Malfiske i Ebro – del 3
Malfiske i Ebro – del 3 är fortsättningen på Joacim Bertilssons artikelserie från hans malfiske i Ebro från 2020. Har du inte hunnit läsa de första delarna kan du göra det via länkarna nedan.
Nu lämnar vi över ordet till Joacim igen och fortsättningen.
26 oktober, dag 9:
Efter en vecka börjar nu frukosten se mer och mer oaptitlig ut, men vi kämpar med att få ner den och intalar oss själva med att den gör gott.
Benke börjar dagen med ett yngel på 15 kg, Niklas höjer med en på 50 kg och jag synar bluffen med att dra på en på 68,5 kg. Pontus tyckte att vi kunde ta ett kort på min fisk där jag sitter och håller den i vattnet. Kul, jag tar på mig en av handskarna och släpar ut fisken i vattenbrynet. Fisken slår ihop käkarna, ruskar lite på huvudet och simmar iväg innan några bilder hans ta… F..!! Pontus skrattar, inte kul!
Dagen var något lugnare än vanligt, vilket gjorde att vi hade tid till annat. Vi turades bland annat om att sitta vid feederspöet bara för att ha nått att göra. Pontus skulle hämta lite maggots, mäsk eller vad det nu va, men plötsligt hör vi bara ett vrål samtidigt som han hoppar högt upp i luften och skriker ”EN ORMJÄVEL !” Det visar sig att en aspisviper, typ huggorm, slingrat sig fram och lagt sig under håvskaftet. Jäkla tur att Niklas inte råkade få på sin kilosmört just då…
Klockan var 18.00 och skymningen rullade in, rutinerna upprepade sig. Stolarna packades ihop, spöna vevades in och div boxar och lådor packades tillsammans med två av oss andra ner i båten. Den tredje fick stanna kvar då alla helt enkelt inte fick plats på en gång. Denne fick sen hjälpa till att packa ner spöna som var det sista som var kvar. Dagen gav oss 8 st malar, skulle det vända och bli sämre fiske nu?



Ska man vara med på kort kan ju inte se ut hur som helst, Pontus hjälpte till med allt!
8 malar är inte dåligt, det är jäkligt bra för årstiden. Men ändå, vad hade hänt?
Visst var det lite kallare i vattnet men dagarna var fortfarande varma, hade vattennivån någon betydelse? Strömmen i floden hade tilltagit då vattnet sjunkit nästan 2m! Var vi otacksamma över ”endast” 8 landade fiskar? För inte hade vi blivit fartblinda…eller? Vi hade efter en veckas fiske lyckats få 75 malar! En vecka kvar och fortsätter det så här kommer vi ha 150 malar ha ha ha!! Vi skojade faktiskt om att vi kanske med mycket tur kunde nå 100 malar.


Lite referensbilder på hur mycket vattnet sjönk på två veckor! (kolla stenen).
I bilen hem konstaterar Niklas att det kanske inte är så bra att dricka öl på dagarna för att sen sätta sig bakom ratten och köra hem. Inget som någon av oss reflekterat över, men visst hade han en poäng där, även om 4-5 öl på en hel dag inte skulle ge några som helst utslag på varken alkomätare eller hans körning. Resten av tiden drack han inga öl efter lunchtid.
27 oktober, dag 10:
Frukosten var precis som vanligt… ägg, bacon, korv, bönor och en nubbe…
-Va fan kom den ifrån? Hotellet bjöd, -”for good luck”, tack för den! Så gick det med ”don´t drink and drive”. Niklas smuttade bara på sina och Benke och jag turades sedan om att dricka upp slattarna han lämnade, för så gör man… Det är sen gammalt.
Jag började på spöna idag och kickar igång dagen med en 38,5 kg. Benke tar strax efter en på 50,8 kg. Niklas får på en större fisk och jag tänkte jag skulle filma lite, fisken tar lina och går nerströms, det bjällrar till på spö 1. Jäklar, det är ju min tur! Slänger ner telefonen på stolen för att lyfta spö 1 när Pontus säger att det nog är Niklas fisk som dragit in i den linan… Fan, falsklarm… eller? Pontus lossar bromsen lite och linan tjuter ut från rullen, det var inget falsklarm, ny fisk och så stod vi här igen och drillade varsin fisk, axel mot axel.
Niklas fisk vägs in på 56,3 kg medans min på blygsamma 30 kg.
Benke tar dagens minsta fisk på 20 kg, men ack vilken fisk… Det var nämligen nummer 100!
100 landade malar på 9 dagar, helt otroligt! Största för dagen blev: Benke- 51,7 kg, Niklas- 63,1 kg och jag- 64,9 kg.



Medan Pontus vant backar ner trailern på rampen sätter vi andra oss i bilen för att åka hem till en efterlängtad ”eftermalöl”. Vi summerar dagen med 15 landade malar och konstaterar samtidigt att fiskelyckan fortfarande håller i sig, gårdagen var bara en liten dipp.
Tanken var att återigen gå ut och käka pizza eller något men nya restriktioner i Spanien förbjud restauranger att ha servering inomhus, dessutom fick de inte servera något alls efter kl 22.00 och efter 23.00 fick man inte ens vistas utomhus. Det fick bli middag på hotellet igen.
28 oktober, dag 11:
Vi tog som vanligt trapporna från rummet ner till matsalen för att käka frukost.
– ”munskydden!!”
För vilken gång i ordningen vi glömde ta på oss dessa jäkla gummibandförsedda papperslappar vet jag inte. Förutom nubben är frukosten sig likt. Vi taggar för ännu en dag med insikt om att vi inte längre frågar oss OM vi kommer får några, utan mer hur många och hur stora. Självsäkra som få och kanske med rätta, men en sak är säker, vare sig vi vill eller inte så hade vi blivit ”fartblinda”.

Magisk gryning och förväntningarna är höga när Pontus drar iväg riggarna till djupet.
Benkes andra fisk för dagen väger in på 53,1 kg och blir dagens största. Snittvikten var något lägre idag, men med 18 st landade kan ingen klaga.
Pontus hade fullt upp och fick verkligen slita dagar som denna.
Tafsarna slets och var tvungna att bytas ut, krokarna blev slöa och fick vässas eller bytas, och efter varje fisk var han dessutom tvungen att åka ut för att placera om betet samt lägga ut mer pellets på platsen. Mycket pellets går det åt, hitintills har vi gjort åt med ca 500 kg vilket betyder att Pontus måste åka och hämta mer lite då och då. Under dessa tillfällen, när Pontus inte var på plats, fick vi klara oss själva.
Det märktes att Pontus ”litade” mer på oss nu då han tog det mesta med ro, ”ni löser det va? Ni kan väl vissla om det är nån stor”, kunde han säga. Visst löste vi det mesta själva om vi blev tvungna, och det blev vi några gånger. Vi fick alla tre landa mal åt varandra genom att greppa tag i underkäken på fisken och dra upp den på mattan eller direkt i vågsäcken.
Vi avslutar del 3 här och vi kan väl konstatera att de hitintills har haft ett galet bra fiske! I den avslutande delen, del 4 får vi se om de avslutar resan med lika bra fiske…
Är du också sugen på att dra till Ebro och fånga stora malar? Ta då kontakt med Pontus via hans hemsida som du hittar här nedan: