Frågor inför metemässan – Mårten Johansson
Vi har tillsammans med de drivande krafterna bakom Svenska metemässan – Svenska Meteträffen ställt 10 frågor till tre olika metare. först ut i denna frågeintervju – Frågor inför Metemässan är Mårten Johansson.
Du har väl inte missat att det är premiär den 7-8 mars 2020 för den Svenska Meteträffen? Detta är en ny mässa med inriktning på metet. Det blir föredrag, livefiske och mycket mer! Så kolla in hemsidan för träffen.
Svenska Meteträffen 7-8 mars 2020 i Knislinge.

Vi ville ta pulsen på några metare och ett par av dem kommer du kunna träffa och lyssna på Svenska Meteträffen.
Först ut är en av föreläsarna som kommer finnas på Svenska Meteträffen. Vi ville bland annat veta hur han ser på metet och metekulturen i Sverige. Så vi har ställt 10 frågor till Mårten Johansson.

Mårten är en riktigt duktig tävlingsmetare som har vunnit många tävlingar och även tävlat internationellt. Mårten har även gjort flera fina filmer under namnet Meta Mera.

1. Metekulturen i Sverige är väldigt liten eller ingen alls om du frågar vissa.
Vad innebär metekultur för dig? Och vad tror du behövs för att vi ska få en sådan kultur i Sverige?
Den första generationen i Sverige som kunde kalla sig metare på riktigt, är ju till åldern kommen, och några av de första och största profilerna har gått bort i år. Jag tror att om alla, som är eller har varit aktiva metare, introducerar metet för säg minst 10-20 (helst fler) yngre personer så kommer metet sakta men säkert att växa. Alla som introduceras fastnar ju inte, och en del som fastnar går sedan vidare till annat. Men jag tror ändå att om alla anstränger sig lite extra för att ta ut barn, barnbarn eller andras ungar osv, ut på mete, så kommer det att växa, och så småningom kan vi då kalla det för en ”kultur”.
2. Varför tror du att sportfiskemedia inte lyfter fram metet mer i Sverige?
Jag tror det beror på att ingen är tillräckligt intresserad av att skriva om det, och då syns det inte i media. Vilket gör att än färre är intresserade av att skriva om det. Jag kan även tänka mig att om man driver en fisketidning så behöver man få in annonser. Om man då har en artikel om båtfiske med ekolod, så är det kanske lätt att sälja reklam till en ekolodsfirma. Medan om man skriver om flötmete så… Ja det känns inte som att wagglerfirman är lika benägen att betala en massa stålar.

3. Vad skulle sportfiskemedia kunna göra för att locka fler att till exempel börja skriva artiklar, filma m.m.?
Uppmärksamma det mer. Sportfiskemedia skulle kanske ”ligga på” lite mer och be folk att skriva artiklar. Själv skriver jag t ex gärna, men jag skriver ju bara på eget initiativ om jag har något nytt att dela med mig av (vilket är ganska sällan). Men tittar man i internationella fisketidningar, så är det ju återkommande artiklar varje år om hur man metar sutare, hur man metar braxen osv. Egentligen inga nyheter, men en ny artikel, nya bilder osv. Och troligtvis är det ju så, att varje år är det någon ny läsare som aldrig tidigare sett en artikel om sutarmete t ex.
Men om det bara kommer en artikel om sutarmete vart tredje eller fjärde år, så kanske den här nyintresserade läsaren missar att det finns något som heter mete och i stället fastnar i vertikalfisket, abborrfisket eller gäddfisket etc. Eftersom inom de grenarna finns det artiklar i stort sett varje år. Men om en fisketidning ringde och bad mig skriva en artikel om t ex sutarmete, så hade jag gjort det. Då hade det ju varit ett ”beställningsjobb” och jag kunde lättare acceptera att jag inte hade så särskilt mycket nytt att komma med. Det kanske har något med den där jäkla Jantelagen att göra…
4. Vad kan vi som metar göra för att metet ska ta ett nästa steg och bli mer synligt i Sverige?
Ta oss tid att dela med oss och att försöka hjälpa andra att komma igång. Själv kör jag en Youtubekanal, och även om det varit mycket gäddfiske i år, så har jag planer på att i vår komma med en liten serie om tävlingsmete. Vidare har jag tänkt att filma en ny serie till sommaren där jag åker runt och metar i vatten som inte är så kända. Någon annan kanske tycker det passar bättre att arrangera en metetävling, och någon ordnar någon form av meteträff.
Jag tror inte heller man ska vänta sig att man får en gigantisk succé med en gång, men om fler bidrar lite grann, så kan det tillsammans bli ganska mycket. Tror dessutom det är en bra tid nu när jag tycker det känns som att gäddfiske, abborrfiske och vertikalfiske redan peakat. Jag tycker det känns som att folk vill ha något nytt nu. Metet slog ju igenom ordentligt långt innan sociala medier. Om vi kan få till en ny boom nu så kan det bli riktigt bra.
5. Kollar man på flugfisket, spinn och trollingfisket finns det ett stort antal guider och eventaktörer. Men inom metet finns det knappt något sådant. Vad tror du hade behövts för att få både kunder men även att få personer att våga starta upp något sådant?
Svår fråga, men en bra start är väl att eventuella kunder vet att det finns något som heter mete. Det kanske är så att det måste till någon sorts ”startbidrag” för att någon ska våga köra igång?

6. Vi har ju olika organisationer som fokuserar på vatten, hav och sportfisket. Men vad skulle t.ex. en organisation som Sportfiskarna kunna göra för att hjälpa till att öka intresset för metet?
Fortsätta som de gör idag i t ex Malmötrakten med ungdomsträffar. Kanske skulle de göra det i samarbete (dvs bjuda in) fiskeklubbar att delta så att fiskeklubbar kanske kan få lite nya medlemmar. Detta görs kanske redan, jag har för dålig koll på vad som händer. Jag har erbjudit min hjälp men inte hört något från dem så jag har ingen koll på hur tankarna går.
7. Idag finns det flera skolor i Sverige med inriktning på sportfiske och fiskevård och Sportfiskarna tar också med yngre barn ut på fiske via bland annat klassdaget. Här kanske ett alternativ hade varit att bjuda in duktiga och inspirerande metare att föreläsa och visa hur man kan meta efter olika arter. Hur tycker du att ett sådan koncept skulle kunna se ut?
Svaret här blir samma som ovan, men jag tror det är en bra start.
8. Allt som oftast känns det som vi inte har några yngre förmågor som metar. Har du något annat bra förslag eller idé på hur man ska nå de yngre om man bortser från skolorna?
Jag jobbar som mellanstadielärare. Jag ser hur STORT det är med sociala medier, kanske framförallt Youtube och Instagram. Så jag tror det är där man hittar ungdomarna. Sedan gillar barnen kanaler och karaktärer där som kanske är svåra att översätta till fiskevärlden. Men det skulle behövas mer fart och fläkt och mer ”pranks”
och ”challenges”. Titta på mina gamla Meta Mera filmer och gör motsatsen typ.

9. 7-8 mars 2020 arrangeras Svenska Meteträffen, en ny mässa med utställare, föreläsare och mycket mer. Vad förväntar du dig av mässan? Och är en sådan här mässa ett bra sätt att synligöra metet till en bredare massa?
Det är kanon med en sådan här mässa, och jag tror att om vi bara gör den så bra som vi kan, och tar upp allt som varit positivt, så kommer den att växa. Jag tror att det är viktigt att våga/orka köra den ännu ett par år, även om det bara kommer 30 besökare i år. Då får ju målet bli att det kommer 50 året därpå osv.
10. Som avslutning vill såklart höra om du har något specifikt mål med ditt mete för 2020?
Mina metemål 2020? Göra klart och publicera min serie om tävlingsmete innan metesäsongen drar igång. Filma mina förberedelser inför EM i mete i Portugal. EM går i juli och ska också filmas tänkte jag. Målsättningen när jag tävlar är alltid att vinna (jo, jag vet att det är svårt att vinna ett EM, men jag måste ju ha det som målsättning). Filma när jag testar att meta i nya vatten för att visa att det går att ta fina fiskar på fler ställen än i etablerade vatten såsom Rögle och Antorp m fl.

Vi tackar Mårten för svaren och glöm inte bort att komma och lyssna på Mårten på Svenska Meteträffen. Och om bara vädret tillåter även se honom fiska live vid Helge Å som rinner precis utanför lokalen där mässan hålls!