12-Snabba Frågor till: Olof Engstedt

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Olof Engstedt är en riktigt duktig sportfiskare och metare. Men han är nog mest känd för sitt slit hos Sportfiskarna och tillverkandet av gäddfabriker.
Men vad hände egentligen i jakten efter stora lakar… Och vilken är hans bästa egenskap som sportfiskare?
Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar!

Olof Engstedt med en fin borre

1. Du förknippas ju med Sportfiskarna och framförallt gäddan, men hur mycket metar du efter andra arter i Sverige och har du någon favoritart som du gärna metar efter?

Metet har alltid legat varmt om hjärtat. Ända sedan man var liten grabb och såg de första rödvita flötena sticka under ytan och man fick några borrepinnar. Den som lärde mig att meta ”på riktigt” var Per Koch-Schmidt. Jag hade flyttat till Kalmar och börjat doktorera på gäddans lekvandringar. ”Kocken” och jag drogs till varandra då vi var ganska likasinnade, och han lärde mig det mesta jag behövde veta. Det var härliga nätter i Hossmoån både på våren och hösten efter braxen.

Att i slutet av maj sitta upp kl. 0400 och titta på quivertoppar är något magiskt, samtidigt som näktergalen sjunger. Jag metar gädda ganska mycket, gärna i krondiken lite här och var i landet, även abborre tar jag en del på mete, även om kör jiggfiske ibland. Sutare metar jag gärna efter också, gärna quiverfiske eller flötmete. Karp kör jag lite på somrarna, främst för att det är avkopplande och trevligt med barnen, gräskarp är något jag kört en del också, och kommer göra i år igen.

Olof Engstedt med en fin fångst ihop med sina barn

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Oj det är en svår fråga, det finns ju många och synd att inte kunna nämna alla. Men några få här; Jörgen Larsson, Johan Tiljander och Esbjörn Möllerström.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Det är en svår fråga, skulle det finnas ett självklart svar på detta skulle det redan ha genomförts. I andra länder är mete större än spinnfisket och i Sverige är det tvärtom. Det kommer mer och mer metetävlingar nu (karp-cupen bl.a.) samt att Svenska Specimentävlingen känns som den fått liv igen under några års tynande tillvaro. Det var ett gäng år sen jag själv tävlade och har väl inte för avsikt att ta upp det igen.

Men för nya inom metet kan ingå i ett lag vara positivt och lärorikt. På ett sätt är det bra också att andra grenar inom sportfisket är större, med tanke på mindre fisketryck på de vatten som fiskas. Spinnfisket med fräcka grejer och så kommer nog alltid vara störst i Sverige, men metet kan ju växa ändå. Det jobb ni gör (Christian och Tomba) på Swedish Anglers är ju sådant som gör att metet växer! Och ni ska vara med på mässan med såg jag, perfekt!

4. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera. Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

Det som driver mig tror jag är jakten på nästa hugg. Sen är det stora fiskar jag riktar mig efter, men får jag en 6-7 kgs gädda på ett pass så är jag nöjd helt klart. Den dagen som jag inte blir det ska jag nog sluta fiska. Jag har uppfattat att vissa enbart blir nöjda när de får gäddor över 10 kg eller 12 kg. Då blir man inte nöjd speciellt ofta… och det låter ju tråkigt.

För ett antal år sen försökte jag alltid fiska några nya arter varje år, dels för chans på storfiskeregg men även att utvecklas som fiskare. Jag tror jag har 16 olika regg-arter registrerade, flertalet av dom på mete. Barnen är lite större nu och det innebär mer hemmatid, det ska skjutsas hit och dit så det har blivit lite mindre satsningar på nya arter senaste åren. Men det kommer jag säkert att fortsätta med inom några år. Sen som ni föreslår är ett gott äventyr aldrig fel, samt att komma ut i naturen.

Olof Engstedt med en fin gräskarp

5. Du har gjort många gäddfabriker i ditt jobb hos Sportfiskarna, vilket såklart är ett fantastiskt bra jobb! Men skulle det vara möjligt att göra liknande fabriker för olika vitfiskar? Eller finns det något annat sätt att hjälpa vitfiskar som är utsatta på olika sätt runtom i landet?

Intressant att du nämner det, för det är något som behövs. Mängden vitfisk känns som den minskat avsevärt på många platser, framförallt längs med ostkusten. För att gäddorna ska må bra behövs vitfiskarna också såklart och tvärtom. Våtmarker som vi skapar för gäddorna är faktiskt relativt bra id-fabriker också. I flera av gäddfabrikerna finns det stigande id (som ofta leker uppströms våtmarkerna i lite strömmande vatten) och våtmarken blir en bra uppväxtplats för id-ynglen (om de kan hålla sig ifrån gäddynglen 🙂 ).

Annars är de bästa vitfiskåtgärderna man kan göra att öppna upp vandringshinder. Det finns så många hinder i landet i våra vattendrag så man kan bli tokig… Allt från stora vattenkraftsanläggningar till lite mindre som övergivna dammar men ändå komplicerade åtgärder i form av pappersarbete till fel-lagda vägtrummor. Just vägtrummor är något ni kan speja efter i vattendrag och rapportera in till oss om det är så att de inte ligger rätt i förhållande till å-botten. Det ska inte vara något fall från trumman till ån.

Sen har vi vandringshinder i form av igenväxning, detta är ett allt större problem delvis pga övergödning. Åtgärdar man vandringshinder hjälper man alla fiskar i vattendraget, oavsett om det finns öring, gädda, faren eller vimma däri. Ju högre upp fiskar kan vandra för lek ju bättre.

6. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige?

Målet är en gädda över 15 kg, jag har jobbat för den ett tag (12 år seriöst) nu och har tagit ett gott gäng 10 kgs, men den riktiga besten över femton gäckar mig. Och så ska det ju vara, det ska inte vara lätt. Det driver mig till att fortsätta. Jag tror mig veta att jag bränt någon i den klassen men så är det ju också, de största tappar man, de är av en annan kaliber! Påfrestningarna på lina och tafs blir helt annan och man klantar sig ibland… Men jag kämpar på! En dag sitter den där!

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Det är ett gäng fiskar jag tagit som jag håller högt, men den högsta är nog mitt pers på gädda. Den togs på mete, såklart :). Det var under en fiskeresa med en bra polare och han var tvungen att åka in till land för att reda ut lite saker med sin relativt nya flickvän. Jag åker tillbaka med båten till den plats vi var vid innan och nöter, slänger även i hans spö så jag har två flöten att titta på. Och det var rätt beslut. Mitt under ärtsoppevärmningen så hoppar det flötet till, och står lite konstigt.

Jag är övertygad om att det är fisk och nitar hårt. Gäddan går direkt upp till ytan i det ganska grunda vattnet och skakar förrädiskt på huvudet. Det är en bra fisk och allt är kaos. Inom loppet av 30 sekunder lyckas jag få den i håven och sen är det över. Jag väger och mäter den till 13,72 kg och 115 cm. Jag glider ned med fisken till fiskepolaren som fotar den fint och livet är underbart. Det flötet fisken tog på har även han (Carl-Johan Gadde) tagit sin stora best på, och numera är det inramat i plexiglas och innebär vandringspriset för vår årliga tävling. Förövrigt är Carl-Johan gift och tvåbarnsfar numera med sagda kvinna så det ordnade sig där också.

Olof Engstedt med en fin gädda

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Hehe, ja det finns väl en del. En utförlig story kan jag bjuda på som jag skrivit någon gång men det är nog ett gäng som inte läst den.

Efter jakt på lakevatten hittar jag ett vatten utanför Värnamo. Jag skakar liv i kocken och vi drar dit med stora planer, vi kör en 3-dagars! Jag börjar med att köra ner bilen genom isen i strandkanten när jag skulle parkera. Typiskt. Jaja, nu skulle det fiskas, vi får ta det imorgon. Det var -20 grader den första natten och när nappalarmet tjöt gång på gång under natten kunde man hålla sig för skratt. Men vi hade bra fiske, ett gott gäng mellan 2.5 och 3,8 kg landades. De flesta kunde vi sätta tillbaka då vi hade en 15 cm lång hair-rigg som vi satt den döda mörten igenom. När laknappen dog ut framåt tidig morgon var det skönt att sova.

Dags att ta tag i bilen. Jag går iväg till en lantbrukare i närheten och han lovar komma med traktorn. Väl på plats så hakar han i ett rep i min dragkrok och springer in i traktorn och gasar. Han har lite bråttom verkar det som säger jag till kocken samtidigt som bilen glider in i traktorns höbalsspjut som han smart nog har påkopplat. Bakrutan och lamporna går åt helvete och bilen hänger på spjutet.
Efter mycket om och men får vi loss bilen och lantbrukarn skäms som en gris. Vi delar på självrisken kommer vi överens om. Vi ville ju fiska vidare men jag ville inte lämna bilen sådär öppen om det börjar snöa etc.

Åker upp till närmsta industri och de är riktigt schysta, får ha bilen därinne och tejpar på lite kartong där bakrutan en gång satt.

Vi betar ut spöna framåt kvällen och käkar några kalla grötkorvar och tänder varsin cigg. Livet är på topp och lakarna börjar nappa. Framåt midnatt hör vi en massa bilar som kommer gasandes. – De kör ut på sjön! Ok, raggare. De kör racing på sjön och när de ser oss tävlar de vem som kan köra närmast våra tält. Tror nåt spö ryker, vi blir förbannade och kastar isklumpar men samtidigt lite skraja, för de är onyktra och stora. Polisen tillkallas och den kör ut på sjön och jagar dom lite. Alla får blåsa och de som kan åker iväg. Polisen snackar med oss lite, och kör iväg. Rakt mot råken! Jag ringer ledningscentralen och de får tag i bilen i sista stund och den svänger 180 grader mot rätt väg…

Vi hör att raggarna går runt sjön med lampor och grejer. Tydligen så har de sabbat bilar som stått parkerade men min står ju inne på industrin, redan lite sabbad iofs men tur…
Vi får ett gäng lakar men inga större än de kvällen innan och bränner hem till kalmar. Värnamo nyheter ringer dagen efter och vill ha en liten intervju som de även fick… pinsamt.

Olof Engstedt med en fin lake

9. Du har ju rest och fiskat mycket utomlands, kan du berätta något riktigt speciellt som hänt dig, en sådan där händelse som etsat sig fast hos dig?

2014 drog jag, Henrik C Andersson och Henrik Schreiber till Kanada för att bl.a. fiska musky. En helt magisk vecka med många fina fiskar, om jag minns rätt fick jag 4 st över 10 kg, med största på lite över 15 kg (dryga 49 inches). Kvällen när jag tog den stora var allting sådär perfekt. Lugn och varm solnedgång, vi fiskade i linne endast. Långa kast med slingblade-spöet med en stor dubbelbladig spinnare. Smack på lång lina, en riktig best. Dramatisk fight med tailwalk och svordomar men till slut slöt håvnätet sig om fisken. Vilken glädje! En riktigt lång och fet musky, över 15 kg!

Olof Engstedt med en fin musky

Ett annat minne är ju första Saltvattensresan till Sudan med ett gäng sköna snubbar, bo i en plåtbåt som var varmare än ökenvärme på natten och fiska skiten ur sig 12 timmar per dag i 35-40 gradig hetta. Och vi tog våra första GTs…

Olof Engstedt med en fin GT

Ett tredje ögonblick var från i höstas, när jag var med ett gäng sköna killar i Nicaragua genom Wildseaexpedition, och vi fick våra första tarponer. Vi metade främst i havet, man kör in nära flodmynningen, slänger i en cirkelkrok med en dött bete på, sen släpper ut 15 m. Båten driver utåt och håller spänn i betet. Rätt vad det är visslar det till och lina rasar ut. Då gäller det att vara kall och inte göra mothugg, man stänger bygeln och låter kroken vandra till käkvinkeln, sen smackar man till och fisken är fast. Vi landade flera stora tarponer var, sjukt mäktigt. Helt magiska fiskar!

Olof Engstedt med en fin Tarpon

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Det var nog på Papua Nya Guinea. Jag, Per Tjernström och Anders Christensson fiskade i en båt och jag tror det var Per som först noterade några as till fiskar som följde efter hans bete. Kort därefter drar det på massivt i mitt bete och en stor best går upp i luften. Det är dog tooth tunas, a.k.a doggies. Den mest elaka och starka fisken man kan tänka sig. Tyvärr lossnar den efter någon minut, jag var typ chockad för det bara sprutade lina ur rullen. Fisken var mycket stor för att vara sådan, svårt att säga exakt men mellan 50-100 kg. Minuten senare drar Anders på en lika stor som går och går och sen drar in i botten och linbrottet är ett faktum. Mitt pers på den arten ligger på ca 20 kg som referens. Missade även en trolig sailfish på den resan.

11. Vilken är din bästa egenskap som sportfiskare och motivera varför? Nämn även din sämsta egenskap som sportfiskare och motivera varför? Berätta även något tillfälle då du fiskat och den dåliga egenskapen har visat sig ordentligt.

Min bästa egenskap är nog att jag har förmågan att nöta, jag ger inte upp i första taget… Sämsta egenskapen är väl lite samma, det är svårt att ge upp fisket när dagen börjar ta slut. Jag ska inte bli långrandig så det räcker med att berätta att jag kommit 18:00 när dagis stänger precis med trollingbåten bakom bilen någon gång.. . 🙂

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag tycker det är härligt med supervatten. Gött att nöta i ett vatten där man vet det går stora, även om de ofta är svårfångade pga högre fisketryck än andra vatten. En nackdel är väl att upptäckarandan hämmas, folk åker till dessa vatten främst men det är väl så det är. Men lite eget vattenletande försöker jag alltid lägga in varje år.

Ett sista ord med, jag uppmanar såklart alla att bli medlemmar i sportfiskarna!

Olof Engstedt med en fin lax

Vi tackar Olof för svaren och så tycker vi såklart att ni ska följa honom på Instagram för att se fler goa fiskebilder @olof.sportfishing
https://www.instagram.com/olof.sportfishing/

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *