Christian & Tomba Testar: Moskitofree produkter

Dela gärna så fler får läsa artikeln

För ett tag sedan blev vi kontaktade av ett företag som är distributör av Moskitofree i Norden. Moskitofree är en ny spännande produkt mot dessa lätt irriterande djuren som kallas mygg och knott!

Självklart blev vi intresserade och kollade in på deras hemsida. Vi läste om produkterna, hur de fungerade och det var riktigt intressant. Deras produkter är nämligen helt fria från insektsdödande medel eller andra giftiga produkter.
Swedish Anglers kom överens med dem att vi skulle testa ett par av deras produkter och ge vår syn på dessa myggskydd. Under cirka en månads tid har vi haft varsin Moskitofree Travel och moskitofree Forever och testat.
Här kommer våra första tankar om produkterna och även lite info hur de fungerar m.m.

Moskitofree Travel och Moskitofree Forever
Travel till vänster och Forever till höger.

Hur Moskitofree produkterna fungerar

Så här skriver moskitofree själva på deras hemsida:
”En elektrod utsätts för hög elektrisk spänning, som producerar kontrollerade dielektriska barriärurladdningar som genom att verka på komponenterna i den omgivande luften, skapar en kall plasma av joner. Anjoner (negativt laddade joner) och de fria radikalerna gör sålunda att lukten som utsöndras av människorna, neutraliseras och stör myggornas luktorgan och desorienterar dem. Vi är inte längre ett mål för myggorna och vi är effektivt skyddade från stick, utan kemikalier eller bekämpningsmedel.”
Här kan du läsa mer om det tekniska på Moskitofrees hemsida.

Istället för att använda bekämpningsmedel så drivs deras produkter av ett batteri. När den startas så gör den dig osynlig för myggorna, i sin enkelhet. Rent tekniskt hur de fungerar med joner m.m. ska vi inte gå in på mer, för vi har ärligt talat inte en aning om hur det fungerar… Men vi gillar det!
Här har man ett stort miljötänk vid framställandet av ett skydd för oss människor mot dessa blodsugare. Myggen fyller faktiskt en viktig del i näringskedjan för fåglar, fladdermöss och flera andra djur.

Dessa produkter drivs alltså med hjälp av batteri. Det är uppladdningsbara batterier och du laddar dem med hjälp av en Micro-USB-kabel. Du kan alltså ladda dem med hjälp av t.ex. en powerbank! Beroende på modell så håller batteriet olika långt och exakt tid kan du läsa lite längre ned där vi listar informationen. Men det är allt, du behöver inte byta ut något. Du behöver inte ha med reservpatroner eller andra prylar. Du behöver bara se till att den är laddad när du åker ut och du har med dig ett bra myggskydd. hur smidigt som helst!

Information om produkterna

Som sagt, vi har testat två olika modeller. Nedan listar vi teknisk information om dem, sen finns det även en Moskitofree Family som är storebror i deras serie, den har vi inte testat men fungerar på samma sätt och passar utmärkt till t.ex. altanen eller andra lite större ytor då den har ett skydd på upp till 15 kvadratmeter.

Moskitofree Forever
 • Personligt skydd som hängs runt nacken så du har den på bröstet
 • Väger 46 gram
 • Drifttid 24 timmar
 • Laddningstid 4 timmar
 • Fungerar lika bra utomhus som inomhus
 • För att få full effekt ska den aktiveras 10 minuter innan användning
 • Det går inte att använda myggskyddet när det laddas
Moskitofree Forever
Moskitofree Travel
 • Skydd för en eller flera personer, passar bra till en yta av 7 kvadratmeter
 • Kan även hängas runt nacken eller fästas i det medföljande bältesklippet
 • Perfekt till tältet då en även kan ställas upp på t.ex. ett bivvybord
 • Väger 80 gram
 • Drifttid 11 timmar
 • Laddningstid 4 timmar
 • Fungerar lika bra utomhus som inomhus
 • För att få full effekt ska den aktiveras 10 minuter innan användning
 • Det går inte att använda myggskyddet när det laddas

Vad vi tycker om produkterna

Självklart ska vi lämna våra åsikter om produkterna och eftersom vi båda två har testat samma har vi bestämt oss för att skriva varsin ”vad vi tycker”. Här delar vi med oss av vad vi tycker är bra och mindre bra med Moskitofree Forever och Travel.

Tombas tankar om Moskitofree

Om detta funkar i det värsta mygghelvetet kan jag inte yttra mig om då jag testat den vid mer vanliga, men ändå myggbesvärade förhållanden. Helt klart så gav den ett effektivt skydd mot mygg, vilket den utlovar. Det blir spännande att fortsätta använda produkten genom hela året innan man kan utvärdera resultaten. Men det verkar klart lovande än så länge.

Den har ett antal fördelar mot konkurrenter som Thermacell, såsom storlek, smidighet och i långa loppet priset.

Vill man ha ett effektivt skydd 24/7 så måste man ha båda modellerna så att den ena kan laddas medans den andra används, vilket kan vara ett litet minus i kanten för långsittare. Laddas smidigt med en powerbank som idag tillhör standardutrustningen för alla fiskare. Laddningstid på 4h är relativt långt och hur länge dessa apparater håller i batterierna efter några tiotal laddningar återstår att se?

Men om Moskitofree fortsätter att leverera så som den gjort hittills så är detta det bästa sedan skivat bröd uppfanns! Jag måste säga att jag var skeptisk när jag fick se produkten för första gången. Det var en sådan ”för bra för att vara sann” upplevelse. Men efter några tester så måste jag säga att den imponerat. Jag återkommer i ärendet när jag testat den i tuffare förhållanden!

Christians tankar om Moskitofree

Jag gillar hela konceptet! Det är miljövänligt vilket är fantastiskt bra! Produkterna är smidiga, lätta och enkla att hantera. Ja har använt mig mest av Mosktiofree Forever av den enkla anledningen att den är smidigast när man är ute själv en kväll och fiskar. Smidigheten med denna lilla produkt är kanon. Häng den runt halsen, sen trycker man och håller inne knappen på baksidan i två sekunder, det börjar blinka en svag blå lampa på framsidan som indikerar att den är igång. Efter cirka 10 minuter har jag ett väl fungerande myggskydd. Jag behöver inte tänka på några filter, några gaspatroner eller hålla på att kladda med sprayer, oljor eller annat som luktar sådär och med stor säkerhet inte är nyttiga…

Moskitofree
På baksidan av Moskitofree Forever sitter on och off knappen samt uttag för micro USB laddningen.
Att den har en batteritid på 24 timmar är också en stor fördel, man behöver inte hålla på att byta prylar mitt under fiskepasset.

Den håller ett antal kvällspass och då den är mindre än en tändsticksask och väger 46 gram tar den ingen plats i väskan eller fickan. Man märker inte heller av den när den hänger runt nacken. Det man ska tänka på är att inte täcka för något av de fyra hålen som finns runtom produkten. Det är utifrån dessa hål som skyddet kommer ifrån. Jag har provat att hålla för dem och ganska snabbt märker man skillnad och antalet myggor ökar rejält! Något man också ska tänka på är att ha snöret runt halsen så det är emot din hud och att den hänger så nära kroppen som möjligt. Bra att veta så man inte hänger den utanför luvan på tröjan t.ex. Men den ska alltid hänga utanpå kläderna.

Baksidan av myggskyddet
Här ser man två av fyra hål, dessa måste du se till så de inte är täckta när produkten är igång.
Viktigt att komma ihåg är att du inte kan använda produkten när den måste laddas!

Lite planering behövs alltså, jag brukar ta det säkra före det osäkra och ladda den med jämna mellanrum så jag inte sitter utan myggskydd.

En annan liten detalj är den blå blinkande lampan, den visar att ditt skydd är igång. Fast fiskar man i mörker kan det bli lite jobbigt att ha ett blinkande sken. Lösningen är enkel, du dubbelklickar på startknappen och vips så försvinner ljuset.

Fungerar den då kanske du undrar?

Ja den gör ju det! Jag märker en stor förbättring när jag har denna lilla pryl runt nacken. Sen är det som alla myggskydd, den är inte 100%. Men så länge man inte täcker för hålen så har man ett riktigt bra skydd mot myggen. Knott då? Jodå jag märker skillnad där också, men knott är alltid jäkliga, de letar sig in i skägget, i ögonbrynen och ögonen…

Jag kan jämföra den mot min Thermacell som jag haft i flera år och tyckt mycket bra om. När det kommer till myggor är dessa två precis lika bra, i alla fall enligt mig. Jag märker ingen skillnad när jag har testat dem. Mot knott har jag alltid sagt att Thermacell är bra, och här märker jag en liten skillnad att Thermacellen kan va något effektivare. Fast det är inte markant på något vis. Knott är lite konstiga med, på vissa platser fungerar den ena saken bättre än den andra… Men jag ska berätta lite från ett pass för knappt 1 vecka sedan.

Jag var och metade Ruda och det var hysteriskt med mygg och knott! På gränsen till panik, haha. Jag startade upp allt jag hade med mig, vilket var en thermacell och moskitofree prylarna för att sedan stänga av en och en för att se om det blev någon skillnad. Det blev det inte, de fungerade bra alla tre. Jag hade bra skydd hela resan, min kompis hade det värre som satt en bit bort och var inlindad i halsduk, solglasögon i mörker m.m. Men den stora fördelen med moskitofree är såklart miljötänket, men även den långa batteritiden och att jag slipper byta filter, gas m.m. är riktigt positivt! Jag vet att mitt myggskydd fungerar hela fiskepasset och jag kan fokusera på flötet istället för myggen!

Som sagt jag har mest hunnit testa Forever modellen, men Travel fungerar på samma sätt.

Jag har haft den igång vid några tillfällen och haft den på mitt bivvybord och det är smidigt om man sitter på samma plats. Då kan man bara sätta igång den och ställa den på bordet. Likaså i tältet, då den går på batteri och ingen gas kan man ha den igång inne också. Perfekt om myggen börjar hitta in eller om man vill ha öppet en stund.

Både jag och Tomba kommer fortsätta testa dessa produkterna under sommaren och komma med fler tankar framöver. Men är du trött på refillpaket, fylla på gas eller annat så kanske en produkt från Moskitofree kan va något. Du får en bra och miljövänlig produkt som vi tror kommer vara länge och då är den väldigt prisvärd!

På Moskitofree.se hittar du priser och en webbshopp, in och kika!

/Christian & Tomba

Här kan du läsa andra recensioner vi har skrivit.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

3 svar på ”Christian & Tomba Testar: Moskitofree produkter

 • 8 augusti, 2021 kl. 20:15
  Permalänk

  Hej!
  Läste att ni testat moskitofree.
  Står o funderar vad som är effektivast mot, mygg bromsar o flugor
  Är ni fortfarande nöjda med produkten?
  Vet ni hur pass effekt den är mot flugor o bromsar?
  Hälsningar
  /Paul

  Svar
  • 9 augusti, 2021 kl. 10:13
   Permalänk

   Hej Paul,

   Vi har testat dem med bra resultat. Det vi har märkt efter ett tag är att de är lite ojämna av någon anledning, vissa gånger fungerar den kanon, andra inte så bra. Men den är alltid med ut på varje fiskepass! Gällande flugor o bromsar är jag osäker om den är bra eller inte, men har inte haft problem med dem. Så kanske är bra med fast jag inte har tänkt på det… Tror att en Thermacell kan vara bättre mot just bromsar och flugor… Testat den?

   Mvh
   Christian

   Svar
 • 20 juli, 2022 kl. 22:25
  Permalänk

  Jag har testat moskitofree o thermacell nu. Moskitofree lämnade jag tillbaka. Kändes inte som att den gjorde så stor skillnad. Testade den dock inte länge. Thermacell är jag däremot grymt nöjd med! Enda nackdelen är det tar mellan 15-20 min innan dem ger effekt. Men supereffektiv mot både flugor o mygg. Har rensat grusgården i kortärmat på kvällen utan problem

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *