SpecimenTian

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Vi presenterar något nytt, det är dags för SpecimenTian.

Det började som det brukar börja, som ett samtal över några öl vid lägerelden. Oftast så glöms dessa samtal bort väldigt fort, eller avfärdas som fyllesnack. Men denna gång så fick det oss att tänka. En idé lika galen som, ja, eventuellt genial..?

Vi tar det från början.

Sedan barnsben så har specimenmetet lockat oss. Reportage om stora fiskar och duktiga fiskare som med ljus och lykta sökte efter vatten som sedan metades i förhoppning om någonting stort. För all del så var läget annorlunda på sjuttio och åttiotalet, man visste ju inte det man vet idag. Men det kompenserades med en aura av spänning som till stora delar saknas idag. Det är sällan någon stor överraskning vilka vatten som levererar de största rudorna, björknorna eller braxnarna. Spänningen ligger i hur mycket dom väger i år, och vem som fångar dem.

Men alla har inte dessa vatten i sin omedelbara närhet, och då är man chanslös om man inte väljer att resa långt och satsa sin dyrbara fritid på det. Alla har inte heller möjligheten att bilda ett femtonmannalag som t.ex svenskan tillåter. Inte kräver, men tillåter. Att ställa upp med ett femmannalag är eventuellt roligt, men man är chanslös om totalsegern, eller ens en pallplats.

Allt eftersom nya öl öppnades så blev diskussionen allt hetare och intressantare. Kunde det vara möjligt att starta en helt ny tävling där vem som helst har chans att vinna? Kunde man starta upp en tävling där upptäckarandan belönades och där stora lag inte njöt av stora fördelar? Och viktigare ändå, kunde man ha en tävling där mete var det enda tillåtna fiskesättet, och laxfiskar och predatorer inte fanns med?

Vi löste inte gåtan den kvällen. Vi somnade båda med huvuden fulla med öl och en massa spännande tankar…

Men vi släppte aldrig tanken. Vi finslipade på reglerna, och upplägget tills vi tyckte att vi hade någonting riktigt bra på gång. Nästa steg var att presentera idén till andra människor. Sondera terrängen så att säga. Till vår stora glädje så tyckte samtliga att vår idé var intressant. Ett friskt upplägg där man får tänka om för att kunna hävda sig. Tio, arter, tio vatten, och ett rejält förstapris till vinnande fyramannateamet.

Nu hade vi kommit till ett vägskäl. Antingen så skulle vi göra detta, eller så var det dags att avfärda det hela som just fyllesnack. Vi valde det förstnämnda. Detta av två anledningar. För att metet behöver ett litet lyft och nytt syre. Och för att det ska förhoppningsvis lyfta fram nya vatten. Vår tävling ska inte konkurrera med svenskan, för det är inte tanken. Vår tanke var snarare att vara dess motsats när det kommer till tävlingsupplägg. Och man är givetvis välkommen att vara med i bägge tävlingarna.

Imorgon kommer vi släppa ett avsnitt av vår rodpod där vi kommer gå igenom allt ni behöver veta. Så jag ska inte skriva så mycket mer här. Men mycket kort sammanfattat så går specimentian ut på följande:

SpecimenTian

Tio arter: Mört, sarv, björkna, braxen, färna, id, sutare, ruda, sik och lake.

En anmäld fisk per vatten, det vill säga att t.ex. endast en braxen från Rögle dammar får poäng. Tio poängplatser 1-10, per art. Endast mete. Fyramannalag. Och kortare tävlingstid, maj-september.

Detta gör att man missar många heta tider, men det är lika för alla. Norrlandslagen får en större rättvisa, därav arter som lake och sik som man nu får meta under hopplösa förhållanden. Men som sagt, lika för alla. Endast en fisk per vatten ger chansen att slå ut andras fiskar och förhoppningsvis görs kända vatten mindre intressanta till vår tävling. Tävlingen är inte konstruerad att ha de tyngsta rekordfiskarna på listorna, utan för att vara en utmaning där taktik och planering ska belönas.

Men som sagt, mer om detta imorgon i podden…

Hoppas detta låter intressant!

Här kan du lyssna på podden om SpecimenTian

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *