12-Snabba Frågor till: Dan Pettersson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Dan Pettersson är en riktigt duktig och inbiten metare och sportfiskare! Han har fångat många fina fiskar genom åren och besökt flera olika vatten i jakten efter sina arter. Men hur bra är han på att håva… Och vilken fisk har gäckat honom mest?
Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar!

1. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Har haft vore trevligt att kunna säga. Men på arten som gäckar mig är jakten fortfarande igång. Braxen har jag fiskat mycket i mina dagar i framförallt Svartån men när det kommer till resorna till Hossmoån och Rögle dammar så lämnar de mycket att önska. Har inte lyckats alls faktiskt. Mitt braxen-pers på 3,5 kg skryter man ju inte med precis i dessa vatten. Varför, ja det har jag frågat mig många gånger. Ibland tror man ju att man inte kan fiska braxen överhuvudtaget när man misslyckas gång efter gång. Får väl ta in någon som guide som lär mig fiska helt enkelt…

Men fördelen med dessa vatten är ju att det alltid är gott om folk och med trevligt sällskap blir jakten inte lika tung!

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Måste väl svara först min Morfar och min pappa som tog med mig ut i tidig ålder och fick mig biten totalt av fiske. Då främst abborrfiske i sjöarna Vallsjön och Noen.
När jag var 12 år fick jag tag på boken Modernt Mete av Arne Broman på biblioteket. Den förändrade hela min syn på fiske överhuvudtaget. Efter det har metet alltid varit nummer ett för mig. Läste först allt jag kom åt av Arnes böcker sen blev det fiskejournalen och man följde de tunga namnen slaviskt i pressen. Luis Rasmussen, Dan Dellerfjord och Göran Nilsson framförallt.

Jag har nog varit ganska öppen för influenser från många håll men får väl framhålla den gode Peter Rudolfsson från SG Fenomenål som jag intervjuade sönder och samman under mina tidiga år som specimen-metare.

En annan fiskare jag gärna framhåller är gode kamraten Jonas Andersson som har ett pannben utan dess like och är ruskigt noggrann i förberedelser och under fisket.

Dan Pettersson med en fin sarv

3. Det svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Jag tycker metet var ganska stort i press och annat under en period under slutet av 90-talet. Men då var ju fisket ganska undanskymt ändå. Att få den pop-stjärnstatus som spinnfisket har idag ska vi nog inte ens räkna med. Metet i sig är ju relativt stort och har massa utövare, men när vi tänker mete tänker vi ofta specimen-mete och den delen är ju ganska speciell. Att lägga den tid och ha det tålamod som krävs för att lyckas är inte så många som vill göra helt enkelt. Känner ju det själv i nuläget när familj och jobb äter upp tiden att det blir väldigt lite mete just på grund av att gör man det vill man göra det ordentligt och ge det chansen. 

Att lyfta metet är inte enkelt men detta forum är ju en del, för nyckeln är nog sociala medier som med så mycket annat idag.

4. Svartån är ett vatten du har lagt mycket tid i efter flera olika arter. Men vilken art är den du fiskar mest efter där och kan du ta oss med till ett riktigt minnesvärt pass utmed ån? 

Ständigt detta underbara dike på östgötaslätten. Det finns inget vatten jag älskar att hata så mycket som Svartån. Det är det vatten jag lagt klart flest fiskepass i överhuvudtaget. Det är det vattnet jag saknar mest efter flytten till Mölnlycke för ett 10-tal år sen.

Färnan är väl den art som jag fiskat mest efter i Svartån och har fångat en duktig rad med stora sådana. Föredrar bottenmete med bröd eller hårdost som funkat riktigt bra för mig iallafall.

Dan Pettersson med en fin färna från Svartån

Mest minnesvärda passet var väl det passet 2007 som det äntligen klaffade för både mig och Leif Krause att ta ett första pass ihop vid ån. Vi valde en spot som gett en och annan skaplig färna genom åren. Men detta passet gav den gode Leif inte bara en utan två färnor över 3 kilo!
Helt magiskt att uppleva detta men hade nog gärna fått känna på en av dom själv.

5. Du fiskar eller har fiskat efter väldigt många olika arter och har också fångat många olika arter. Kikar man in på 50-klubbens hemsida har du 62 arter! Men vad är det som gör att du drivs eller kanske drevs av artjakten? Vad är det som gör just jakten på att fånga så många olika arter så speciell?

Jag har alltid varit fascinerad av olika arter och har trots mängden många jag fortfarande vill få i håven!
Ett pers är ett pers och kan känna enorm glädje över en jätteliten fisk bara för det är första i den arten. Jag har fina foton i mitt album på 100 grams vimma och Harr på 155 gram till exempel. Det viktiga är ju att lyckas med det man försöker få. Det kan vara till nackdel ibland också att fokus inte ligger bara på en art utan man har bytt från pass till pass bara för man vill fiska efter allt.

Dan Petterson med ännu en fin fisk

6. Sutaren är en art du lagt mycket tid på genom åren, framförallt i klassiska vatten som Svärdtorpsjön,Östersjön och Nästången. Här fångades det många grova sutare och du om vi har förstått det rätt lyckats bra där! Kan du förklara lite hur dessa vatten dök upp på specimenkartan? Sen vill vi såklart höra om ett riktigt bra fiskepass där!

Jag har fiskat massa sutare i mina dagar, både stora och små. Kanske mest små till och med. Bara för det helt enkelt är så ruskigt roligt!
Första riktiga arten jag gav mig på i sjön hemma och jag har tagit sanslösa mängder sutare där.

Hur dessa sjöar dök upp och utvecklades är nog en guld-fråga till herrarna i SG Fenomenål och SG Östgötarna. Den vågar jag inte gå in på.
Men jag har lagt massor med tid där först genom att i unga år ta mopeden dit ut och sitta och prata med metarna vid sjöarna. Det är många därute som fått ett besök av mig vid de sjöarna och många av dessa som jag fortfarande har kontakt med.

Under slutet av 90-talet lade jag och mina fiske-kompisar i Tranås riktigt stora och långa mäsk-kampanjer för att lyckas pressa vågen över 3 kg. Och det lyckades vi alla med till slut. Det landades många fina sutare under dessa kampanjer.

Det fiskepasset man aldrig glömmer är väl det första man gjorde i sjöarna 1993. Fredrik Sandahl och jag tog ett pass för att testa vid det klassiska vindskyddet i Östersjön. Vi var inga vana bottenmetare då utan knåpade ihop några härliga tackel vi trodde på. Krokarna agnade vi med så mycket majs vi fick på och sen lades detta vid en vasskant. Kvällen fortlöpte med korvgrillning och inte ett napp, som man kunde förvänta sig. Men precis efter solen gått ner skrek min rulle till och jag krokade en brutal fighter som gick fast flera gånger i vassen. Men på den tiden körde man grova linor så det höll till det mesta. Till slut fick jag upp en grym sutar-hane på 2850 gram! Den glömmer jag aldrig, trodde den var hur stor som helst.

Dan med en riktigt fin sutare!

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Min bästa fångst skulle jag säga är min sutare på 4140 gram som jag tog i Antorpa sjö 2007. Detta på grund av att det är en fisk jag drömt om sen jag började meta helt enkelt. 

Detta är i knivskarp konkurrens med en fisk jag inte ens fångat själv och detta hänger ihop. Sen början av 2000-talet hade jag och Magnus Mannberg från SG Fiskgjusen kamperat ihop nästan varje år för att Magnus ville fånga sin regg-sutare. Vi besökte otaliga vatten i jakten på denna sutare. Under ett av dessa pass lyckades jag fånga min dröm-sutare. Men ett par år senare under ännu ett pass vid Antorpa fick Mannberg ett hugg av en stor sutare som dessutom givetvis gick fast. Jag slängde kläderna snabbt som en kobra och badade ut och lossade denna fisk och sen snabbt in igen och håva den. Den var den häftigaste fisk jag sett!

Ett veritabelt monster på 4740 gram!
Delad glädje är dubbel glädje och så är det absolut i detta fallet. Utan att glädjas med dom man fiskar med så kommer man inte långt enligt mig.

Magnus Mannberg med en galet stor sutare!
Magnus Mannberg med sin fina sutare!

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Jag får gå utanför metet här och med viss fasa tänker tillbaka på en trolling-tripp till Hasslö med Daniel Simonsson för några år sedan. Fisket var helt okej och jag fick ett gott personbästa och vi hade riktigt trevliga dagar på havet. Men jag gjorde nog mitt livs sämsta håvningar varje dag under den trippen… Ett rent under att man inte blev kölhalad, fick gå på plankan eller liknande. Kände mig som största amatören som beträtt ett båtdäck till slut.

Dan Pettersson med en fin lax

9. Vilket vatten i Sverige har du haft absolut svårast med att lyckas i? Vad är anledningen till att det har gått emot dig?

URSJÖN!!!
Både ja och nej så att säga, ska inte klaga, jag har nästan alltid fått ruda när jag varit där. Men den där stora maffiga fisken jag suktat efter sen 1997 när jag var där första gången har aldrig följt med upp. Jag har testat det mesta i betesväg, mäsk-väg och tider på året. Har fått fota många härliga 2 plussare åt andra men inte till mig själv. Sen är ju rudafiske så förbaskat kul, otroligt frustrerande och man kan ju bli galen på dessa fiskar som bara måste visa att dom är på platsen utan att hugga.

Minns ett pass runt år 2000 typ där jag bara gav upp inför sista natten och dunkade i 4 kg hampfrön jag hade i en hink. Fick bara en fisk men har aldrig sett en så galen aktivitet! Det rullade och såg ut mest som ett bubbelbad hela natten.

Dan med en fin ruda!

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Tappa stora fiskar…?? Jag har ingen sådär på rak arm faktiskt.
Har tappat några skapliga karpar, några sikar och nån lax men ingen jag vet är jättestor.

11. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? 
Motivera, Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten?

Drömmen är en färna över 3 kilo, punkt!
Jag har lagt så mycket tid på denna arten så det skulle vara den ultimata fisken för mig. Hade nog gått på moln i resten av mete-karriären. Helst av allt givetvis från Svartån, för jag har jagat så länge efter den fisken där. 

Dan Pettersson med en fin färna från Svartån i mörkret.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse? Motivera svaret.

En klar tillgång men med brasklappen att det inte är det viktigaste. Risken är ju överhängande om man börjar med stora fiskar att man aldrig uppskattar stora fiskar från sina lokala vatten. Tänk min strävan i min barndoms sjö att nå över 2 kg på sutare eller 1 kg på sarv. Dom hade knappast varit lika starka om man startat i ett supervatten.

Vi tackar Dan för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *