12-Snabba Frågor till: Michael Zentio

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Michael Zentio är en riktigt duktig specimenfiskare och sportfiskare som nyligen fick en magisk svit av två färnor med en total vikt på 6050 gram och 120 centimeter! Det är hatten av för den från oss på Swedish Anglers. Men som sagt, han har fångat mängder med fina fiskar och har en gedigen fångstlista. Men vad hände egentligen när Michael och en kompis var på väg hem från en gösnatt… Ja det och mycket mer får ni reda på om ni läser hans 12 Snabba Svar!

Michael med en fin sarv

1. Vilken av dina “bästa” metfiskar var svårast att fånga?

Jag måste nog säga 3kg´s färnan. Många kvällar bakom spötoppen innan det äntligen hände. Jag vet att jag hade sett henne vaka jag visste var hon fanns. Men lite utanför räckhåll eller inte riktigt sugen det var det jag intalade mig. Men nästan varje kväll satt jag där bakom spötoppen. Och en sen eftermiddag mellan några träd vid ett stalkerpass vid Svartån hände det plötsligt.

Spöt flög iväg ur klykan jag fångade det en halvmeter bort i luften gjorde mothugget så jag fastnade i ett träd av ren skräck…

Fick dock lös det omgående. Till nästa bekymmer det hade regnat nyligen och banken var brant och mycket lerig. Jag kände hur jag sakta gled ner mot ån men samtidigt känner jag i spöt att de här är fisken jag är ute efter. Den var orubblig! Fisken rusar ut i strömmen och jag glider sakta ner mot åkanten. Lyckas stanna min nerfart med stövlarna i vattnet och vända fisken. Sakta asar jag mig upp. Men bara för att glida ner igen med min drömfisk i ändra änden av linan.

Detta upprepas 3 gånger tills ja tänker att ja skiter i de här och tänker att ja hoppar i ån och landar fisken i vattnet. Precis då lyckas min ena skinka hitta en sten som ja kan krampa mig fast vid. Och lyckas nå min håv för fisken är redo att landas. När jag ser skallen följd av en bred rygg och fylld mage glida över håvkanten. Då förstår jag det var hon som jag längtat och drömt efter. Lyckan den dagen över fisken och den svettiga bataljen det är ett minne jag alltid bär med mig.

Michael Zentio med en fin färna

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Min första förebild var min morbror som lärde mig att fiska och som även köpte mitt första fiskespö till mig blott 9 år gammal. Han tog med mig ut på mina första fisketurer och var med och lärde mig hur man fiskade borre och gädda. Det är jag evigt tacksam för. Jag måste också nämna en vän och fiskekamrat sen ca 20 år tillbaka, Vicktor Hallensjö. Jag predatorfiskade (spinn och trolling) mest under ett antal år tills Vicke lockade tillbaka mig till metet igen. Som vi maniskt bedrev slutet av 90 till en bit in på 00.

Han är den mest ödmjuka och givmilda människa jag känner. Han har gett mig så mycket tips och tankar på vägen som har varit oumbärligt för mig även om jag gillar att gå min egen väg.

3. Din svit på två trekilosfärnor på samma pass måste vara en ”once in a lifetime” händelse. Berätta lite om passet och tankarna kring fångsten.

Ja jisses det hade jag aldrig kunnat drömma om. Detta var dessutom det riktiga premiärpasset på färna för året.
Det va en dag som alla andra mycket på jobbet och full fart hem hämta barnen på skola och dagis för att sen laga mat osv…

När detta var avklarat och väskan skulle packas stod jag och velade om jag skulle köra borre där ja hade en del nya grejer att testafiska eller färna. Nä jag kände att det fick bli färna, allt kändes som att det var ett rätt val. Packa bilen och for ner till ån.

Jag skulle testa ett par nya fläckar då flödet var mycket högre än dom sista två åren. På med en ostbit och ut med riggen i ett lugnflyt.

Det tog inte många minuter innan spöt försiktigt böjer sig. Efter en kortare drill så landas en mindre färna på ca kilot. Efter en halvtimme så får jag ett bra hugg men inget på andra sidan.
Kastar om samma visa igen. Jag har varit med om detta tidigare och jag tog en tugga av osbiten så den halverades. Cirka 5 minuter passerar pang då satt hon där. Jag känner omgående att den här är bra. Tungt och rejäla knyckar flera längre rusningar. Färnan är oerhört duktig att använda strömmen till sin fördel.

Efter en episk drill så lyckas jag landa fisken.

Efter en snabb liggbild, vägning 3030 gram och mätning 60 cm så säckar jag fisken i väntan på vittnen och lite fotohjälp. Glädjen är enorm en trea på första passet. Jag fortsätter att fiska på samma plats och det börjar skymma. Jag börjar pilla lite med kameran för att testa lite mörkerbilder när jag i ögonvrån ser att spötoppen visslar iväg.

Jag lyfter spöt och känner samma känsla som tidigare. Tungt och rejäla knyckar igen. Jag tror inte det är sant en riktigt bra fisk till. Lite slöare drill denna gång men när jag ser fisken glida in i håven tror jag inte att det är sant.

Vägde fisken och mätte den och tror ännu mindre vad som hänt 3020 gram visar vågen och även denna 60 cm.

Jag är så oerhört tacksam för att få ha varit med om en sådan upplevelse. Som en sån där dröm man bara pratar om lite på skoj.
Mitt mål för året var en trea till svenskan som kändes nåbart med tillräckligt mycket tid vid ån. men att vid första passet lyckas med två! Och för lite mer än en vecka sedan så lyckades jag lura en av fiskarna igen. Då vägde hon 3060 gram. Känns fantastiskt, jag sitter bara och ler av glädje när jag skriver. 🙂

Jag måste även passa på att tacka och bocka för alla grattis och tummar å sånt som jag fick på Swedish Anglers när jag postade dubbeln.

Michael Zentio med en magisk dubbel av tvår färnor på 6050 gram

4. Har din syn på mäsk förändats efter du kom i kontakt med swedbait?

Mitt samarbete med Swedbait började med att jag blev testfiskare för Herakles som är Colmics spinnfiskesektion. Vilket är fantastiskt roligt att få testa massa nya spännande beten och spön.
Kontakten med Swedbait har förändrat mitt fiske och min syn på mäsk, partiklar, tillsatser. Men även utrustning har breddats genom detta.

Lasse som har så enormt mycket erfarenhet genom tävlingsfisket och mäsk som jag har försökt anamma lite här och lite där.

Och försökt att anpassa till mitt mete för att förfina och många gånger förenkla och jag lär mig saker hela tiden. Jag strävar alltid efter att förändra mitt fiske så jag blir mer effektiv. Och vad jag kan lära mig av det jag inte lyckas med, det är ett evigt analyserande och grubblande till min stora glädje. Jag, Vicktor och några till skriver på bloggen på swedbait.se om vårat fiske, utrustningen, mäsk och produkter som vi använder.

5. Efter ha stått på sportfiskemässan och snackat mete en hel helg, hur är vibbarna för metets framtid i Sverige?

Ja mässan såå skoj det var. Och så mycket trevliga och vänliga människor man träffade. Som när det blev en öl eller fler kvällen innan och man blir knackad på axeln och får sig serverad en treo/resorb bara så där.
Jag tycker det var en lyckad mässa för metet.

Det var så skoj att få visa olika riggar och produkter och att få förklara att metet inte alls är komplicerat för att det ska vara otroligt roligt.

För det var en vanlig fråga man fick att det det ser så svårt ut. Men det behöver det inte vara. Spö, lina, krok och eventuellt ett flöte och bete efter fisk.
Sen finns det ju alltid möjligheter att nörda ner sig hur djupt som helst hehe.

Jag har goda förhoppningar om att metet kommer att växa i Sverige framöver. Sportfisket i Sverige bara växer och jag tror att metet kommer att följa den trenden. Det kommer ta tid och mycket jobb för dom som brinner för metet men jag ser ljust på framtiden.

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Oj vad svårt det enda minnet jag kan komma på är en artikel som jag satt och dreglade över var nån gång på 90-talet tror jag. Den handlade om ismete. Det tog inte många dagar innan jag satt på isen med varenda spö jag hade allt från bottendelar till ul-spön och flöten i hålen för ja hade inga angeldon men de funkade de också, haha.

Michael Zentio med en grann gädda från isen

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?  (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Det måste vara på ett pimpelpass för massa år sedan. En borre som lätt vägde över 2 kilo slet sig i hålet jag fick tag på läppen men inte tillräckligt. Så hon simmade hem igen…

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Oj det händer massa konstigt när ja e ute. Allt från när jag hade idén med att kissa i en senapsflaska när jag vadade som slutade med ett frivilligt bad i 4 grader. Till att jag blev hängandes upp och ner i ett taggtrådsstängsel ute i vattnet.
Eller som när jag och en god vän hade metat gös en natt. När vi väl skulle hem helt stirriga i huvet efter väldigt mycket fiske så började jag ro.

Det var helt kolsvart ute, vi snackade och skrattade och jag rodde och rodde. När väl solen börjar gå upp efter ett bra tag så ser vi att vi är kvar på samma plats… Oj då, vi glömde visst att ankaret var i…

Michael Zentio med en fin gös på 7420 gram

9. Vilken fångst utöver metet är du stoltast över?

Det är en borre jag tog på jigg förra året på 51 cm.

10. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag tycker det är en tillgång och en förbannelse. Dels är det fantastiskt att man kan åka till ett vatten för att försöka lyckas lura sin drömfisk. Men stora fiskar i andra vatten kan ofta förminskas och bli mindre viktiga även fast det egentligen är en stor fisk av sin art i det vatten man fiskar i.

Jag hoppas att Sverige kan bli mer längdfokuserat istället för vikt i framtiden för att kanske jämna ut detta lite och att lätta på fisketrycket på lekfisk när sportfiskeintresset bara ökar.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Det får nog bli svenska rekordet på borre. Vilken jäkla borre!!

12. Om du fick köra endast ett sista pass (24h) och sedan aldrig fiska igen. Vad skulle du välja, var och varför?

Usch så hemskt.. då får jag välja näää va svårt. Om jag inte får fiska efter detta pass då måste ja vara rätt gammal och ska dö direkt efter typ. Så kan det vara tänkbart för nåt annat scenario finns inte. Då får det bli efter färna i Svartån för det är det fiske på året som jag alltid längtar efter.

Fisket är något jag älskar och lever för det har räddat mig genom många svåra situationer i livet. Det är ett tillfälle då jag kan vara jag och inget annat än jag fisken och naturen existerar.

Michael Zentio vilar vid ån

Vi tackar Michael för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *