Panelen

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Vi har alla läst om mete, läst om folk som mäskat och metat på olika sätt. Men det är sällan vi fått svaren på de frågor som alla egentligen vill ha svaret på. ”Att feedermeta” räcker inte alltid som svar. Man kan feedermeta på så många olika sätt. Hur gör egentligen han som fångar dessa stora fiskar? Vilken lintjocklek använder han, vilka och hur stora krokar? Hur väljer han ut sin metod för dagen i ett hårt strömmande vatten med stenbotten och en djup på 2,5 meter. Hur mäskar han, och vad mäskar han med? Men viktigaste av allt, varför gör han som han gör? Hur går tankarna inne i huvudet när han blandar sitt mäsk och tacklar upp sina spön? Vi har svaren, och snart så har ni svaren! 

Vi har frågat några av Sveriges bästa metare att svara på de knivigaste frågorna du kan tänka dig. Detta är på nörd och detaljnivå deluxe.
Men, och det är ett stort men, vi har inte frågat en eller två personer, utan minst tio stycken per omgång. Förhoppningsvis fler än så. Dessa personer skall alltså svara på frågorna och sedan så försöker vi hitta röda trådar. Vi har medvetet valt ut lite folk med olika arter som specialitet, men även folk från spridda håll i landet och även utomlands. Bara för att få en så stor spridning på svaren som möjligt.

Vi räknar med en intressant debatt efteråt på sidan!

En mycket enkel fråga får oftast ett enkelt svar. Vi frågar metare X vad han mäskar med när han metar sutare en kväll. Han svarar att han använder en ljus mix av fabrikatet Bosses mäsk. Där tar det oftast slut. Vi vill inte veta fabrikat, det vi vill veta är följande. Varför ska mäsket vara just ljust och varför han just använder sig av Bosses mäsk. Vad finns i Bosses mäsk som andra mäsk inte har? Metare X måste ju ha en tanke bakom sitt agerande? Då blir det svårare att svara. Kanske så kommer man på sig själv att man kanske inte har en tanke alls bakom valet utan använder sig av det som alltid fungerat? Kanske har Bosses mäsk något som andra mäsk inte har, det är det vi vill veta.

Detta kan bli ett uppvaknande för alla som svarar, och även för oss. För vi ska också vara med och svara ibland, jag och Christian.
För att återgå till mäsket en stund. Nu vet vi varför metare X (och minst tio andra) valt ut sitt mäsk för dagen. Men det räcker inte där.
Vi vill veta hur och när han fuktar det, vad han tillsätter i mäsket (ev. boosters och partiklar). Vi vill veta konsistensen på mäsket och varför den ska vara just så för stilla vatten 5 meter ut från sjökanten och ett djup på 1,5 meter en sommarkväll i slutet av juli. Vi vill alltså veta allt kring mäskandet.
Hur många bollar metare X slänger i, hur stora bollarna är och hur mycket mäsk som används.

mäsk

Detta kommer att göras i kategorier såsom;
Mäsk, beten, utrustning, att läsa vatten, feedermete, val av metoder etc etc.
Vissa kategorier som mäsk kan delas upp i olika omgångar eller blandas med andra kategorier. Ni blir varse om detta om några veckor skulle jag gissa…

Till slut. Varför gör vi detta?

Jo, för att lära ut, men viktigaste av allt, för att lära oss själva. Kanske så snappar man upp detaljer man själv aldrig tänkt på? Men det som verkligen är intressant är om det finns ett facit? Har vi hittat det som fungerar, eller spretar vi alla åt olika håll? Kanske så blir det bara ännu fler frågor av detta, men förhoppningsvis även några svar. Oavsett så tror vi att det här kommer bli oerhört intressant!

Vi hoppas att detta blir precis så bra som vi tror. För något sånt här har väl aldrig gjorts i Sverige förr?

The truth is out there…

Här finns en hel del svar på dessa frågorna.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *