Tips till metare

Tips till metare är en samlingssida med tips och trix för i första hand nybörjare inom metet. Men vi hoppas även att mer rutinerade metare kan hitta något intressant tips här. Tips till metare kommer att uppdateras kontinuerligt. Tanken är att du som nybörjare framförallt ska kunna hitta enklare riggar till bland annat bottenmete. Hur man tacklar upp till lyftmetoden. Vilket flöte passar till vilken metod. Recept på ostpasta till färnamete, tips på hur du tar bra fångstbilder själv och mycket mer. Framöver blir det även tips på hur man blandar mäsk och vad man ska tänka på.

Vissa tips kommer vara skrivna artiklar. Andra kommer vara länkar till vår Youtube-kanal där vi filmar olika tips och även till vår podcast om det handlar om intresse för meteprylar. Tanken är helt enkelt att sidan Tips till metare ska bli en bank med massa bra information för den som vill börja meta. Men som sagt, vi hoppas även att mer rutinerade metare kan hitta något bra tips. Vi kommer arbeta för att fylla på sidan med fler tips så ofta vi kan och ser att det finns ett behov.
Har du något önskemål på ett tips du tycker saknas här så är du välkommen att kontakta oss.

Bottenmete & Flötmete

Här har vi samlat tips och förklaringar på bland annat riggar till bottenmete och tackel till flötmete.

Tips till metare - Knyta en knotless knot

Lär dig knyta en Knotless Knot

Här visar vi i all enkelhet hur man knyter en vanlig ”knotless knot” som används till ”hair rigs” vid i första hand boltfisket efter arter som karp, sutare och brax.

Knut till Paternoster Tackel

I den här artikeln visar vi hur du kan knyta ett fast paternoster tackel. Det är väldigt enkelt men effektivt till bottenmete i både strömmande och stilla vatten.

Tips till metare

Bottenmete efter färna

I den här artikeln visar Christian upp två olika tackel som han använder till sitt bottenmete efter färna. Ett glidande tackel och ett fast. Men det bjuds även på lite små tips och trix på vägen.

Flötmete efter sutare

I den här artikeln visar Christian hur du kan på ett enkelt sätt flötmeta efter sutare. Det blir information kring, lyftmetoden, utrustning, beten, mäsk och mera.

Mäsk och Recept

Här har vi samlat tips och förklaringar hur man bland annat blandar mäsk.
Men även recept på t.ex. ostpasta till färnan eller olika knep att boosta krokbetet.

Färga dina räkor

Färga dina räkor är en artikel som är tänkt att ge dig ett tips eller två för att lyckas lura färnan, men självklart fungerar tipset även till andra arter.

Recept på Ostpasta

Ostpasta till färnan är ett mycket bra krokbete under framförallt den kallare årstiden. Här bjuder vi på ett riktigt bra och enkelt recept på ostapasta.

Mäska in färnan

Mäska in färnan är en artikel skriven av Christian där du får tips på bra mäsk till färnan. Men även hur du kan mäska och var.

Om Boosters

Om Boosters är en artikel där Tomba går igenom hur man kan använda och tänka kring boosters. Bra tips till dig som är nybörjare inom metet.

Beten till mete

Beten till mete är en artikel där flera av oss från Swedish Anglers har bidragit med tankar. Vi listar olika beten, varför dessa beten är bra eller mindre bra. Men vikten av att faktiskt fundera lite kring val kontra årstid t.ex. Det är helt enkelt en djupdykning och nördigt om beten.

Allmänna tips

Här har vi samlat lite olika tips & trix , exempelvis hur du tar bättre fångstbilder, tips till båten & rullvård.

Tips till metare

Tips på bättre fångstbilder

Att ta fångstbilder själv är inte alltid lätt. Men det är inte direkt svårt heller, om man har några enkla hjälpmedel. I den här artikeln ger Christian ge dig lite tips på produkter, appar och annat som hjälper dig att ta enkla fångstbilder utan allt för stora problem.

Tips till metare

Specimenfiske i kallt vatten

I artikeln Specimenfiske i kallt vatten tipsar Vicktor Hallensjö om bland annat platsval, metod och mäsk i just kallt vatten.

Specimenbåten

Specimenbåten är en artikel av Palle Sköldblom där han tipsar om olika lösningar han gjort på sin båt för att passa hans mete. Vi hoppas det ska ge dig något bra tips eller inspiration till egna idéer.

Underhåll av haspelrullar

En Youtube film där Baronen visar steg för steg hur du gör underhåll och smörjer upp din haspelrulle.

Djupdykning kring Mörten

En artikel skriven av Tomba som från början var en Tombas Krönika men förtjänar en plats här. Det är en rejäl djupdykning om mörten och dess historia i Sverige.

Uppdrag Kallvattensfärna

En artikel som djupdyker kring metet efter färna i kallt vatten. Det bjuds på många matnyttiga tips för färnamete i kallt vatten.

Måla Feedertoppar

En artikel skriven av Christian där han tipsar om hur du kan få synligare toppar till dina quivertips. Han går även igenom vilka färger han använder och hur han gör.

Levande Beten

En film från vår Youtubekanal där Michael ”Baronen” Zentio tittar närmare på levande beten från Metmask.com

Predatormete

Här har vi samlat lite olika tips & trix till dig som är nybörjare inom predatormetet.

Bottenmete efter gös

Bottenmete efter gös med deadbait eller dött bete är en riktigt rolig och effektiv metod som vi tar en närmare titt på i den här artikeln.

I fokus: Henrik Stale

En lång och väldigt ingående intervju med Henrik Stale som är en otroligt duktig gäddfiskare. Här kan du bland annat lära dig om vilket typ av vatten du ska leta efter för att hitta de stora gäddorna.


Tycker du om det vi gör på Swedish Anglers? Stötta oss gärna med ett bidrag!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer hur du kan stötta oss.