Christian Testar: Sonik SK-TEK 5 Spöfodral

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Sonik SK-TEK 5 är ett spöfodral som tar upp till 5 upptacklade spön och Christian har under våren och sommaren testat detta fodral.

Jag lever ett ganska hektiskt liv med hus, jobb, familj och ungar med massa aktiviteter. Sen har jag även Swedish Anglers och metet som passion. På något sätt får jag allt att gå runt men tyvärr har jag inte massa tid över till att fiska flera dygn i sträck. Visst en hel del resor blir det, men oftast blir det dagspass, kvällar och en natt här och där.

Just de här snabba passen efter framförallt karp är något jag har funderat kring och planerat flera av mina inköp efter inför detta året. Ett av dessa köpen var ett spöfodral. Jag ville ha ett fodral där jag fick plats med 3-5 klara spön, plats för håvar, kaströr, parasoll m.m.

Jag fastnade ganska snabbt för Sonik SK-TEK 5 Rod Compact Sleeve 12ft som Karpfiskebutiken säljer. Ett spöfodral som tickade av flera av mina krav.

Om Sonik SK-TEK 5 spöfodralet

Som sagt, detta fodralet rymmer 5 upptacklade spön, du har 3 stycken åt ett håll och 2 spön åt andra hållet. Det fungerar utmärkt att ha 50 mm ringar på alla spöna. Oftast har jag med mig 3 spön jag fiskar med, ett spoddspö och ett spö för ytan/flötmete om ett läge skulle uppstå.

Fodralet är inte speciellt klumpigt utan lätt och smidigt för att kunna hålla 5 spön. Mitt gamla fodral som tar 3 spön känns bra mycket tyngre och större.

Det finns även några schysta detaljer på fodralet.

Det finns 2 små fickor på varje sida vid bärhandtaget, dessa är till för att kunna förvara lite blyn lättillgängligt. Något jag verkligen uppskattar när man ska köra snabba pass. Man slipper rota runt i väskan, sänkena är på samma ställe som spöna!

Sonik SK-TEK 5 Rod Compact Sleeve 12ft

Ganska självklart blir det rätt tungt att bära runt på allt detta och att lasta in den i bilen är inte alltid smidigt. Men Sonik har tänkt till och satt dit ett extra bärhandtag längst ned på fodralet för att det ska bli enklare att få in det i bilen. Enkelt, men smart!

En riktigt smart detalj med ett bärhandtag för att enklare kunna lasta i fodralet i bilen.

Fiskar man med färre spön finns det möjlighet att dra åt fodralet lite både uppe och nere för att spöna inte ska kunna röra sig så mycket.

snoddar för att snabbt kunna dra åt om man har färre spön t.ex. i fodralet
Inne i fodralet finns det två vadderade avskiljare för att skydda spön och rullar från skav och skador.
Sonik SK-TEK 5 Rod Compact Sleeve 12ft

Självklart kan du ”låsa” fast spöna inne i väskan. Det finns 3 stycken kardborreband i varje ficka. Fiskar man med 5 spön har du som jag nämnde tidigare 3 spön åt ett håll och 2 åt andra hållet. Men med hjälp av kardborrebanden sitter spöna fast bra.

På ena sidan av fodralet finns det plats för håvskaft, kaströr eller ett mindre parasoll. Det finns bra ”hållare” både uppe och nere. Samt 2 spännen för att hålla dessa på plats.

På andra sidan av Sonik SK-TEK 5 spöfodralet finns det en större ficka med dragkedja och knäppe för att kunna förvara banksticks, håvnät, kaströr m.m. Denna ficka går även att vika ut och på baksidan finns det möjlighet att ha stormpoles, extra spön eller ett parasoll. Sedan finns det ytterligare en ficka längst ned på fodralet där man kan sticka ned sitt brolly eller en retainer sling.

Som sagt, väskan blir rätt tung och som tur är har Sonik inte snålat på axelremmen. Rejäla spännen och fästen och en bra vaddering på axelskyddet.

Positivt och negativt

Jag är riktigt nöjd med Sonik SK-TEK 5, ett smidigt fodral som rymmer otroligt mycket men som inte tar så stor plats. Det som kan vara lite drygt till en början är att packa det. Just facket på utsidan som man kan fälla ut gör att man behöver hitta en ordning i hur man packar väskan. Första gången stod jag och var lite förbannad, tänkte att detta är ju inget bra. Men efter ett par tester insåg jag att det var snarare mig det var fel på än fodralet, haha!

Får man bara koll på hur spännena på fodralet fungerar, vad man behöver packa ned först och hitta sin ordning är det otroligt smidigt att packa väskan. I övrigt har jag inte hittat eller upplevt något negativt, snarare tvärtom. Ju mer jag använder den desto mer imponerad blir jag av hur mycket den rymmer!

Sen gillar jag detaljerna med två små fickor för sänken, det extra bärhandtaget för att lasta i den i bilen. Men även utseendet och detaljerna på den är riktigt snyggt!

Priset då?

Sonik SK-TEK 5 kostar i skrivande stund 1179 kronor och finns att köpa hos Karpfiskebutiken. Sen finns det även en lillebror till Sonik SK-TEK 5 som heter Sonik SK-TEK 3 och rymmer då 3 spön. Detta fodralet kostar 1099 kr.

Här kan du beställa Sonik SK-TEK 5 hos Karpfiskebutiken

Några avslutande ord

Jag är verkligen nöjd med spöfodralet, det uppfyller mina krav och lite till. Jag får plats med de saker jag behöver för att göra både långa pass men framförallt korta dagspass eller en snabb övernattning. Letar du efter ett nytt spöfodral tycker jag du ska prova detta!

Jag avslutar med några bilder på vad jag får i mitt fodral och hur det ser ut när det är fullpackat!

Fodralet rymmer väldigt mycket
Gillar du podcasts? Här har vi samlat alla vi har spelat in

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *