12-Snabba Frågor till: Mikael Sandström

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Mikael Sandström är ännu en riktigt duktig metare och sportfiskare som har fångat många stora fiskar genom åren! Han har gjort mängder med reser utomlands och så passar han även på att filma mycket av sitt fiske, så självklart får ni lite svar kring det i hans härliga 12 snabba svar! Men vad använder han armacord till… Och var det verkligen så oskyldigt som Pontus Ingvarsson ville få det att låta… Det och mycket mer får ni reda på nu! 

Mikael Sandström med en fin gädda

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Det måste bli mitt personbästa på gädda. Våren 1995 fick jag en gädda på 13,975 kilo som det skulle visa sig ta 21 år att slå, trots intensivt gäddfiske dom flesta åren däremellan. Det var ingen metefisk, utan den tog på en Buster jerk och vägde 15,0 kilo.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Många av gubbarna i Sollentunas AFK där jag blev medlem som 12 åring. Ett antal år senare när jag gick med i Team Cisco fick jag lära mig så mycket av dom gamla medlemmarna där, men att kalla dom förebilder… näe det skulle inte vara rumsrent.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Jag tror metet kommer fortsätta vara en liten del av det svenska sportfisket, vi har helt enkelt inte den kulturen som i England och på kontinenten. Men jag tycker inte det gör det minsta, mindre fisketryck och mindre risk att stora metefiskar avlivas är några av fördelarna.

4. Du har ju Svenskt rekord på faren! Men kan du berätta för oss om hur det gick till, kan du ta oss tillbaka till dagen då rekordfisken tillslut låg där i håven?

Det var en mulen vårkväll i början av maj 1996 som jag tillsammans med Lasse Teauchler åkte till Sagån för att meta faren. Rekord var inget jag vågat drömma om, men ett PB över 0,7 kg fanns i bakhuvudet.
Vi fiskade som många gånger tidigare med avonflöte och maggots som bete. Vi fick några faren var mellan 0,5 och 0,65 kilo när jag krokade något som kändes mycket större. Fisken välvde i ytan en spölängd ut och vi uppskattade den till klart över ett kilo! Den dök ner och kroken lossnade…

Den var så stor att vi undrade om det kanske var en braxen/faren hybrid. Inte för att vi hört talas om någon sådan tidigare, utan för att den var för stor helt enkelt. Någon timme senare när jag får till en perfekt drift så stannar flötet upp och jag krokar något som känns stort. Även om den inte var lika tung som den jag tappat. Efter en kort fajt har jag en faren som ser riktigt stor ut i håven. Samsonvågen visade 870 gram vilket var klart över gällande svenskt rekord. Jag tjatade på Lasse att följa med till macken för att bevittna vägningen. Men han ville prompt fiska vidare när fisket var så bra. Jag funderade på att avliva fisken, men valde att fylla en plastkasse med vatten och hoppades att fisken skulle överleva.

Så jag bar iväg med min vattenfyllda plastkasse över åkern upp till bilen.

Åkte dom ca 5 kilometerna till macken. Där fick en mycket förvånad kassörska låna ut våg samt lämna sitt namn och telefon nummer (till vittnesuppgifter). Jag fick dessutom en sådan klisteretikett man satte på godispåsar, 0,866 kilo och 4,95 kr/kg.
Jag hastade tillbaks till ån med fisken som faktiskt verkade må utmärkt när den simmade ut i åns mörker. Efter minst en halvtimme i plastpåsen.

Några dagar senare var jag tillbaks i samma bakvatten och fick en faren på 830 gram.
Jag har inte varit och fiskat i Sagån på många år nu, men rekordet står sig än idag.

Mikael Sandström med rekordfaren

5. Du har rest och fiskat mycket utomlands, kan du berätta något riktigt speciellt som hänt dig, en sådan där händelse som etsat sig fast hos dig?

Vid en av resorna till Lac du Cassien i början av 00-talet med Mattias Berglund hände något jag aldrig glömmer!
Efter 200 mil sträckkörning hade vi äntligen fått upp tälten och fått ut våra spön. Mattias fiskade på en liten ö, och jag på en smal udde ca 100 meter ifrån honom. Jag fick en 17 kilos innan jag ens hunnit ner i sovsäcken, men det duggregnade och jag var dödstrött så jag säckade den och somnade som en stock. Mitt i natten hör jag någon skrika mitt namn, jag visste inte om jag var vaken eller drömde, men det upprepades, nu riktigt skärrat. Det var Mattias som skrek att vattnet i sjön steg snabbt, jättesnabbt!

När jag somnat ett par timmar tidigare var vattenbrynet 8-10 meter från tältöppningen, när jag yrvaket tittade ut hade jag fast mark en decimeter runt tältet, något av min udde gick inte att ens skymta… Jag kastade upp väskor, kamera och mat på bedchairen, när jag var klar med det var vattenbrynet inne i tältet. Snabbt som fan ut med alla prylar i gummibåten istället. Efter ett par vändor in till land så hade vi fått med oss det mesta utom tälten. Men det var ingen idé för vid det laget hade jag 50 cm djup inne i tältet. Vi sov under parasoll resten av natten, och vaknade till en plats vi knappt kände igen. Sjön hade stigit minst 1,5 meter!

Vi rodde ut och plockade några ölflaskor som låg och flöt, då vi kom på att jag hade en fisk säckad, på DJUPT vatten. Den mådde bara bra men det var riktigt kallt att dra upp tältpinnarna på halvmeters djupt vatten, då detta utspelade sig i december.

6. Du filmar mycket av ditt fiske och publicerar på Youtube, men varifrån kommer ditt intresse för film? Gäller det bara fisket eller är det i allmänhet ett stort intresse?

Ja det är ett intresse som vuxit mycket stark på senare år. Jag köpte min första videokamera till Cassienresan som jag just berättat om. Men då filmade jag utan någon tanke på vad jag skulle ha det till (det finns ett VHS-klipp där halva tältet bara sticker upp ur vattnet, som jag måste leta fram och konvertera någon gång).

Jag tittar mycket på Youtubefiske själv, Pike fight, Fly vs Jerk, Nash TV etc.
Men jag har näst intill allergi mot all öppen och halvdold reklam som dom är överfulla av. Jag vill försöka förmedla vad jag tycker fiske egentligen handlar om, naturupplevelse, kamratskap, spänning, glädje och komma bort från vardag och jobb.

Helt enkelt visa att det inte handlar om vilket spö man har eller att det skulle ha någon betydelse vilken färg det är på någon liten plastbit.
Kolla gärna in New Day Rising pictures, finns både på Facebook och Youtube.

Mikael Sandström i videoskapande

7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Oj det är nog en hel del längre tillbaka i tiden, nu för tiden köper jag nästan bara krok, lina och beten.
Men tex tafsmaterialet Armacord, det återfinns i mitt håvnät, min sovsäck och andra diverse lagningar. Men att fiska med duger det inte till!

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det finns mycket…
Men bland det första som kommer upp är när Pontus Ingvarsson och jag ”åkte till en liten å och metade”. Han fick det att låta så väldigt oskyldigt i sitt svar till 12 snabba, att jag skrattade mig dubbelvikt åt hans svar! (Här kan ni läsa Pontus svar)
Kan ju tillägga att jag fick drygt 8000 kronor i böter och han knappt 2000 kronor (dagsböter är ju inkomstbaserat).

9. Gäddan är en art som fått hög status inom det Svenska sportfisket och med det, högre fisketryck. Tror du att sportfisket påverkar arten så pass negativt att det gör så att antalet gäddor minskar?
Och vad anser du att vi som sportfiskare kan göra för att underlätta för arten?

Jag tycker skarv och säldebatten spårat ur i vissa läger, visst behöver jakten ökas, men jag tycker inte några djur ska hatas eller utrotas!
Angående yrkesfisket finns det mycket som borde begränsas, men jag tror att sportfisket efter gädda också har en stor inverkan på bestånden. Jag tycker det är hög tid för fredningstider och helskyddade zoner i vår skärgård.

Dessutom tycker jag att en extra fiskevårdsavgift skulle tas ut av dom som profiterar på det fria handredskapsfisket och allemansrätten. Dvs. fiskeguider och fisketävlingar. Till exempel 200 kronor per person och dag för en guidning, och 200 kronor per startande och dag i en fisketävling. Visst det skulle göra det mycket dyrare att tävla och åka ut med en guide, men pengarna skulle givetvis gå till välbehövlig fiskevård.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?
(Störst som störst exemplar för en specifik art)

Om det var en renrasig faren jag tappade samma dag som rekordet, så skulle det
varit den!
Men en fjällis jag tappade för 3-4 år sedan i Rainbow lake när jag skulle sätta på kameran svider mest. Den var uppe i ytan och jag är 99% säker på att jag kände igen den (en fisk som kallas Erics common som brukar väga uppåt 40 kilo), men i samma ögonblick jag sträckte mig efter rec-knappen lossnade krokfästet.

Mikael Sandström på gång att håva en karp

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Utan tvekan Fehmi Varli´s 26 kilos gädda, den slår allt inom svenskt sportfiske, även om det gick märkligt till.
Men jag är väldigt lycklig över att på nära håll fått bevittnat två historiska karpfångster. Att få håva Henrik Ragarsson Stabo´s 39 kilos Rainbowkarp var en stor ära, och lika så att genom kameralinsen få se Anders Lundmark drilla det nya svenska rekordet på 32,45 kilo!

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Det är inget som stör mig, jag fiskar efter dom fiskar som motiverar mig och där jag trivs med omgivningen. Ofta är det stor fisk, men att testa ett oprövat vatten kan vara minst lika motiverande.

Mikael Sandström med en braxen

Vi tackar Mikael för svaren!

Glöm inte bort att kolla in hans filmer på Youtube!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *