Rikard Bengtsson på Svenska Meteträffen

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Rikard Bengtsson kommer vara på Svenska Meteträffen den 7-8 mars i Knislinge. Du kommer kunna snacka med Rikard om hans kommande bok, andra upplagan av En Karpmetares Bekännelser och Reflektioner. Vi har ställt några frågor till Rikard om boken längre ned. Du kan även förhandsboka den på plats och självklart kan du snacka en massa metehistoria och mycket mer med Rikard. Och självklart alla andra som kommer vara på plats på Svenska Meteträffen.

En karpmetares Bekännelser och Reflektioner

Men nu är det dags för några frågor om Rikards bok och hur arbetet med den går!

1. Du håller på med andra upplagan av dina böcker En karpmetares bekännelser och En karpmetares reflektioner. Vad blir skillnaden rent utseendemässigt? Blir det t.ex. två böcker igen, annat omslag osv?

Den nya uppdaterade, omarbetade och utökade upplagan (The director’s cut!) är i en volym. Inbunden hård pärm och med ett finare papper i inlagan. Ungefär som Birgers nya bok – 1000 nätter – om ni har sett den. Vi har siktat på 600 sidor totalt, men då boken blir större i format, ny layout och nytt teckensnitt så hoppas vi få in allt på cirka 400 sidor eller något mer.

2. Kan du namnge och beskriva någon ny gästskribent som är med i andra upplagan och som har skrivit något kapitel i den?

De gästskribenter som har tillkommit är Kristian Nilsson, Inger Svensson, Mattias Berglund och Fredrik Mangotsson som jag har känt i många år nu. Jag är också väldigt stolt över att jag fick den engelske karpmetaren Derek Stritton (numera även ordförande i pånyttfödda The Carp Society) att skriva ett långt kapitel om betesgurun Fred Wilton, som dessutom innehåller med massor av svartvita bilder från karpmetets tidiga år. Även Fred själv finns med på bild, något som han normalt sett avskyr. Verka utan att synas är hans motto! Jag har även fått Sveriges förste karpmetare, Curt Folkstedt, att skriva om sina första trevande försök i mitten på 1970-talet. Något som uppmärksammades av självaste Arne Broman. Några planerade gästskribenter har fallit bort längs vägen, men det är sådant som händer. Jens Bursells planerade bidrag har bl.a. flyttats till ett kommande projekt.

3. Hur många nya bilder och kapitel blir det i andra upplagan? Vore kul om du även kunde berätta lite mer om ett nytt kapitel, så läsaren får en liten förhandsvisning på vad man kan förvänta sig.

Vi är uppe i cirka 51 enskilda kapitel just nu! Både gamla och nya och omstöpta! Jag har inte exakt koll på hur många nya bilder det blir, men där så är möjligt har vi kompletterat. Jag gillar ögonblicksbilder som speglar hur det var just då. En del av bilderna, bland annat från Fredrik Stjärnkvist, har jag aldrig sett själv förut. I något fall kommer jag inte ens ihåg att han har varit på plats! Mina egna nya kapitel handlar om World Carp Classic 2015, en resa till Jaroslawki och inte minst massor med tillägg i de gamla kapitlen. Det blir mycket reflektioner och ju mer jag skriver desto mer kommer jag ihåg. Det vore värre om det var tvärtom!

Rikard Bengtsson på Svenska Meteträffen

4. Kommer du skriva om eller gå igenom de tidigare kapitlen som var med i första upplagan?

Jag har i princip skrivit om, bearbetat och lagt till i alla mina egna kapitel – en process som påbörjades redan 2015-2016. Försöker hitta en underhållande ton som inte gör boken alltför pretentiös. Jag tar fisket på allvar men det ska vara roligt också. Det är alltför många idag som ”grottar” ner sig i småsaker. Fiske handlar mycket om känsla och det är inte alltid fråga om en exakt vetenskap!

5. Vilken av alla karpar som du har fångat har betytt mest för dig? Och kan du dela med dig lite om när den fångades?

I er serie ”Tolv snabba frågor” angav jag Herman från Bälinge (början på 90-talet) som den karp som betytt mest, men från senare år kan jag nämna min trio från Stråken som var en ren befrielse att landa. En av de få gånger i mitt fiskeliv där jag känt en ren lättnad strömma genom kroppen. Något som normalt sett bara händer på tävling, när man säkrat någon bättre sektionsplacering.

6. Ett kapitel som vi vet kommer med i andra upplagan handlar om Svensk Metemässa som du ihop med Per-Ola Andersson arrangerade första gången 1995. Här vill gärna veta mer om hur den mässan kom till, varför startade ni den?

Vi var väldigt inspirerade av vad som hände i England. Vi läste om alla träffar, föredrag och bildvisningar och tyckte helt enkelt att så skulle vi ha det även i Sverige! Jag tror nog att Poa var den som pushade för idén från början och jag var naturligtvis inte sen att hänga på! Mycket arbete var det dock och det är ett under att vi inte gick in i väggen många gånger. De flesta kan nog inte förstå hur mycket arbete det var frågan om. När folk klagar idag, vid något arrangemang, så skrattar jag oftast tyst. De skulle ha varit med då! Vi förlorade också massor med pengar och skatteverket var förmodligen den stora vinnaren!

Rikard Bengtsson

7. Du kommer ju vara med på årets metemässa, Svenska Meteträffen i Knislinge den 7-8 mars. Vad har du för förväntningar på den och vad kan besökarna förvänta sig hos dig som utställare?

Jag hoppas naturligtvis att det blir en trevlig tillställning, men att uppnå samma besökarantal som på 90-talet är nog omöjligt. Tiderna förändras och vi med dem. Allting är så mycket lättillgängligare idag, både information, beten och redskap. Allting kan hittas och beställas på nätet – så var det inte 1995. Jag själv kommer att marknadsföra den kommande boken i en liten, liten monter! Tiden som redskapshandlare är över, vilket både känns tråkigt och skönt på samma gång… Det är skönt att slippa oroa sig över försäljning och pengar. Men den nya mässans framgång beror ju helt och hållit på responsen från metarna. Kommer ni inte så är det svårt att fortsätta med nya arrangemang. Steve Briggs i Laholm för några år sedan drog till exempel endast 40 personer. En ren katastrof!

8. Sista och kanske den viktigaste frågan. Hur förhandsbokar man ett ex av andra upplagan och vad kostar den?

Det enklaste sättet är att gå in på min hemsida www.hammarsjon.se och beställa den via webbshoppen. Boken kostar 599:- samt 79:- i porto. Betalas via faktura i lagom tid innan boken skickas ut, vilket dröjer ännu ett tag. Den kan även beställas genom ett inlägg på bokens Facebookgrupp: En karpmetares bekännelser! Förhandsbokar du boken, eller värvar en annan köpare, deltar du även i en karpfiskehelg tillsammans med mig i antingen Ballasjön eller Sämsjön.

Rikard Bengtsson på Svenska Meteträffen

Vi tackar Rikard för svaren.

Nu vill vi såklart att du ska komma till Svenska Meteträffen och träffa Rikard och alla de andra utställarna och besökarna!
Idag är det sista dagen för att beställa inträde med mat och kvällshappening, så SKYNDA!
Sista dagen för att beställa ett vanligt inträde är den 5 mars. Men kom ihåg, du kan inte köpa inträde vid dörren!

Läs mer om inträden och Svenska Meteträffen här.
Rikard Bengtsson på Svenska Meteträffen

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *