12-Snabba Frågor till: Vicktor Hallensjö

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Vicktor Hallensjö är en rutinerad specimenfiskare där många fina fiskar har fått syna hans håvnät. Han är även en av kreatörerna bakom ett visst mäsk som det är många i Sverige som använder och mer om det längre ned.
Men vad hände egentligen i Egypten… Det får ni också reda på i hans 12 Snabba svar. Så nu är det dags att lämna över ordet till Vicktor och bjuda er på riktigt bra svar och härliga bilder.

1. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Jag har många favoriter men en art som jag brinner lite extra för är färnan. Det är en av få fiskar som år efter år alltid är lika exalterande att fiska efter. Har alltid varit fascinerad av denna stridbara fisk. Bästa minnet är självklart första 3:an. Det var 2004 och jag bodde för tillfället i Stockholm men besökte Svartån flitigt. Fick tips av en polare som hade haft en stor färna uppe på en sträcka så jag tänkte att jag gör ett försök där och efter en stunds nötande behagar en större färna att nappa på mitt flytbröd. Efter en nervös fight får jag fisken i håven. Vågen visar 3050 gram och det är än idag en av höjdpunkterna i mitt fiske.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Uppvuxen vid Svartåns strand hände det att man som grabb i början av 90-talet sprang på en och annan specimenfiskare ibland. Kommer ihåg att jag blev fascinerad av deras utrustning som stolar, parasoll, banksticks och feederspön. Det är utan tvekan dom som fick mig att börja med specimenfisket.

Specimenrävarna i Team Cisco har betytt mycket för mitt fiske och det har varit en ära att få fiska tillsammans med dom. Att få ta del av deras erfarenhet, kunskap och inte minst få höra deras galna fiskehistorier förstås. Jag vill även lyfta fram Daniel Möller en grymt rutinerad fiskare som jag är tacksam över att få lära känna.

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Jag har alltid varit fascinerad av stora mörtar och att bryta upp en över kilot är nåt jag drömt om i många år. Skulle vilja spinnfiska upp en riktigt stor gädda. Dels för att spinnfiske inte är min starkaste gren inom fisket och mitt spinnpb på gädda är bedrövligt dåligt. Hade varit en utmaning för mig att få alla pusselbitarna på plats för att lyckas. Pimpla upp en stor abborre är också något jag fantiserat om länge. Det är sällan man hör om stora abborrar tagna på pimpel så det hade varit häftigt att lyckas där.

Vicktor med en fin mört

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Jag är ett stort MMA fan och följer alla fighters och galor som går. Några andra hobbies finns inte tid för.

5. Vad är det klantigaste du har gjort under ett fiskepass och hur slutade det?

Det måste vara ett ismetepass för många år sen. Jag och en kompis fiskade runt en ö av vass, det var sent på vintern och isen började bli dålig. Vi pratade om att inte gå nära vasskanten eftersom isen nästan försvunnit där, samtidigt fäller vippan på andra sidan och ivrig att komma fram till spöt snabbt springer jag genom vassen men isen brister direkt och jag försöker panikslaget hundsimma tillbaka men kompisen var snabbt framme och drog upp mig. Det visade sig att det var betesfisken som dragit ner vippan och det var bara att plocka ihop och åka hem.

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Det är en red letter day story av Stef Horak från början av 2000-talet när dom fiskar efter stor mört i Hampshire avon som ger mig rysningar varje gång jag läser den. Alla artiklar av Jens Bursell är alltid spännande läsning.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Det är många fiskar man tappat och inte fått se som man bara kan spekulera i hur stor den var. Men för några år sen var jag i Svartån och fiskade efter färna och fick på en fisk som jag inte kunde hålla utan den rusade nedströms och tillslut snaggade fast i botten. Jag lyckas bryta mig igenom träd och buskar för att ta mig fram till fisken och inne vid kanten får jag syn på en ”beast” till färna. Jag lyfter spöt för att försöka lirka ut den men linan går av och fisken simmar sakta ut i ån igen. Ska erkänna att tårarna var inte långt borta då.

Vicktor med en fin färna

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det mest pinsamma måste vara när jag var i Egypten för att fiska nilabborre och det hände en liten olycka i sovsäcken. Detaljer går jag inte in på.

9. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Tycker att dom flesta av mina bästa fiskar har varit svåra att fånga. Det är inte många fiskar jag fått gratis utan har fått kämpa för de flesta av mina fångster. Vilket gör att man uppskattar dom mer då. Sarven över 1500 gram har gett mig många och långa promenader längs Svartån innan jag lyckades och även första 10 kilos gäddan ligger det många timmar bakom innan jag lyckades bryta upp.

10. Det är många metare i Sverige som använder sig av Swedbaits Krillkung, ett mäsk du har varit med och tagit fram. Vill du berätta lite hur dina tankar gick när ni tog fram det, hur länge ni testfiskade det m.m.?

Krillpulver är välkänt för att locka stor specimenfisk och mäskblandningar med krill fanns redan på marknaden men ville utveckla det och göra det bättre. Jag har haft mångårigt samarbete med Lasse Lennartsson på swedbait som har lång erfarenhet inom tävlingsmetet. Specimenfiskare har en hel del att lära av tävlingsfiskarna när det gäller mäsk, har fått mycket kunskap av Lasse som hjälpt mig i mitt fiske.

Vi ville ta det bästa från tävlingsmäskets funktioner och specimenfiskets för att få det så effektivt som möjligt för stor fisk och bara använda kvalitetsingredienser. Första tillverkningen blev ruggigt effektiv men det tog ca 2 år att testa fram det med att ta bort eller tillsätta olika ingredienser för att få det precis som vi ville ha det.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Det finns många spektakulära fångster man skulle vilja se men Gary Wickins abborre på 3150 gram. Hade varit sjukt häftigt att se den abborren komma upp i hålet. Svenska rekordet på mört hade också varit en mäktig syn.

Abborre

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag personligen är tacksam att dom vattnen finns där man har chansen att fånga en troféfisk men man får inte glömma bort vad som är en stor fisk i övriga vatten man fiskar i. T.ex en sarv på kilot i ett annat vatten än Motala ström är en stor fisk. Bara för att ett vatten har ovanligt stora invånare är dessa stora arenor inte alltid lättfiskade vilket gör att man måste finslipa tekniken vilket på sikt gör en till en duktigare fiskare. Niklas Graberg som varit med länge i gamet sa till mig för några år sen att passa på att besöka dessa vatten för en dag finns dom kanske inte längre.

Sarv

Vi tackar Vicktor för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *