SpecimenTian är Live

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Äntligen kan vi meddela att hemsidan för SpecimenTian är live!

Här kan du kolla in den nya hemsidan för tävlingen.

Vi tar det dock från början för er som kanske har missat vad SpecimenTian är. Det är alltså en ny renodlad metetävling för specimenmetare. Den pågår från 1 maj till 30 september och man tävlar ihop i lag. SpecimenTian är inte någon konkurrent till t.ex. Svenskan, Småländskan osv. Utan upplägget på den här tävlingen skiljer sig åt jämfört med de ovan nämnda, just för att vi inte vill konkurrera utan skapa något nytt.

Lagen består av max 4 personer och det är 10 arter som ingår i tävlingen. Dessa är: Björkna, Braxen, Färna, Id, Lake, Mört, Ruda, Sarv, Sik och Sutare.
Nu kanske du tänker, det var konstiga arter… Varför är inte karp med t.ex.?
Tanken är att både fisketid och arter ska främja hela Sverige. Oavsett var du bor i landet ska du ha en ärlig chans och vi tror att valet av arter och tid hjälper till med det.

Sen är poängsystemet lite annorlunda jämfört med andra tävlingar.

Det finns 10 poängplatser per art. Tyngst fisk ger 10 poäng, sedan går det nedåt till 1 poäng.
Endast 1 fisk per vatten. Har t.ex. en brax på 7020 gram fångats från Rögle dammar och den är störst ger den 10 poäng. Fångas det en annan brax på 7010 gram från samma vatten ger denna noll poäng i tävlingen. 9 poäng ges istället till den brax som är störst från ett annat vatten, t.ex. en brax på 5010 gram från Hossmoån.

Tanken med detta regelverk är att vi vill öka upptäckarglädjen och utforskandet av nya potentiella storvatten!

Man kommer inte heller kunna se en fisk direkt när den är anmäld, utan tävlingsledningen och eventuellt juryn kommer först titta på info och bilder. Sedan godkänns fisken och då dyker den upp på hemsidan. Så vi har sagt att man har 7 dagar på sig att anmäla fisken efter den har fångats. Sen har tävlingsledningen ytterligare 7 dagar på sig att godkänna och lägga upp fisken på sidan. Det gör att det blir lite mer analogt eller vad vi ska kalla det.

SpecimenTian är live
Information och regler kring vatten.

Här kan du läsa de regler vi har satt upp gällande hur vatten delas upp, vilka som är godkända och inte.

  • Enbart publika vatten är godkända att anmäla fisk ifrån, antingen ska det vara fritt fiske eller fiskekort som säljs till alla.
  • Det är inte godkänt med privata vatten, privat damm eller syndikatvatten.
  • Det är inte heller godkänt med vatten där man inte kan köpa ett fiskekort som är giltigt inom 1 månad. Ett exempel på ett sådant vatten är Ursjön som från och med 2020 inte säljer enskilda fiskekort utan hyr ut hela sjön. Dessa kort är redan bokade och de som har löst kort för 2020 har därför en förtur i kategorin Ruda. Så Ursjön är INTE ett godkänt vatten.
  • Kusten delas upp via landskapsgränser.
  • Åar (med eget namn) som mynnar ut i en annan å, till exempel Lagan, räknas som egna vatten. Åar och biflöden som rinner från en annan å (t.ex. Lagan) räknas som samma å. (Lagan i detta exemplet.)

Det här är bara några av reglerna, du kan läsa allihop på SpecimenTians hemsida. Men just dessa regler är en stor del i tävlingen. För som vi skrev innan så vill skapa en tävling där upptäckarglädje och utforskande är en viktig del. Men även att man inte ska behöva resa runt så mycket om man inte vill eller kan det och ändå ha en chans på vinst.

En annan mycket viktig del är att ju fler lag som är med, desto större blir prispotten!

Det kostar 400 kronor per lag och som vi skrev innan så är det max 4 personer per lag. Men det finns inget som säger att du inte kan tävla själv eller t.ex. två polare.

Alla pengar vi får in går till vinstpotten, förutom en liten summa för att ha hemsidan igång. Resten går till vinsten! Så om vi spekulerar lite och säger för enkelhetens skull att det blir 20 lag så kommer vi kunna ge det vinnande laget ett presentkort från en metebutik till ett värde av cirka 10 000 kronor!
Vi har inga individuella priser, utan detta är en lagtävling!
Vi har i skrivande stund inte heller något andra eller tredjepris. Utan här tar vinnarlaget storslam. Det är möjligt att vi kommer kunna lösa något mindre andra och tredjepris. Men inget vi lovar. Det är roligare med ett REJÄLT förstapris! Så säg åt era polare att vara med nu, för ju fler lag desto större prispott.

På hemsidan har vi lagt in testdata för att visa hur det kommer se ut, vad som blir synligt vid en anmäld fisk m.m. Så gå gärna in och klicka runt på sidan för att se hur allt ser ut!

Specimentian.se

SpecimenTian är live

Det vi önskar av dig nu om du är intresserad av att vara med är att du går in på SpecimenTians hemsida och läser reglerna. Sen kommer vi ha en diskussionstråd i vår Facebookgrupp. Du hittar gruppen här. Har du några funderingar, tankar och så vidare om reglerna, tävlingens upplägg m.m. tveka inte utan skriv i tråden så tar vi det därifrån. Vi vill ha en öppen, trevlig och bra diskussion kring upplägget. På så vis tror vi att detta kan bli en riktigt bra tävling!
Utifrån det som kommer fram i diskussionerna kan det ske vissa justeringar/ändringar av reglerna framöver. Men vi ska se till att vi är tydliga med vad vi ändrar.

Självklart är det fritt fram redan nu att anmäla ett lag till Tävlingen!

Klickar du här kommer du direkt till formuläret för att anmäla laget.

Med det sagt så hoppas vi verkligen att många vill vara med och tävla i SpecimenTian!

Här kan du läsa och lyssna om det vi har skrivit och sagt tidigare om SpecimenTian.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *