12-Snabba Frågor till: Håkan Nordling

Dela gärna så fler får läsa artikeln

1. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Jag har nog haft problem med flera arter men den art som har gäckat mig allra mest är laken. Det tog mig ca 5 år att fånga den första över 4 kilo. Medans min bror fångade flera reggor varje år så fick jag bara mindre fiskar eller urlekta långa fiskar. Ett riktigt skitpass på laken var ett år vi körde riktigt hårt på fisken uppe i Sommen. 19 pass bara i januari blev det! Då det inte var någon is detta år fick det bli båten. Väl på plats så backade vi ner båten och for ut på sjön och ankrade.

Fisket var som vanligt för mig små lakar upp till 3,5 kg medans min bror hade 2 över 4 kg. Sedan blev det inresa och båten skulle upp backade ner trailern men råkade köra ner för långt och fastnade i slänten. Det tog oss över 2 timmar att få upp båten och kärra på vägen igen. Dagen efter var det jobb igen med ca 2 timmar sömn den natten. Men skam den som ger sig, kvällen efter satt man i båten igen och drog fisk!
Dock ingen regga det tog ytterligare 2 år innan den kom.  

Håkan Nordling med en fin Lake

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Förebilder har jag inte direkt mer än min far som tog ut mig på fisken redan som ett litet barn. Nu i vuxen ålder så finns det nog lite förebilder trots allt. Det är alla dom där ute som lägger extremt mycket tid och hela sin själ på sin absoluta hobby.

3. Det svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Metet i Sverige kommer nog att förbli litet tyvärr så länge det bara skrivs om tv-spels fiske och dängande med gigantiska gummi beten. Sen är det nog många som blir avskräckta när dom ser all utrustning som folk använder (dyra spön, rullar, nappalarm m.m.). Man kan bara hoppas att det ökar åren framöver. I denna fråga vill jag tacka er i Swedish Anglers som lägger ner mycket fritid på det ni brinner för! Utan er skulle vi inte ha något ansikte utåt för metet alls.

Håkan Nordling med en fin gädda från isen.

4. Gösmetet är något som du har lyckats riktigt bra med och är kanske inte något som är så vanligt. Vad är det som gör gösmetet så intressant enligt dig och kan du återberätta ett minnesvärt gösmetepass?

Gösfisket brinner jag för fortfarande än idag, tyvärr har det inte blivit några gös pass på några år nu. Det roliga med gösfisket är att man lär sig små saker om dom varje gång man är ute och fiskar. Just att meta gös tycker jag är extremt roligt och fridfullt. Man sitter på en lugn sjö en sommardag och tittar på sina flöten. Spänning som kommer när flötet dyker är enorm man vet aldrig vilken storlek det är på fisken är det en plutt på 50 cm eller en 90 cm plus fisk.

När det kommer till gösen så är dom väldigt enkelspåriga.

Om man fiskar mycket trolling på gösen och har med sig en gps så lägger man en punkt på varje fisk man fångar så kommer man se ett mönster över sjön var de håller till. Till och med se vilka stråk de simmar (låter lite sjukt för många) men all den tiden vi har lagt på gösen genom åren har man lärt sig enormt mycket på. under höstfisket lärde vi oss till och med vilka tider som dom kommer att nappa.

Ett pass som jag sent kommer att glömma var en sommar i Ralången. Det hade varit rejält varmt under sommaren. Men så kom äntligen det man väntat på ett riktigt skitväder med mycket regn och hård vind. När vindarna la sig så packades båten och betesfisken fångades på väg till sjön. Väl på plats så tog det inte lång tid tills den första fångades och så höll det på tills mörten var slut. Vi fick ringa en kompis som hade lite mört hemma. Vi åkte in i ilfart för att hämta mer fisk och ut igen. Väl ute på plats igen så dök flötena med jämna mellanrum och totalt fångade vi 29 gösar det passet med en topp fisk på lite dryga 7,9 kg.

Håkan med en fin gös

5. Ålen är en art som du har lagt mycket tid på genom åren.
Vad är det som gör att just ålen som art betyder så mycket för dig, vad har den som andra arter saknar? Och vad anser du är det bästa allroundbetet för stor ål?

Ålen är rolig just för att den är så mytomspunnen och lite småäcklig (gillar inte ormar). Ålfisket är väldigt enkelt det är nog därför man har fastnat för just det fisket. Men även här har jag flötmetat mycket ål genom åren. Det finns inget roligare än att se när flötet guppar och darrar innan den bestämmer sig om den ska äta eller simma vidare igen. I vissa fall har jag haft fiskar som har petat på betet upp till 5 minuter innan den har bestämt sig för att äta.

Det i särklass bästa betet får ål enligt min mening är daggmask, jag har fångat på fisk och räka men det har inte gått att jämföra med den klassiska masken. Jag har ju lite tur att det finns väldigt mycket bra ålvatten kvar i min region (Jönköping). Så detta fisket kommer att fortgå så länge det inte blir totalt fredat för min del.

En riktigt fin ål!

6. Mäsk och mäskning är något som du har hållit på och experimenterat en del med genom åren, om vi har hört rätt. Kommer det intresset via tävlingsmetet eller kom det in i ett senare tillfälle och i så fall varför? Vad är det som gör det så intressant? Är det något du även håller på med än idag?

Det har varit mycket trixande med mäsket genom åren! Jag började som 10 åring med mäskfiske och då fanns inte ekonomin för alla dyra mäsksorter på marknaden. Det började med att man sparade alla gamla brödbitar hemma som man torkade och malde själv till ströbröd. Sen stal man lite olika kryddor i skafferiet och kryddhyllan för mamma! Det var inte alltid populärt.

Efter det har det bara fortsatt genom åren med att vidareutveckla färdiga mäsksorter med massa olika partiklar och färger. Just den biten med partiklar så har jag fått för mig att fisk älskar olika färger med English breadcrumbs. Fiskar jag i hårdfiskade vatten så finns det bara en sak och det är mäsk av riktigt bra kvalité!
Jag har en riktig förkärlek till Sensas olika mäsksorter. Men åker jag till mina egna små guldkorn till vatten så krävs det inget speciellt mäsk i min mening. Jag kan lika gärna ha med mig lite hönsfoder och en burk majs och ändå fånga 10 till 20 sutare på en kväll.
En liten sammanfattning om detta är att det är väldigt roligt att fånga fisk med det man har gjort själv.

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Jag har fångar en hel del minnesvärda fiskar genom åren!
Men den klart roligaste fisken är en braxen från klassiska Hossmoån, det är även den ända braxen som jag har fångat över 6 kg (6250 gram). Anledningen är nog för det var så trevligt att fiska där nere med så många trevliga personer som till exempel Patrik Aronsson, Sven Haglund och Mika Malm m.m.

Tyvärr så finns inte tiden längre för att åka ner dit för fiske då det krockar med mitt trollingfiske efter lax i Östersjön. Men tillbaka till de trevliga personerna. Jag har nog Haglund att tacka för mina fiskar där nere.
Han tog sig tid att visa runt mig på olika platser vid ån som var bra och han visade precis var man skulle fiska. Jag tackar ännu en gång för alla tips!

Håkan med en fin brax.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Ojoj jag har gjort väldigt mycket klantigt ute vid alla vattnen man har besökt. Jag bjuder på en av de absolut värsta jag lyckats med.
Det var när jag var uppe vid Sommen för att fiska lake en kall vinter dag, vi kom upp tidigt på dagen drack lite kaffe och tog några mackor. Då hände det som inte fick hända, jag blev enormt nödig! (För dom som känner väl vet att då är det för sent nästan).

Inte mer med det, in mot land för att göra nr 2.
Väl iland sliter man av sig alla kläder i ren panik och sätter sig och gör sina behov (fy fan vad skönt). Då var man äntligen klar och ska precis börja klä på sig igen. Då hör jag till min skräck skridskoåkare närma sig! En hel barnfamilj kommer ca 10 meter ifrån mig när jag står helt naken och skall ta på mig.
Nu snackar vi skämskudde resten av den dagen, som tur är att man kan skratta åt det hela nu.

9. Vilken är din bästa egenskap som sportfiskare och motivera varför? Nämn även din sämsta egenskap som sportfiskare och motivera varför? Berätta även något tillfälle då du fiskat och den dåliga egenskapen har visat sig ordentligt.

Den fördelen jag har är nog att jag är extremt envis när det gäller mitt fiske. Även att jag lägger saker på minnet. Som dåliga fiskepass, väder, vindriktningar, barometertryck m.m.
Detta kan även vara min nackdel för jag vill sällan ge upp så det kan bli väldigt långa fiskepass ibland. Men då har jag inget att skylla på när jag nollat. Jag har nog inget specifikt tillfälle, men jobbet har blivit lidande många gånger för jag har varit trött dagen efter ett snabbpass som inte gick så bra haha.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Det är garanterat en lax som jag brände förra året uppe vid Ålandshav!
Jag har pb på 19,82 kg och har håvat en lax på 20,9 kg i år. Jag drillade laxen i ca 1,5 timmar innan den klev av ca 1 meter bakom håven…
Ddå hade jag haft den inne vid båten i ca 30 min utan att lyckas pressa in den det sista mot håven.
Det är svårt att uppskatta vikten på fisken men skulle nog gissa på att 25 kilos sträcket hade passerats.
Den sitter fortfarande kvar i ögonvrån, men det är det som är fiske.

En fin lax

11. Rudan är en annan art som du har lagt mycket tid på, hur kommer det sig? Vad är det som gör just den arten så speciell för dig? Kan du ta oss med till ett minnesvärt fiske efter rudorna.

Rudan är helt klart en riktig favorit i mina ögon just för att den är så speciell. Vem har inte suttit i ett jacuzzibad med bubblor och nästan varit så frustrerad att man gråter efter några dygn vid Ursjön.
Det jag gillar med att fiska ruda är också att man lär sig saker hela tiden om deras beteende. Det är en svår art helt enkelt. Det roliga är att det inte spelar någon roll om man åker till en lokal göl här i Jönköping med små rudor. Eller åker upp till ursjön, de är lika svåra i alla vatten som jag har fångat dom i.

Ett lyckats pass som jag hade uppe i Ursjön för många år sen var när jag fick mitt pb på 2280 gram.
Jag kommer inte ihåg antalet fiskar jag fick men det nappade på bra för att var där. Den gången fick jag även en riktigt klotrund fisk som var så vacker! Det var ingen jätte, men jag kommer ihåg vikten än idag, 1875 gram med en längd på 40 cm och omkrets på 45 cm!
Tyvärr så har jag ingen bild kvar på den längre. 

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse? Motivera svaret.

Där är jag kluven, men självklart är det roligt att se hur stora vissa arter kan bli. Jag själv åker inte till sådana vatten längre. Men självklart skall man åka till dessa vatten om man vill fånga ett riktigt praktexemplar av någon art. Jag personligen åker hellre nu för tiden runt i mina lokala pölar och fiskar själv för att få lugnet i mitt fiske.

En finfin mört!

Vi tackar Håkan för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *