Panelen omgång 9: Året Som Gått

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Panelen omgång 9 består av följande personer:

Max Lösche, Palle Sköldblom, Niklas Graberg, Tommi Meriläinen, Henrik Stale, Christian Ottosson, Jimmie Skoglund, Christian ”Tintin” Johansson, Nicka Hellenberg, Mattias Epperlein, Juha Ojaharju, Hans Lindqwist samt Mikael Svensson.

Året Som Gått:

Panelen omgång 9

Fråga 1:
2017 är ett minne blott. Är du nöjd med året?

 PALLE:

Jättenöjd!
Gnetade på här hemma i Småland med olika specimenarter och lyckades plocka hem Småländska specimentävlingen för både lag med kompisgänget och individuellt efter en tuff fight in i december. Det var exakt 25 år sedan jag vann individuellt senast så det kändes bra att få jubilera.

 JIMMIE:

Absolut! Visst, året hade en del hemska lågvattenmärken, men i det stora hela var det ett fantastiskt år. När det gäller just fisket så hinner man i sedvanlig ordning inte med hälften av vad man hoppats på, men så är det bara. Har alltid varit så, lär förbli så…

 NICKA:

Ur en fiskesynvinkel lämnade året mycket övrigt att önska. Jag hade för det första på tok för lite tid till fiska. Dessutom verkade jag ha en obegripligt dålig timing. Förutom ett fint gäddfiske i början av året och några hyfsade havsöringar så var året tämligen uselt ur resultatsynvinkel.

 MAX:

Inte alls ur ett fiskeperspektiv, vi har ju flyttat till Linköping i somras och innan och efter dess var det mycket med jobb, lägenhet och flytt… jag tror jag har lagt 10 pass totalt under hela 2017. Nu är vi dock tillbaka i Kalmar, och jobb och lägenhet har redan fixats, så det börjar lugna ner sig och redan nu har jag kunnat fiske lite mera 🙂

 TOMMI:

Både och. Om man ser till resultat i form av stora fiskar så var det sämre än vanligt. Men ser man till hur kul man hade så var det bästa året någonsin. Många nya vatten testades, vilket tar tid och färre storfiskar. men det är skitsamma.

 HENRIK:

Utifrån mina begränsade möjligheter till fiske utifrån familje-, bostadsort och arbetssituation är jag nöjd. Jag satsade mest på gädda, abborre och färna och klarade regg på de två förstnämnda och missade på färna med ynka 10 gram. Sommaren blev det många ålpass som är tacksamt utifrån familjesynpunkt eftersom man kan fiska när de andra sover.

Det var lång väntan och inte många hugg men i det fisket kan man inte heller ha enorma förväntningar på resultatet och jag lärde mig otroligt mycket samt hade magiska timmar i sommarnätterna så jag är inte missnöjd alls. Hade ett lyckat besök i Dalälven med som gav den länge eftertraktade stormörten.

 NIKLAS:

Nej, då skulle jag ljuga om jag sa att jag var helt nöjd. Brukar känna att jag vill ha minst en fisk som jag är så där riktigt supernöjd med, gärna ett personligt rekord, och det hade jag inte under 2017. Jämfört med 2016 då jag hade 4 PB (Sarv, Karp, Braxen och Mal) , så blev 2017 lite mediokert…

 HANS:

Ja jag är extremt nöjd med året, många fantastiska fiskeminnen, häftiga fiskar och dessutom min 100:e art landad!

 CHRISTIAN:

Både ja och nej får svaret bli… Jag börjar med det positiva.
Vi startade ju Swedish Anglers 2017 vilket jag är väldigt nöjd över och det har varit galet roligt! Ska man se det till fisket som såklart är huvudfokus här så lyckades jag helt ok med mitt gösmete! Jag gjorde även flera resor till olika vatten i Sverige med både bra och mindre bra resultat men oavsett resultat så var dessa riktigt roliga!

Mitt färnamete gick väl helt ok men tyvärr saknades det en bra toppfisk…
Däremot gick min höst till en av de sämsta på evigheter, det blev katastrof!

 JUHA:

Sommaren är jag helnöjd med, men hösten och vintern motsvarade inte förväntningarna.

 CHRISTIAN ”TINTIN”:

Bortsett från hösten så fiskade jag rätt flitigt under 2017, jag lyckades höja några stycken personbästa och överlag är jag nöjd. Fisket var okej, naturupplevelserna var fantastiska och det är alltid roligt att umgås med vänner vid vattnet.

 MIKAEL:

2017 blev ett halvljummet år för egen del, knepig vår med kallt väder och lågt vattenstånd i Svartån. Jag lyckades ändå fånga en färna på 2,4 kilo så man får vara nöjd ändå. Sutarfisket blev en stor besvikelse i det nya vattnet jag börjat fiska i, endast två fiskar över 3-kilo. Men avslutades med ett fantastiskt fiske i börja på Juni med 13 landade sutare på ett pass från 18.00 till 09.00. Men tyvärr ingen över 3-kilo av dessa, fast det gjorde egentligen inte så mycket för självkänslan fick sig ändå en knuff uppåt.

Tilläggas bör att under året 2016 fick jag 16 stycken Sutare i det nya vattnet varav hela 10 stycken vägde över 3-kilo med 3675 gram i topp, snacka om kontraster!
Avslutade året med några fina pimpelabborrar över kilot.

 MATTIAS:

Mer eller mindre i alla fall, finns alltid saker som man kanske skulle ha fått gjort eller inte. Blev inte fullt så mycket karpfiske som jag hade tänkt , och resultaten på de pass jag gjorde kan man gömma i något mörkt arkiv.
Men för att sammanfatta 2017 så för det ändå ses som ett bra år med många pass på olika arter , ett gäng nya PB samt nya trevliga bekantskaper.

Fråga 2:
Vilket pass räknar du som förra årets bästa för dig?

PALLE:

Mitt bästa pass måste ha varit när jag fick den fina abborrsviten under en kväll 1822g, 1850 och 1938g.
Den kvällen kändes det väldigt enkelt att fiska abborre när det nappade stor fisk vart man än kastade.

JIMMIE:

Här är det förbaskat svårt att bara välja ut ett! Det blev många trevliga stunder i jakten på karp och stundtals var utdelningen fin även om de stora höll sig undan. Det blev även en tur till Danmark i gott sällskap av Andreas Wikström och Lubomir Pytel med siktet inställt på stör och karp där vi fick drilla så sjuka mängder fisk att man blev totalt fartblind och jag vet ärligt talat inte hur många störar, stora som små, som i slutändan bara krokades av i strandkanten utan vägning, mätning eller fotografering.

Här fick jag även nöjet att landa en best på ca 45 kilo, det var en trevlig upplevelse. Men det pass jag ändå rankar som årets bästa måste nog vara de två dagar jag och Christian Ottosson spenderade vid Almaån i jakt på färnor. Det var fantastiskt väder och färnorna var medgörliga men också väldigt utmanande. Ingen fisk kom utan ansträngning, men en del av de som kom upp var riktigt fina ytbrödsfärnor. Det var verkligen ett sånt där pass man sitter och drömmer sig tillbaka till dystra vinterdagar.

NICKA:

Det var nog årets första gäddfiskesatsning, där jag och mina kompisar ändå drog ett antal fina gäddor under några fina dagar. Den riktiga toppen saknades dock. Men nu pratar vi hederligt spinnfiske. Jag hade kul mete efter sutare, utan att få några riktigt stora.

MAX:

Inget alls 🙂

TOMMI:

Hmm? Eventuellt så var det Ursjön på senhösten i det sämsta vädret man kan tänka sig med regn och kyla. Lyckades ändå pricka två rudor vilket kändes som en arbetsseger. Annars så är citymetet en höjdare då man kan beställa en pizza med utkörning direkt till busken man sitter i. En given höjdare!

HENRIK:

Alla pass när man fångar en stor fisk som man siktar på är lyckade. Kan inte rangordna ett speciellt tillfälle. Men roligast var tveklöst sommarens popperfiske efter abborre och färna på ytan stilla varma majkvällar.

NIKLAS:

Hade ju något ål-pass med ett par över 1,8 som va rätt kul men jag tror ändå att jag väljer ett par timmar den 27/5 i Rögle dammar. Hade kört braxen några dagar och tänkte att jag måste testa och quiver-fiska lite abborre. Tog inte mer än 20 minuter förrän första abborren klev på, en fin fisk på strax över 1,5. Sedan följde en hektisk timme med 10 abborrar över kilot (och några stora tappade) och 2 fiskar strax över 1,6. En minnesvärd timme 🙂

HANS:

Jag fick både pb på gös och min 96:e art i Sverige, Nissöga, på samma pass i Ivösjön den 11:e juni. Under detta pass landar även min kompis Staffan en gädda på 116 cm så det var en oförglömlig fiskedag.

CHRISTIAN:

Det får bli en helg ihop med min gode fiskevän Jonas när jag fick en riktigt fin gös på bottenmete! Ett fiske jag inte gjort så mycket men som jag har blivit lätt såld på!
Men hela det fiskepasset var otroligt rolig, lärorikt på många vis och ja helt enkelt en riktigt bra helg utmed vattnet i trevligt sällskap!

JUHA:

svårt att välja ut en resa, men kanske så sticker färnaresan i början av juni ut något. Jag fångade ett nytt PB och andra fina färnor. På alla sätt och vis en minnesvärd resa. https://www.facebook.com/groups/SwedishAnglers/permalink/1821381051508846/

CHRISTIAN ”TINTIN”:

Jag har inget pass som jag känner var mycket bättre än andra men jag lyckades höja mitt pb på ruda med 200 gram och kom ett steg närmare storfiskreg.

MIKAEL:

Får väl hänvisa till föregående fråga, 13 Sutare på ett pass från kväll till morgon är i mina mått väldigt bra. Det som gjorde det extra kul var att jag fick fisk på sex olika sorts beten såsom Räka, Kidneybönor, hemmagjorda boilies med räkor, majs o slutligen Daggmask. Detta bekräftar ju att man gör något rätt ibland i alla fall.

MATTIAS:

Får välja där första rudan över reg landades, lite kuriosa är att en kamrat lagt 15-20 pass utan att lyckas lura ”rätt” fisk . Själv glider den i håven bara någon timme in på andra riktiga passet för året :). fiske är inte rättvist alla gånger.

Fråga 3:
Årets misstag? Finns det någonting som inte stämde för dig, och hur ska du rätta till det i år?

PALLE:

Mitt karpfiske stämde inte alls som jag ville. Hade en hemsk förmiddag där jag brände fyra karpar i rad. Hittade felet men då hade redan fyra fiskar klivit av.
I år har jag gått in och slipat riktigt mycket på detaljer och förberedelserna har varit extremt noggranna så nu kommer det bli jättebra.

JIMMIE:

Nej, jag är rätt nöjd med hur jag fiskade. Om det var nåt som sket sig så var det när jag gjorde nåt halvhjärtat försök på gäddmete, ål eller andra enstaka försök på nån art. Det jag ska göra annorlunda är helt enkelt att inte vara lika spretig i mitt fiske. Det blir till att fokusera på några få arter, vatten och målsättningar.

NICKA:

Oj. Ja, jag tappade en stor gräskarp. Tappade även en grymt fin gädda, som låg och ruskade betet i ytläge innan den retfullt gapade stort och försvann i djupet. Utan betet i munnen. Gräskarpen hann jag egentligen bara känna på en liten stund, så där kunde jag inte göra så mycket. De följande försöken på gräsisarna gjordes antingen i helt fel väderförutsättningar, eller med för stressigt schema.

MAX:

Jag ska verkligen inte flytta igen på en lååång tid, även om det var bra för oss med nya jobb och nya meriter så klart. Men vi har saknat lilla Kalmar och framförallt havet något enormt. Det är riktigt skönt att komma hem till sina trogna hemmavatten, där man känner igen varje djuphåla, varje kurva och varje feature på botten! … Eller ja, de flesta i alla fall 😉

TOMMI:

Jadu? Vi missade sutarfisket som vi hade sett fram emot med en vecka. Vi har ett ställe där det går grova fiskar. Efter att ha låtit stället vila i ett helt år så skulle vi nu lägga in dödsstöten. Men av olika anledningar i kombination med en knepig och plötslig vår så hade vi bränt vår chans. Kanske i år?

HENRIK:

Jag fiskade inte abborre så sammanhängande som jag nog skulle gjort. Blev massor av korta pass och jag borde nog satsat på en flerdagars satsning i rätt läge istället utifrån facit. Ål borde jag kanske satsat på färre platser men å andra sidan behövde jag reka.

NIKLAS:

Känner inte att jag gjorde några direkta misstag utan mer att man hade oflyt med väder och vind de få pass som jag hann med under 2017.

HANS:

Jag lade för mycket tid på ställen som bara producerade små fiskar. I år ska jag testa fler nya ställen i jakt på de stora.

CHRISTIAN:

Min Höst! Kan man rätta till en hel höst…
Gäddmetet 2017 vill jag bara glömma och till hösten ska jag göra lite ändringar men även fiska bättre rent generellt. Vissa år eller vissa perioder går åt helvete ibland och jag tror vi alla har upplevt det någon gång. Så det enda man kan göra är att ge sig på det igen med nytt självförtroende och då jäklar kommer (förhoppningsvis) resultaten.

JUHA:

Hela isfisket gick åt pipan, inte en enda bra resa. Isen var väldigt tjock med mycket snö. Sedan så var hela februari svinkall. Allt det kombinerat gjorde fisken passiv. Svårt att säga vad man kunde ha gjort bättre?

CHRISTIAN ”TINTIN”:

Misstaget var väl att jag inte fiskade så mycket som jag kunde under de perioderna som jag ville fiska, vi får se om jag kan övertala mig att fiska ännu mer i år.

MIKAEL:

Kan inte komma på något speciellt som skulle kunna beskrivas som katastrofalt. Möjligtvis Rudametet som var en besvikelse, men det berodde mest på att väder och vind inte var på min sida vid dom tillfällen jag gjorde mina besök.

MATTIAS:

Att ha 4 dagar ledigt för en mindre karpsatsning i hemmavattnet och tajmar in leken med någon timme och sedan leker dem i 4 dagar.
Ska försöka tajma rätt nu i år och om inte se till att ha flexibel ledighet om det skiter sig igen.

Instagram_1

Fråga 4:
Vilken art ägnade du extra mycket tid åt 2017? Varför?

PALLE:

Karpen som vanligt eftersom vi har fina vatten häromkring för karpfiske och eftersom karp är det roligaste som finns med oändligt mycket metoder och teorier kring.

JIMMIE:

Som vanligt var det karpen som tog mest tid i besittning. Varför? Jo, för att karpen är en fantastisk utmaning på alla sätt och en tidskrävande sådan!

NICKA:

I vanlig ordning havsöring eftersom de finns på hemmakusten. Men, för att prata mete: Jag gjorde en hel del försök på ovan nämnda gräskarpar, men de kan driva en till vansinne mellan varven.

MAX:

Ingen alls 🙂

TOMMI:

Nah. Snarare tvärtom. Jag ägnade mycket tid åt många arter, och det gav många fina, men inga toppfiskar. 2017 var ett mellanår som man ibland är tvungen att ta. Man känner att man måste vidga sina vyer och leta sig till nya sträckor i gamla vatten och testa helt nya åar och sjöar. I år är jag smartare och därför så kommer det förmodligen bli bättre fiske. Hoppas jag…

HENRIK:

Se ovan vilka arter. Varför? Gäddan kommer aldrig sluta fascinera utifrån svårigheten och storleken, som ett gift. Lika nedbrytande i perioder som belönande och glädjefyllt när man väl lyckas. Färna på ytan är magi och så nära den perfekta naturupplevelsen man kan komma i mitt tycke. Lätt, smidigt och lite utrustning är en mycket skön kontrast till gäddfisket som man kämpat med hela vintern och tidiga våren.

Abborrefisket är det jag har närmast till och det kan jag göra även om jag bara har ett par timmar i anspråk. En stor ål är lika mystisk som skräckinjagande och jag har ett driv att fånga en stor. Jag kommer inte ge upp förrän jag fått känna urkraften från en svart vattenanakonda.

NIKLAS:

Var väl färnafisket som fick mest tid just för att det är så jädra kul, men trots det inga superfiskar. 3 toppfiskar mellan 2,5-2,6 blev resultatet på vårfisket.

HANS:

Mycket tid spenderades på att meta lake och på både mete och spinn efter havsabborre under 2017. Laken för att den är förbannat rolig och havsabborren för att den är förbannat svår att ta på lagligt vis, men jag lyckades till sist, nu ska jag bara ha en regga på havsabborre också.

CHRISTIAN:

Gösen i första hand då det är ett otroligt roligt fiske! Bottenmete efter gösen är riktigt effektivt och väldigt spännande. När larmet tar ton och man krokar en bättre fisk så blir man sådär härligt knäsvag av underbar fiskefrossa!
Men även färnan, såklart! Det är en art som går att fiska på så många sätt och så är den ju en magisk sportfisk med dess styrka och lynnighet. Och naturen kring många av våra åar är ju en fantastisk bonus att få vistas i!

JUHA:

Vertikalfisket efter gös ägnade jag mycket tid åt. Det gav fina resultat med PB-gösar, ett par gånger om dessutom. Tyvärr så nådde jag inte riktigt fram till en regga dock. Ännu mera tid la jag på lakpimpling, men resultatet blev en nolla. Inte en lake, inte ens ett endaste hugg. Samma sjö, samma plats och samma utrustning som vintern innan då lakfisket var bra och gav mig många fiskar.

Av någon anledning så verkade lakarna inte alls vara samarbetsvilliga denna vinter. tydligen så hade man fått fisk endast under två kvällar under vintern, och båda kvällarna så var jag inte på plats :). Målsättningen för i år är att få reggor på både laken och gös.

CHRISTIAN ”TINTIN”:

Ruda. Anledningen är att jag älskar rudafisket då det är svårt att lyckas, speciellt i de vatten runt Jönköping som jag hittat med ruda.

MIKAEL:

Som alla år lägger jag ned mest tid på Sutarfisket, som jag tycker är en fantastisk sportfisk. Enormt stark till sin proportion, en slug rackare som man ibland får truga till napp. Medans andra gånger så verkar de vara på ett alldeles strålande humör och nappar gladeligen på det mesta beten man presenterar.
Att just få vara i nuet, när morgonen gryr och se när Sutarmamma rullar på mäskplatsen då är det nästan att jag blir lite blöt i ögonvrån.

MATTIAS:

Insjööring ( dock spinnfiske ) då det var extra bra förutsättningar för bra fiske vilket gav nytt PB på knappt 7.5 kg samt ytterligare 4 fisk över 6 kg .

Året 2018:

Fråga 5:
Vilken art/arter kommer du att satsa extra mycket på i år? Målsättningar?

PALLE:

Det blir fortsatt mycket karpfiske men jag kommer också lägga en hel del tid på abborr och gäddfiske under kallare årstider.
Skulle gärna putsa till mitt gäddpers som jag behöver skämskudde för. 8550 gram är ingen bjässe om fiskat så länge som jag gjort.

JIMMIE:

Kommer satsa en del på karp, såklart. Jag har ett par vatten där jag vill ha upp en riktigt stor (15+) innan året har gått. Även färnorna i Almaån kommer utmanas några gånger under året, fick min regga 2017 så nu siktar jag optimistiskt på en över 3 kilo från ytan. Blir nog inte så mycket mer jag verkligen kommer satsa på, har mycket annat spännande på gång i livet, så tiden blir tight nog som det är. Främsta målsättningen får väl bli att ens ta mig ut på lite fiske.

NICKA:

Jag tror att det blir de vanliga favoritarterna: gädda, abborre, havsöring, gräskarp, sutare … Kanske id. Kanske något annat.
Målsättningen är bara att ha kul och försöka få några hyfsade fiskar. Jag tycker jag är värd dem nu. 😉

MAX:

Nu blir det genast mycket mer spännande att svara. I år är det faktiskt 10 år jag har jagat id och de första åren gick inte alls bra. Det var först 2012, när vi hade flyttat till Kalmar, som jag lärde mig riktigt mycket om framförallt vårfisket efter iden. Nya PBn har trillat in sedan dess och mitt största mål i år är nog att fånga den där drömiden över 3 kilo.

Jag har en id på 2980 gram och en på 2950 gram i topp och nu är det verkligen dags för en 3a! I år, med superflödet, blir det dock en rejäl utmaning… vi får se.

Annars blir det en hel del fiske efter mört, också nu på våren, samt braxen och abborre i ett nytt vatten, vilket ska bli spännande. Det blir även lite sutare i Hossmoån under sommaren, samt karp och ruda. I augusti ska vi får vårt andra barn, så då blir det säkert lite lugnare igen. Nästa år ser jag dock fram emot en hel del bebisfiske, då jag kommer vara pappaledig i 4-5 månader, lägligt nog från och med mars 2019 😉

TOMMI:

Mörten som vanligt. Har ett gäng nya sträckor som gav grov fisk och förhoppning om ännu större. Sedan så tänkte jag putsa mitt braxen pb med minst två kilo och medans man håller på så borde man lyckas meta upp ett nytt pb i färna.

HENRIK:

Gädda – alltid mål ta över 12 kg. Färna – i år ska regget upp på ytfiske.
Abborre för att det är lätt och smidigt – hade varit kul att putsa perset på 2 kilo. Ål är stående 2 kilo tills jag lyckas. Hoppas komma ut på ruda, braxen och sutarfiske detta år och där finns det ganska goda pb chanser.

NIKLAS:

Det fortsätter nog i samma spår som tidigare. Mest färna nu under våren med fortsättning på braxen och kanske något sarvpass. Sedan blir det en del ålfiske under sommaren och hösten avslutas med en ny resa ner till Ebro i Spanien. Målsättning?
Att ha kul på alla pass och njuta :).
Sen hoppas jag alltid på att slå något PB också…

HANS:

Jag metade alldeles för lite sutare under 2017 och det ska jag ändra på i år! En stor sutare i hemmavattnen vore mycket kul!

CHRISTIAN:

Oj, man har alltid planer och målsättningar. Vissa har jag över en längre tid, kanske hela livet… Men de finns där, nedskrivna i ett anteckningsblock!
Sen har jag olika kortare målsättningar under ett år, det kan t.ex. vara att fiska minst 3 nya vatten eller att fånga 2-3 nya arter under året. Mest för att jag inte ska fastna i samma mönster, utan att se till så jag utmanar mig själv hela tiden!

Men ett par av dessa som finns högt upp på listan är att fånga en gös över 6 kilo på bottenmete och att försöka knäcka ett speciellt hemmavatten som sägs innehålla ruda… Jag har bara fiskat där ett fåtal gånger under sommaren men i år är planen att jag ska ge det en ärlig chans!

JUHA:

Sutare och gädda med målsättningen att förbättra mina Pb:n. Sedan har vi som sagt laken och gösen. Det kommer att bli många lakpass nästa vinter!

CHRISTIAN ”TINTIN”:

Jag har inte bestämt mig vilken art jag ska satsa på mest i år. Möjligtvis ännu mer ruda, kanske abborremete, sarven ska nog få lite mer timmar också. Huvudmålet är alltid storfiskreg men en höjning av personbästa är lika roligt varje gång.

MIKAEL:

Återigen Sutaren (Tjatig jävel den där) jag skulle så innerst in i helvete vilja fånga en romstinn fisk över 4-kilo! Det vore helt fantastiskt roligt och stimulerande för mitt eget ego, får väl lägga till med hockeyfrilla igen så jag lockar upp henne ur djupet…

Men även Rudafisket kommer jag att lägga lite tid på under sommaren. Fantastisk rolig fisk att meta med toppknutet långspö på 7,2 meter. Det är en sån känsla när man lyfter spöt och krokar, Rudans explosion i första rusningen är ju helt brutal, synd att de tömmer sina krafter så fort, på bara några sekunder så är ju fighten över.

MATTIAS:

Inga direkta mål eller planer för året utan mest försöka njuta av möjligheter som kan dyka upp och inte vara allt för låst till en viss art eller metod.
Målsättning är som alltid att förfina och fördjupa mina kunskaper kring olika metoder.
Ett specifikt mål i och för sig är att fiska minst 3 ”legendariska” vatten bara för att ha fiskat dem.

Fråga 6:
Under kallvattensperioden (under 10 grader). Vilken typ av ställen letar du efter för mete?

PALLE:

Det är ju helt beroende av vilken art och vilken typ av vatten det handlar om.
De flesta arter har ju en trivseltemperatur som är högre än 10 grader så oftast försöker jag hitta de varmaste platserna i ett vatten och där fisken behöver anstränga sig minst för att uppehålla sig. Det kan i en å handla om bakvatten. I en sjö lävikar och norrvikar som får extra mycket sol och där temperaturen kan vara någon grad över tempen i resten av sjön.

JIMMIE:

I första hand mindre vatten där lokalisering av fisk brukar vara betydligt mycket lättare och därefter platser som gynnas av vädret. Fiska med varm vind i ansiktet, kall vind i ryggen och underskatta inte soluppvärmda grundområden och vegetationsbälten.

NICKA:

För min del blir det mest id när det är så kallt. Möjligen abborre, med feta daggmaskar eller en liten död betesfisk. Åar, eller havsvikar där de kan finnas tillgängliga.

MAX:

Djupa bakvatten för hela slanten! Nu gäller detta lekfiske efter bland annat id eller mört, men även öring i åar, det är alltid där det är lite varmare och lite lugnare för rackarna!

TOMMI:

Samma ställen som på sommaren. Jag har svårt att tänka mig att arter som mört och färna flyttar sig några enorma sträckor till vintern. Däremot så får man börja spana efter troliga vinterlokaler i anslutning till dessa platser. djupare hålor, bakvatten osv. Oftast så hittar man fisken där. Knixet är att orka göra flera pass på samma ställe utan så mycket som ett napp. Det handlar oftast mer om att pricka rätt dag, och då kan allt hända.

HENRIK:

Bakvatten, varmvattenutsläpp, multnande vegetation. Närhet till djupare vatten.

NIKLAS:

Eftersom mitt fiske då oftast bedrivs i åar så letar jag bakvatten eller djupare lugnflytande partier i ån där inte fisken behöver förbruka så mycket energi.

HANS:

Allt beror på vilken art jag fiskar men jag letar generellt i grunda vikar och på grunt vatten där solen värmt upp lite mer. Alternativt i bakvatten där fisken kan samlas.

CHRISTIAN:

Jag brukar spendera de flesta kallare månaderna med att meta gädda. Favoritmetoden är flötestrolling. Men även färnan är en bra kallvattensart. Då brukar det bli att jag bottenmetar med ostpasta, räka eller bröd i lugnare partier i åarna där djupet är runt 2-4 meter, gärna med en del växtlighet i närheten som överhängande träd, nedfallna träd eller buskar som växer ut i ån.

Har inte isen lagt sig så är det även skoj att meta mört. Både flötmete och bottenmete, jag metar oftast i insjö och i den sjön jag lagt mest tid så brukar plasten inte vara så avgörande utan snarare krokbetet. Maggots är ett fantastiskt bete 🙂

JUHA:

Det beror först och främst på vilken art jag skall fiska efter. Första projektet blir idmete i en liten å, eller nästintill en bäck som mynnar ut i havet. Nästa projekt blir att flytta sig till en annan liten å för att meta upp mörtar till gäddmetet som jag bedriver i en tredje å… Ja, sedan så är ju vattnet redan över 10 grader varmt 🙂

CHRISTIAN ”TINTIN”:

Jag fiskar sällan bra i kallt vatten och har varken erfarenhet eller strategi att dela med mig av.

MIKAEL:

Då befinner jag mig kanske i Svartån och metar efter typ färna och Sarv.
Då placerar jag mig gärna precis efter strömmande vatten och presenterar betet i ett bakvatten eller liknande, med ett djup av 2 till 4 meter. Har fått en känsla genom åren var jag ska placera mig när man går utefter ett vatten, det känns bara helt rätt på vissa platser.

MATTIAS:

Områden som har lång solexponering under dagtid, samt områden som är strömsatta på någotvis ( sjö) eller områden/ bakvatten i anslutning till hårdare ström.

Panelen omgång 9

Fråga 7:
Våren är sen i Sverige i år. Risken finns att metet blir intensivt under en kort period då många arter blir aktiva nästan samtidigt. Kommer detta påverka ditt fiske från ett normalår?

PALLE:

Ja allt blir intensivare så det är bara att köra på så mycket man hinner. Kanske hinner man inte testa så mycket nytt som man önskat, så lite lär man väl smådeppa när en sån vår springer förbi i 180.

JIMMIE:

Självklart! Jag kommer inte ha hunnit överskrida mäskbudgeten innan midsommar med en såhär sen start! I övrigt påverkar det nog inte nämnvärt då jag inte brukar jaga runt för att hinna plocka romtung fisk av så många arter som möjligt inför leken.

NICKA:

Jag är rädd att det kommer betyda att jag blir överbelamrad med granskningar som storfiskregistreras. Det är mycket i vanliga fall, men med ännu kortare tid för det fisket kommer nog många fikar hålla mig sysselsatt.
men, jag är också medveten om att den intensiva våren gör att jag kommer känna ångest över vad jag ska välja.

MAX:

April är alltid stressigt och det blir ju verkligen från något pass då och då till flera morgon- eller kvällspass per vecka. Det är ju en hel del tid man lägga på att reka vatten och om fiskarna har börjat stiga…
Jag vet inte, i år känns det ändå lite lugnare, även om det nog bli många arter som kommer nästan samtidigt. Vattentemperaturen är fortfarande låg och lufttemperaturen lika så, det gör att det tar längre tid för leken med! Enligt min logik i alla fall.

TOMMI:

Ja. Jag lider av paniksymptom redan nu. Färna, id, mört och gös. Alla är fiskbara, vilken väljer man, vad ska man ljuga åt tjejen denna gång?

HENRIK:

Nej. Bara att gilla läget och köra så mycket det går.

NIKLAS:

Känns tyvärr som den här våren blir skit på grund av kylan. Man får koncentrera sig på ett fåtal arter annars blir det pannkaka av alltihop.

HANS:

Ja jag känner redan en viss tidspress av att så mycket lockar under våren. Men jag kommer att köra färna i lite nya vatten och dessutom har jag bokat in ett par pass i Älvkarleby.

CHRISTIAN:

Självklart kommer den sena våren att påverka, det lär väl gå från kallt ute till väldigt varmt snabbt… Så det lär gå fort! Men mitt fiske kommer inte påverkas så mycket av det. Jag har redan min plan klar för mig och vad jag ska fokusera på! Sen om jag kommer lyckas hålla det är en annan sak, för det finns ju så mycket skoj att meta efter 🙂

JUHA:

Läget är densamma här i Finland. Dessutom så försvårar översvämningarna fisket kraftigt. De höga flödena kommer att senarelägga fisket. Hoppas att det stannar vid det så man kommer ut någon gång…

CHRISTIAN ”TINTIN”:

Nej inte nämnvärt. Jag satsar på arterna i takt med att de blir aktiva så gott det går och så får vi se hur jag lägger upp det och vad jag hinner med.

MIKAEL:

Ja, det gör det ju självklart, man vill ju helst inte prioritera bort någon art som man är sugen på men så kommer det väl att bli misstänker jag, kan bli något pass mindre i Svartån till förmån för lite Abborrmete i Kisaåns utlopp i Kisasjön.
En säsong för mig är pimpel efter stor borre på vintern, sedan några pass i Svartån efter Sarv, Färna kanske även någon fin bonusabborre. Jag åker där i mellan gärna någon tur och fiskar lite Sik med min älskade far.
Kanske något Göspass med båten, detta fiske är jag egentligen inte någon älskare av varken trolling eller spinnfiske har fångat mitt intresse genom åren, vet faktiskt inte varför.

Sedan kommer det efterlängtade Sutarfisket i slutet på Maj till några veckor in i Juni.
Och sedan lite Rudafiske under Sommaren om vädret tillåter och självklart några Ålapass som är så förbannat spännande, navkapsel och femkrona, går bara inte att låta bli. Sedan kommer hösten och då brukar jag faktiskt inte fiska så intensivt, lite vilopaus helt enkelt.
Men det kan bli några ströturer med lite göstrolling eller lite höst och båtpimpel efter Abborre med farsgubben.
Avslutar året med Pimpelfiske från is om kung Bore tillåter.

MATTIAS:

Det sker ju med jämna mellanrum och skulle inte säga att det kommer påverka mer än vanligt för min del.
Möjligen så kommer man vara mer på vaken på när det drar igång på någon art och ser till att vara redo att lägga nått pass mer spontant.

Fråga 8:
Vi kommer inte att fråga vilket rekord som hänger löst under året. Berätta istället för oss vilket rekord för de vanligaste metfiskarna sitter säkrast och kommer absolut inte att slås. Och varför?

PALLE:

Mörtrekordet känns oslagbart. Det är ju svårt att ens få en mört som är hälften så stor som den. Jag tycker inte det känns som om det finns några vatten som har potential att leverera en så stor mört som 1726 gram för tillfället.

JIMMIE:

Sutaren. Jag tror tyvärr inte att det idag simmar en rekordfisk i något av de vatten där försöken efter arten görs. Så ut och leta med er!

NICKA:

Hehe. Det där är en svår fråga. Man ska aldrig tro att något sitter säkert. Men sutaren är nog svår nu när Antorpa inte riktigt är som för några år sedan. Gräskarpen är inte lätt heller, men man vet aldrig. Mörten är svårrubbad också. Farenrekordet har stått sig sedan 1996. Inte mycket talar för att det ska slås, men det vore kul om jag blev överbevisad.

MAX:

Jag säger nog siken. 6,2 kg är nuförtiden en vikt som känns helt oantastbar, och det är flera vatten där siken har gått ner, både i havet, i havsåarna och inåt landet. Nu är ju en sik över 4 kilo en gigant, så 2 kilo till… det känns tufft. Låt oss återställa Östersjön, så kan vi snacka igen om 20 år… eller!? 🙁

TOMMI:

Rudan. Det handlar om en fisk i hela Sverige som är aktuell. Dels så skall den metas upp, dels så ska den vara vid liv, och sedan så skall den ha gått upp i vikt dessutom. Oddsen att någon hittar ett vatten med större rudor måste vara minimal i dagens läge. Samtidigt så är det kanske den mest sannolika rekordet om de tre parametrarna jag nämnde stämmer. Visst kunde man ha svarat mört, sutare eller abborre, men jag satsar på en skräll!

HENRIK:

Faren-fiskar någon den arten längre? Mört känns omöjligt. Riktigt svårt att slå flera av karpfiskarna med.

NIKLAS:
Jag tror nog att sutare-rekordet är ett av dom som sitter säkrast. Antorpa verkar vara inne i en svacka och inga nya supervatten när det gäller sutare på gång. Bubblan sitter nog säker på tronen ett bra tag till 🙂
HANS:

Jag tror att sutaren blir svår att slå, även om en del fiskar tagna i modern tid har potential så gäller det att ha en jäkla tajming om det ska upp en ny rekordfisk över Rickard Linderots 5,46 kilos.

CHRISTIAN:

Mörten, det är ett rekord som jag tror kommer stå sig. Det känns som det fiskas för lite efter stor mört eller att det inte finns tillräckligt bra vatten som någon fiskar. Det är ofta man hör eller läser om dessa fantastiska mörtvatten i norra Sverige men risken är väl att det inte fiskas tillräckligt mycket mört där för att just DET vattnet ska hittas… Fast jag hoppas innerligt att jag har fel för det finns ingen vackrare fisk än en stor mört!

JUHA:

Alla rekord kommer förr eller senare att slås. Det finns goda förutsättningar att slå rekord inom metefiskar, speciellt här i Finland. Ska jag nämna en art som känns svår så får det bli färnan. Det finska rekordet ligger för tillfället på 3634 gram.

CHRISTIAN ”TINTIN”:

Jag har ingen aning, vad som helst kan hända när det kommer till fiske.

MIKAEL:

Ett rekord som jag tror sitter säkert är Abborrerekordet trots ett intensivt fiske i både Kalmar sund och Hossmoån och många andra åar därtill.
Det ska till mycket tur och skicklighet därtill för att ta en Abborre på dryga 3-kilo, de växer fan i mig inte på träd.
Med så enormt många timmar som lägges ned på just Abborrefiske så borde det ha kommit upp fler fiskar över 3-kilo, Dejan är väl undantaget.

Jag tror helt enkelt att gränsen för vår Svenska Borre ligger där runt 3-kilo med vissa undantag såklart.
Jag tror att de 3-kilosborrar som simmar runt i våra sjöar och vattendrag är lätträknade, men jag sjunger en snutt – Men för all del, jag kan ha fel, det börjar likna Abborrefiske tänka sig.

MATTIAS:

Björkna, känns som det är lång tid sedan det var någon som var i närheten av att hota rekordet (rätta mig om jag har fel ).

Panelen omgång 9

SAMMANFATTNING:

Det kommer inte bli någon uttömmande sammanfattning den här gången utan det var snarare en start av Panelen 2018, att få kicka igång med att ”lyssna” av medlemmarna och se vad som hände, vad som kommer hända och så vidare! Alltid väldigt roligt att höra vad andra metare pysslar med. 

Vi skulle även vilja höra vad ni läsare vill ha för områden till panelen, vad tycker ni att vi ska fråga? Kom med förslag, antingen i Facebookgruppen, via mejl eller som en kommentar i det här inlägget.
Så kom igen nu och ös på med förslag! 

/Christian & Tomba.

Vill man läsa fler delar ur Panelen så följer man bara länken.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *