12-Snabba Frågor till: Rasmus Ljungqvist

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Rasmus Ljungqvist är en otroligt duktig och hängiven sportfiskare och skribent. Han har den där förmågan att fånga stora fiskar och inte enbart gäddor! Men vad hände egentligen vid en å för länge sedan? Och hur är det att fiska med Tobbe Fränstam? Ja det och mycket mer får man reda på när man läser hans 12 Snabba Svar!

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Det här är kanske inte min ”bästa” fångst, men i särklass min svåraste och framförallt mest tidskrävande. För en si sådär 12-13 år sedan under gymnasietiden så började jag och min fiskekamrat Niclas Olsson att meta karp. Året innan minns jag hur hela studiebidraget sparades för att få råd med all utrustning som kostade närmare 10 000:-. Under det året hade jag varken råd att köpa nya kläder eller ens klippa mig, utan var helt besatt i jakten på karpen!  

Karpmetandet började bra och jag lyckades meta upp karpar i både Ballasjön och Holmadammen relativt omgående men de var de mycket sluga och mystiska karparna i Härlanda Tjärn som gäckade mig! Fiskertrycket i sjön var under dessa år mycket högt och fisket betydligt mycket svårare än idag. I stort sett varenda helg det kommande året blev jag och Niclas skjutsade av våra föräldrar upp till Härlanda Tjärn där vi bodde i vårt lilla tält. Medan våra jämngamla klasskompisar var ute och festade eller gick på bio satt vi intryckta på 3 kvadratmeter och käkade burkköttfärsås och snabbmakaroner.

Vi var nästan som psykfall när jag tänker tillbaka på den tiden, och inga karpar fångade vi heller.

Flera fiskar släppte kroken på och vissa gick fast i rötter eller vegetation, men i slutet på september lyckades Niclas äntligen fånga den första, en vacker spegelkarp på strax över 12 kg. Men lyckan fick vänta för min del! Först i maj året därpå och efter hela 32 fiskade nätter! Lyckades jag fånga min första karp i Härlanda Tjärn, en häftig läderkarp på strax över 9 kg och lyckan var total!

32 dygn är 768 timmar, vilket i sin tur är mer än 500 fotbollsmatcher i tid….(men det var värt det- trägen vinner som det heter) Som kontrast vill jag påstå att idag när jag knäckt koden i sjön som dessutom är betydligt enklare, sällan går tomhänt från sjön! Det är små marginaler från succé till fiasko inom karpfisket!

En vacker karp
Rasmus med en fin karp

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Får säga att jag ser upp till personer som har ett fantastiskt driv och en stor passion i fisket. Två personer som jag ser upp till och som faktiskt är i de närmaste extremister är David Lundqvist och Nicklas Kolbeck. David har lärt mig massor även om vi inte har fiskat så många pass tillsammans, han är en teoretiker ut i fingerspetsarna och lämnar inga detaljer åt slumpen. Även om han kan vara lite kontroversiell ibland så är han en skön prick med sunda värderingar.

Nicklas Kolbeck är enligt mig Sveriges bredaste sportfiskare och behärskar nästan varenda art efter bara ett fåtal fiskepass. Sen är det häftigt att han inte köpte nya jeans på 20 år och hade en mört-industri i badrummet flera vintrar i rad! Det är tur att dessa herrar vigt sin fritid åt något så snällt som fiske och inte terrorism, för då hade de varit livsfarliga haha.

Gös-Jonas Karlsson är en rak motsats till dessa herrar, han kanske inte är den allra största förebilden fiskemässigt, men finns ingen bättre på att berätta skrönor!
Sen har Tobias Fränstam alltid varit en ständig kamp i jakten på gammelgäddan och givetvis varit en stor del i ens utveckling.

Boken Svenskt Karpfiske av Per-Ola Johannesson var också en stor inspirationskälla i början av min karpfiskekarriär. Verkligen en bok som man bör läsa om man är meteintresserad!

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Fördelen med metet jämförts med spinnfisket är att det är så oerhört mångsidigt! Jag kan inte komma på en enda fiskeart som inte går att meta, det är även ofta väldigt effektivt och utvecklingspotentialen för metoden är enorm.

Framförallt finns det massa häftiga arter som i princip endast går att fånga på mete! Här på västkusten har vi bland annat den häftiga och mycket nyckfulla multen och de urstarka och stenhårda berggyltorna! Verkligen underbara sommararter som många nog skulle uppskatta när de väl prövat!

Jag tror metet faktiskt behöver lite mer plats i media för att folk ska förstå hur häftigt det faktiskt kan vara! Särskilt på TV eller Youtube, titta bara på fantastiska ”A passion for angling” från BBC eller Catching the Impossible! Skulle verkligen se fram emot om duktiga Freewater Pictures skulle producera en långfilm om mete! Det tror jag skulle ge metet ett rejält lyft, men någon ska ju betala för kalaset också. Flera av grabbarna i Freewater var ju metare ”back in the days” på Fiskesnacktiden!

4. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera.
Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

Jag älskar stora fiskar, det skulle vara en lögn om jag sa någonting annat! Men det är ändå äventyret och vägen dit som är det häftiga! Både jag och Tobbe älskar att göra udda satsningar, framförallt efter gädda. Vi går våra egna vägar och försöker inte titta på vatten eller platser där andra får stora fiskar! De platserna är redan begagnade! Ska man ha en riktigt ärlig chans på 15+ individer så ska vattnet gärna vara i de närmaste ”Virgin water”.

Vi kollar mycket på potentiella lekplatser, typer av bytesfisk, vattenfärg, fisketryck etc. Sen är det okej om det går rykten om att någon bonde eller semesterfiskare fångat stora gäddor, men fisketrycket från mer seriösa ska helst vara lågt! Vi har oerhört många dåliga fiskepass i bagaget, men när vi väl träffar rätt så kan resultaten vara magiska! Vi har mängder med fiskedagar då vi fått dubbel eller trippeltior.
Det får man inte på platser där andra fiskar!

Rasmus Ljungqvist med en fin gädda

5. Gäddan är en art som fått hög status inom det Svenska sportfisket och med det, högre fisketryck. Tror du att sportfisket påverkar arten så pass negativt att det gör så att antalet gäddor minskar?
Och vad anser du att vi som sportfiskare kan göra för att underlätta för arten?

Jag tror absolut att sportfisket har en negativ inverkan på gäddbeståndet på många platser! Det jag framförallt är skeptisk till är gäddfisketävlingar. Tävlingarna blir bara fler och större för varje år. Ett mycket negativt exempel som jag tycker har gått överstyr är tävlingen ”Sportfish masters”. I början var det en endagarsfinal. Sen blev det en tvådagars! Nu är den hela tre dagar, när ska det räcka?! Tre dagar där runt 400 gäddfiskare i supermoderna spinnfiskebåtar piskar varenda kvadratmeter av ett vatten får definitivt negativa konsekvenser.

Gäddorna blir magrare ju fler gånger de fångas, de får avslitna gälbågar och vissa dör! Jag ser även stora problem i att folk ska vallfärda på ett helt annat sätt idag, är alldeles för många som ska åka land och rike runt i feta båtar bara för att de sett någon Youtube- film. Vänern är ett skräckexempel på detta, folk tror att Vänern tål hur högt fisketryck som helst bara för att ytorna är stora. Men antalet lekvikar och områden där gäddan lever är oerhört begränsad jämförts med den totala vattenarealen. Om några år tror jag gäddfisket i Vänern är helt havererat, tyvärr! Folk skulle förmodligen uppnå betydligt bättre resultat om man verkligen lärde sig sina hemmavatten! Jag åker sällan några längre sträckor i mitt fiske utan försöker hitta bra vatten utan att behöva sitta halva dagen i bilen.

Ett annat problem för gäddbestånden som jag ser är att ”Svensson-fiskarna” är mycket mer avancerade idag!

Många har tekniska hjälpmedel och fiskar med effektiva drag som Mcrubber eller Buster Jerk jämförts med förr då de kanske var en liten Hi-Lo eller ett skeddrag som gällde.

Saker som kan behöva göras för att skydda gäddbestånden tror jag är begränsningar vad gäller gäddfisketävlingar i vissa utsatta områden och att även införa fredningsperioder eller områden på platser med hårt fisketryck. Det i kombination med en attitydförändring hos en stor mängd av Sveriges sportfiskare vad gäller hetsen i att besöka vatten bara för att några andra rönt framgång där!
Sen är sälen och skarven en fråga på politisk nivå som verkligen behöver prioriteras!

En grov gädda

6. Du har ju fiskat mycket med Tobias Fränstam, en herre som har synts både här och där! Men berätta hur är det att fiska med honom när inte en kamera är med? Är han lika envis men ändå lika glad eller är han mer tjurskallig då? Berätta även om något bra, roligt, intressant fiskepass ni gjort tillsammans.

Tobbe är väldigt utvecklande att fiska tillsammans med, om det är någon som kan trixa upp gäddor när allting känns lönlöst så är det han. Han är inte jättenoggrann när det gäller detaljer och prylar utan kan ibland nästan vara lite slarvig, men han är desto mer teknisk fiskemässigt och har extremt bra reflexer när det gäller mothuggen! Han är dessutom ofta lite nonchalant när det gäller stora fiskar, han kan ofta säga:
– ta lite fräcka kort så handlandar jag den här gäddan, den är inte så stor. När vi väl väger den så kan den vara runt 12 kg haha…

Rasmus Ljungqvist och Tobias Fränstam med en fin fisk i vågsäcken

Sen är han oerhört klantig, det är ofta att flera spön flyger i vattnet, han kör sönder något på trailern eller behöver simma efter båten då han inte förtöjt den tillräckligt då han ska bajsa.
Men vi är ändå ganska lika som fiskare i flera avseenden, vi orkar fiska hårt i flera dagar och väder, vind eller dåligt fiske stoppar oss sällan!

Det är inte lätt att välja ut en fiskeberättelse då det är så många…
Men här kommer i alla fall en som är ganska rolig och faktiskt handlar om mete:

För omkring 10 år sedan var jag, Tobbe och hans dåvarande klasskompis David och metade karp en solig aprildag i Holmadammen på Hisingen.
Vi bottenmetade med larm och fisket var trögt utan några kontakter. David som var bodybuilder blev mycket trött efter sin stora lunch och somnade i skuggan bredvid sina spön medan jag och Tobbe satt och drack kaffe 100 meter bort. Plötsligt hör vi några pip bortifrån Davids håll och sedan ser vi hur en häst stegrar sig, kastar av en äldre kvinna och skenar iväg längs den torra grusvägen i omkring 70 km/h.

Nappalarmet tjuter nu för full hals och vi ser hur David står med ett kraftigt böjt spö samtidigt som tanten på hästen står och skäller ut honom fullständigt! Vi springer bort och jag försöker lugna den hysteriska kvinnan samtidigt som Tobbe håvar en mycket fet fjällkarp efter en hård fajt i den tjocka naten! Karpen väger en bra bit över 13 kg och blev på den tiden ett nytt sjörekord, efter flera ursäkter och förlåt går äntligen tanten och vi kan släppa tillbaka den mycket trinda fjällkarpen, det var nog ett uppvaknande David sent kommer glömma.

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Jag älskar verkligen att meta, men spinnfisket efter gädda är ändå den metod som jag uppskattar allra mest. Den fisk som jag håller som min bästa är min första av två gäddor över 16 kg som jag fångade 2016! Året innan hade personligen gått katastrof, fisket hade varit dåligt både vad gäller mängd men även storlek. Det kändes som att jag hela året prickade in köldknäppar eller kraftigt grumligt vatten! Våren började med ett par hyggliga gäddor de första passen, sen skulle jag och Tobbe testa ett vatten som vi visste höll bra med fisk och vi hade ett par tior från vattnet sedan tidigare, men inte från just det här området.

Vi visste sedan tidigare att det simmade stora idar i området och bara man lyckades fånga en gädda så hade den potential att vara skaplig. Vi ankrade upp i en brant och ganska omgående fick jag en femkilosgädda, men kort och i prima kondition! Det kändes lovande! Ett par kast senare var det som att kroka i ett skruvstäd, på lång lina tog det tvärstopp, sedan bar det av och efter en evighet kunde Tobbe håva besten som sedan vägdes till 16,6 kg! En fisk man verkligen längtat efter!

Rasmus Ljungqvist med en gädda på 16,6 kilo!
Rasmus med en fantastisk gädda!

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

En gång för mycket länge sedan tjuvfiskade jag och en kompis gädda i ett strömmande vattendrag en vecka innan öringfiskepremiären. Vi gick längs ån och kastade när vi plötsligt ser hur en gubbe hundra meter bort börjar skrika och gå emot oss! Jag och kompisen börjar jogga nedströms och gömmer vår utrustning i den täta vassen och flyr in i ett närliggande villaområde. Vi gömmer oss bakom en altan när min mobiltelefon plötsligt ringer (en fiskepolare)
– Tjena är ni och fiska i vatten-X? De ringde mig och trodde att det var jag som fiskade, de är ute efter er! Ni måste dra!

Helt plötsligt hör vi däcktjut och ser att det kommer gubbar överallt!

Det är som att FBI skulle vara ansvariga för fisketillsynen här! Då kommer vi på att det ligger mängder med fiskespön i polarens bil som är parkerad i ett industriområde i närheten, hittar de bilen är vi rökta! Jag kryper som en spion i den täta vassen och ruschar mot bilen, när jag kryper de sista meterna mot förardörren ser jag på andra sidan ån hur de har skickat ut en lång och senig fiskevakt med löpartights och pannband! Shit de här är allvar, jag har powerstövlar och raggsockor, kommer inte ha en chans om han upptäcker mig!

Jag rivstartar bilen och bränner iväg! Kort därefter tar en bil som har förstått vem jag är upp jakten. Men min bil har fler hästkrafter och den är snabbt avskakad! Jag ringer polaren och plockar upp honom på en närliggande cykelbana där han plockat ihop våra gömda fiskespön! Vi bränner iväg och först när vi är på motorvägen kan vi koppla av! Vafan va de som hände?! Det måste ha varit närmare 25 fiskevakter som letade efter oss, bara för att vi fiskade lite gädda. Jag hade blodsmak i munnen i närmare två dagar efter att det inträffade, att rusa 5 km med Powerstövlar är värre än ett Iron Man!

9. Hur mycket metar du under ett år? Och i så fall efter vilka arter? Kan man till exempel hitta dig i en liten vass efter en ruda? Eller är det enbart predatorer som gäller och i så fall varför?

Jag har faktiskt lite dåligt samvete för hur lite jag metar nuförtiden! Men det blir ändå 3-4 fiskepass efter karp per år och nåt liknande efter färna. Är det två arter som jag verkligen uppskattar efter gäddan så är det just dessa två. Karpen är stor, stark och häftig! Färnan lever i sagolika miljöer och är både stridbar och nyckfull!

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Jag var iväg själv och spinnfiskade gädda en solig oktoberdag år 2009! Helt plötsligt går en enorm gädda upp och klipper min stora Mega Mansson på omkring 300 gram! Jag är inte riktigt beredd utan missar krokningen! Därefter följer gäddan efter i en figure eight i nära 15 min! Det är helt bisarrt! Den vägrar hugga men kommer så fort Manson hamnar i vattnet, alla andra drag ignorerar den! Gäddan är enorm och har ett märke bak i stjärten som jag memorerar! Senare i december samma år fångar Tobbe gäddan 100 meter ifrån platsen och den vägs då till 16,4 kg!

11. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

En art som gäckat mig och som jag fiskat mycket efter är den tjockläppade multen! Under mitt allra första fiskepass efter multe för över 10 år sedan lyckades jag meta upp en liten fisk på strax över 2 kg! Sedan var det som omöjligt att få någon fisk att börja äta, min polare Benny fångar några riktigt fina fiskar men för mig går det helt värdelöst!

Samma dag som Breivik begår massakern på Utöya så är jag och Benny och metar i en liten hamn i Göteborg! Benny fångar omgående en multe på över 4 kg och planen är att jag ska få fiska på nästa individ! Plötsligt kommer fem enorma multar in och börjar äta bröd på min fiskeplats! Pulsen stiger till 180! Då kommer helt plötsligt en grabb i tioårsåldern gående med ett metspö. Han frågar på norska om det är okej om han kastar på de stora fiskarna. Jag och Benny får så dåligt samvete och sympati med Norge den här tragiska dagen så vi har inte hjärta att neka grabben som omgående skrämmer iväg alla multar…

Rasmus Ljungqvist med en fin Multe

12. Du har ju skrivit flera riktigt bra artiklar i ett par tidningar. Men vad är det som gör att du väljer att skriva fiskeartiklar? Vad är det som lockar dig till att ta till pennan och ta fram kameran?

Jag har själv vuxit upp och lärt mig oerhört mycket genom att läsa fina artiklar och inspirerande reportage i både Fiskefeber och Fiskejournalen! Att själv kunna vidareförmedla kunskap men även berättelser och inspiration tycker jag skänker ytterligare en dimension i fisket och gör det ännu roligare!

Förr skrev jag kanske 1-2 artiklar per år men nuförtiden känner jag att hungern är större än någonsin! Sen har jag fördelen att ha mycket ledig tid på vardagar då alla andra jobbar. Arbetar skift som brandman och att kunna ha sportfiskejournalistiken som ett extrajobb är en ynnest som faktiskt spelade in lite grann när jag valde att utbilda mig till brandman för 7 år sedan.

Känner man att man vill förmedla något som kan inspirera andra att lyckas i sitt fiske så är det bara att kontakta en fisketidning! De hjälper till med korrekturen och har man bilder med bra kvalité så är det en stor fördel då konkurrensen tyvärr är ganska hård idag med allt färre tidningar.

Men för de meteintresserade så har jag med en färnaartikel i senaste numret av Fiskejournalen och inom kort kommer även en meteartikel i Sportfiskarnas tidning Svenskt Fiske!

Vi tackar Rasmus för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *