Tolv Snabba Frågor till: Andreas Liljegren

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Andreas Liljegren är en hängiven metare. Han kanske mer förknippas med Breamtime och hans finfina undervattensfilmer. Andreas har spelat in många filmer och skulle du mot förmodan ha missat dem så koll in dem på hans Youtubekanal. Men vilken är hans bästa fisk? Sen bjuder han även på en extra fråga, så vi har en 12 A och en 12 B. Men nu är det dags att lämna över ordet till Andreas och hans 12 Snabba Svar!

1. Du driver Breamtime, kan du inte berätta bakgrunden till varför du började använda dig av undervattenskameror och filma ditt fiske och sedan göra dem till finfina filmer på Youtube?

Jag bottenmetade gädda under många år och fick plötsligt en dag chansen att köpa huset som låg ett stenkast från min favoritspot. Jag kunde förstås inte motstå den chansen… När jag några år senare blev farsa insåg jag ganska snart att tiden med 3 dagarspass i fält med utrustning för en hel campingsemester var över. Åtminstone i det korta perspektivet. Då bestämde jag mig för att försöka testa något annat. Så jag tog det jag hade hemma och började mäska med kikärtor för att se om det fanns något annat i sjön som var värt att fånga (vid sidan om mört, abborre och gädda). Och då insåg jag att det fanns brax och senare upptäckte jag också en och annan sutare. Inte så många braxar och ännu färre sutare. Men med regelbunden mäskning kunde jag hålla dom på plats.

Att bo vid sjön underlättar förstås.

Ganska snart hittade jag ett bra upplägg där jag fiskade med en up-poppad kikärtsimitation över några nävar med riktiga kikärtor. Det funkade bra under flera veckor, men plötsligt en dag tog det stopp, inte en fisk. Jag blankade pass efter pass. Kikärtorna fortsatte att försvinna, men ingen fisk på kroken längre… I frustration så åkte jag in till min lokala handlare och köpte min första undervattenskamera för att försöka förstå vad det egentligen var som hände. Och då såg jag direkt vad felet var… Braxen hade lärt sig vilken min fejkärta var och plockade glatt och ledigt alla riktiga ärtor och simmade sedan vidare. Det skulle senare bli min första film på youtube.

Jag har alltid varit intresserad av vad som händer under vattenytan. Jag snorklade mycket under min uppväxt. Hade akvarium under långa perioder och på resa åker jag hellre till stadens akvarium än att gå på museer och kulturevenemang. Så jag ville helt enkelt dela med mig av vad jag tyckte var intressant undervattensfoto. Det var så det började.

2. Vi stannar kvar vid Breamtime, hur många visningar har du på dina filmer, har du t.ex. många som tittar från utlandet? Sen vill vi såklart veta vilken film som har flest visningar och varför du tror att den har det? 

Youtube erbjuder enormt med statistik för kanalägarna, men här har ni lite…
Antal views; 467.398. Antal prenumeranter 1500.

Länder i fallande viewsordning;
Storbritannien, Ukraina, Rumänien, Polen, Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Bulgarien, Litauen, Ryssland, Sverige. Sverige står för 3.7% av kanalens ”views”. För att locka fler icke engelsktalande tittare så har jag textning på ryska, ukrainska, rumänska, polska, tyska och franska. Det kanske låter avancerat med många översättningar, men det är det inte. Jag skriver in undertexter på engelska och sen översätts detta automatiskt till de språk jag vill.

Jag är med i ett stort antal grupper på sociala medier för att ”sälja” mina filmer.

För att ge er en bild av svenskt mete i en internationell jämförelse så kan nämnas att den ryska motsvarigheten till Facebook (som heter VK, www.vk.com) har flera fiskegrupper med mer än 200.000 medlemmar. Eller vad sägs om gruppen ”Jakt och fiske” med mer än 1 miljon medlemmar!?! Den polska motsvarigheten till Swedish Anglers har 29.000 medlemmar och ”Sutargruppen” i Storbritannien har 21.000 medlemmar. Braxgruppen checkar in på blygsamma 10.000 personer. Bara för att ge er en bild…

För att en film ska lyckas på Youtube krävs i huvudsak två saker, för det första en grymt bra ”thumbnail” det vill säga en bra förstabild så att folk klickar in och vill kolla, och sen ska filmen ha ett bra innehåll så att folk tittar länge. Har du både hög CTR (click through rate) och genomsnittlig ”tittid” så kommer det att gå bra för dig. Kan du få tittarna att trycka på ”gillaknappen” och kommentera din video är det ännu bättre.

Andreas Liljegrens bästa thumbnail
Min bästa ”tumnagel”.

Den av mina filmer som drar mest views är när jag fiskar med Swedish Bait Mechanics pop-upare Citrus Candy. Kul att ett svenskt bete levererar! Varför det går bra för just den filmen? Jag tycker själv att gula pop-ups gör sig väldigt bra på bild. Tillsammans med en brax som är på väg att ta betet tror jag man blir nyfiken och vill kolla. Många frågor väcks; Vad kommer att hända? Tar fisken boilien? Dessutom så är vattnet i den filmen är väldigt klart så att fotot är så bra jag har fått till det. Hur mycket av framgången som handlar om Swedish Bait Mechanics? Givetvis en hel del… hehe.

3. Finns det något intressant ”behind the scenes” som du kan berätta om?

Att få kritik är något som tillhör vardagen på Youtube. Men en observation som jag gjort är att kritiken ser väldigt olika ut från olika länder. Engelsmännen är kritiska mot att jag inte behandlar fisken tillräckligt snällt enligt devisen ”Treat them like your kids.” Jag brukar passa på diskussioner om barnuppfostran. Ryssarna är missnöjda med att jag inte äter upp fisken, och jag blir ofta uppmanad att lägga fisken på grillen. Fransmännen verkar vara ”matchorienterade” och jag har blivit ombedd att klippa bort rodpoden (den påstås representera ondskans makter…). Tyskarna är ospecificerat missnöjda och under en period fick jag inte ens publicera mina filmer i deras braxfiskegrupper. Svenskarna är mer nyfikna är kritiska (ett trevligt drag!). Alla nationaliteter är missnöjda med mina musikval. Min generella hållning till alla typer av kritik är att hålla med, så alla har givetvis helt rätt…

4. Hur ser du på framtiden för din kanal?

Som många ideella projekt så är det stora problemet att hitta tiden. Men så länge som det är roligt så kommer jag att fortsätta. Som glad filmamatör så finns det mycket man kan förbättra och känslan av att kunna göra saker bättre gör det intressant. Jag har filmat nästan alla mina pass under 5 års tid så jag börjar ha saker är säga om det här fisket. Så i framtiden är planen att prata mer på filmerna. Sen har jag mycket tekniskt att uppgradera, både på fiskesidan och filmsidan.

Breamtime
Från filmen ”Reluctant bites”.

5. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Den svenska bok som jag hämtat mest inspiration ifrån är utan tvekan Louis Rasmussens; Så fångar du storgäddan. Efter några år från fisket gjorde den att jag hittade tillbaka. Så på det personliga planet så har den betytt mycket för mig. Numera fiskar jag ju mest brax, men har inte skaffat mig någon guru för detta. Inte ännu i alla fall. Men det finns flera youtubers som jag tycker är roliga att titta på som Bivvykaffe (härliga berättare), Rolf Nylinder (fantastiskt foto), New Day Rising Pictures (fina berättelser) och ”In the waters of Skane” (otroligt undervattensfoto). Har ni missat någon av dessa är det bara in och prenumerera, gilla & skriva en snäll kommentar!

6. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

I grunden är jag nog inte så resultatinriktad. Jag har nog mer fisket som ”timeout” från allt annat än att jag till varje pris vill ta de där stora fiskarna. Men om du nu tvingar mig så… Min första 10 kilos gädda fick jag kämpa med. Sen har jag fortfarande inte fått någon karp på mina 5 försök. Det är nog 15 år sen jag provade senast. Kanske är det dags för ett nytt försök.

7. Det svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Jag tycker att det svenska metet på många sätt är på rätt väg där sociala medier har betytt mycket. Hemmakokade filmer på Youtube, poddar, bloggar, vlogar,  Swedish Anglers, den nyligen hållna Meteträffen i Knislinge, det revitaliserade Metetorget på Fiskemässan tycker jag är otroligt intressanta inslag där jag och andra kan odla vårt intresse. Att Fiskejournalen ska plocka upp en artikel om mete sker ur mitt perspektiv alldeles för sällan (även om jag förstår skälen bakom det…). För första gången kan jag odla mitt intresse på hemmaplan och är inte enbart hänvisad till engelska fisketidningar. MEN… Missa inte att jag intervjuas i aprilnumret av Fiskejournalen…

Andreas med en fångad braxen

8. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Tja, efter alla år som jag höll på med mete efter gädda så slog jag faktiskt mitt personbästa förra året men en finfin sommargädda. Jag fick den när jag och sonen vertikalade abborre med en UL utrustning och 0.20 nylonlina. Jag fiskade en 3 centimeters helsvart jigg utan tafs. Plötsligt dök det upp en ubåt bland abborrarna på ekolodet och jag sa till sonen att skicka ner jiggen snabbt. När inget hände på några minuter så skickade jag själv ner jiggen och då blev det genast helst stumt i spöt. Om nu stumt är rätt uttryck för kombinationen stor fisk på ett väldigt mjukt spö. 30 minuter senare fick vi kämpat upp gäddan som vägde in på knappt 12 kilo. En så stor fisk på så klen utrustning är utan tvekan min bästa fångst.

9. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Att bryta mot fiskeregler är riktigt pinsamt, men det får jag väl erkänna att det har hänt (jag medger, jag är inte en bra människa…). Jag kunde inte låta bli att dra en kanot till en sjö med båtförbud… Och blev tagen på bar gärning… Jag försvarade mitt tilltag med att jag fiskade på abborre och båtförbudet var för att skydda ett bestånd av inplanterad ädelfisk. En lam ursäkt, jag vet… Och den var inte ens helt sann… Klart att jag suktade på de där enorma insjöringarna också… Jag slapp påföljd, men pinsamt var det… Otroligt pinsamt…

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Ja, det var nog på det ovan beskrivna tjuvfisket. En insjööring på mellan 5 – 7 kilo tog betet bakom kanoten, steg rakt upp och kastade sig upp ovanför ytan och skickade draget flera meter åt sidan innan den försvann ner i djupet igen. Kanske var det synden som straffade sig själv… Några år senare tog jag en nästan lika stor fisk på mete med elritsa. Fisket i den lilla sjön var helt otroligt under flera års tid. Grov harr, öring, röding och abborre var en del av ”fiskevardagen”. Det var fantastiskt ända tills den lokala ”gamgubben” gjorde slut på det hela genom att näta ut hela beståndet under några mörka höstkvällar. Men harren blev kvar för de reproducerade sig. Jag fick flera harrar på mete med elritza på närmare 2 kilo. De är nog fortfarande mina största fiskar ”pound for pound”.

11. Hur mycket metar du och vilka arter om vi bortser från ditt filmande. Kan man t.ex. hitta dig in en vass vid något vatten i jakten efter t.ex. en ruda eller kanske en predator?

Som sagt har jag metat mycket gädda, men också en hel del gös och abborre genom åren. Under en period så bottenmetade jag öring och harr. Min andra stora fiskegren är långsam trolling, helst från kanot. På det sättet har jag fiskat sik, harr, öring, abborre, gädda, makrill och havsöring. Det som förenar dessa två fisken är att det går långsamt. Jag har aldrig gillat att stå och veva. Lugnet och naturupplevelsen har alltid varit viktigare än ”action”. Att vara i den där zonen med ett förhöjt lugn där något kan hända är fantastiskt.

12 (A). Hur mycket tid lägger du på att hitta nya potentiella vatten? Eller utmana dig själv att fiska i nya vatten, som är nya för dig? Är just upptäckarglädjen något som driver dig i ditt mete? Om inte varför är det så?

Jag är generande dålig på att fiska i nya vatten. Jag är en riktigt ”homeboy”. För mig räcker det att få tag på en ny spännande boilie att testa för att mitt intresse ska vara på topp. Eller att testa en ny mäskblandning och se vad som händer. Och vill jag ha äventyr så byter jag vik till någon som ligger nära i sjön. För de som är intresserade av att få de riktigt stora fiskarna så tror jag att leta efter nya vatten är nyckeln. Det gäller att ligga först eller i alla fall tidigt när nya storfiskevatten upptäcks. Sen verkar chanserna minska när man blir många fiskare på få stora fiskar.

12 (B). Har det alltid varit mete som gäller som sportfiskemetod och i så fall varför? Eller har metet kommit in senare i ditt fiskeliv och i så fall vad var det som gjorde att du började meta? Eller är det tvärtom att du har gått ifrån metet och i så fall varför?

Metet har alltid varit stort för mig. Mitt första egna fiske var i dammarna i Lysekil där jag växte upp. Klassiskt toppknutet efter mört och sutare. Havsfisket var inte alls lika intressant. Sen körde jag metet parallellt med trolling efter kanot under många år. Och nu är cirkeln sluten med att jag står på bryggan och fiskar toppknutet med sonen. Och jag kan ha ett spö på bottenmete vid sidan om… Givetvis alltid med en kamera på linan…

Andreas Liljegren - Mr Breamtime
Från filmen ”First light”.

Vi tackar Andreas för svaren, och glöm inte att kolla in hans filmer och se till att köpa nästa nummer av FJ så du inte missar artikeln med Andreas Liljengren.

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *