej att stå med på mässan jag hoppas på att kunna inspirera någon genom att göra detta och samtidigt är det en möjlighet för oss som betesföretag att kunna visa upp våra produkter och avslöja lite hemligheter till den som är nyfiken!
– Hur kommer det sig egentligen att ett fryst bete utan konserveringsmedel fångar så otroligt mycket mer fisk än ett konserverat?
– Är det verkligen sant att vi testar och förändrar ett bete i 3-4 år ibland innan vi släpper det på marknaden?
– Är Gary Benney verkligen från England eller är ryktet sant att han egentligen kommer från Wales?
Kom till vår monter så får ni veta.

Birger Holmqvist med en vacker karp

7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Egentligen ska jag inte avslöja för mycket då denna story återfinns i ett kapitel i min bok som jag sitter och filar på till och från…
Men det var en impulsinköpt fiskebil som jag fick för mig var alldeles utmärkt. Men jag köpte fel storlek. Istället för att åka tillbaka och försöka häva köpet plockade jag ur baksätena på den lilla Skoda Felician. (som jag trodde var en Felicia kombi.) Slängde dessa i garaget och vips så var bilen en ganska okej fiskebil i alla fall! Men det var onekligen ett rätt dåligt köp orsakat av impulsivitet.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det händer något konstigt nästan varje gång jag är ute. Men varje gång man ertappas att bryta mot någon regel (givetvis medvetet men man låtsas att det är omedvetet) känns det riktigt jobbigt. För något år sedan torskade jag på att fiska med rejäla hullingar i en”hullinglös” sjö. Var övertygad om att bli utslängd och hemskickad. Men som tur var är ägaren till sjön en riktig galning och det slutade med ett rejält party och bad i sjön istället!

9. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Min första svenska 20 kiloskarp. Jag fiskade av och till i en sjö i 5 år utan att lyckas landa en enda fisk. (jag tappade 5 på 5 år). När min förstafisk slutligen låg i håven stannade vågen på 20,55 kilo. Man ska aldrig ge sig!
Detta var 8-9 år sedan och då växte inte 20+arna på träd.

Birger Holmqvist med en megakarp

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Omöjligt att säga men jag har tyvärr haft oturen att felkroka en karp som garanterat låg mellan 40-45 kilo i ryggen på dubbla bottenbeten. (Egentligen omöjligt).
Utöver detta har man väl bränt ett par 25-30 kilosar i närheten av håven.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Ola Hanssons & Louise Eldors dubble på 20 kiloskarpar från slutet av 1990/ början av 2000 talet. För ca 20 år sedan var detta helt osannolika fiskar.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag ser inte detta som ett problem, tycker det är ett större problem att folk inte lär sig värdera fiskarna för vad de är. Bara för att du lyckats fånga en 20 kilos i ett visst vatten innebär inte detta att det inte är mycket större wow faktor att fånga en 15 kilos i ett annat vatten. Som karpfiskare ser jag dessutom värdet i att fånga OLIKA fiska från OLIKA vatten…

Även om ett vatten är super super megabra så skulle jag hellre sluta att fiska karp helt än att sitta och försöka fånga samma fisk igen. Något kilo tyngre än jag fångat den på tidigare år. I mina ögon känns det fullständigt ointressant (nej jag skulle verkligen inte vilja fånga Rebecca igen även om hon vägde 35 kilo och var ett nytt rekord. Det vore mest genant.) Jag vet att många är av en helt annan åsikt men i mina ögon spelar inte ”supervattnen” någon som helst roll. Det är nog ett större bekymmer för de som tävlingsfiskar.

Birger Holmqvist med en stor karp

Vi tackar Birger för svaren!

Vill man redan nu kolla in Swedish Bait mechanics så klickar ni in på
hemsidan-> http://www.swedishbaitmechanics.se/

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *