Christian Testar: Korum – Aeronium Supa-Lite Chair

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Inför den här säsongen hade jag bestämt mig för att investera i en lätt stol, valet föll på Korum – Aeronium Supa-Lite Chair.
När jag fiskar framför allt färna vill jag kunna vara så mobil som möjligt. Jag har testat alla möjliga varianter, jaktväskor, hinkar med mera. Men jag har aldrig hittat något som är enkelt och bekvämt. Antingen är det lätt och ryggen känns som ett V efter någon timmes fiske. Eller så är man helt slut för man kånkar runt på en för tung stol… Så inför den här säsongen skulle jag leta upp den lättaste stolen ja kunde komma över.

Jag funderade på vilka bekvämligheter jag kunde undvara, armstöd, de kändes onödigt lyxiga. Tjock stoppning, det kunde jag vara utan, i alla fall för baken, så länge materialet var bekvämt kunde jag klara mig utan den. Däremot vill jag kunna justera benen på stolen, ofta man suttit på en jaktväska som ska vippa närsomhelst, eller på en hink där vadmusklerna får ta hela smällen för du sitter i lutning… Ja, jag är kanske gnällig, men jag har en tanke. Jag fiskar bättre om jag har utrustning som fungerar i nästan alla lägen!

Men tillbaka till kriterierna, vikten! Här var den viktigaste, jag började googla, vad fanns det för alternativ… Jag hittade faktiskt flera, men många av dem saknade vissa delar, som att kunna justera benen, vissa satt man nästan på backen… Någon sa att den va lätt men vägde ändå strax under 4 kilo… Men så hittade jag in på Korums hemsida, där hade de stolen jag sökte efter, nämligen Korum – Aeronium Supa-Lite Chair.

Jag kontaktade Karpfiskebutiken som har Korum i sitt sortiment och frågade om det gick att ta hem den här stolen.

Fick snabbt svar, självklart löser vi det! Snacka som service! En förorder beställdes med en massa andra roliga prylar och vid Svenska Meteträffen i Knislinge fick jag med stolen hem.
Väl hemma så packades allt upp snabbt och jag förvånades direkt av hur lätt stolen va! Jag gick ut i garaget och började lyfta de andra stolarna ja har för att jämföra, jäklar va lätt!

Jag har gjort en hel del pass under våren efter färna och stolen har följt med på nästan alla av dem, så jag tänkte dela med mig lite vad jag tycker om den nu när den har använts.

Korum - Aeronium Supa-Lite Chair
Stolen blev rakare efter justering av benen! På en jaktstol t.ex. hade jag suttit sådär, nu satt jag gött.

Information från tillverkaren

Korum – Aeronium Supa-Lite Chair väger endast 2,3 kilo!
Stolen är tillverkad i en speciell magnesiumlegering som gör den lätt men ändå väldigt stark och hållbar.
Den har fyra rörliga muddfeets och justerbara och låsbara ben vilket gör att höjden är 70-80 centimeter (höjden är hela stolen, inte sitthöjden).
Bredden är 47 cm och djupet är 58 cm.
Materialet på stolen är snabbtorkande och vattenavvisande.
Vid skuldrorna har den vaddering som även är luftcirkulerande.

Vad tycker jag då?

Stolen är inte direkt billig, den är faktiskt dyr, jag betalade runt 1100 kronor för den om jag inte minns fel. Men jag måste säga att den är värd pengarna!
Den är stabil, bekväm och fyller mina kriterier mer än väl.

När man fäller ut stolen så låses benen med sprintar, så ingen risk att den faller ihop. Benen är lätta att justera på höjden och låsningen av dem är bra, inget glappande. Bra muddfeets, inte så breda men väldigt följsamma och jag har inte märkt att man sjunker ned mer än mot de runda lite större som är vanliga på andra stolar.

Den är väldigt stabil med bra bredd, man sitter väldigt bekvämt i den. Tyget i stolen är gjort i något form av nät för att hålla ned vikten, men det blir inte blött, utan det går enkelt att bara borsta av det mesta av vattnet med handen. Sen blir det såklart lite kallare underifrån om det till exempel blåser. Men tänker man bara på det när man väljer byxor så tycker inte jag att det är något problem.
Den extra vadderingen för skuldrorna är en fin detalj som gör stolen bekväm.

Sen har den som sagt inga armstöd, inget jag personligen saknar.

Jag tycker till och med det är skönt att slippa dem när jag metar färna. Jag har ofta spöt i en bankstick och spötoppen uppåt vilket gör att rullen är nära marken. Utan armstöd når jag spöt snabbare, har jag fått för mig i alla fall!

På bilderna nedan har jag jämfört Korum – Aeronium Supa-Lite Chair med en stol från Saber Tackle som är mer av en standardmodell. Saber stolen väger 4,7 kg och har följande mått: Sitshöjd 37 cm – 48 cm, Sittbredd 57 cm, Sittdjup 50 cm.

Slutsats

Jag är väldigt nöjd med Korum – Aeronium Supa-Lite Chair. Den fyller mina kriterier till användningsområdet. Ska jag t.ex. meta karp när man inte flyttar sig så mycket väljer jag såklart en annan stol. Då är inte tyngden lika viktig, för huvudfokuset med denna stolen är vikten. Med den låga vikten på 2,3 kilo så tullas det såklart på vissa bekvämligheter som tjocka och vadderade dynor, armstöd m.m. Men samtidigt, jag sitter sällan mer än max 30 minuter på varje plats. Stolen är robust och väldigt stabil för att väga så lite. Den är i stort sett som en vanlig metestol med bra bredd, justerbara ben och muddfeets.

Finns det inget som är mindre bra då? Det är såklart priset som är saftigt, men det är det enda jag kan komma på. För man får en väldigt välgjord och lätt stol som jag verkligen kan rekommendera till den mobile metaren. Den är även lysande om man har längre att gå till sina fiskeplatser. Du kan utan problem sitta i stolen i flera timmar. Jag har använt den på samma plats i 5-6 timmar, hade jag gjort det med t.ex. en jaktväska eller hink hade jag nog knappt kommit därifrån… Jag kanske börjar bli gammal…

I dagsläget går denna stol inte att köpa, men kolla gärna in Karpfiskebutikens sortiment av stolar, det finns flera riktigt bra från andra märken!

/Christian

Här kan du läsa fler recensioner som vi skrivit.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *