12-Snabba Frågor till: Elis Wessmark
Elis Wessmark är en riktigt duktig sportfiskare som kanske mest är känd för sina gummibeten under namnet Mosbait. Men Elis är även en inbiten metare som bland annat har jagat stora rudor, sutare och lakar. Så självklart kommer du få läsa om både rudor och lakar. Men vad hände egentligen på isflaket? Ja det och mycket mer får man reda på när man läser hans 12 Snabba Svar.
1. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.
Helt klart Rudan. Jag har tidigare bara lagt enstaka pass på ruda och fångat några mindre exemplar. Alla pass i välkända vatten. Det väckte dock intresset för arten. För ett par år sedan bestämde jag mig tillsammans med en god fiskekamrat att göra en satsning på stor ruda. Tanken var att vi inte enbart skulle fånga stor fisk utan även göra det i vatten där alla stigar inte redan var trampade och där vi skulle få vara helt själva med naturen.

Det var ett jäkla projekt minst sagt. Det rekades till förbannelse på kartor, i gamla provfiskerapporter och pratades med uråldriga gubbar vid sjöarna. Det flyttades båtar, brötades genom stora skogar och badades i djupa mossar. Flera vatten testades och flera vatten avfärdades. Det bröts både åror och spön i jakten på att lyckas. Antalen mil i bil började bli ganska många när vi efter mycket svett och tårar träffade rätt.
När den första stora rudan låg i håven så var det en enorm lättnad och glädje. Med den första följde sedan flera och i slutat av den sommaren så kunde vi räkna in en hel hög fantastiskt fina fiskar.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?
Lite oklart. Jag skulle nog säga mina kamrater som jag har fiskat med sedan många år tillbaka och de jag fiskar med nu. Vi motiverar och driver varandra till vansinnesprojekt och idiotiska satsningar som ändå till och från utmynnar i en riktig succé. Idiotkraften som driver oss framåt är min förebild. Annars skulle jag nog säga min pappa som introducerade mig för fisket när jag var liten. Han anade nog inte vilket avtryck det skulle sätta på mitt liv. För det är jag honom evigt tacksam.
3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?
Jag tror man skall framhäva det enkla och simpla. Närheten till naturen och stillheten. Med en bransch som blir mer och mer fixerad vid stora, snabba båtar. De senaste spöna och snabbaste glasögonen samt även ett mer stressat klimat i övrigt kan metet vara ett välbehövligt avbrott. Man klarar sig med ett spö, en håv och en liten väska. Man kan efter en stressig dag på jobbet ta ett par timmar bakom ett flöte och meta lite id. Dricka kaffe och varva ner. Det är mycket värt och mer och mer välbehövligt.

4. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?
Det är till mångt och mycket naturen. Ju mer avsides och otillgängligt desto bättre. Orörda vatten där man inte vet vad som simmar under ytan. Inga vägar med tung trafik och inga gormande stockholmare i reklamspäckade cykeltröjor och en hel näve glasögon på huvudet.
Jag började själv meta när jag gick i låg/mellanstadiet. Jag traskade genom tjurhagar och genom skogen ner till en närliggande bäck där jag hade min första båt. Bäcken kantades av bäverhyddor, svanar och höga raviner på sidorna så det var alltid ett spännande projekt att ta sig fram. Jag ankrade båten i mynningen ut med den djupa älven med kallt svart vatten som långsamt flöt fram genom den mörka granskogen. Två spön lutade mot relingen. En stor enkelkrok agnad med en klump feta daggmaskar. Jag lobbade ut maskklumparna på kanten ut mot djupet. Med nylonlinan flytandes på ytan som nappindikator fångade jag ålar, braxnar, idar, abborrar och en massa andra fiskar.
Timmarna gick fort och tankarna på skola och läxor var som bortblåsta redan när jag plockade upp spöna hemma på gården. Det slutade alltid med att jag fiskade in i mörkret vilket gjorde vandringen hem genom skog och hagar extra spännande. Flertalet gånger fick jag springa ifrån hetsiga ungtjurar och arga svanar anföll även de några gånger. Alla rävar, grävlingar, älgar och rådjur man sprang på i skogen var bara en bonus. Alla dessa kvällar vid älven lade grunden till mitt idag stora fiskeintresse.

5. Gäddan är en art som fått hög status inom det Svenska sportfisket och med det, högre fisketryck. Tror du att sportfisket påverkar arten så pass negativt att det gör så att antalet gäddor minskar?
Och vad anser du att vi som sportfiskare kan göra för att underlätta för arten?
Ja det är en självklarhet att det i längden har en negativ påverkan. När massor av båtar vår efter vår och med ännu mer avancerad utrustning för att lokalisera fisken fiskar på romstinna förlekshonor är det klart att det påverkar. Vi är för många som fiskar på för få vatten. Folk är för lata för att lära sig att läsa ett vatten och hitta egna guldkorn utan man kör lemmeltåg till t.ex. vatten som norra Vättern för att flötestrolla i en lång karavan med andra båtar. När Vättern är sönderfiskad flyttar armadan vidare till nästa vatten och så fortsätter det.
Vi behöver bli bättre på att skydda gäddan så som vi på många håll skyddar både gös, öring och abborre. Förbudsområden och fredningstider. Att i vissa områden även förbjuda ismetet skulle kunna ge fiskarna en chans att återhämta sig lite över vintern. Mer sådant skulle förhoppningsvis även sprida ut fiskarna lite mer över landet.
6. Hur mycket metar du under ett år? Och i så fall efter vilka arter? Kan man till exempel hitta dig i en liten vass efter en ruda? Eller är det enbart predatorer som gäller och i så fall varför?
På senare år har jag hittat tillbaka mycket till metet. Ruda, sutare, stäm och lake är väl de fiskarna som kommer att få tid detta året. Fantastiskt kul med metet men jag måste begränsa antalet arter lite för att kunna lägga lite tid och fokus på varje art. Planen är att ta regg av varje art, helst lite mer okända platser och vatten. Återstår väl att se om det blir succé eller bottennapp. Nu för tiden är det väl kanske 50% mete och 50% annat fiske som gäller.
7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.
Svårt. Gäddan har ju alltid vart en riktigt favorit så när 15 plussaren väl satt var det ju en sjukt skön känsla. Står nog mellan den och min största lake. Jag hade vertikalfiskat lake i ett antal år och gett mig fan på att ta en över fem kilo, på just vertikalfiske. Fisket i sig gick bra men det gick troll i den där femplussaren. Ett helt gäng höga fyror med en topp på fem blankt men den var inte över!
Håvade flertalet femmor åt kamrater och frustrationen började smyga sig på. Så plötsligt, fel tid och plats mot vad som var planen, och dessutom på ett gäddpass där jag hade slängt med ett par spön bara för att testa lite. Hugget var stenhårt och mothugget svarade bra. Fisken stångade tungt mot botten och rullade innan jag kunde pressa upp den mot ytan. När laken efter en nervös drill slutligen låg i håven insåg jag att målet var nått. Vikten visade 5.88 kilo. Lättnaden var enorm. Efter foto och återutsättning satt jag mest och drack kaffe resterande tid av dagen. På hemvägen sattes ett nytt mål. En vertikalad lake på sex kilo eller mer.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?
Jag har nog inte vett att skämmas längre och tycker inte saker är speciellt pinsamma. En ganska rolig grej kan jag dock dra. Tidigt vårfiske efter gädda. Det hade vart många minusgrader under natten och alla isflak hade frusit ihop till en massiv ispropp man behövde bryta för att komma ut på sjön. Jag var först ut och det tog tid att bryta. Jag var trött och hade levt på mestadels kaffe och pizza under ett par dagar. Halvvägs ut på sjön tyckte magen att det fick var nog. Och det med besked. Själv i båten så att hänga ut över relingen kändes som det bästa alternativet. Inser efteråt att skiten bokstavligen ligger på ett isflak. Lite längre bort kommer nästa båt på väg ut i rännan som jag fixat. Hoppas de inte åt frukost när de passerade ground zero.
9. Laken är en art du har lagt en hel del tid på. Vad är det som gör den så speciell för dig?
Vilken metod är den du använder dig mest av när du fiskar efter dem, och varför? Vilka är dina tre bästa tips när det kommer till att fiska efter laken?
Fascinerande fiskar helt klart. Helt olika beteende och typ av hugg beroende på vilken tid på året det är. En metod som fungerar asbra på hösten fungerar inte på våren och tvärt om. Att lakarna är grymt snygga, eller kanske fulsnygga, med olika teckningar från fisk till fisk gör det ännu bättre.
Jag både vertikalfiskar och bottenmetar efter lake. Beror lite på vilken plats jag väljer att fiska på, om det är mycket dret på botten eller om fisken är där för att äta eller kanske lekvandrar.

Tips för bättre lakefiske? Testa nya vatten! Laken är en fisk inte alla fiskar efter. Det finns många oupptäckta pärlor med grisar till fiskar för den som vågar leta och vågar testa nya ställen. Prata med de gamla gubbarna där du bor, de fiskade säkert lake innan du var född och kan komma med bra tips. Våga misslyckas.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?
Jag återkommer till laken här igen. Just under ett projekt att testa nya vatten krokade jag efter en lång dag ett as till fisk. Det var tvärstopp i mothugget följt av tunga gungningar och en knakande klinga. Tyvärr klev den av ett par meter under båten. Tyngden är fortfarande det värsta (eller bästa) jag har känt på vertikalspö och den kommer troligtvis hemsöka mig tills jag dör.
11. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?
Jag hade nog valt att åka till Ryssland och fiska Belugastör i något avlägset inte alltför gästvänligt område. Det skulle vara en riktig drömresa. Mytomspunna fiskar och ett väderbitet landskap.
12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse? Motivera svaret.
Jag skulle nog vilja se dem som en tillgång. Även om man inte alltid har sug att fiska dem själv så får man en uppfattning om vad stora olika arter kan bli och motivation att hitta egna supervatten. För de finns. För den som vågar leta.

Vi tackar Elis för svaren!
Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.
På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.