Tomba testar: Partiklar från Karpfiskebutiken

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Jag är ingen manisk karpmetare, men det blir ändå ett gäng pass per år. Då inte sällan i vatten där det knappt fiskas efter karp. Min approach är ofta lite annorlunda då fiskarna inte är vana att simma omkring och äta boilies. Just förarbetet känns då lite extra viktigt för att dra in fisken och sedan få dom att stanna kvar på platsen.

Förra året fick jag chansen att testa dessa partiklar från Karpfiskebutiken. Som med allt ätbart så är det svårt att exakt kunna peka ut om någonting fungerar bättre eller sämre än någonting annat. Det är i mångt och mycket en fråga om tro.

Partiklar från Karpfiskebutiken

Årets första karpmete var ett spännande sådant.

Ett vatten där det fanns ett mindre bestånd av ofångade fiskar. Vattnet i fråga är skapligt stort och det skulle krävas ett gediget förarbete för att ha chans på ett givande mete. Som oftast kör jag en hel del groundbait i mitt karpfiske. Visst drar man in en massa småfisk och andra arter till platsen, men någonstans så känns det som en bra ”alarmklocka” för karpen att det finns mat i området.

Tomba testar: Partiklar från Karpfiskebutiken

Några kilo mäsk med majs och hampa varje gång är en bra grund att signalera att mat är på väg. Till detta så har jag använt dessa weekend-packs med groundbait som är extremt prisvärt och fyller sitt syfte mer än väl.

En härlig blandning av partiklar

Till det så tillsätter jag oftast lite blandade partiklar med tigernötter, bovete, ärtor, hampfrön och annat smaskigt.

Färdiga mäskbollar.
Med andra ord, jag mäskar som om det vore för vilken art som helst. Inga krusiduller där. Karpen lockas av mäsk på samma sätt som alla andra fiskar.

Sedan när detta är klart så har jag öst på med pellets och boilies över och omkring mäskplatsen, och avslutat med en skopa eller två med partiklar utan groundbait. Samma procedur varje förmäskning. Fisket har sedan bedrivits med 15-18 mm boilies.

Detta visade sig fungera väldigt bra, så vi fortsatte med samma koncept i andra och mer välbesökta vatten. Reser man långt och har ingen möjlighet till förmäskning så känns användadet av groundbait som en liten genväg för att dra in karpen.

Tomba testar: Partiklar från Karpfiskebutiken

Dessa partiklar finns i åtminstone två olika förpackningstorlekar. 750 ml och 3000 ml. Ca pris för den mindre är 59 kronor och 119-129 kronor för en treliters. Vilket måste anses som extremt prisvärt.

Jag har flera burkar i mitt fiskekylsåp som jag använder för att boosta mina mäskblandningar för allt av mitt metande. Perfekt för arter som mört, färna, sutare och braxen.

De alternativ som finns just nu är:

  • Hampfrön Natural
  • Hampfrön Chili
  • Partikelmix Mega
  • Partikelmix Natural
  • Spod Mix Natural
  • Tigernötter Natural

Samtliga är dessutom PVA-vänliga vilket är ett stort plus för både karp som specimenmetet.

Tomba testar: Partiklar från Karpfiskebutiken

Burkarna kommer förseglade med ett folie plus ett lock som hållit tätt även i liggande läge i mitt kylskåp. Ingen konstig lukt eller andra hinder finns för att dessa inte skulle kunna förvaras i ditt vanliga matkylskåp. Dock så är en trelitersburk relativt skrymmande. En öppnad förpackning borde kunna hållas även i rumstemperatur en tid, men jag har inte chansat. Detta är också det enda jag har att anmärka på produkten. Man kunde ha någon form av förvaringsinstruktion för en öppnad burk.

Tomba med en karp

Som jag nämnde så har jag mer och mer gått över att använda dessa partiklar för mitt specimenmete. Hampfrön och de olika partikelmixen är extremt väl lämpade för större vitfisk. Speciellt partikelmixen som innehåller en del större partiklar. Jag kommer garanterat att använda dessa för all förmäskning till allt av mitt metande. De flesta mäskblandningar innehåller just hampfrön, men sällan i de mängder man skulle vilja ha för en fet mäskkampanj för sutare eller braxen.

För att sammanfatta det hela:

Det positiva är att man har flera olika mix i två olika storlekar. Man kan antingen köpa en färdig blandning eller mixa ihop dessa själv som man vill.

Priset för en treliters är extremt bra. Ca 40 kronor litern är ungefär det man får punga ut för en 300 ml konserv av liknande produkt.

PVA-Vänlig. De flesta karpprodukter är det, men för specimenfisket är pva-bags med partiklar fortfarande ett rätt ovanligt begrepp. Med tanke på hur många bonussutare och braxnar som fångas i samband med karpmete så är det märkligt att fler inte använder detta i sitt specimenfiske.

Bra förpackning. De tomma burkarna har jag dessutom använt för att soaka och smaksätta boilies i.
Plastburken är också biologiskt nedbrytningsbar, vilket känns som ett jätteplus i dessa tider.

Du hittar dessa olika partiklar på Karpfiskebutikens hemsida.

Det som ger minus är den bristfälliga förvaringsinstruktionen. Hur länge håller en öppnad förpackning i, säg en garderob, där man som oftast förvarar sina grejor. Detta är förmodligen det som hindrar många att köpa dessa produkter för att man tvekar om man kommer att använda allt innan det blir dåligt. Om det nu blir dåligt?

Här kan du läsa fler recensioner som vi har skrivit.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *