12 Snabba Frågor till: John Zafaradl

Dela gärna så fler får läsa artikeln

John Zafaradl – Med en otroligt bra känsla i sina förklaringar har han skrivit ett gäng lysande artiklar till den svenska fiskepressen genom åren! Men han har också lyckats fånga många stora fiskar!
Så det är med stor glädje vi ger er svaren från John på våra 12 Snabba Frågor! 

John Zafaradl med en riktigt fin gädda.

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Många efterlängtade fångster har suttit långt inne, men min enda gädda över 15 kilo tog ju några år att överlista, minst sagt. Det var ett speciellt år. Jag blev pappa och hade en liten därhemma, fiskepassen var väldigt få men jag hade skamligt bra utdelning det året med flera fina fiskar. Jag fick bland annat även en 13 plus gädda på spinn den hösten… Sen har jag några oförglömliga trollingpass på Vänern efter storöringar och laxar under sent 90-tal som jag delade med min pappa, man kommer inte varandra närmare än så. Spontan, oförutsägbar glädje…

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Gös-Jonas, Ola Esbjörnsson, Sven Martinsson, Markus Nyman och Jörgen Larsson för att nämna några och ett gäng till som jag umgås och fiskar med. Den förstnämnda för att han är den sportfiskare i Sverige med mest statsministerpotential, Ola för att han är unik på ett sätt som väldigt få förstår och förmodligen den absolut vassaste allround-fiskaren vi har. Mer om det en annan gång.
Sven för att han har kunnat vräka upp så mycket stor fisk utan att existera i det allmänna sportfiske-Sverige under så många år. Markus för att han visade mig hur en yngling kunde kombinera den där otyglade entusiasmen med detaljer, driv och kunskap om hur vatten och fiskar fungerar.

Vi hade länge id och färna i hemmaåarna som gemensam nämnare i vårt fiske. Och slutligen herr Larsson. Inte bara för att han förtjänar drivor med cred för vad han gjort för svenskt sportfiske, sportfiskejournalistik och metodutveckling inom vår genre. Titta på hans CV! Han har fångat stor fisk överallt, med alla metoder i både sött och salt! På hemmaplan i Sverige, på den norska kusten och mycket, mycket mer…. Skicklig som få och lämnar ta mig fan inget åt slumpen.
Sen är det egentligen Jörgens fel att jag fastnade för skriveriet. Utan hans feedback och pushning efter min första artikel hade det kanske inte blivit så mycket mer. Det finns inget som värmer mer än när jag får mejl och meddelanden från folk jag inte ens känner, men som läst en artikel jag skrivit och verkligen uppskattat den.

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Pust… hmm. Jag säger id, om det inte blir något litet ”kritter” till fisk från Västkusten. Id är ju ruskigt svårt att slå, men jag har ju själv metat en del id och blev inte förvånad när en av hemmaårna släppte ifrån sig ett nytt rekord för inte så länge sedan.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Att se på fotboll, punkt.
Sen gillar jag outdoor-livet, och har gjort så sedan barndomen. Jag har några barndomsvänner jag brukar hänga med något dygn eller så på berget Billingen varje år, vi växer aldrig upp… på gott och ont. Och sen är väl film något som ofrivilligt blivit en hobby, eller mer något som fastnar. Nu hinner jag förvisso inte se så många rullar längre, men jag har en ofrivillig järnkoll på skådisar, regissörer osv… det är lite svårt att förklara, det liksom bara är där.

Min kusin är amerikan och jag gjorde en ”american pie-vecka” på hans college året han gick ut. Det var en del festande och en sen kväll började han skryta om mina filmkunskaper utanför en klubb i DC. Det slutade med att någon slog vad, och att jag var tvungen att nämna minst fem skådisar ur en film. Killen valde filmen Heat. Jag droppade 12 skådisar för honom och hade nog kunnat nämna en eller två till om jag inte spelat så mycket Beerpong den kvällen…

5. Vilken fiskefilm/serie är den bästa du sett?

Det görs en hel del bra grejer nu för tiden av bland annat Peter Christensen, Freewater Pictures osv. Jag gillar också Rolf Nylinders produktioner, när jag ser dem vill jag sadla om och börja torrflugefiska och dricka kaffe hela tiden.

John Zafaradl med en riktigt fin svit

6. Förutom fiskerelaterade saker, med vad åker du aldrig utan till ett fiskepass?

Kameran, den är ett nödvändigt ont. (och våg)

7. Flera korta eller färre långa pass?

Jag tar vad jag får, det är så det ser ut.

8. Om du fick ändra på en sak inom fiske/naturvård. Vad skulle det vara?

Jag jobbar ju indirekt eller nära en del av ovanstående ämne. Det jag spontant skulle vilja göra, är att påskynda eller ändra vissa byråkratiska processer så att det gick att fatta snabbare beslut för att skydda och återställa eller lokalisera potentiella hot i fisket och naturvården.

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Man vill alltid fånga ett nytt personbästa. Sen vore det gött att klämma in en spinndrake över 13 pannor innan året är slut.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Still DRE med DR. Dre.

11. Vilken fångst genom tiderna i sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Det behöver inte ens vara den största, men iallafall en av de monsterstora tonfiskarna från Sundet på 60-talet… galet… Jag har döpt min båt efter en modern yrkesfiskare (med spö) från tonfiskemaffian på USA:s ostkust. Jag kollar på Wicked Tuna på National Geographic och min båt heter Ming Lee Marciano. Ming Lee från en karaktär i South Park och Marciano från Wicked Tuna… han har den risigaste båten, för kort t-shirt och är konstant jeansbärande. Bra skit.

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Jag har nog inget bra förslag. Kanske kan någon köra på ett monster till piggvar på någon udda plats på kusten? Eller någon prickfisk från Norrland, kanadick?

En stor id
En bild som stannat i arkivet i många år. Jag vet att den har fascinerat idspecialisten Markus Nyman… så jag skickar med den till hans ära. Fångstmannen heter ”Bacon” och vi kamperade ihop i många år i specimensvängen.

Vi tackar John för svaren och för bonusbilden på en otroligt fin Id! 

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *