TOMBA TESTAR: (RESULTAT LÅNGTEST)

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Snart börjas det igen, ett nytt långt år fullt av mete. Men det är inte bara metet som börjar. De flesta bolag som säljer utrustningen vi behöver kommer ut med sina nyheter. De olika butikerna har sina för-odrar medans vi metare sitter och funderar vad vi behöver att köpa in. Jag ska vara ärlig här, jag har fått en del saker att testa och jag har fått en del väldigt bra deals. Det ingår säkert i ”jobbet”. Men innan ni dömer ut mig som en köpt person så kan jag informera att det ibland inte känns så inspirerande. Att få något hemskickat bara för att sedan vara tvungen att fiska med prylar man inte ens vill fiska med är ingenting jag ställer upp på. Senast denna vecka så har jag suttit och verkligen tänkt ut på olika produkter att försöka testa och sedan skriva en recension kring. Prylar som känns lite oväntade och unika, såna som alla behöver men ingen tänkt på. Hinkväskan var ett fint exempel på en sådan produkt. Men såna prylar är inte helt enkla att hitta. Givetvis så har jag även köpt saker. Bland annat sängen som jag såg som en vettig investering. Ja plus ett helt gäng Next Adventurespön och en del drennanprylar…

Denna recension kommer inte att bjuda på något nytt, den kommer att handla om saker som jag nu i flera fall testat över 100+ pass ute vid åarna. Vilka prylar som hållit, vilka som gått sönder och vilka som jag kommer att fortsätta med att köpa.

SPÖN:

De spön jag testat är Drennans Vertex Feeder samt Colmics serie Next Adventure.

Colmics spöserie är lite plottig att få grepp om till en början. Den tredelade är en mardröm ute vid vattnet. Den passar åtminstone min quiver illa och liknar mest ett plockepinn. Men spöt är robust, känsligt och otroligt skönt att meta med. Jag beställde den tvådelade varianten på sextiogrammaren jag använt mest, men den hade inte samma attack eller stuns. Den kändes mest svampig och trött och gjorde mig väldigt besviken. Det är egentligen synd att dessa två säljs under samma namn för de känns så olika. Den tredelade köpte jag en till av, och förmodligen blir det en tredje längre fram som reservare. Den tvådelade läggs i sophögen hemma och kommer aldrig mer att användas av mig.

TOMBA TESTAR
Drennan Vertex ”design”.

Drennanspöt (11 fot method feeder) är ett spö i ungefär samma prisklass med till synes samma egenskaper som Next Adventure. Den är tvådelad vilket inte säger mig så mycket då den är den enda jag testat. Som feederspö så håller den måttet, men bara knappt. Det finns ingenting som direkt imponerar. Speciellt till detta priset. Den känns för lätt, vilket i min värld inte är endast något positivt. Är ett spö för tungt så rekommenderar jag bänkpress. Lättheten är inte till Vertex fördel då den inte känns speciellt rapp annars. Aktionen och känslan är onödigt hård för feedermete men lite för mesig för tyngre fiske där det ska tas i för kung och fosterland, speciellt med en tung feeder på släp. Jag kastar oftast inte långt och tungt, så själva klingan behöver inte vara extremt hård för mitt fiske. Och för method feeder där det ska boltas och inte indikeras på själva toppen så skulle jag inte välja detta spöet heller utan någonting lite mer stabilt. Den faller liksom lite mellan stolarna.

Där Next Adventure lämpar sig bra för mindre arter som mört i åar så känns Vertex som ett spö som jag inte skulle använda till mycket annat än färnamete med vanlig korgfeeder. Lätthet är bra om man har delikata saker, men vertex känns inte delikat. Endast klumpig. Ja och riktigt ful. Men, detta är min högst personliga åsikt. Har man oändligt med pengar och vill punga ut det spöet faktiskt kostar för en till synes helt vanlig mängdpinne så kan det ändå vara något. Hur ska man testa ett spö egentligen, för är inte allt en personlig åsikt? Jo, det är det. Men ser man till priset så finner jag absolut ingenting som skulle motivera ett inköp här. Hade den kostat kring 700kr så hade det varit mer rimligt. Drennan är dyrt i Sverige, och ska man kunna motivera ett högt pris så måste produkten övertyga på något sätt som gör investeringen värd i långa loppet.

Själva kvaliten har jag inte så mycket att anmärka på i bägge fallen. Vortex har jag använt mig såklart mindre av då den helt enkelt är en mycket otrevligare spö än Next Adventure på precis alla plan. Men den har ändå varit med på ca 30 pass eller så. Colmicspöet har jag fått köpa ett antal toppar till då jag inte orkar vara noggrann mellan mina förflyttningar på land och i bil. Men trots all misshandel så är själva spöet nästan som nytt fortfarande. Den kan inte heller beskyllas att vara snygg, snarare det motsatta. Designavdelningen på Colmic måste gå på droger av något slag. Själva klingan hade dessa absolut vansinniga sträck i silverfärg som jag efter några pass inte längre kunde leva med. Speciellt den nära själva toppen var jobbig att samexistera med. Ringar och sånt skit som ingen normal människa tänker på får ni googla upp själv. Jag fiskar bara och har inga perversa begär mot mina spön. Ingenting har gått sönder (förutom topparna då), ingenting känns slitet eller trött efter mer än 100 pass med Next Adventure, och det är allt som räknas i min värld.

Colmic Next Adventure

Det känns onödigt att ett företag som riktar in sig på spön i det övre skiktet inte kan förstå sånt här redan vid skissbordet. När och i vilket sammanhang skulle dessa hasch-sträck kunna komma till nytta? Så det blev att köpa lite sprayfärg och rätta till det italienarna som annars brukar kunna skilja på stil och sunk inte kunde lista ut.

Spraymålat spö

De andra spön jag kört med är framförallt Colmics Electro Match. 12 fotaren. Ett stabilt och trevligt spö för framförallt lättare flötmete efter arter som tex ruda. Där har jag inga större anmärkningar heller (förutom sträcken) då flötmete sällan är en sport som bjuder på extrema påfrestningar i form av yttre våld och andra faktorer som kan drastiskt förkorta dess livstid.

Summan av kardemumman här är att Next Adventure-serien har imponerat grymt mycket på mig och andra som köpt den. Känner till rätt många personer som vid det här laget använt sig av serien, och ingen har klagat hittills. Vertex tillhör inte drennans flaggskepp utan är mer ett spö i den undre/mittre prisklassen för att vara Drennan, vilket gör det hela än mer besvärande. Ett helt ok spö, men enligt min uppfattning inte värt pengarna den ändå kostar.

DRENNAN:

Som tur är så har Drennan en hel del andra produkter som är mer prisvärda. Med prisvärt så menar jag lång livslängd. Ingenting med Drennan är speciellt billigt i Sverige om man jämför med vissa andra märken.

TOMBA TESTAR

Drennan Specialist Compact Rucksack måste vara en av de bästa ryggsäckarna som finns på marknaden för specimenmete. En 40 liters kostar 799kr hos Fiskekompaniet och är värd varenda krona. En sån här produkt är kanske inte det man tänker på som livsförändrande, men det är snudd på. Kvalitén är superbra, den känns nästan som ny efter två säsongers mycket hårt slit i oförlåtande terräng. Det jag personligen gillar med ryggsäcken är hur den sitter på ryggen. Den är stabil och skön, hänger inte eller skaver. Givetvis så är det ett megaplus att avkrokningsmattan kan snabbt kopplas på med två clips. Då kommer den alltid med. Under t.ex. färnamete med många snabba förflyttningar så använder jag mig av mattan som sittunderlag och kan på så vis slippa släpa med mig stolen.

Drennan Rucksack med tillhörande avkrokningsmatta
Skitig men ack så bra.

Den största fördelen till mitt fiske är att själva mittfacket av väskan är relativt litet. Där får man ändå plats med thermos, mat, kamera eller extra kläder. Däremot så är sidofacken rejält tilltagna att man där får plats med beten, vågar, min lilla tackelpåse med feeders och krok och såna saker. Man har det man behöver nära och snabbt till hands och inte längst ner i en jättestor mittdel där ingenting någonsin är i ordning. Vi metare är ökända för att släpa med oss det vi inte behöver, men med en mindre ryggsäck så får man tänka till lite och hitta på lite smartare lösningar man vinner på i längden.

Den finfina kvalitén bevisas genom att ryggsäcken inte blivit det minsta säckigt eller missformat efter alla pass. Den lilla mittdelen gör att den håller formen och kollapsar inte ihop efter första veckan vid ån. Sömmarna är intakta och dragkedjorna är fortfarande som nya. Det finns med andra ord ingen som helst anledning att inte köpa denna väska. Mattan säljs separat och kostar kring 300-400kr. Den har hållit 100 kilo metare plus en del fisk utan att visa upp några som helst tecken på slitage.

HÅVSKAFT DRENNAN SUPER SPECIALIST:

TOMBA TESTAR

Här är jag mer kluven. Å andra sidan så är det här förmodligen en av världens bästa och stabilaste håvskaft med lätt vikt och nästan noll med flex. Å andra sidan så är det en katastrof. Vi börjar med plus-sidan. Den är som sagt ultralätt och supersmidig. 3 meter lång med en teleskopisk del som låses i önskad längd med sin Twistlock-funktion. Gängad topp som känns supergedigen för både håvfäste som lie. Den är mycket styv och flexar inte det minsta när det ska håvas drömfiskar. Med andra ord den perfekta håven.

Nackdelen är att kvalitén är bara skit. Twistlockfunktionen slutade fungera efter ca 100 pass. Men kollar man runt lite på nätet så har man ändå haft tur. Detta är ett jätteproblem för skaftet med massor av reklamationer runt omkring i Europa. Nu fick jag en ny reservdel gratis, men det känns ändå surt att veta att även denna kommer förr eller senare att bli obrukbar. Priset är väldigt högt. Kanske från 800kr och uppåt över tusingen. Fraktkostnaden är oftast hög på såna här produkter med.

Tillbehör till Drennan håvskaft
Reservdelen.

Men det var varken priset eller twistlockfunktionen som knäckte mitt håvskaft. Det var jag själv. Själva skaften kan dras isär, varför man nu skulle vilja göra det? Innan det händer så har man med flera sträck markerat att hit kan man dra ut skaftet, men inte längre. En 15-20 cm av delarna måste vara i varandra för att säkerställa stabilitet. Under dagsljus så är detta inget problem. Men när man inte ser sträcken så inträffade det som oftast inträffar. Jag drog ut delarna för långt när jag skulle håva en bättre färna. Fisken gled in i håven som önskat, men när jag skulle lyfta upp håven för att ”säkra fisken” så knäcktes hela skiten.

TOMBA TESTAR
Maxläge.

Nu beskyller jag inte Drennan för att jag är en imbecill. Men det skulle vara praktiskt med ett stopp i maxläge. Sedan så är twistlockfunktionen allt för klen medans priset är lite för högt för någonting man vet inte kommer att hålla livet ut. Ja knappast ens några säsonger. Ändå så funderar jag på att köpa mig ett nytt. Så jävla bra är skaftet när den fungerar. Nu har jag ju reservdelar så det räcker och blir över…

Drennan är ett lite svårt märke. Det mesta är bra eller mycket bra. Men priset i Sverige är för högt. Speciellt feeders och andra småprylar som flöten kostar orimligt mycket om man räknar med att bli av med ett gäng per år. Gripmeshkorgen ligger stadigt på 40-50 kr styck, och det priset är på tok för högt. Alternativet är att beställa hem från England, vilket kanske droppar priset litegrann, men inte nog. Men jag föredrar ändå att shoppa på hemmaplan.

COLMIC FEEDERKORG:

Colmic Feeders

Colmics blyfria feederkorg är allt en feederkorg behöver vara. Stabil och billig. Det finns ingen anledning att välja ett annat märke, för det blir liksom inte bättre än såhär. Dessa ligger så mycket lägre i pris än Drennans att du kan använda tre för priset av en Gripmesh. Man får inte glömma bort att feederkorgen fungerar som ett sänke, och man blir av med dem på löpande band. Metar man som jag extremt många feederpass per år så räknas denna kostnad i tusenlappar om man väljer Drennan. Som korg är den varken bättre eller sämre. Den fyller sin funktion utan några som helst anmärkningar, och då är saken biff. Dessa har jag använt exklusivt i rätt många säsonger nu. Och inte bara jag, de flesta jag känner. Säljes på Swedbaits hemsida.

Colmic F1 lina
F1 eller ”Fettan” som den kallas i folkmun.

Metar man med feeder så är linan viktig. Såklart så använder man nylon om man är i sina sinnes fulla. Det jag har använt mig av efter en del sökande är Colmics F1. Förmodligen den bästa feederlinan jag någonsin använt. Den är stum, men ändå följsam, håller bra mot nötning mot stenar osv, och prisvärd. Jag vet att Chrille fått någon form av Syntax Error och föredrar feeder pro från samma fabrikat. Den upplevde både jag och Baronen som inte alls stryktålig och av betydligt lägre kvalité. Den krullar sig och beter sig oroligt. Inte de egenskaperna man är ute efter när det ska pressas färna. Vi är lite kluvna på varför Chrille valt att använda sig av den istället för en riktigt bra lina som F1. Det får han förklara här.

”Tack Tomba! Jag tyckte F1 linan var allt för styv med sin ”coatade” yta, sen valde jag en för grov tjocklek då en 0,229 kändes mycket grövre en t.ex. Feeder Pro i 0,23. Däremot har jag använt mig av F1 linan som kroktafs till bland annat idmete och till det är den riktigt bra. Hade jag valt en tunnare dimension som huvudlina kanske jag hade tänkt annorlunda. Sen föredrar jag alltid en spole med 250 meter lina än 100 meter. Varför? Jag gillar inte att skarva linor och så är det alltid smidigt att byta ut all lina på spolen än att ha flera olika varianter, årgångar osv.

Men Colmics Feeder Pro lina var en följsam lina och påminde mer om linan jag använde innan dess. Jag hade aldrig något problem med Feeder Pro linan under de åren jag testade den. Jag har skrivit en recension om Colmic Feeder Pro tidigare och den står jag bakom. Men jag har numera valt att fiska med annat märke, varför kanske du undrar? För jag tycker det är roligt att testa nya prylar! Förhoppningsvis kan jag återkomma med en recension om den linan framöver på hemsidan. Sen är det nog väldigt personligt med linval, vissa vill ha lite mer stretch, andra mindre. Folk väljer kanske hellre en något mer mjuk och följsam lina kontra nötningståligheten. Sen hänger det nog lite på vart man fiskar och vad man fiskar. Men jag måste säga att Colmic gör många bra linor och det är helt klart värt att kolla in dem och testa! ”

Du hittar som sagt flera Colmic-linor hos Swedbait.

TÄLT, SÄNGAR OCH CAMPING:

SONIK SK-TEK 5 SEASON SLEEP SYSTEM:

TOMBA TESTAR
Stabil undersida.

Nu kommer vi till den riktigt feta delen av testet. Jag har sovit länge på en Wychwood XL-säng. Jag har inte haft några större bekymmer eller klagomål på sängen i fråga. Men jag kände ändå på mig att vilja testa något nytt och snäppet mer lyxigt. Det handlar ändå om sömn, vilket är viktigt.

Sängen är en såkallad femsäsongare med en prislapp på mustiga 2899 kr. Så första frågan blir. Är den värd pengarna? Jag skulle säga absolut. Dels så är det en mycket stabil säng med helt annan kvalité än Wychwoods, som ändå var bra. Den väger mycket, vilket jag gillar. Är skeptisk mot att något som ska vara gediget och stabilt för en gubbe på 100kg kan väga 7 kilo. Det stämmer liksom inte. Denna väger närmare 14kg, vilket inte är någon vikt alls om man är något sånär normalstark. En säng bärs ju sällan långt utan kuskas allt som oftast med kära eller båt. Men då är ju en del av vikten det som Sonik kallar för ”the sleeping system”. Dvs de inbyggda täcken och liggunderlag.

Själva kostnaden kan med detta system delas på två. En halva för sängen och en halva för den inbyggda sovsäcken och allt det där. Så då är vi nere på mer rimliga nivåer.

Sonik sängsystem
Varmt och bekvämt.

Själva liggupplevelsen är magiskt skön. Sängen flexar inte det minsta och man ligger som en kung nerbäddad i de varma täckena. Jag använde denna ner till ca 4 plusgrader utan att ens reflektera över att det skulle vara det minsta kallt. Problemet jag hade med Wychwoodsängen var att kylan kom nerifrån och upp. Nu var inte den sängen gjord för vinterbruk, men det blev ändå påtagligt under kalla höstnätter eller till och med kalla sommarnätter.

Sängramen känns lyxig och mycket stabil. Den glappar inte, den rasslar inte och den böjer sig inte i konstiga lägen. Tyngden gör att den känns trygg och säker. Givetvis så har täcket dragkedjor på bägge sidor så det är bara att hoppa ut och drilla karp när larmen går. Samma med de små tygfickorna för mobilen så man slipper ha den på fuktiga marken.

Nej, jag kan inte lovorda denna nog. Den har levererat mer än jag hoppats på. Som ni förstår så gillar jag inte grejor som är lätt byggda för att spara en massa vikt. Saker som tummar på kvalitén, känslan och livslängden. En säng ska inte vara ultralätt, det är en jävla säng man släpar med sig. De extra kilon som ger sängen styrka och komfort är väl värda några extra svettdroppar.

NGT 2 MAN FORTRESS BIVVY WITH HOOD:

NGT tält

Vi börjar med priset. Ca 2800 kr för en tvåmannabivvy är ungefär mellanpris idag. Jag köpte denna åt mig själv i syfte med att få mer utrymme för mina prylar. För det ändamålet är den perfekt på alla de sätt. För två man, ja då blir det lite väl trångt. Speciellt om man har rejält med utrustning med sig. Det är egentligen rätt stor skillnad på hur man man säljer en sån här pryl. Går man ut med att den ska vara en tvåmanna så blir man nog lite besviken när sängarna väl är på plats. Men ser man den som en XL-Version av en enmannsbivvy, vilket jag gör, ja då bor man som en kung!

Jag gillar utrymme. För de grammen man tjänar på en lättare bivvy så förlorar man massor i komfort. Speciellt på längre resor och framförallt om det regnar. Att montera upp denna är lätt för en normalbegåvad människa. För mig så blev det lite mer problematiskt. Men inte värre än att man löste det efter en stunds meckande. Men det är inte ett ”snabbt” bivvy. Det brukar inte tält med lite kvalité vara heller.

Fortet, som den marknadsförs är stabil med gedigna detaljer och känns på alla sätt jävligt nice. Den har ett separat golv, vilket jag personligen uppskattar.

TOMBA TESTAR

Den har givetvis alla de finesser, ventilationshål, dörrar och alla möjliga saker man kan begära av ett bivvy i denna prisklass. Den känns luftig och lite lyxig att ligga i. Inga störande rassel eller andra missöden och tålde ett rejält regnoväder utan att bilda vattenfickor eller läcka in. För syftet jag skaffade denna till så är det en fullträff. Längre pass och ensam med all den lyx man kan önska sig. Men är ni två man, så välj ett större tält. För mig så var 2020 ett jubelår med ny säng och tält. Jag skulle lätt klara av en veckas corona-isolering i denna på min tomt.

Tomba:

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *