12-Snabba Frågor till: Johan Emmertz

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Johan Emmertz är en riktig fantom när det kommer till att fånga stora fiskar!
Han har metat länge, vilket kanske inte är så konstigt med en sådan far… Mer om det längre ned. Men vad hände i Frankrike för många år sedan? Ja det och mycket mer får ni reda på om ni läser Johans 12 Snabba Svar! 

Johan Emmertz med en fin borre

1. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Eftersom jag fiskat och fiskar efter så många arter så är det inte en helt lätt fråga, då alla arter har sin charm. Det kan ju givetvis också spela roll i vilken årstid du frågar mig. Hade jag fått frågan för 2-3 år sedan skulle jag svarat Karp, utan att tveka. Men nu är det ganska solklart att gäddan är favoriten. Även om jag i stort sätt bara fiskar gädda under årets kallare månader så hamnar den högst upp. Det är något speciellt med stora gäddor, det handlar om så mycket tid och oftast mycket slit bakom varje fångst så när den väl ligger i håven, kan inget annat mäta sig med det.

Hm, bästa gädd-minnet är nog från en vårdag 2016 i Norge. Efter många 100 mil av körning, mycket efterforskning och dåliga fiskedagar så hade vi (jag och brorsan) äntligen hittat rätt. Vi hade kört på ganska hårt i svåra förhållande, utan någon större framgång, men små framsteg hela tiden gjorde allt bättre. Så en ledig dag mitt i veckan körde jag ut själv. Några minusgrader och vind gjorde att fisket blev omöjligt till en början, men någon timme in på förmiddagen la sig vinden och solen kom fram.

Första hugget för dagen skulle visa sig bli något extra, bara några meter från mig kliver det på en riktig madam som slukat mitt bete. Jag hade slått till med ett nytt spinn-pb om hela 14440 gram och förstod inte riktigt vad som precis hade hänt. Efter några bilder med självutlösaren så fick hon friheten åter och jag fick ett minne för livet. Underbart!

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Det finns flera personer som har inspirerat mig inom fisket och då metet, framförallt när man var yngre och allting var nytt och häftigt. Dom två största och viktigaste förebilderna är såklart farsan Mio och brorsan Martin. Där finns så mycket kunskap om så mycket inom fisket. Att man blivit bortskämd med allt det är bara förnamnet.
En som gav och fortfarande ger mycket inspiration är Rickard Linderot. En riktig specimenfiskare som kanske var som bäst? 😉 när jag var tonåring och ny i ”specimenvärlden”. Grabben vet ju hur man fångar dom största fiskarna.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemenesportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

En av de största anledningarna till detta är nog att det handlar om för mycket speciell utrustning som både kostar en hel del och är för komplicerad för att ge sig på när man inte vill lägga för mycket tid på fisket. Det är nog svårt att på egen hand börja med metet som vi syftar på här. Sen tror jag även att arterna som vi oftast metar efter som mört, ruda, sarv, karp osv osv.. inte alls är lika ”roliga” att fånga som t.ex. gädda, gös och abborre.

Det är ju oftast dom arterna du först kommer i kontakt med när du fiskar för första gången. Detta är vad jag tror, är några av dom största anledningarna till att metet inte är lika populärt.
För att försöka lyfta det, ja det är en bra fråga. Tror att butikerna runt om i landet hade haft störst chans att påverka det om man hade lagt tid och lite resurser på det. Men det är såklart inte helt lätt när vi metare givetvis även här är en solklar minoritet.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Väldigt intresserad av sport, fotboll, hockey innebandy. Just nu lirar jag lite fotboll i en mindre förening. Fisket kommer alltid vara nr 1 här.

Johan Emmertz med farsan sin och karpar

5. Din far, Mikael “Mio” är ju också en erkänt duktig metare precis som du, men hur mycket har han påverkat dig i ditt intresse för metet? Har han varit drivande att du skulle följa med ut eller har du byggt upp ditt intresse själv? Och hur mycket interna tävlingar har ni när det kommer till störst fisk?

Givetvis har jag farsan och tacka för allt inom fisket och eftersom han alltid har haft metet som största intresse så blev det ganska naturligt att det var det man gjorde. Visst kasta vi efter gädda och abborre när vi var små, men vi meta nog ruda eller mört fler gånger. Har ju fiskat sedan jag kunde gå ungefär och har nog väldigt få gånger sagt nä till när han har frågat om vi skulle ut och fiska. Intresset kommer såklart naturligt i en fiskefamilj och här har även brorsan hjälpt till mycket.

Jag var nog ”minst” intresserad av oss när vi var yngre, Martin fiskade betydligt mer på egen hand och jag hängde mest med, typ så. Jag var ju lillebror även där.
När jag var 13-14 år skulle jag säga att mitt riktiga fiskeintresse börja komma, det var ungefär då jag kände att fisket var så roligt att jag fick sluta med all sport för att kunna fiska så mycket jag kunde 🙂

Givetvis tävlar vi lite mot varandra med glimten i ögat och en sak är säker, har man störst fisk av någon art i familjen är det en bra fisk.

6. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Väldigt sant, man kan ju inte ha för mycket prylar. Svår fråga!
Eftersom karpfisket nog ligger i framkant vad gäller onödiga och gärna dyra prylar så är det säkert någon pryl till detta fisket jag gått bet på. Men just nu har jag svårt att komma på någon specifik pryl faktiskt. När jag gick i skolan och ekonomin inte samarbeta så mycket försökte man ju alltid få loss några extra kronor till någon fiskepryl. Jag har ju bytt bort Delkim txi 3 gånger mot ett billigare alternativ för att kanske få lite pengar emellan för att sedan direkt köpt nya Delkim när jag förstått att dom billigare alternativen inte alls funkat så bra som jag trodde. Den läxan har jag iallafall lärt mig.

7. Gäddan är en art som fått hög status inom det Svenska sportfisket och med det, högre fisketryck. Tror du att sportfisket påverkar arten så pass negativt att det gör så att antalet gäddor minskar? Och vad anser du att vi som sportfiskare kan göra för att underlätta för arten?

Otroligt hög status och det är lätt att förstå varför, det är en riktigt rolig fisk att fiska efter. Fisketrycket har på sina ställen säkert gjort att antalet gäddor minskat även om vi har kommit väldigt långt vad gäller C&R och hur man ska behandla fiskarna man fångar och släpper tillbaka. Men oftast tror jag också att vatten som utsätts för mycket fisketryck blir svårare på grund av att gäddorna har varit fångade innan och i allmänhet störs av oss fiskare.
Som mycket annat så gäller sunt förnuft, att fiska vid rätt tid, fiska med rätt sorts utrustning.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Min första utomlands resa i Frankrike när jag var 14 år, Sista natten hade jag bra fiske men utan att jag själv märkte det.. När nästan hela sjön vaknat av ett run mitt i natten låg jag 2 meter från spöna och sov väldigt gott. På morgonen fick jag dubbelrun på dom 2 andra spöna och då märkte jag att jag hade väldigt lite lina kvar på mittenspöt. Fisken hade naturligtvis släppt också. Det har jag fått höra några gånger efter det.

Johan Emmertz med en fin gös

9. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Första som dyker upp när jag läser frågan är färnan. Givetvis har man oftast lagt ner mycket tid för att fånga dom största fiskarna men det känns som att jag verkligen hann bli riktigt frustrerad innan jag fick sluta håvnätet runt min första stora färna. Sen blev belöningen kanske för stor när vågen tyngdes till över 3 pannor.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Jag tror att jag var 9-10 år när jag och brorsan var själva nere vid klubbdammen och fiska gädda när jag tappa en 10-kilos fisk som vid en rusning gjorde så linan gick av. Väl när vi kom hem och berättade detta tog farsan på sig all skuld till att håven vi hade var för liten och att han inte ställt in bromsen tillräckligt bra innan vi cyklade ner till dammen. Ett ganska roligt minne när jag tänker på tappade fiskar…
Annars är det en overkligt tung fisk som klev av på ismete för några år sedan, den kan jag tänka på ibland innan jag somnar.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Dick Perssons otroliga gäddsvit 1997 där den största gäddan vägde 19,9 Kg

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Enligt mig är det både en tillgång och en förbannelse. Givetvis är dom största exemplaren riktigt imponerande att fånga och få skåda, samtidigt som det inte får förvränga perspektiven för andra vatten i Sverige. En riktigt drömfisk i ett vatten kan ju vara en ”vardagsfisk” i ett supervatten, så det är väl där man får se till skillnaden.

Johan Emmertz med en fin gädda

Vi tackar Johan för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *