Tomba testar: SWEDBAIT

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Swedbait mäsk

Säg Swedbait och de flesta tänker på mäsk. Och med all rätt, det är väl mäsket som lagt dem på den svenska fiskekartan. Men det inte alla känner till är att Swedbait har ett mycket stort sortiment för specimenmetaren. Mäsk, linor, rullar, håvar, beten, spön och mycket därtill. Jag har under ett par år kört intensivt med deras produkter, och nu kommer en sammanfattning av en liten del av dessa prylar.

Vi börjar med mäsket. Vi har dels Swedbaits egna mäsk, som jag kört till 99% av gångerna. Efter en del testande fram och tillbaks så har jag fallit för en klassisk Ströbröd brun super. En enkel blandning som ger goda möjligheter att labba med sitt mäsk. Inga konstiga dominerande dofter, inga matiga tillsatser eller annat som stör när man vill byta art men vill inte byta mäsk. Mäsket har en god brödig doft och passar utmärkt för feedermete. Mäskets främsta egenskap enligt mig är att den håller ihop precis så mycket jag behöver för mitt fiske, men faller väldigt lätt sönder i kontakt med vatten. Den mixas även fint med andra mäsksorter tack vare sin neutrala doft och struktur.

Jag föredrar lite grövre mäsk. Så championmäsken samt chapelure brun grov har gått hem hos mig. Amfetabream är en annan höjdare som enligt uppgift fiskat extremt bra för både braxen och sutare.

De andra fabrikanternas mäsk Swedbait säljer (Marcel Van Den Eynde, champion feed och colmic) har jag testat, men de känns lite väl tävlingsmetiga för min smak och väldigt färdiga som blandningar. Men skulle man testa lite mer så skulle man säkert hitta ett gäng favoriter även där.

Med detta så har jag bara skrapat på ytan av det digra mäsksortiment Swedbait erbjuder. Priserna är väldigt humana för det man får, och man har möjligheten att köpa 2, 5 eller 20 kilossäckar. De stora säckarna pressar ner priset något om man vet vad man vill använda.

Swedbait säljer grymma Colmicspön!

De spön jag valt att köpa är dels Colmics Next Adventure 12 fot quiverspö. Samt Colmic Electro Match 12 fot.

Vi börjar med Next Adventure 60 gram. Jag har kört närmare 100 pass med spöt och kan direkt säga att jag är grymt imponerad av det man får för 1560 riksdaler. Spöt har en fin ryggrad för att dunka ut relativt tunga feedrar trots att den är det lättaste alternativet. Vill man ha mer stake så finns alternativen 90 samt 120 gram. Jag har använt spöt till allt från lättare mörtmete till tungt färnamete i hårda strömmar. När det har behövts att pressas så finns det lite pulver i klingan.

Colmic Next Adventure 60

Klingar är tredelad och känns gedigen. Den har en fin känsla och har inga konstiga ”hugg” i aktionen. Givetvis ingår tre toppar i de vanliga klasserna man är van med. Topparna är dock hela 63 cm långa, vilket i sammanhanget måste anses som ett stort plus då spöts aktion blir trevligare.

topp på Colmic Next Adventure 60

Topparna är helmålade till tredje spöringen, vilket ger en fin synlighet i skymningen. De tre som medföljer är 1oz 1,5oz och 2oz och finns både i glasfiber och kolfiber. Topparna är känsliga och följsamma och ger inte den studsiga känslan som många toppar lider av.

Rullefästet på Colmic Next Adventure 60

Rullfästet är skönt att hålla i och har varken kärvat eller strulat trots min omilda behandling.

Swedbait säljer Colmic Next Adventure 60

Korkhandtaget är smakfullt tillplattad på mitten som ger en fin stabilitet om man vill balansera den på till exmpel en väska eller något annat än en spöhållare. Faktiskt riktigt smart trots mina inledande tvivel.

Swedbait - Colmic Next Adventure 60

Det finns några delar jag inte gillar med spöt. Dels dessa silvriga fläckar som stör mig. Den nedre kan jag leva med.

Den övre irriterar mig extremt mycket, för den hamnar i blickfånget när man kollar på toppen. Speciellt vid halvmörker. En totalt obegriplig ”finess” som tillför absolut ingenting och får spöt att se billig ut. Detta borde man faktiskt ha kunnat räknat hos Colmic.

Det andra är att jag valde det tredelade spöt vilket absolut inte underlättar mina transporter. Det är svårt att få den i en quiver och den ligger och rasslar i bilen mellan mina förflyttningar. Men det är ju knappast spöts fel utan mitt eget. Spöt finns även i en tvådelad variant, och jag kommer definitivt att köpa ett eller två spön till i samma serie till nästa år. Fast tvådelade. Ja, och en flaska svart sprayfärg. Allt som allt så är jag extremt nöjd med spöt. En riktig fullpoängare! Vikten är 228 gram kan jag nämna, så den tillhör trots sin fina ryggrad det lätta gardet rent fysiskt.

Swedbait säljer även Colmic Electro Match spön

Matchspöt Electro-Match känns lika gedigen på alla sätt. Denna införskaffade jag rätt nyligen och känns som en trevlig bekantskap. Den har samma korkhandtag och rullfäste som Next Adventure och känns lika lätt och skön att meta med.

toppen på ett Colmic Electro Match

Electro match har samma silvriga sträck i klingan, men här så störs man av logiska skäl inte lika mycket.

Det finns egentligen inte så mycket man kan säga om spön. Jag ska inte gå in i materialet på klingan, spöringar etc då detta inte intresserar mig det minsta. Ingenting har gått sönder eller svikit mig trots några vurpor vid stränderna och X antal hundra mil i skåpet i min bil utan skydd. Jag är ingen spökramare på det sättet. Dessa är endast två spön som jag valt att testa. På hemsidan hittar man många fler från både Colmic som andra tillverkare.
Chrille kommer ge en lite mer utförlig recension av Electro Match spöt framöver, inklusive en Colmic-rulle som han bland annat använt till sitt flötmete efter sutare, sarv och ruda.

Swedbait säljer även Colmic blyfria feeders!

Från spön så är steget inte långt till feeders. Återigen Colmic.

Colmic feeder

Feeder som feeder tänker man ofta. När jag köpte dessa för första gången så funderade jag inte så mycket mer på det. Men efter det så är dessa de enda jag väljer att använda. Många skäl till det. För det första så är dom blyfria, bara det en anledning att välja dem. Sedan så fiskar dom otroligt bra, håller botten i alla lägen från Dalälvens strömmar till Lillåns forsar. Priset är ca hundringen för fem stycken och de finns i 6 olika alternativ. De övre i påsarna är medium storlek och den i handen den lilla varianten. På själva feederkorgen alltså. De jag kört merparten av min tid med är just den minsta korgen i vikterna 20 och 30 gram.

Colmic Feeders lilla - Säljs hos Swedbait

Själva korgen är gjord i metall och den minsta storleken får en fin vikt per kvadratcentimeter som gör att den håller botten extremt bra även i hård ström. Det enda man kan tänka på är att om man kör flätlina så kan fjäderringen rätas ut vid bottenapp. Så vill man gardera sig så bör man byta ut den mot en stadigare. Man kan på detta sätt rädda en feeder eller två, men det är ingenting jag satsat på.

Olika linor från Swedbait

Under två år så har jag provat ett antal olika linor. Den jag gillade bäst till färnamete heter Colmic F1 Spider. En helt grym lina för feedermete och tuffa tag. Den är genomskinlig/blåaktig i färgen. 88 kr för 100 meter. Väl värd priset.

Colmic F1 Spider från Swedbait.

Märkligt nog så har inte feederlinan imponerat på mig lika mycket, men vet att bland annat Chrille väljer den. Dessa två linor har en otroligt låg stretch och flyttar tyngre feedrar lite enklare när mothugget skall sättas. Feeder pro ligger på 16%. Den är brunaktig i färgen och prisvärd. 99 kr för 250 meter.

Colmic Feeder Pro

Inglese och Casinis incredible force har jag kört mycket mot rudan och mört med bra resultat. Inglese känns lite mer oföljsam och mer plastig, men är en trevlig allaroundlina. Incredible force är däremot en mycket stark lina om man vill ha lite mer styrka i de tunnare dimensionerna.

Swedbait säljer mängder med linor!

Jag har kört en del andra linor med. Bla x5000 som kändes helt ok. Men dessa två plus F1 Spider blir mitt val även för nästa säsong. Linorna har stått bra emot mot nötning, förutom kanske feeder pro som kändes lite trött efter ett tiotal pass under hårda steniga förhållanden. Det tålde däremot F1 mycket bättre.

Pellets från Swedbait

Lite beten som avslutning. Marcel van… Ja förkortat MVDE. Dessa pellets har varit helt magiskt bra för mitt rudamete. Både i Ursjön som andra vatten. De finns i tre olika smaker. Fishmeal och krill i de torra varianterna och juicy pellets som är ett färskt bete med mycket doft.

Juicy Pellets från Swedbait

Dessa Juicy kostar 39-45 kronor per burk och de räcker bra länge. Varje burk är skyddat med en aluminiumhinna som garanterar färskhet. Burkarna känns täta och jag har varken funnit läckage eller lukt.

Grymma pellets till Rudamete!

Pelletsen är lite ojämna i storlek, vilket endast är bra. Fishmeal och krill är långsamt sjunkande vilket ger en fin presentation i sjöar med mjuk botten.

Pescavivamajs från Swedbait

En annan klassiker är Pescavivamajsen. Personligen så är jag inte så förtjust att köpa smaksatt majs, men dessa har ju funnits sedan Jesus gick på jorden, så jag antar att de fungerar. Finns i en mängd olika smaker. Den ena mer fantasifull än den andra.

Allt som allt så är jag toknöjd med det mesta jag köpt från Swedbait. Det är inte helt enkelt att hitta en svensk leverantör för det en specimenmetare behöver. Bland det jag köpt och använt men inte skrivit om nu är håvar, håvskaft, slangbellor, andra beten, flöten, parasoll, boosters, oljor, mäsktillsatser och mäskbaljor. För att nämna några.

Jag uppmanar alla som inte varit på swedbaits hemsida att ta en titt. Man blir positivt överraskad av utbudet.

Sportfiskemässan 2019

Glöm inte bort att kika in Chrilles recension av Colmic Feeder Pro linan.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Ett svar på ”Tomba testar: SWEDBAIT

  • 21 september, 2019 kl. 15:15
    Permalänk

    FaaaAAaan…. Nu måste jag köpa nya spön igen..

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *