12 Snabba Frågor till: Markus Teilus

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Markus Teilus är en riktigt duktig sportfiskare som många säkert har sett med bland annat stora gäddor och även Kanadarödingar. Isfisket är en stor del av hans fiske då han utgår ifrån Piteå. Men vart i världen skulle han vilja åka och meta och vilken fisk håller han som sin bästa?
Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar.

1. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Jag ville först svara kanadaröding. Men egentligen har jag lyckats väldigt bra med tanke på den tid som jag har lagt ner. Men det är väldigt svårt att få grepp om kanadarödingen tycker jag. Däremot vill jag ändå säga att laken är den som jag haft svårast att lyckas med. I Norrbotten finns det ändå ganska gott om vatten med stor lake i. Det svåra är att vara på rätt plats vid rätt tid. Ska man ha bra lakfiske är det i närheten, om inte på, deras lekplatser som gäller. Då laken är samlad. Om man inte lyckas få några tips på vart detta är från lokala fiskare, så kan det ta oerhört mycket tid att lära sig. Är man på rätt plats, men vid fel tid?

I Norrbotten leker lakarna från januari till mars beroende på vart i länet och i vilken levnadsmiljö (älv/sjö). Så de gånger som jag har lyckats absolut bäst har i stort sett alltid varit på platser som man fått tips om från gamla gubbar. När man helt själv sökt, utan att ha något att gå efter, så har det inte gått lika bra. Det finns ganska många mörka och kalla timmar ute på vatten utan resultat, trots att man vet att det finns stor lake där. Men vart är dem och när leker dem? En annan faktor som jag tror bidrar till att jag inte lyckats med lakfisket är att det är inte lika lockande att vara ute bompass efter bompass i kyla och mörker.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Jörgen Larsson är helt klart min största förebild inom sportfisket. Han är en otroligt kompetent fiskare. Just för att han behärskar så många olika metoder och arter. Inte nog med att han har fångat många storfiskar på hemmaplan så har han även lyckats på andra platser jorden runt. Detta gjorde han på tiden innan sociala medier fanns, och det fanns inte lika många genvägar som idag. Jag kommer ihåg som liten, när jag tittade på serien ”Vildmarksfiske” som gick på TV. I ett avsnitt var Jörgen med och fiskade abborre. Sen dess har han varit en stor förebild för mig.

3. Du bor i Piteå, så självklart är vinterfisket en stor del av ditt fiske. Ismete efter gädda är något som många säkert förknippar dig med och med all rätt! Du har fångat många stora gäddor på metoden! Men nu vill vi höra om ett eller flera av de mest minnesvärda ismetepassen för dig. 

Med tanke på att vi i Norrbotten har is från slutet av oktober till början av maj så har vi 6 månader isfiske. Då hinner man med en hel del fiskepass… Det finns många olika minnen, bra och dåliga. Men jag väljer att berätta om en ismetesäsong som urskiljer sig från de andra. Jag har under många år fiskat med Henrik Rånman. På vintrarna ismetade vi i stort sett två dagar varje vecka. Vi hade samlat på oss rejält med tid och erfarenhet på isen. På senare tid har Henrik flyttat söderut och nu blir det inte att vi fiskar tillsammans lika ofta. När vi väl gör det väljer vi ofta våra hetaste vatten under den hetaste tiden.

Under vintern 2017 fiskade vi första ismetepasset tillsammans i februari med riktigt fina toppfiskar; 7.5, 9.58, 11.71, 12.5, 13.0 kg. Vårt andra och sista pass under samma vinter skedde i april på ett annat vatten, och även då otroliga toppfiskar; 9.76, 9.9, 10.1, 13.8 kg. Där emellan hann jag på egen hand med ett pass som resulterade i en fin gädda på 13.3 kg. Det jag vill säga med det här är att alla våra timmar på isen ger otrolig en otroligt värdefull erfarenhet. Ibland tror många att man kan åka ut och hämta stora gäddor. Riktigt så är det inte. Men det är betydligt lättare idag, än för 10 år sedan. Vi har många kassa ismetepass bakom oss, och som sagt, fler timmar på isen än de flesta andra ismetare.

Markus med en riktigt fin gädda

4. Du guidar eller har guidat uppe på fjällen och när vi kollade på hemsidan teilusfishing.com är det i första hand rödingfiske. Men hur kom du in på spåret att bli fiskeguide? Berätta. Bedriver du även guidning för de som vill t.ex. ismeta gädda?

Jag studerade på SportfiskeAkademin i Forshaga och hade bestämt mig redan innan att jag vill arbeta med sportfiske på det enda eller andra viset. Idag har jag jobbat på många olika hörn i branschen, och guidandet har alltid varit en extra inkomst för mig. Alltså inget heltidsarbete. Det började med praktiken jag hade via skolan. Under två praktikperioder hade jag med Jesper Larsson att göra. Jesper är en av de absolut skickligaste fiskeguider som jag har träffat. Han har delvis lärt och stöttat mig under uppstartprocessen. Som så många andra tänkt, varför inte kombinera jobb och nöje? Men så lätt är det faktiskt inte. Att hela tiden vara en toppresterande fiskeguide är inte så enkelt. Det tar mycket mer tid och energi än vad man kan tro.

Jag har hittills sysslat med många olika typer av guidningar, bl.a. ismete. Men idag försöker jag mest ta på mig större uppdrag, som ett par dygn till fjälls t.ex. När man vill fiska så mycket privat som jag gör, så är det svårt att dessutom hinna med att ta dagsturer med turister. Så nuförtiden blir det självvalt färre guidningar för min del.

Markus Teilus med en fin röding

5. Av nyfikenhet kollade vi efter ditt namn i storfiskeregistret och hittade en registrerad mört på nästan 900 gram, en riktigt fin fisk!
Men hur mycket metar du efter arter som t.ex. id och mört? Eller är det endast annat fiske som gäller och i så fall varför? 

Den mörten är den enda storfisk som jag registrerat pga. att man nuförtiden är alldeles för hemlig och rädd om de vatten man fiskar i. Jag har alltid metat mycket, men det har framförallt varit predatormete som dominerat. I Norrbotten har vi mört, id och braxen, varav den sistnämnda inte blir så storvuxen. Att fiska mört har faktiskt inte lockat mig så mycket, jag har ett par stora mörtar i bagaget och känner mig nöjd så. Det blir däremot en hel del mörtfiske för att fylla på betesförrådet till predatormetet.

Id brukar jag vanligtvis fiska på våren då de stiger i våra åar längs kusten. Då är fisket på topp! Tyvärr är fisket inte alls som det var på 90-talet. Då fångades riktigt mycket stor id över storfiskgränsen i dessa små åar. Nu är det mängder, men betydligt sämre snittvikt. Så pga brist av möjlighet och intresse blir det inte mycket mete efter vitfisk. Merparten av mitt fiske sker består av predator- och fjällfiske.

6. Lake är en fisk som du har fiskat efter en del, och igen så är den ju förknippad med ismete och pimpel. 
Vad är det som gör laken speciell för dig? och så vill vi såklart höra mer om något riktigt bra och roligt pass efter denna art. 

Jag har alltid haft en förkärlek till laken. Medan många tycker att det är en ful och äcklig fisk så tycker jag den är otroligt vacker och speciell. Det som gör den extra speciell är att den är som mest aktiv mitt i vintern, då de flesta andra fiskarter är som mest inaktiva. När det är som mörkast och kallast så kan man alltid fiska lake! Trots att det inte är lika trevligt att vara utomhus då, som jag nämnde under fråga 1, så är det ändå skönt att ha ett fiske man kan bedriva under den här årstiden.

Jag anser att det finns fortfarande många frågetecken kring laken och dess beteende att reda ut för oss sportfiskare. Man brukar säga ibland att laken går i stråk. Alltså att den simmar en särskild slinga i sitt födosök. Placerar man inte betet tillräckligt nära stråket så uteblir nappen. Det finns givetvis en del som motsäger denna teori, men jag tror ändå att den har betydelse. Åtminstone för vissa individer, eller vissa platser. Jag och en fiskekamrat hade under en vinter ganska bra fiske storleksmässigt på ett och samma vatten. Vi återvände till exakt samma plats varje gång, just med tanke på den här stråkteorin. Vi kunde varje gång se våra gamla borrhål. Det som var så otroligt intressant var att varje pass fångades alltid flest och störst lakar i exakt samma hål. Det kändes nästan meningslöst att fiska i något av de andra hålen.

Markus Teilus med en grann lake

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Jag måste nog välja min första gädda över 12 kg, som t.o.m. vägde in på 13.3 kg. Det är inte min bästa fångst, som största, utan en av de fiskar som jag har blivit absolut gladast över. Jag hade jagat en 12-kilos gädda väldigt länge, så det låg mängder med blod, svett och tårar bakom den fisken. Dessutom hade jag varit med vid flertalet tillfällen och landat 12+ gäddor åt mina kompisar. Så det kändes under en längre tid att det inte riktigt ville sig till, helt enkelt! Gäddan fångades på ismete och när jag såg skallen i hålet så förstod jag direkt att det här måste vara en 12+. Alla de känslor som infann sig inom mig är svåra att förklara. Men jag blev rent av tårögd. Det har jag nog aldrig blivit av en fisk tidigare.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Vid en fisketripp hade jag och en kamrat tagit upp en öring som matfisk som vi mätt ovanför gällande måttbegränsning. När vi senare under dagen blev kontrollerade av två fisketillsynsmän visade det sig att vi hade fått felaktig information gällande vad minimimåttet egentligen var. Så öringen vi hade tagit upp var egentligen under måttet. Det var oerhört pinsamt! Vi förklarade för fisketillsynsmännen att det var ett ärligt misstag. Jag tror minsann att de såg att vi var ärliga och skämdes, så det hela gick bra och vi kunde åka hem med en vänlig varning.

9. Sportfisket generellt växer i Sverige vilket såklart är roligt. Men med fler utövare så ökar bland annat fisketrycket i många vatten, tävlingar m.m. Så vad tycker du är bra med fler utövare och vad ser du som negativt?

Eftersom att jag även jobbar i branschen så är det verkligen gynnsamt att sportfisket ökar i Sverige. Det är framförallt kul att sportfisket får en mer och mer seriös stämpel, utifrån sett. Det är inte bara en ”vanlig hobby” längre. Jag hoppas verkligen att sportfisket fortsätter att växa och blomstra som det gjort sista åren. Det enda negativa är att fisketrycket ökar. Detta ser jag ur en synvinkel från mig som privat sportfiskare. Det blir svårare och svårare att få vara ifred på sitt favoritvatten.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Jag brukar ganska fort skaka av mig känslan av en tappad ”storfisk”. Jag tror aldrig jag har tappat någon riktigt stor fisk som jag hunnit se och uppskatta till riktigt stor. Om jag inte sett fisken brukar jag intala mig själv att det lika gärna kan ha varit en liten fisk, som varit felkrokad, eller vad som helst. Det är ingen idé att gå och grubbla på vad som var i andra änden av linan. Så helt ärligt kommer jag inte ihåg något tappat monster. Det enda jag kan komma på nu i skrivande stund är en vertikalfiskad gädda som tappades just innan håvning för att stingern gick av. Det var en fisk som garanterat vägde över 10 kilo, men kan ha varit betydligt större än så. Givetvis var det surt, men ändå inget som jag hakat upp mig på.

Markus med en fin ismetad gädda

11. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Helt ärligt så har jag i nuläget inga stora fiskedrömmar runt om i världen. Jag har alltid trivts väldigt bra på hemmaplan och tycker att de svenska arterna lockar på ett helt annat sätt. Men givetvis är det alltid roligt att se sig om och prova nya saker. Så mitt svar skulle i så fall bli att fiska stör i Kanada. Det är en otroligt häftig och uråldrig fisk som länge simmat i våra vatten. Bara det gör hela grejen! Att den dessutom blir stor och stark är bara pluspoäng. Jag har själv alltid haft lättare för kalla klimat än varma, så även platsen och omgivningen gör mycket.

12. Kanadarödningen, det är en art som man har sett dig med flera gånger. Vad är det som gör den så speciell? Hur fiskar du efter dem och varför? Sen vill vi såklart höra om ett bra fiskepass! 

Kanadarödingen är verkligen en supercool fisk! Det är som en blandning mellan en gädda och en röding, både i utseende och beteende. Det bästa av två världar, helt enkelt! Detta är väl egentligen huvudanledning varför jag fiskar kanadaröding. För fajten är inte särskilt spektakulär. Oftast när jag fiskar kanadaröding är det trolling som gäller, men jag vill gärna lära mig att fånga den med andra metoder beroende på förutsättningar och säsong.

Mitt hittills absolut bästa fiskepass efter kanadaröding skedde sommaren 2018. Jag hade innan bestämt mig för att helt ändra strategi för att rikta in mig på stor fisk. Fisket var ganska segt, men det var helt klart större fisk i farten. Denna dag lyckades jag få ett dubbelhugg men två riktigt fina kanadarödingar som vägde in på 6,7 respektive 9,1 kg. Jag landade även en fisk på ca 4,6 kilo och tappade en ganska stor fisk som lätt borde varit över 5 kg. Det var en varm och solig sommardag med svag vind – en bättre dag kunde man knappast önska sig!

fin fisk

Vi tackar Markus för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *