12-Snabba Frågor till: Rickard Linderot
Rickard är en magiskt duktig sportfiskare som har fångat tre svenska rekord, Sutare, Gräskarp och Kanadaröding! Han har varit en hängiven metare i många år och har fångat flera riktigt fina fiskar. Numera ligger fokuset mest hos de stora sjövargarna och ni kommer få läsa mer om det i hans svar som är riktigt bra.
Och Rickard bjuder oss även på ett gäng härliga bilder.
Så nu är det dags att ge er Rickard Linderots 12 Snabba Svar!
1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?
Bästa fisken är inte fångad än. När jag tagit en gädda över 18.2 kilo så har jag fångat den svåraste fisken för mig.
De arter som jag har fångat stort av idag kom rätt så medgörligt. De arter jag inte fått stort av har oftast fått mer tid men ändå inte det resultat jag velat ha. En lake över 4 kg tog bra många år att komma över. Svenska rekordet på Kanadaröding tog också några år. Så det är svårt och säga.
2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?
Genom åren har det blivit några som inspirerat mig och några gör det än idag.
Först ut var när jag var 14-15 år, Rikard Bergström på sportfiskegiganten. Han är också från Svedala och den första jag lärde känna som kunde det där med specimenfiske. Han vägledde en lite i början innan man kunde stå på egna ben fullt ut.
Med årens lopp läste man också mer litteratur kring specimenfiske och en författare jag verkligen fastnade för var och är Jens Bursell från Danmark. En extremt kreativ person som än idag inspirerar mig. Trots att han länge varit med ”i gamet” så fortsätter han att utveckla fisket. Han har de senaste åren snöat in på release riggar och tackel och delat ut mängder med tips och förbättringar kring detta.
Det tråkiga är att inte fler tar lärdom av detta! Framför allt inom trolling har jag märkt stor skillnad med release tackel. Så kika in hans hemsida och ta lärdom av mästaren.
Lars Öhman från Sundsvall och Emil Lindgren är två fantastiskt duktiga gäddfiskare som fiskar gädda på två helt olika sett.
Emil som varit en god vän sedan gymnasiet har de senaste 6-7 åren gått sin egna väg inom flötestrolling med betesfisk. Det alltid kul att höra om teorier och om mörkade fiskar få för unnat får reda på.
Lars Öhman är en av de tyngsta spinnfiskare jag känner till som gått sin egna väg inom spinnfisket helt och hållet och har förmodligen knäckt nöten helt med mörkerfiske.
Två personer är kvar att nämna och som jag är väldigt tacksam att få ha lärt känna.
Först ut är Johan Tiljander på sportfiskegiganten som är(var?) en magnet på att plocka rätt fiskar på den förhållandevis lilla tid han lägger. Jag hade äran att få hänga med honom under mina yngre år 05-06 när han var som hetast och trots att det skiljer 14 år så kändes det som att vi hade mycket gemensamt.
Han var givetvis visare(inom fisket) och en nestor som kom med mycket tips. Johan är numera trebarnpappa så the golden days med stora fiskar ligger på is i oviss framtid.
Sist men inte minst min gamle vapendragare från 2010 som jag alltför sällan fiskar med sen jag flyttade upp till Norrland, Ola ”Britney” Esbjörnsson. Ingen och jag menar ingen har förmodligen fiskat så mycket av så mycket i Sverige som honom.
Han fick mig att blicka på att skapa mina egna 10 i topplistor istället för att ha någon enstaka stor fisk av varje art.
Givetvis har han också stort av bara en fisk i vissa arter, man kan inte hinna med allt. Men i det hela så har han Sveriges tyngsta CV gällande den mångfald av fisk som han har. En helt komplett fiskare med andra ord.
Det där med tio i topp är något som många borde ha. Vissa arter blir bara svårare och svårare att slå pb i och förr eller senare är det näst intill omöjligt.
Man har sett hur vissa blir besvikna och knappt vill fota en fisk för att den inte vart nytt pb. Allt sånt uppskattas mycket mer med en 10 i topp. Sen blir det ju att till och med topplistan blir svår att komma in i. Men då får man se till att ha fötterna på jorden och inse att fisken man har framför sig är värd att uppskattas och firas och ge den respekten den förtjänar.
3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera. Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten?
Jag har haft äran och turen att landa många drömfiskar i detta avlånga land. Men en Gädda över 40 engelska pound hade varit magiskt. Det vill säga ca 18.2 kg.
Känns som att den vikten är rimlig att hitta någon gång under ens liv. Så det mesta handlar om att lägga tiden på rätt plats i rätt tidsepok då en gädda är maxad i både längd och fetma.
Men så länge jag inte fått min gädda över 18,2 kg så kommer jakten att fortsätta.
Då jag numera bor i Norrland så har jag lekt lite med tanken att försöka hitta ett as till harr. 3 kg borde finnas därute så jag kan ju drömma om den 😛
Men realistiskt sett så är det större chans med gäddan.
4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?
Andra hobbies blir det mindre och mindre av för varje år p.g.a tidsbrist. Det gäller att prioritera och fisket hamnar högre upp än mina mindre hobbies.
Men åker lite snowboard och kör lite snow-kite med snowboard. Det händer att jag spelar lite korpfotboll. Men som sagt, det blir mindre och mindre för varje år tyvärr.
5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?
Lödde å i mitten/början på 90-talet. Med den kunskap och den tid man lagt genom åren där så hade man förmodligen ”jublat” upp 15+ gäddor. Bakvatten som varit ofiskade och gäddor som fått vara ifred för att bara invänta en driftande mört.
6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?
Har nog aldrig fastnat helt för att läsa tidningar. En del artiklar har inspirerat men ingen så på rak arm av vad jag kan tänka på. Tror någon artikel om Goonch i Indien av någon holländare var den som gav mest effekt hittills.
Böcker däremot, Jens Bursell’s bok Specimen Mede har gjort att man flugit iväg och drömt om alla stora fiskar man en dag ska fånga. Tycker att den boken täcker det mesta inom karpfiskar.
7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)
Bra fråga.
Lödde har gett många ångeststunder i sina dar. Även svartån och stora färnor som man förlorat. Men tror nog den gången som det sved mest var när jag ismetade nere i Lödde och krokade på det tyngsta jag upplevt på ismete för att några huvudskak senare släppa…
8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?
2006 så var man nog som hetast med allt tävlande och var helt uppslukad i det.
Jag och en god vän (nämner inga namn) var flera dagar i svartån och jagade stora färnor och sarvar. När vi sitter längs ån tittar vi upp på en äng någon kilometer bort och ser hur det brinner för fulla muggar. Från vårt avstånd ser det ut som att ett hus håller på att brinna ner.
Vi ringer givetvis 112 och berättar vad vi ser. Men hon i växeln låter mot våran förvåning skeptisk till det vi berättar. Så vi säger att vi kör dit och återkommer. När vi närmar oss brasan inser vi vi rätt snabbt att det är valborg och att det är fullt med folk runt omkring. Vi ringer tillbaka till hon i växeln och berättar lite skamset att vi inte riktigt hade koll på vilken dag det var och att det givetvis var en majbrasa.
Vi avslutar samtalet med en tokskrattande telefonist och återgår till vårt fiske.
9. Har det alltid varit mete som gäller som sportfiskemetod och i så fall varför? Eller har metet kommit in senare i ditt fiskeliv och i så fall vad var det som gjorde att du började meta? Eller är det tvärtom att du har gått ifrån metet och i så fall varför?
Metet kom tidigt då jag bodde i honungslandet där de flesta karpfiskar var i hyfsad storlek och inte allt för långt ifrån där man bodde så kändes det naturligt att halka in i banan. Givetvis spinnfiskade man också lite gädda då och då.
Men metet vart den stora grejen fram tills jag flyttade upp till norrland.
Än idag metas det, men oftast är det fiskar med tänder. Det enda stora man kan hitta här uppe av de klassiska metfiskarna är id, mört och sik.
Men mörtfisket har aldrig legat varmt om hjärtat och dessutom har jag redan fem stycken över kilot och en id är en id och en sik är sik. Ingen action direkt och mina pb:n är tillräckliga för att jag ska vara nöjd.
Så det rena metet var mer eller mindre bara att lägga ned. Numera läggs tiden bara efter predatorer och en handfull metpass efter karpfiskar om året.
10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?
Frank Sinatra – My way hade väl varit ett bra val men det hade väl varit lite för klyschigt!?
Så valet får bli Talking Heads – This must be the place.
11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?
En trekilos-abborre hade varit riktigt mäktigt. Så det får väl vara det svenska rekordet då!?
12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?
Det är både på gott och ont. Är det små vatten där samma fiskar åker upp och ner hela tiden så känns det rätt fantasilöst att sitta där. Är det röda eller vita maggot som är inne eller kanske en fejkmajs med någon bajsdoft som är det nya för att lura dammens kändisar. Jag har själv fiskat sådana vatten. Främst i tävlingssyfte för att om man ska lyckas få bra poäng så får man bita i det sura äpplet och vara där.
Men vissa supervatten som antingen är stora eller där trycket är litet och där fiskarna ser välmående ut med hela fenor m.m. ser jag inget negativt med.
Man får rannsaka sig själv och dra gränsen till vad som kan liknas som regnbågsfiske och inte. Sen att sitta och bolta upp all metfisk är lite tragiskt det med. (säger killen med färna-pb på bolt 😉 ) Jag kan köpa att om man vill fiska dygnet runt så kan man köra bolt under de sovande timmarna. Men att sitta och bolta dygnet runt på fiskar man lika gärna kunde tagit med feederspöet eller med matchspöet ger så mycket mindre tillfredsställelse i mina ögon. Men det är ju som sagt upp till var och en att dra sin egna gräns. Alla är vi olika….
Vi tackar Rickard för svaren!
Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.
På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.