Tomba Testar: Meleg Bait

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Meleg Bait

Vi fick i våras chansen att testa Melegs produkter, vilket inte är helt okomplicerat. Jag ska förklara. De flesta metare har ett koncept med sina beten. Man har produkter man föredrar, såna som levererat dig fiskar och som sedan gett dig förtroende. Andra går på pris, eller tillgänglighet. Hur man än vrider och vänder på saker och ting så förstår man innerst inne att det man själv gör inte är det enda som fungerar, men det är extremt svårt att bryta mönster. Varje bomtimma på ett nytt bete ger mer förtroende för det gamla pålitliga, medans det nya avfärdas rätt fort som skräp. Jag är inte så mycket annorlunda själv.

Dock så är jag ingen karpmetare ut i fingerspetsarna, så det ger mig ett visst edge när det kommer till karpprylar. Jag har inget favvomärke jag bara måste köpa, utan är rätt ok med att testa runt det mesta. Men, jag har ett problem, ett stort sådant. Jag har nästan bara fiskat med beten som jag boostat med Vindagoo. I alla tider har jag tänkt att betet är det viktigaste, sedan kroken och riggen. Allt annat är mindre viktigt. Så att mer eller mindre bli tvingad att fiska med andra beten och smaker var på gott och ont. Kanske kunde man lära sig något?

Meleg Bait produkter

Jag valde att börja med Frankfurt Sausage i 14 mm. Tanken var förutom karp, även andra arter som färna och björkna. Till det tog jag även liquids i milk cream och ovan nämnda frankfurter sausage. På köpet fick man även dips.

Nu till det svåra. Jag skulle kunna skriva om hur betet är ihopsatt med endast naturliga ingredienser och hur det testats fram i Melegs egna anläggning. Det är vackra ord som jag som kund gillar att höra, men som i slutändan inte ger så mycket om man inte gillar produkten. Inte många tänker att det känns skönare att blanka med schyssta prylar, för i karp och metevärlden så är det resultat som gäller. Man får ta det goda som en bonus och inte som ett krav. Vi är ju tråkigt nog inte kända för att välja produkter efter miljökrav, trots att vi om några borde vara det.

Att recensera saker är inte så kul som folk gärna tror. Man får som jag nämnde fiska med prylar man kanske inte från en början valt. Men, då man måste göra det så tänker man gärna en eller två gånger på det man har har i handen. Hur ska jag använda detta, finns det något här som jag inte är van med, är det endast en nackdel att inte känna igen en doft eller en konsistens. Hur ska jag mäska med beten som bryts ner fortare eller långsammare än med det jag vant mig med. Om resultaten är jämbördiga med det jag använt i år och dar, vad finns det för argument att byta till någonting nytt? Är priset avgörande, eller finns det andra omständigheter som talar för eller emot? Eller ska jag mixa gammalt med nytt?

Dessa 14 mm boilies med mycket distinkt korvsmak var ju som gjorda för färnamete tänkte jag. Så jag provade med att mäska upp några platser och sedan quivermeta lite för att känna på om dessa kunde mäta sig med ölkorv. En klar fördel är ju att boilies är lättmäskade och långt billigare än att tömma konsumbutikens ölkorvshylla för en mäskkampanj.

Konsistensen på dessa boilies var det första jag la märke till. De var betydligt mjukare än det jag är van med. En tjock boilienål spräckte ofta boilien. Ett byte till en tunnare nål med lite trixande gav i slutändan det resultat jag var ute efter.

När det kommer till färnamete så känner jag att doften på mina boilies är viktigare än för karp. Jag kanske har fel, men visst känns det att en boilie som stinker korv känns hetare än en som doftar päron?

Vårens färnamete gav ett gäng fina färnor på boilies. Jag hade planer på en längre mäskkampanj, men annat kom i vägen och sköt planerna till nästa år. Skillnaden att meta på boilie mot naturliga beten är såklart att om man kör med larm efter stora färnor så blir småfisken inte ett problem. Man sitter säker med vetskap om att man har ett bete kvar på kroken.

Dessa boilies gav även några schyssta björknor som väckte tankarna om ett användningsområde jag inte direkt hade i huvudet innan. Kanske kan boilies sortera bort de mindre fiskarna i till exempel Dalälven där man ofta har problem med för mycket fisk i fel storlek?

Priset för dessa är just nu 518kr för en sexkilos hink. Vilket är klart prisvärt.

Tomba Testar: Meleg Bait

Till karpmetet så bestämde jag mig för att testa liquids. Extremt potenta grejor måste jag säga. En flarra räcker länge, och jag skulle rekommendera att börja försiktigt. Priset på dessa är just nu 76 pix, vilket är extremt billigt för det man får. Att boosta med samma ”fabriksmak” känns helrätt om man gillar konceptet.

Fast Hybrid Meleg Bait

Doften Plum Selfish blev snabbt en favorit. Jag köpte snart fler påsar av dessa fast hybrid boilies och fiskade hela säsongen med dessa på minst ett av mina spön.

Dessa är också rätt svåra att montera på håret med traditionella metoder. Boilien är rätt skör och bryts ner fort, vilket är dess signum och orsaken till att de i slutändan säkert doftar mer i vattnet. Jag passade på att köpa några burkar med krokbeten i samma smak och storlek, och då var de problemen lösta.

Tomba Testar: Meleg Bait

34 kr burken kostar dessa, vilket inte är så farligt, men dock en extrakostnad för den som är van med att använda beten direkt från påsen. Jag passade även på att köpa till lite triggerdrops då jag gillade doften skarpt. Dessa ligger just nu på 77kr flarran. Den räcker länge, och är i praktiken samma som flera konkurrenters med ett extra boost av en doft man föredrar.

Första resan gav mig två fiskar. En sutare på lite drygt 3 kilo och en fin karp. Båda på plum selfish som jag hade på att av mina tre spön.

Tomba med en fin sutare

Jag körde sedan med samma koncept hela året och fick runs eller fångade karpar med boilien i alla sjöar jag metade i.

Tomba Testar: Meleg Bait

Till det så har jag använt pellets, både i mäsk och i mina pva-påsar jag alltid binder på varje utkast. Dessa är extremt lättupplösliga och passar mina ändamål bra. Ett annat användningsområde är såklart rudamete där man ofta inte vill övermäska. En jämn ström av dessa pellets håller swimmet aktiverat utan att för den skull mätta allt för extremt. Ett bra tips är att slänga ett gäng i sjön, eller en balja medans man fiskar för att se var i nedbrytningsfasen man ligger till. Samma gäller med melegs boilies. På så vis håller man koll på mäskplatsen och kan alltid toppa upp med nya fräscha beten.

SLUTSATS:

Jag är positivt överraskad av Melegs boilies. De är aktiva beten som man får jobba med för att få önskad resultat. Vissa föredrar såklart boilies som ligger kvar på botten under flera flera dagar. Andra gillar att labba och mäska med nytt. Jag kombinerade båda under några pass. Jag gillar tanken att ha mjuka beten som fiskar bra från första minuten. Speciellt under kortare pass på en eller ett par dagar.

På plussidan ligger just detta som jag nämnt ovan. Även dofterna känns genuina och naturtrogna. Deras range är inte våldsamt massiv, vilket ger en bild av att man har färre men mer genomtänkta produkter.

Priset är bra, speciellt för det man får. Jag har egentligen inte varit besviken med någonting alls vad som kommer till smak, doft, färg eller dess förmåga att dra åt sig fisk. Ernad som är Melegs svenska återförsäljare är en mycket trevlig person som mer än gärna hjälper dig att berätta mer om produkterna och utvecklandet.

Det som ligger på minussidan är egentligen bara boilies struktur. Nu är dessa framtagna att vara på det sättet, mjuka och snabbt upplösande, så det känns lite märkligt att gnälla på det. Men att använda beten direkt ur påsen är lite mer meckigt än vanligt. Så jag föredrar att köpa till krokbeten som tillför en viss extrakostnad. Ha detta i åtanke om du är van att använda boilies direkt ur påsen som krokbete.

Jag har redan köpt lite mer boilies och kommer garanterat att fortsätta använda dessa i framtiden. Speciellt plum selfish i 18mm till karpmetet. En mycket trevlig bekantskap!

Här kan du ta dig direkt till Meleg Bait webbshop och botanisera i mäsk, boilies, dipper och mycket mer.

/Tomba

Här kan du läsa Tombas artikelserie om det Svenska specimenmetet.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *