Frågor inför Metemässan – Esbjörn Möllerström
Vi har tillsammans med de drivande krafterna bakom Svenska meteträffen ställt 10 frågor till tre olika metare. Nu har turen kommit till Esbjörn Möllerström att svara på Frågor inför Metemässan.
Du har väl inte missat att det är premiär 7-8 mars 2020 för den Svenska Meteträffen?
Detta är en ny mässa med inriktning på metet!
Det blir föredrag, livefiske och mycket mer!
Men glöm inte att du måste lösa ett medlemskap först som även fungerar som inträde!
Gör du det innan den 14 januari så har du chansen att vinna fina priser!
Så kolla in hemsidan för mer info.
Svenska Meteträffen 7-8 mars 2020 i Knislinge.

Personen vi har valt att intervjua är som sagt Esbjörn Möllerström som jobbar som lärare på Fiske och vattenvårdslinjen på Önnestadsgymnasiet.

1. Metekulturen i Sverige är väldigt liten eller ingen alls om du frågar vissa.
Vad innebär metekultur för dig? Och vad tror du behövs för att vi ska få en sådan kultur i Sverige?
Metekultur för mig är djupt rotad och passar min personlighet bra. Att
sitta vid en vacker sjö i gryningen, med ett spö och en kopp kaffe är kultur. Att titta på naturens skådespel med alla dess ingredienser och samtidigt vara på jakt efter något, det är balsam för själen.
2. Varför tror du att sportfiskemedia inte lyfter fram metet mer i Sverige?
Min känsla är att sportfiskemedia drivs av ekonomiska intressen och folk gillar “Pike fight”. Mete har möjligheter till action men jag tror kulturen krockar här med de jordnära och stillsamma metet.
3. Vad skulle sportfiskemedia kunna göra för att locka fler att till exempel börja skriva artiklar, filma m.m.?
Ta fasta på de fina värden som finns i metet. Närheten till naturen, de olika fiskarternas liv, utrustning, tekniker och strategier för att lyckas med sitt fiske. Snegla på gädd- abborrefisket men behåll de fina metevärdena.
Filmare som Freewater Pictures borde hinna med någon film om mete varje år. Eller varför inte en livekamera från en mäskplats. Kan det bli stort intresse av att titta på ett berg som ska rasa så borde undervattensfilm på sutare och ruda som glider omkring locka.
4. Vad kan vi som metar göra för att metet ska ta ett nästa steg och bli mer synligt i Sverige?
Initiativ som Svenska karpklubben och Sportfiskarna gör för ungdomarna är klockrent. Metebranschen har ännu inga profiler som går genom rutan. Vi har ingen Martin Bowler med filmer som “Catching the impossible”, eller Matt Hayes.
5. Kollar man på flugfisket, spinn och trollingfisket finns det ett stort antal guider och eventaktörer. Men inom metet finns det knappt något sådant. Vad tror du hade behövts för att få både kunder men även att få personer att våga starta upp något sådant?
Som det ser ut i Sverige är det bara ett fåtal personer som länge kämpat för att ge mete mer och högre status. För att lyckas behöver intresset för mete först växa generellt. Men sportfiskesverige har nog plats för en ny hype, kanske blir det mete om vi jobbar på.

6. Vi har ju olika organisationer som fokuserar på vatten, hav och sportfisket. Men vad skulle t.ex. en organisation som Sportfiskarna kunna göra för att hjälpa till att öka intresset för metet?
Sportfiskarna jobbar idag med en väldigt bred ungdomsverksamhet, de växer så det knakar med sina aktiviteter för barn och ungdomar. Men vill man nå ut till många så är nog klubbarna ute i landet viktiga. Tyvärr så är föreningslivet idag inte vad det har varit. Mete är den bästa inkörsporten till ett fiskeintresse och alla aktörer inom sportfiskebranschen borde hjälpa metet på vägen. Metet saknar tydliga profiler som Trumman och Svartzonker.
7. Idag finns det flera skolor i Sverige med inriktning på sportfiske och fiskevård och Sportfiskarna tar också med yngre barn ut på fiske via bland annat klassdaget. Här kanske ett alternativ hade varit att bjuda in duktiga och inspirerande metare att föreläsa och visa hur man kan meta efter olika arter. Hur tycker du att ett sådan koncept skulle kunna se ut?
Profiler som gjort sig ett namn och tycker om att förmedla sin kunskap antingen via sociala medier eller på annat sätt är alltid en tillgång som utbildare. Jag har själv som målsättning att varje termin få in två specialister inom sportfiske och fiskevård till utbildningen i Önnestad. Jag har bjudit in Simon Grindhage att prata om karpfiske då jag själv inte fiskat karp de senaste tio åren. Det är lättare att hitta specialister inom gäddfiske och fiskevård.
Sen har vi artjägarna som sitter inne med mycket kunskap om olika arter som absolut är en tillgång i utbildningen. Bästa konceptet innehåller både kunskapsförmedling men att prova på själv är oftast mest lärorikt.
8. Allt som oftast känns det som vi inte har några yngre förmågor som metar. Har du något annat bra förslag eller idé på hur man ska nå de yngre om man bortser från skolorna?
Jag tror att man måste synas på de arenor som de yngre använder sig av. Erbjuda dem att prova på och hoppas att intresset kommer.
9. 7-8 mars 2020 arrangeras Svenska Meteträffen, en ny mässa med utställare, föreläsare och mycket mer. Vad förväntar du dig av mässan? Och är en sådan här mässa ett bra sätt att synligöra metet till en bredare massa?
Jag tänker att de är ett bra initiativ, det är i mötet mellan människor det händer grejor. Sen hoppas jag att mete återigen kan få utrymme på Sportfiskemässan.
10. Som avslutning vill såklart höra om du har något specifikt mål med ditt mete för 2020?
Jag har länge haft som mål att ta en färna över 3,5 kg men viktigast är att få traska runt vid åarna i maj och bara njuta av våren.

Vi tack Esbjörn för svaren och glöm inte bort att boka biljett till mässan!
Här kan du läsa en annan intervju inför Svenska Meteträffen.