12 Snabba Frågor till: David Lannetoft

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Det finns de som är målmedvetna, eller det är det många som är!
Men det finns de som är det lite mer, David Lannetoft är en av dessa ”Specimen rävar” som kör rejäla satsningar, tuffar land och rike runt i jakten efter drömfiskar! Och såklart har David lyckats och han har många riktigt granna och stora fiskar på sin meritlista, kolla bara på bilderna som David har bjudit oss på! Fast nu ska vi sluta tjata och istället ge er Davids 12 Snabba Svar.

David med en ål

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Det får nog bli min största storfisk på ål. Jag började med specimenfiske seriöst 1997 och den först arten jag satsade på var ålen. Bristfällig kunskap i kombination med en alltför stark tilltro till mina hemmavatten ledde till att jag fiskade 40 nätter det året utan att få någon stor ål. Jag fortsatte den satsning 1998 men valde detta året att satsa i ett vatten där jag visste att det regelbundet hade fångats stor ål på långrev. Efter cirka tio nätters fiske landade jag äntligen en ål på 2300 g, 99 cm. Detta ar fortfarande ett av mina livs starkaste fiskeminnen.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Det finns många duktiga specimenfiskare i Sverige. Jag väljer här att lyfta fram två klubbkamrater som betytt mycket för mig i mitt fiske på senare år.

Den förste är min vapendragare Peter Johnsson. Peter spenderar varje år  hela Maj och halva April vid strandkanten på supervatten som Rögle dammar, Motala ström, Bysjön, Dalälven med mera. Han har även vigt tio år av sitt liv efter sydkustens stora idar. Detta har resulterat i att han är en av dem som landat flest stora metfiskar i landet. Han fiskar dock helt för sin egen skull och har valt att synas så lite som möjligt i mediala sammanhang vilket jag både förundras av och respekterar. Hans uthållighet och förmåga att hålla motivationen uppe år efter år är något jag ser upp till och eftertraktar. Jag har på senare år fått möjligheten att åka med på dessa tunga satsningar. När min motivation börjar svikta lyckas Peter gång på gång övertala mig att fiska på några dygn till.

Jag vill även passa på att lyfta fram Mattias Berglund. När det handlar om tackel, metoder, utrustning är det näst intill uteslutande honom jag vänder mig till. Hans noggrannhet och perfektion ligger på en nivå som är på gränsen till sjuklig men hans resultat inom fisket talar för sig själv. De gånger jag följer hans råd förbättras även mina resultat. Mattias är en av Sveriges framgångsrikaste karpfiskare och har lyckats nästan uteslutande i de vatten han blött sina krokar i både nationellt och internationellt. Han har även gått i bräschen när det gäller att ta karpfiskets metoder med larm och självkrokningsriggar och anpassat dessa till specimenfiske efter andra metfiskar. Denna utveckling har revolutionerat specimenfisket på senare år inom ett flertal arter.

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Ett nytt svenskt rekord på Id skulle vara en positiv och inte helt orealistisk överraskning men jag tror tyvärr att våra nuvarande rekord på metfiskar kommer stå sig året ut.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Jag har ett stort fotbollsintresse. I Malmö har vi ju Sveriges bästa fotbollslag så det faller ju sig ganska naturligt att gå på en och annan match.
Jag är även en inbiten supporter till Everton.
Jag har ett gymkort. Det händer att jag använder det.

5. Vilken fiskefilm/serie är den bästa du sett?

Catching the impossible är en fantastisk produktion. Martin Bowler är en stor förebild.
Jag tycker även att Kordas undervattensfilmer var väldigt revolutionerande och lärorika.

David Lannetoft med en fin gädda

6. Förutom fiskerelaterade saker, med vad åker du aldrig utan till ett fiskepass?

Jag har inget uttalad turpryl så det får bli ett tråkigt svar. Jag åker aldrig iväg utan både mobil och powerbank. Utan ström till min mobil kommer jag troligtvis dö. 🙂

7. Flera korta eller färre långa pass?

Förr körde jag mycket korta pass och försökte pricka in rätt förutsättningar. Jag körde även mycket mer i hemmavattnen på den tiden vilket gjorde att korta pass var mer lönt.
Idag väljer jag hellre långa pass av den enkla anledningen att det dels är betydligt effektivare och dels att jag i större utsträckning väljer att fiska i de bästa vattnen, vilket ofta innebär lång färdväg.
Jag ligger oftast ute minst 4-5 dygn och inte sällan längre än en vecka. Att lägga långa fiskepass i rätt vatten vid rätt tidpunkt gör att jag med stor säkerhet kommer träffa de dagar då fisken är i stöten. Jag fiskar mycket mer avslappnat om jag vet att jag har många dagar på mig att lyckas.
Sen har jag full förståelse för att många inte har möjligheterna att avsätta så mycket tid till sitt fiske och att där även finns en charm i att försöka förutse de perfekta förutsättningarna och välja rätt dag att köra ut.

8. Om du fick ändra på en sak inom fiske/naturvård. Vad skulle det vara?

Jag hade gjort metet möjligt i många av de vatten där de idag råder förbud på grund av fisk med fettfena. Det finns mängder med heta potentiella specimenvatten där det är meteförbud. Kan metare och lax/öringfiskare samsas i vattendragen i England borde det vara fullt möjligt även i Sverige.

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Mina mål för resterande del av 2017 är:
Ål över 2 kg
Id över 3 kg
Lake över 4 kg

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Min personlighet har präglats mycket av hög prestationsinriktad ångest, överanalyserande av livsfrågor och en stor förkärlek till Grunge.
Denna kombination sammanfattas bäst av låten ”Down in a hole” med Alice in Chains

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Jag fick aldrig glädjen att se Sutaren ”Bubblan” från Antorpa sjö. Jag hade gärna spolat tillbaka tiden för att vara närvarande vid ett av fångstillfällena.

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Mört. Det finns massor med potentiella vatten som inte är testade. Jag tror att nästa supervatten på mört kommer vara någon liten försurad sjö där reproduktionen inte fungerar. Det finns massor av potentiella vatten att prova.

David Lannetoft med färna

Vi tackar David för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *