Tomba testar: Karpfiskebutiken

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Då jag i första hand är metare med karp som bisyssla så låter Karpfiskebutiken inte så värst spännande för en specimenmetare. Men låt inte skenet bedra, för butiken håller ett brett utbud av prylar som passar även oss. Prylar runt själva fisket funkar ju självklart alla former av mete fastän de skulle ha blivit tillverkade med karpmetare i åtanke. Tält, sängar, stolar, mäskbaljor, håvar, matlagningsgrejor etc behöver ju alla. Och här finns det mesta. Jag har under några år köpt på mig rätt friskt med grejor från Anders och kan nu efter ett par års testande komma med ett utlåtande.

TF-GEAR STOL

Tomba testar: Karpfiskebutiken
Klicka på bilden för att komma till produkten.

Jag har länge undrat kring dessa stolar med ”inbyggda” spöhållare. Som man förstår så är inte mobiliteten med dessa det mest fantastiska, men det är inte heller syftet. Jag kör en hel del statisk quivermete med en eller ett par kortare förflyttningar per dag, så jag bestämde mig att testa detta.

Roos bygger stol

Under ett pass vid Dalälven så bad jag Roosen att montera ihop stolen. Då man aldrig gjort det innan så krävs det lite enklare tankearbete innan bitarna sitter där de ska. Stolen är relativt tung, säkert uppemot tio kilo, men levereras i en stolväska med axelrem. Vilket känns rätt lyxigt då den kan användas till stolen även när själva spöhållarna inte tas med.

Tomba testar: Karpfiskebutiken
Efter någon minut så listade vi ut det optimala upplägget för detta fiske. Ungefärlig monteringstid borde ligga på max fem minuter för även den mest ohändiga. För Roosen så var detta ingen match.

För quivermete med ett spö så valde vi detta upplägg med spöet något upphöjt. Man kan välja att ha de alldeles diagonalt, rakt upp, eller allt däremellan. På vänster sida har man bordet med plats för beten, peang, nikotinet och dryck.

Modellen jag har kört med har några år på nacken. Den som säljs nu har en liknande stol, fast i andra färger. Men lär i övrigt vara nästan identisk. Stolen satt man som en kung i och man slapp det jobbiga framåtlutandet som intensivt quiverfiske ofta innebär. Komforten ökade med 100% och jag kände mig extremt bekväm i den.

Själva spöhållarkonstruktionen lär passa andra stolmodeller, så bara den är värd priset som är extremt humana 1199kr. Andra fördelar är att man inte behöver ha mer av konstruktionen med sig än vad man ämnar att använda. T.ex. bordet kan man lämna hemma om man vill använda stolpåse.

På plussidan:

Priset. för 1199 får man en bra stol, spöhållarna och bordet samt en väska.

Kvalitén känns gedigen, inga stötande glapp eller andra grejor man stör sig på.

På minussidan:

Mobiliteten och vikten. Denna vill man inte bära långt, även omonterad. När den väl är riggad så går den flytta längs en strandkant, men inte mer än så. Men det är ju lite av syftet med ett mer eller mindre stationärt kit. Så ingenting för den som gillar att röra på sig.

NGT SUPER SIZED BEDCHAIR BAG

Tomba testar: Karpfiskebutiken
Klicka på bilden för att komma till produkten.

Det jag länge stört mig på när det ska packas bil är sängarna. De hamnar nästan alltid underst i skåpet och blir skitiga och är otympliga att lasta saker på. Har man sedan oturen att krossa en ölburk eller ännu värre någon dip som stinker så hamnar dessa sedan på sängen. Sedan så får kuddar, sovsäckar eller täcken lastas i separata påsar som tar ännu mer av platsen man nästan aldrig har. Med detta i åtanke så tänkte jag testa en sängväska. Kanske skulle livet bli enklare med en sådan?

Sängväska från NGT

Jag kör en xl-säng då jag är vuxen, men ändå så blev det glädjande mycket plats över i väskan. Såpass mycket att jag enkelt fick ner både sovsäck, kudde och täcke. Då väskan åtminstone är fuktsäker så är dessa detaljer skyddade för väta och annat som kan läcka. Sedan så får man ju allt med sig på en gång vilket underlättar transporten på land dramatiskt mycket. Både för hand som på kärra.

Tomba testar: Karpfiskebutiken
Förvaring i ett skitigt garage är en annan fördel. Eller i en blöt båt som jag kom att uppleva. Ingen väta nådde genom väskan.
Tomba testar: Karpfiskebutiken

Axelremmen är vadderad och håller precis den kvalién man kan önska sig.

Sängväska NGT
Likaså bärhandtagen.
Tomba testar: Karpfiskebutiken

Dragkedjor och remmar har inte strulat under tiden jag har använt väskan.

Tomba testar: Karpfiskebutiken

På utsidan har man dessa tygfickor med plats för något enklare.

Storleken på väskan är 100x90x25 och borde ta de flesta sängarna med plats över för sovateraljerna. Visst, det är endast en enklare väska, men den har underlättat mitt liv väldigt mycket. Både i bilen och vid transport på torra land. Priset är rimliga 279kr och jag kommer aldrig mer att klara mig utan en sån här. Några egentliga nackdelar har jag inte funnit.

MÄSK

Tomba testar: Karpfiskebutiken
Klicka på bilden för att komma till produkten.

Mäsk är inte speciellt dyrt, och det får gärna inte vara för billigt heller. Jag är ständigt tveksam på mäsket om man kommer över det för 10 kr kilot. Detta (Starfish Number one) kostar 35 kr kilot och får fortfarande anses som extremt prisvärt. Men, det är ett kanonmäsk som många inte känner till. Denna finns i olika smaker, bla brax, karp och rinnande vatten. Men den jag använt mycket av är smaken ”mört”. Då främst till mörtmete, men även för andra arter som färna och björkna. Mäsket är mörkt och doftar starkt. Doften är åt anishållet i klassisk mörtanda och funkar riktigt bra. Den är lite grövre till konsistensen och binder väldigt bra för feedermete. Den blir aldrig klumpig eller degig om man lägger lite hjärta i själva blandandet. Jag rekommenderar starkt att testa en påse eller två nästa gång ni beställer från karpfiskebutiken.

DIP OCH BOOSTERS

Tomba testar: Karpfiskebutiken

Jag är en varm anhängare av olika smaksättare. Jag har testat en hel del olika dips från karpfiskebutiken, men denna har blivit en klar favorit. För 35 spänn får man 150 ml som smaksätter det mesta. Det som jag fastnat för lite grann är att dessa inte stinker så extremt starkt som många gör. Blandar man en burk med 2 kg boilies så får man det man är ute efter utan att allt stinker kiwi eller vad man nu valt för smak. Det enda som stör mig är burken som är som gjord för en katastrof i en väska. Vill jag ha med mig lite att boosta några majskorn så tar jag det med mig i en mindre burk med idiotsäkert lock. En burk ger liv åt vintertorra boilies som legat i garaget. För bästa effekt så bör bollarna smörjas några dagar innan själva fisket.

Tomba testar: Karpfiskebutiken

Denna booster är betydligt mer potent än dippen ovan. Priset är ännu mer rimliga 39 kronor för hela 300 ml. Den hittas i en mängd olika smaker från fruktiga till stinkare. En riktig stinkare är ”Garlic” som smaksätter allt från stål till händer i ett våldsamt vitlöksmoln. Perfekt att doppa räkor eller boilies i.

Tomba testar: Karpfiskebutiken
Klicka på bilden för att komma till produkten.
Som med mäsket, lika imponerad blir jag av Starfish:s serie Number one, fast nu i dipp/liquid.

Denna har jag använt både som krokbetsdipp eller som mäsksmaksättning. Då har jag blandat rejält av dippen i hett vatten innan jag blandat mäsket. Banan har varit favoriten och fungerat väldigt bra för rudan. Denna finns för närvarande som glug för det rimliga priset 39 kr för 250 ml. 16 olika smaker borde täcka de allra flesta lägen.

Starfish Number One serie

Tandem Baits Superfeed Speed Booster

Denna produkt som med största sannolikhet har tagits fram som ett svar på Kordas Goo var nästa grej jag testade. 59 kr för 100 ml är överkomligt, men jag skulle hellre satsa på Goo:n om det är de egenskaper man är ute efter. Eller varför inte en av de fina dipper jag har nämnt ovan. Denna känns inte alls lika het i det optiska som Goon, och att betala så här mycket för endast lite doft känns onödigt då de klart hetare dippen är både bättre och mer prisvärda.

Missförstå mig rätt, den är som produkt inte dålig, det är bara att det finns bättre val för både doft som synlighet, det är där denna faller lite mellan stolarna. Ett plus är de många olika smaker som kan locka fram ett inköp om man vill gardera sig med dofter man fastnat för och snabbt kan smörja på sina beten. Dofter är väldigt personliga, andra använder dem inte alls medans andra använder dem alltid. Men köper man något som är gjort för att synas så borde denna faktiskt kunna leverera lite mer.

WYCHWOOD

Tomba testar: Karpfiskebutiken
Klicka på bilden för att komma till Wychwoods produkter hos Karpfiskebutiken

Jag har använt Wychwoods prylar väldigt länge. Därför känns det schysst att åter kunna hitta dessa på hemmaplan om man vill komplettera någonting.

Jag föll för frestelsen att testa dessa Riot big pit rullar till mitt karpmete. Jag som är van med baitrunnerfunktion blev direkt ovän med rullen. Men det började släppa redan på andra resan. Köpte även tre nya Wychwoodspön som jag inte hunnit testa så extremt mycket. Dessa har jag egentligen inte så mycket att säga om. Mest ett tips om att Wychwood finns för de som vill. Prisvärda och i mitt tycke väldigt högkvalitativa produkter. Deras 60 tums brolly har jag kört under många många år och visar knappt tecken på slitage!

NGT Carp Bivvy Tackle System II

Tomba testar: Karpfiskebutiken

Denna smidiga lilla väska med inbyggt bord är ett lysande exempel på att åtminstone NGT tar åt sig av konstruktiv kritik och ständigt förbättrar sina produkter. Jag har kört den tidigare versionen som på nästan samtliga punkter är identisk eller likvärd förutom ett. Det jag tänkte klaga på.

NGT tackle system

Min hade nämligen själva väskan på ben, medans den andra generationen har ett avtagbart bord. Benen pallade inte alltid för väskans tyngd och vek sig när man minst ville det. Men detta har man nu alltså löst.

Väskan innehåller ett avtagbart stycke med några dippflaskor och rigrulle. Jag har som ni ser varken rullen eller burkarna kvar. En väska som är i ordning är ju som alla som sett en dams handväska en total omöjlighet.

Jag fullkomligt älskar denna väska och har den med mig varje karppass.

Den är lagom smidig att gömmas under sängen och tar inte mycket plats i bilen. Men lagom stor att innehålla alla de småprylar man släpar med sig.

51x32x19 är måtten och priset ligger på 799 kr. Priset ligger faktiskt något högt för att denna ska bli folklig. 800 spänn är en hel del pengar för en mindre väska, men jag anser ändå någonstans att den kan vara värd det. Denna passar ju allt fiske, så användningsområdet är stort. Kvalitén är hög och väskan visar inga spår av slitage efter många hårda pass och ovarsam behandling. Hade jag köpt den för benens skull så hade jag varit grymt besviken då de inte höll för hög belastning. Men nu när man får både väskan och ett bord, ja då är saken biff!

NGT 6-POT GREEN BAG

Tomba testar: Karpfiskebutiken
Klicka på bilden för att komma till produkten.

För den dippvillige så är denna produkt rena fyndet. för 129 spänn så får man en väska och sex rejäla burkar. Jag skulle gissa att burkarna ligger runt 100-150ml i storlek. Perfekt för dips och ännu mer perfekt för färnaresan då man kan ha skalade räkor, pasta, korv och ostar i burkarna. Jag föredrar att skala räkorna hemma och torka dom med lite hushållspapper. Sedan ner i en burk som denna. En stinkande blöt och äcklig räkpåse längst ner i väskan är inget jag längre föredrar.

SABER S4 NAPPALARM

Tomba testar: Karpfiskebutiken

Jag fiskar inte tillräckligt mycket karp för att anse mig behöva stans dyraste nappalarm. De facto så kostar väskan larmen ligger på 50 spänn mer än dessa tre larm plus recievern. Vilket kanske säger något om mina prioriteringar här i livet. Men samtidigt, man får extremt mycket larm för 749 kr nuförtiden!

Saber S4
Jag är inte någon tekniknörd som kan tala om varenda aspekt i larmets konstruktion.

Men jag kan tala om att de syns och hörs, och fungerar. Både i sommarvärmen som i vinterkylan med frost o minusgrader. Det är huvudsaken. Lagom små att ha med i bilen eller väskan för lite sutarmete eller andra spontanboltningar. Hög fin volym, både i larm som reciever.

Tomba testar: Karpfiskebutiken

Lådan som medföljer är vadderad med skumgummi som håller för stötar, men tar ej bort fukten. En fördel är att torka dessa när man kommer hem efter en blöt natt. Jag har aldrig kommit ihåg att göra det, men det har dom tålt hittills. Dock fick jag spraya på lite wd-40 på gängorna som hade oxiderat, men det e ju knappast larmens fel.

Lådan till Saber S4 larmen

Själva lådan är väl inte mycket för världen, men den fyller sin funktion. Dock så är den som gjord att konservera fukten efter ett pass, så glöm inte att ha den öppen när du väl är hemma. Några ventilationshål hade inte skadat då själva lådan inte är någon skönhet som man förvarar i finskåpet. Detta kan vara ett monumentalt stort minus i långa loppet, men någonting den ej minnessvaga kan lätt motverka.

Ja, detta om detta. Karpfiskebutiken är väl värd en titt även för oss metare. Det finns massor av godsaker för ett bra pris att välja emellan. Det mest imponerande är dock leveranstiderna. Aldrig har jag behövt vänta längre än tre dagar, och oftast kortare än så. Detta är en stor styrka. En annan är det stora utbudet och det kontinuerliga tillflödet av nya prylar. Speciellt NGT har varit en trevligt bekantskap med sina låga priser om man vill testa något utan att ruinera sig. Jag vet att Chrille köpt mycket lampor, gasolutrustning och annat som jag inte testat. Så utbudet är som sagt massivt.

/Tomba

Här kan du läsa flera av våra recensioner.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *