Christian Testar: Colmic Electro Match och Colmic Tiff

Dela gärna så fler får läsa artikeln

jag har testat ett set med rulle och spö från Swedbait under 2019 och jag tänkte dela med mig av mina tankar.

Colmic är kanske inte det mest kända märket inom metet i Sverige. Men Swedbait har haft produkter från dem under en längre tid och det är prisvärda prylar!

I mitt fall så har jag alltså testat Colmic Electro Match power Force spö och Colmics Match rulle som går under namnet Colmic Tiff 3500.
Denna kombon har jag använt till bland annat färna, sutare och ruda. Jag har frilinat bröd efter färnan. Jag har trottat färna och flötmetat sutare, sarv och ruda i olika vatten.

Det första jag tänkte när jag fick hålla i spöt var att det var lätt och smidigt. Vikten på spöt är 195 gram. Sen har det en snygg detalj som också är riktigt go när man drillar fisk. Det är att korkhandtaget inte är runt nedtill. Istället är det platt vilket gör att man får en riktigt fin kontroll med spöt mot armen när man drillar fisk. Enkelt men det är ändå inget man ser ofta att spön har denna detaljen.

Spöt jag har testat är alltså ett Power Force och har en klassning på 5-20 gram.

Sen finns det ett spö som heter Medium Force och det har en lite mer progressiv kling enligt tillverkarna och klassat till 3-15 gram.

Power Force spöt är som sagt lite grövre och passar riktigt bra till de större fiskarna som t.ex. sutare och färna. Jag har bland annat använt det till frilina efter färna. Och till det fisket är spöt riktigt bra. Svarar bra när man krokar fisken och det är riktigt roligt att drilla fisk på spöt. En härlig aktion!
Det är enkelt att kasta ut flöten med så lätta vikter som 0,75 gram. Men även tyngre grejer går finfint! Linan löper fint genom spöringarna.

Spöt är tvådelat vilket jag föredrar. Med ett tvådelat görs livet enklare när man ska förflytta sig eller förvara det i bilen upptacklat.

Colmic Electro Match
En annan bra grej är en ring att fästa kroken i vid transport t.ex.

Men som sagt, jag har även testat en Colmic rulle, nämligen deras Tiff 3500.

Rullen är gjord i grafit och spolen i aluminium. Det medföljer 1 spole.
Färgen är gråblå om det finns en sådan färgkombo… med guldfärgade linjer och detaljer. Den har 8+1 rullager och en riktigt jämn och fin broms. Det är enkelvev och du vevar hem 80 cm lina per vevtag. Lillebrodern Tiff 3000 tar hem 70 cm per vevtag.

Colmic prylar, fina grejer från Swedbait

Tiff 3500 är klassad till att klara 200 meter 0,20 nylonlina. och 3000 rullen tar 150 meter 0,20.

Det är en lätt rulle och kombon spö + rulle blir inte tung att hålla i när man t.ex. trottar. Vilket är viktigt om man ska stå länge och drifta flöte nedströms.
Colmics Tiff rulle är frambromsad och den är jämn och fin. Man behöver inte heller skruva en massa för att märka att bromsen justeras. Vissa rullar kan man behöva vrida ett varv innan det märks. Inte roligt när man drillar fisk! Men denna rullen svarar snabbt.

Colmic Tiff 3500

Positivt och Negativt

Jag brukar ställa upp dessa med plus och minustecken, men det ska jag inte göra denna gången. Man måste förnya eller förändra ibland!

Det mest positiva är att jag har trivts riktigt bra med att fiska med den här uppsättningen. Spöt ligger bra i handen och detaljen på korkhandtaget är riktigt positivt. Det borde fler spötillverkare kika på. Rullen har en bra och jämn slirbroms vilket jag tycker är viktigt och en bra linuppläggning. Antal kullager och andra detaljer lägger jag inte så stor vikt vid. bara man har kontroll på fisken och sina utkast och att rullen inte kärvar.

Colmic Tiff 3500
Bra vev med rejält gummihandtag och en rund linklipp.

Detta är en riktigt fin kombo så det är inte mycket negativt att säga.
jag är kanske lite gammalmodig av mig och gillar inte massa märkliga färgdetaljer. power Force spöt har röd och vit text på sig vilket inte sticker ut så mycket. Medium Force har gul och vit text vilket syns… Men som sagt, det är kanske jag som gillar mindre detaljer på spöklingorna.

En andra grej jag märkt gäller rullen. Det är att man inte ska fylla upp linan enda ut mot kanten på spolen. Det skapade lite trassel. Sen ska jag inte skylla på rullen rakt upp och ned. Det kan lika gärna ha varit linan. Men den rann av lite väl lätt från spolen och skapade som sagt trassel ett par gånger. Men när jag tog bort en bit lina så fungerade det mycket bättre och linan la upp sig bra på spolen.

Det är som sagt en fin uppsättning och man får verkligen mycket spö och rulle för knappt 2000 kronor.

Spöt kostar lite olika beroende på längd då det finns i både 11 fot (330 cm) och 12 fot (360 cm). Men 12 fot spöt som jag har testat kostar i skrivande stund 1250 kronor.

Colmic Tiff 3500 ligger i skrivande stund på 700 kronor och lillebrodern Tiff 3000 kostar 630 kronor. Riktigt bra pris även det för en fin rulle!

Spöt, rullen och mycket mer hittar du hos Swedbait.se

Glöm inte bort att kika in Tombas recension på andra fina prylar från Swedbait.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *