12-Snabba Frågor till: Esbjörn Möllerström

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Esbjörn Möllerström är en riktigt duktig sportfiskare med många stora fiskar på sin meritlista. Men utöver det så är han också en av eldsjälarna som ger våra barn och ungdomar i Sverige möjligheten att prova på fisket då han jobbar som ungdomsansvarig på Sportfiskarna Syd. Vi kunde även se honom i ett nummer av Fiskefeber för ett tag sedan med en riktigt grann färna och en trevlig artikel. Men nu är det dags för Esbjörns svar och nytt för den här gången är att vi har valt att ställa ett par mer personliga frågor. 

Esbjörn Möllerström med en stor färna

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Sarven blev en riktig utmaning. Vi var ett gäng skåningar och lite annat folk som tillsammans jagade stora sarvar i Svartån i början på millenniet. Den bästa sarven för min del vägdes in till 1195gr på krönt våg, nära regg men…

Sarven var den första arten som jag medvetet fiskade efter för att ta en reggfisk.
När jag ser tillbaka på fisket så ser jag ett mönster som överraskar. När jag jagar en fisk så går det inte så bra men om jag bara fiskar efter en stor fisk då går det lättare.

Även id fick jag flänga runt för att fånga reggfisk på. Sarven och iden valdes ut som utmaning just av
den anledningen att jag ville ha regg. Många av mina stora fiskar har kommit ganska enkelt och vissa arter kommer som bifångster vid annat fiske. Sarven fick jag tillslut hemma i Skåne, första kvällen i Kävlingeån.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Rune Karlsson är den person som betydde mest i början av specimenfisket. Hans artiklar om färna fick mig och en vän att ta de första stegen mot riktat fiske efter stora fiskar.
Jörgen Larsson har betytt mycket för svenskt sportfiske men även för mig personligen.
Hans enorma driv att ta fisket vidare, hitta nya sätt att utmana fiskar, även utveckla och skapa nya metoder. Dessutom har Jörgen en vilja att sprida sitt kunnande till andra med 
bra artiklar och bilder, då är man en värdig förebild.

3. Du jobbar ju som sportfiske/fiskevårdslärare på Önnestadsgymnasiet och regionalt ungdomsansvarig på Sportfiskarna. När du har möjligheten att påverka eller ge tips till unga som precis har upptäckt metet, vilket eller vilka tre tips ger du och varför?

Den viktigaste egenskapen är fantasi och att våga prova nya grepp. Det kan vara så enkelt som att flötet ska justeras tio centimeter så får du fisk. Fördelen med att våga prova sig fram är att kunskapen om fiskar och fisket kommer snabbare. De bästa sportfiskarna är oftast flexibla och anpassningsbara.

4. Färnan är en art som tillhör dina favoriter om vi har förstått det rätt. Hur kommer
det sig? Och vad är det som gör färnan till en sådan fantastisk art att fiska efter enligt dig?

Att färnan blivit en favorit har många anledningar. Färnan är min första kontakt med specimenfisket. Den har jag fiskat i 30 år och det finns fortfarande massor att lära. Men främst är det nog hela inramningen, maj är en fantastisk månad. Att vandra längs ån och känna våren och den hela tiden närvarande känslan av att det finns en monsterfärna i någon krök, det är magiskt. Färnan vill gärna ha överhängande träd och buskar, träd i vattnet, strömkanter, bakvatten och andra strukturer. Dessa miljöer finns bara där vi låter ån ha sitt eget liv. Det är tydligt att färnan trivs på sträckor av ån som fått vara lite ifred från rätning och rensning.

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Lödde 1997!
Något gjorde detta år till ett år som saknar motstycke. Jag hade bestämt att inte fiska Lödde då åren innan varit svåra. Men allteftersom rapporterna haglade så fick jag tre dagar i slutet på mars. Vi lyckades bra men med en normal satsning som åren innan…

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Oj! Jag har läst så mycket och visst har vissa artiklar fått stor inverkan på mitt egna fiske. Jag njuter mest av att läsa artiklar med en hög faktor av igenkänning, där livet som fisketok skildras. Ett bra exempel är John Zafaradls gäddartiklar även Thomas Söbirks artikel om Blekingegäddor har fått fiskenerven att vakna.

Esbjörn Möllerström med en stor sik

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?  (Störst som
störst exemplar för en specifik art)

Jag kan fortfarande vakna kallsvettig av en gädda jag bommade i Lödde och i våras hade jag kontakt med en monsterfärna…

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Tur att jag får frågan…
Finns ganska mycket i arkivet men jag kan ge er historien från Frankrike. Vi var ett gäng som åkte dit för tjuvfiske på natten. Jag hade tagit med mig ytterligare fyra personer och sagt att det är lugnt att köra natten igenom, det kommer ändå ingen… Plötsligt lyser hela skogen upp av lampor från båtar och bilar, vi är fast.

Året efter åker vi ner igen för att fiska karp och tar kontakt med myndigheten som hade vår utrustning. Åker dit och hämtar ut den. Fransmännen på plats skrattar åt oss och tycker det är roligt med förvirrade svenskar som tjuvfiskar.

9. Har det alltid varit mete som gäller som sportfiskemetod och i så fall varför? Eller
har metet kommit in senare i ditt fiskeliv och i så fall vad var det som gjorde att du
började meta? Eller är det tvärtom att du har gått ifrån metet och i så fall varför?

Det började med bäckmete efter öring. Mete har varit och kommer alltid ha en plats i mitt fiskeliv. Numera är jag ofta ute med mina barn och fiskar då passar meteväldigt bra, det är så naturligt att börja med. Mete är den metod som du kan fånga alla arter på, det ger metet en hög status.

Esbjörn Möllerström med en fin fjällkarp

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Michael Jacksons This Is It kanske 🙂
Annars går jag igång på Metallica och Creeping death inför ett fiske.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Johan Randens 20 kilos gädda i Lödde. Han såg gäddan simma mot mörten på grunt vatten. Solen sken och dess gröna grova rygg lyste upp det lerfärgade vattnet. Måste ha varit hur stort som helst!

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

I grunden gillar jag naturliga vatten, vad nu det är. Men mänsklig påverkan kan skapa otroliga fiskar. Till exempel Lödde å där en kraftig övergödning skapade stora mängder betesfisk och därmed gäddor. Idag är påverkan mindre och därmed gäddorna.

Ett vatten som drabbas av försurning kan inom några år skapa enorma fiskar då konkurrensen från småfisk försvinner då de inte lyckas med leken. Dessa fenomen är inte hållbara på sikt, men det är svårt att inte ta chansen när den finns. Vad det gäller andra supervatten som finns med år efter år, som Antorpa, Svartån, Rögle så tycker jag de är bra bevis på att sportfiske kan vara hållbart över tid med hjälp av att sätta tillbaka fisken.

Vi tackar Esbjörn för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *