12-Snabba Frågor till: Markus Sällinen
Markus Sällinen. En av dom få bekanta finska ansikten vi har på denna sida av Östersjön. En frispråkig löpfanatiker som driver den finfina butiken GoFish som är väl värd ett besök. Det är dock inte bara tungan som är vass hos Markus, utan även pennan. Det är mycket läsvärda och intressanta svar herr Sällinen bjuder på. Enjoy, eller nauttikkaa som man säger i Suomi Finland.
1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?
Oj ni skjuter hårt direkt. När jag gav mig in i djungeln utav rudafiske så visste jag inte vad jag gav mig in på.
Fanns vilda rykten om 3 kilos rudor från närsjöarna. Dum som man var så började man gå efter ryktena. Största problemet var att det inte fanns en själ som någonsin fått ruda på mete här.
På nätet fanns det väldigt lite om ämnet och även om det finns information så beter sig rudan helt olika beroende på de yttre omständigheterna.
Flera av sjöarna låg långt borta och bortglömda. När man lägger till miljontals mygg, knott och de där ***** älgflugorna så gjorde det ju inte saken bättre.
Men 3 år tog att jag testade fisket från och till utan någon större lycka.
Sen så gjorde jag en storsatsning och satt vid en sjö 14 kvällar/natt i rad och lyckades fånga 3 rudor. Alla över 1 kilo och den största på 1,73 kg. Den känslan när man landade den första reggfisken var ju helt otrolig.
2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?
Den här är rätt svår.
Jag läste ju sportfisketidningen när jag bodde i Sverige så alla som har medverkat i form av artiklar om mete har inspirerat mig.
De största förebilderna kom från fiskeklubbarna. Själv så var jag medlem i SFK Rajset och vi tävlade alltid mot killarna från Gimo flugfiskeförening och de var riktigt duktiga på mete.
3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera. Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten?
Själv så drömmer jag om mera tid så man skulle kunna göra riktiga satsningar efter någon art eller viktgräns.
När jag kollar på den stora floran utav arter i Sverige så är det en fisk som står upp över alla.
Blågylta. Kan inte fatta att det finns så vackra fiskar. För mig skulle det räcka att få upp en gammal hane som är blå. Vikten eller storleken har mindre betydelse.
4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?
Jag har alltid varit en sportfreak och tävlat i allt möjligt.
För tillfället så går all fritid till löpningen. Jag hankar mig fram bäst jag kan. Korsbandet pajade i vänster knä för länge sedan så det sätter lite gränser för träningen. Helt ok för då blir det tid åt fisket också. Springer 400/800m i veterantävlingar. Medverkar som löpande tränare i Gamlakarleby IF och ser till att pojkarna springer ordentligt för annars kommer det en gubbe på +40 och springer om.
Höll på mycket med bilstereo förut och vann finska mästerskapet det året jag tävlade. Dottern fyller 18 nästa år så har börjat skrapa ihop bilstereodelar åt henne och snart ska det byggas.
5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?
Med kunskapen som jag har idag så skulle jag ha gjort längre pass i Olandsån efter vimma. Tidpunkten skulle väl hamna i slutet utav 80-talet. Har ingen 100% koll vad rekordet låg på då men ifall jag inte minns helt fel så var vi ca 100g från svenska rekordet då.
6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?
Det måste vara artikeln som publicerades i Svenskt fiske på 70-talet. Flersidigt reportage om braxenfisket i Skeboån. På bilderna såg man tiotals fiskare som hade kommit för att fiska i den lilla ån.
Detta fick upp ögonen för hemmavattnet som låg 500 meter ifrån oss. Det är där jag fiskat mest i mitt liv och där träffade jag flera duktiga fiskare från Uppsala m.m. som lärde mig mer om mete. Att se sitt hemmavatten i tidningen var speciellt även om artikeln var gammal.
7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)
Jag tror det var gäddan som jag hade på för några år sen. Hade den krokad och den daskade med stjärten mot linan hela tiden. Då vet man att det handlar om en lång fisk. Den var uppe vid ytan några gånger och helt klart en +125 cm.
Men jag hade inte hunnit packa upp landningsmatta och håv så jag var tvungen och börja pula fram dessa och då hände det. 🙁
2 veckor efter detta så kommer en gubbe fram och visar en dödad gräsrullad och blodig bild på en gädda som fångades på samma ställe. Den vägde 14,5kg.
8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?
Det måste väl vara minnen från 24-timmars mete i Väddö kanal. Kompisen och jag sitter och fiskar kvällssektionen och kompisen krokar på något och skriker BRAXEN. Sen när jag börjar kolla på linan så pekar den upp 45 graders vinkel och ser en måsjävel som trasslat in sig linan under kastet. Kompisens skrik har ju väckt även de mest druckna metare som kom för att kolla. Som tur så fanns det en måsspecialist i laget bredvid som ”krokade” loss måsen och lät den flyga iväg. Även om jag inte fick måsen så har det frågats rätt många gånger hur det har gått med måsfisket 😀
9. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?
Nu när gäddsäsongen kör igång igen så får det bli Chew Walley och dess storgäddor. Bättre skulle det bli ifall man fick sitta och fiska med en engelsk storfiskare. Skulle vara ett steg i rätt riktning ifall man skulle få storgäddor fredade i våra vatten också.
10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?
När allt summeras så har jag inte haft tillräckligt med tid åt fiske och om jag hade blivit Somebody så kanske jag skulle ha kunnat fiska hela tiden. Wasp – I wanna be somebody
11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?
Måste väl vara Fehmi Varlis Megagädda. Skulle ha varit där med riktig våg, håv och utrustning så att gäddan skulle ha landats, dokumenterats och återutsatts ordentligt.
12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?
Storvatten har sin roll i fisket såsom okända vatten. Ifall man inte har tid att kartlägga och sätta in all den tid det tar att hitta nya vatten så har ju de kommersiella vattnen sin roll. Inte för att det är lättare att fiska där men man vet vad som gömmer sig under ytan.

Vi tackar Markus för svaren!
Och här hittar ni länken till hans butik: www.gofish.fi
Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.
På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.