Panelen Omgång 14: Kända Vatten del 5 – Rögle Dammar

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Dags att presentera det femte vattnet i vår ”panelen” serie Kända Vatten vilket är Rögle dammar!

Vi har som tidigare ställt 11 frågor och denna gången till två olika metare som har fiskat och lagt mycket tid vid Rögle dammar. Vårt fokus är såklart braxen då det årligen fångas riktigt stora braxar där! Vi har som innan satt upp ett scenario som panelendeltagarna kan förhålla sig till och utgå ifrån när de svarar på dessa frågor.

Information om Rögle Dammar:

Rögle dammar ligger strax utanför Lund i Skåne och är mest känt för sina stora braxnar. Men här finns det även stor abborre, mört, karp och sutare. Det svenska rekordet på brax kommer från just Rögle dammar. Det finns totalt fem dammar att fiska men är det braxen man är ute efter så är det damm 3-5 som gäller och i första hand damm 4 och 5. Fiskekort köper man i expeditionen vid damm 1. Ni hittar all information kring öppettider m.m. på deras hemsida.

Deltagarna för Rögle Dammar är Calle Östman (tidigare Larsson) och Niklas Graberg.

Scenario för deltagarna att utgå ifrån när de svarar på frågorna:

Du har anlänt till dammarna och valt ut din plats. Vattnet ligger spegelblankt och det ser ut att bli en fin vårdag i mitten av maj. Vattnet har börjat värmas upp av vårvärmen. Du ser en fisk rulla en bit ut i dammen. De närmaste två dagarna är Rögle dammar ditt hem och vädret ser ut att bli perfekt för braxmete. 

Deltagarnas svar:

Calle Östman som har fiskat mycket vid dessa dammar har lyckats riktigt bra, han har fångat flera fina braxar.
Hans topp tre braxar från Rögle dammar är: 7510 gram, 7460 gram och 7250 gram.

Calle Östman med en fin braxen från Rögle Dammar

1. Vad är det första du gör när du kommer till vattnet och varför?

Det första jag alltid gör när jag kommer till vatten är att kolla efter tecken på fisk, tyvärr brukar inte braxarna i Rögle avslöja sig så ofta. Jag har ju såklart favorit platser jag vill sitta på men eftersom iallafall damm 4 är nästan helt fyrkantig brukar platsvalet inte avgöra så mycket utan mer vart du presenterar ditt bete. 

2. Vart börjar du söka braxen och varför? Vad är det som gör att du börjar som du gör och om/när du byter plats, varför gör du det?

Jag brukar fiska mellan 50-60 meter ut eftersom det är där jag fångat mest fisk och om dom rullar så är det ungefär där. Och tycker iallafall i Rögle att jag slipper kräftorna lite mer på det avståndet än att fiska kortare avstånd.

3. Braxen i Rögle dammar är inte kända för att vara lättfångade, så vad använder du för lina och lindimension som huvudlina och varför?

Linor är väl något man alltid funderar över och ändrar på. Jag har ju i nästan hela mitt specimen-liv jobbat i fiskebutik och då kunnat testa mig fram extra mycket. Under några år körde jag flätlina i tunna dimensioner för att kunna kasta bättre och få bra indikation. Sen en säsong började jag tappa fisk och fick för mig att det va linans ”styvhet” som gjorde det. Så idag kör jag Korda Touchdown i 0,30 eftersom den sjunker bra och kastar bra.

4. Som sagt, braxen är skygg och ibland kan det behövas göra extra åtgärder som att använda ett mjukt material som tafsmaterial eller liknande. Så frågan här är vad du använder för tafsmaterial, vilken dimension och varför?

Samma här så har jag testat massa olika material från FC till olika kombi material. Men jag har alltid gått tillbaka till rena Braid material i runt 18lb och rätt mörka färger för att matcha botten.

5. Braxen är en fantastisk fisk att meta efter men det är kanske inte den absolut starkaste.
Men för bra kontroll av rigg och utlägg samt vid drillning av fisk så vill vi gärna veta vad du använder för spö och rulle och varför?

Jag har under många år kört ett par spön som heter Freespirit Barbel Tamer 12ft 1,75 step up. Just att spöna heter step up gör att dom är lite mer mot 2lb klassen och det tycker jag är perfekt för att kunna kasta ut riggen på önskat avstånd. Eftersom det alltid blåser i Skåne. Rullarna är klassiska Shimano Baitrunners i storlek 4000 som jag tycker balanserar spöna perfekt.

6. Braxen är oftast en svår art att lyckas få på kroken vid Rögle dammar, framförallt de stora fiskarna. Så nu vill vi gärna veta vad du använder för krok och krokstorlek och varför? Likaså när eller om du väljer att byta krok och i så fall varför?

Kroken är i mitt tycke något av det viktigaste vi har inom fisket. Det är ju faktiskt den som ska göra så att fisken sitter kvar hela vägen in. Såklart har man testat sig fram och jag kommer ihåg att jag och Niklas Nilsson till och med vässade krokar ett tag för att kanske landa mer fisk. Men jag tror inte det hjälpte. Jag kör just nu Kordas Krank i storlek 10 som jag tycker är en av dom bästa krokarna på marknaden. Jag byter alltid riggen efter varje pass. Det är inte värt att missa eller förlora en fisk på grund av att inte göra det.

7. Krokbeten och beten man tror på brukar skilja sig åt mellan fiskare men vad är ditt förstahandsval av krokbete och varför? Sen vill vi gärna veta om eller när du väljer att byta krokbete och i så fall varför?

Krokbete är något jag också har testat mig fram med, och det mycket. Som till exempel i år då jag blanka 3 nätter vilket gjorde mig fundersam om det var helt fel bete jag körde. Men tillslut så började fisken rulla in och då va det monster crab dippad plastmajs som började leverera igen!
Jag byter såklart betet varje gång jag kastar om för att ha så nytt som möjligt ute på mäskplatsen. Men ibland kör jag två olika beten för att se om något ger mer fisk och där efter byter jag till samma på båda spöna.

8. Förra frågan handlade om krokbete, men nu kommer den knepiga frågan gällande mäskning. När det kommer till braxen och Rögle dammar finns det garanterat hundra olika teorier kring hur man ska mäska. Så nu vill vi såklart höra hur du tänker kring mäsk och mäskning. Hur och med vad mäskar du med och varför? Eller om du inte mäskar alls och i så fall varför?

Mäska för mig är alltid en självklarhet! Jag vill ju att fisken kommer till mig och stannar där så länge som möjligt. Jag mäskar med en blandning av Pellets, partiklar och maggots. Min pellets blandning är alltid med 2-3 olika storlekar för att ha olika nedbrytnings tider. Partikelblandningen är en från Bait-Tech som innehåller olika sorters stora och små partiklar. Maggotsen måste enligt mig alltid vara Röda (jag kan ej fånga fisk på vita). Jag mäskar alltid med samma mängd också! (tror det är en sorts OCD.)

9. Om du mäskar förklara då hur mycket du mäskar och varför? Förändras mängden under tiden du fiskar?

Pelletsen är alltid 8-12 stycken spombs, partiklarna är 4-6 och sen 2 stycken spombs med maggots. Varför jag har mest pellets är för att dom försvinner ju tillslut när dom legat i länge.

10. Här ställer vi ingen konkret fråga utan vi önskar mer att du delar med dig av något tips eller trix när det kommer till braxen och/eller Rögle dammar. Det kan även vara en händelse som betytt mycket för dig när det kommer till detta vatten som kan inspirera andra metare. 

Jag kommer ihåg en speciell fisk som fortfarande är en av mina bästa fiskar ifrån Rögle! Under dom första åren så va det quivermete som gällde och larmfisket var lite tabu för dom flesta. Tror inte det hade kommit någon fisk över 6,9 kg än och jag fick ett underbart hugg precis innan mörkrets infall och efter en liten fight kunde jag håva en dröm fisk på 6820 gram.
Tror det var på den tiden den största på quivermete.

11. Kända vatten har oftast många så kallade måsten eller myter, här får du möjligheten att dementera eller krossa en eller flera av dem. 

Rögle har väl tyvärr ett rykte att det bara är att komma ner och fånga en stor Braxen. Så kan det såklart vara om man åker ner och träffar helt rätt. Precis som i andra vatten. Det jag brukar säga om fisket i Rögle är att ”Keep it simple” för börjar man kladda till det för mycket är det svårt att hitta vad som är fel. Vet till exempel folk som glömde sina plastmajs hemma och lyckades landa ett bra gäng fina fiskar på gula powerbait. Men jag tycker verkligen att folk ska komma ner och testa Rögle eftersom nästa hugg kan vara din dröm braxen eller sutare, ruda, mört och karp.

Niklas Graberg har även han fiskat mycket vid dessa dammar och har fångat flera riktigt fina fiskar!
Hans topp tre braxar från Rögle dammar är: 7670 gram, 7380 gram och 7375 gram.

Rögle Dammar, Niklas Graberg med en grann braxen

1. Vad är det första du gör när du kommer till vattnet och varför?

Eftersom jag varit i Rögle i många år så har jag redan planerat platsvalsalternativ 1, 2 och 3 innan jag anländer. Så första detaljen är att kolla vilka platser som finns lediga och välja min bästa alternativ. När detta är gjort börjar jag i lugn och ro bygga campet för passet. Brukar även gå runt och stämma av med de som redan fiskar hur fisket varit de senaste dagarna. Detta för att konstatera om fisken äter eller om den är inaktiv. Detta är viktigt för hur jag själv lägger upp mitt fiskepass.

2. Vart börjar du söka braxen och varför? Vad är det som gör att du börjar som du gör och om/när du byter plats, varför gör du det?

Eftersom dammarna är välbesökta hela säsongen med mycket folk och rörelse så är min taktik att alltid fiska hyfsat långt ut. Mitt normala avstånd ligger på mellan 50-70 meter ut beroende på vindförhållanden. Man vill ju inte bygga mäskplats för långt ut och med ändrade vindförhållanden riskera att inte nå ut till platsen.

3. Braxen i Rögle dammar är inte kända för att vara lättfångade, så vad använder du för lina och lindimension som huvudlina och varför?

Tidigare har jag använt mig av nylon i dimensionen 0,23. Men de senaste 3 åren har jag gått över till 0,14 flätlina på grund av bättre indikation och kastegenskaper. Jag kör dock med 0,28 nylon de sista 10 metrarna. Braxarna är ju inte direkt kända för sina fightingegenskaper, men när dom kommer in till kanten går dom oftast och tjurar och knycker med skallen det sista innan dom ger upp. Med flätlina hela vägen kan detta leda till att kroken lossnar. Så därför vill jag ha nylon sista metrarna för att fungera som en shockabsorber.

4. Som sagt, braxen är skygg och ibland kan det behövas göra extra åtgärder som att använda ett mjukt material som tafsmaterial eller liknande. Så frågan här är vad du använder för tafsmaterial, vilken dimension och varför?

Använder uteslutande coatat tafsmaterial från Avid Carp in dimension 20lb för att undvika tafstrassel. Dock strippar jag coatingen de sista 2 centimeterna på tafsen för att få en bättre rörlighet på betet.

5. Braxen är en fantastisk fisk att meta efter men det är kanske inte den absolut starkaste.
Men för bra kontroll av rigg och utlägg samt vid drillning av fisk så vill vi gärna veta vad du använder för spö och rulle och varför?

Jag har 2 uppsättningar till detta fiske. En uppsättning med Harrison Torrix 2lb och Shimano Baitrunners XTEA när jag fiskar på något kortare distans. Den andra uppsättning är Harrison Torrix 2,5lb med större Shimano Baitrunners då jag vill kasta riktigt långt och även fiska med tunga methodfeeders.

6. Braxen är oftast en svår art att lyckas få på kroken vid Rögle dammar, framförallt de stora fiskarna. Så nu vill vi gärna veta vad du använder för krok och krokstorlek och varför? Likaså när eller om du väljer att byta krok och i så fall varför?

De senaste 5 åren har jag kört uteslutande med Avid Carps WDG i storlek 10. Den bästa krok jag testat för detta fiske. Väldigt stark, otroligt lätt i godset som gör den utmärkt när man vill balansera sitt bete. Stryktålig hulling och en bra färg (grön) som smälter in på ett bra sätt. Enda anledning till att jag byter krok/tafs är om spetsen fått stryk vilket kollas efter varje fisk. Jag slipar aldrig krok , så när spetsen fått en törn så är det bytesdags.

7. Krokbeten och beten man tror på brukar skilja sig åt mellan fiskare men vad är ditt förstahandsval av krokbete och varför? Sen vill vi gärna veta om eller när du väljer att byta krokbete och i så fall varför?

Jag varierar mig ganska flitigt när det gäller beten men om jag skall välja 2 favoriter är det  2 minimajs i plast (ett sjunkande och ett flytande för perfekt balans). Eller en T-rig (en plastmaggot trädd på håret toppad med en plastcasters åt andra hållet så det blir som ett T i formen). Har även fiskat mycket med dumbells i plast och miniboilies. Händer rätt ofta att jag toppar med någon levande maggot på kroken för att få till någon rörelse på betet.

8. Förra frågan handlade om krokbete, men nu kommer den knepiga frågan gällande mäskning. När det kommer till braxen och Rögle dammar finns det garanterat hundra olika teorier kring hur man ska mäska. Så nu vill vi såklart höra hur du tänker kring mäsk och mäskning. Hur och med vad mäskar du med och varför? Eller om du inte mäskar alls och i så fall varför?

Här tror jag teorierna spretar rejält. Jag har kört alla varianter från rejäl spombning med pellets och maggots till att bara köra pva-strumpa på tafsen eller methodfeedes. Och jag har inte kunnat bilda mig någon direkt uppfattning om att något är bättre än det andra. Tror det ligger mycket i vad du själv tror på. För fiske är mycket grundat på självförtroende i vad man gör. De senaste säsongerna har jag kört lätt spombning (5 spombar med blandat maggot/pellets / dygn/ spö) och pva-strumpa på tafsen och detta har funkat bra för mig så jag fortsätter nog på den melodin.

9. Om du mäskar förklara då hur mycket du mäskar och varför? Förändras mängden under tiden du fiskar?

Mäskar en gång per dygn med spomben och detta är normalt sätt vid 18-tiden på kvällen. Däremot så kastar jag om ofta under de ljusa timmarna ( en gång / varannan timme) och då fyller jag ju på lite med pva-strumporna.

10. Här ställer vi ingen konkret fråga utan vi önskar mer att du delar med dig av något tips eller trix när det kommer till braxen och/eller Rögle dammar. Det kan även vara en händelse som betytt mycket för dig när det kommer till detta vatten som kan inspirera andra metare. 

Våga laborera en del med beten då jag märkt att detta ibland kan vara nyckeln. Färger och dofter har betydelse så va inte rädd att testa och tänka lite utanför boxen.

11. Kända vatten har oftast många så kallade måsten eller myter, här får du möjligheten att dementera eller krossa en eller flera av dem. 

Myten är att Rögle dammar är lätt och att det är trist att sitta i fyrkantiga dammar och fiska. Dammarna kan vara extremt nyckfulla (speciellt damm 5) och det är långt ifrån lätt att lyckas. Det krävs tid och tålamod för att lyckas så det är bara att traggla på. För den dagen det lossnar kommer alltid om man bara ger det tid.

Jag fullkomligt älskar Rögle dammar för det natursköna området och även den sociala biten att träffa likasinnade vid vattnet. Har skapat många nya kontakter och vänner där och jag kommer garanterat att fortsätta åka dit varje år så länge både jag och braxarna har hälsan kvar.

Sammanfattning:

Vi börjar som vanligt med att tacka deltagarna för svaren och att ni tog er tid att svara och dela med er av era erfarenheter från Rögle dammar! Som innan så är det inte sammanfattningen som är av stor vikt här utan svaren från dessa duktiga metare!

Men det man kan se är att plastbeten är det som används mest när det kommer till krokbeten. Men sen spretar det lite mer mellan dessa två deltagare. Vilket faktiskt är riktigt roligt, Calle och Niklas har som sagt spenderat mycket tid vid dessa dammar och ändå har de många gånger skilda svar. T.ex. linorna där Calle gått ifrån flätlina och Niklas har valt att börja fiska med dem. Spännande!

Vi avslutar med något som Niklas avslutade med och som är minst lika viktigt. Det är att träffa likasinnade och umgås! I Rögle dammar har man verkligen möjligheten till detta. Så kanske är det dit en av dina resor 2020 ska gå?

Här kan du läsa våra äldre panelen-artiklar.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

2 svar på ”Panelen Omgång 14: Kända Vatten del 5 – Rögle Dammar

  • 2 juli, 2020 kl. 16:59
    Permalänk

    Hallo ?? ! Ich ?? bin JÜRGEN Tilbeck ! Ich möchte Angebot in Rögle Dammer Teich Bream!
    Wie kostet ein Wochenkarte Angelschein? Wann ist Termin Frei 2020 ? Mein Email lautet 49161268@web.de ! Grüß JÜRGEN Tilbeck

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *