12-Snabba Frågor till: Linnea Lönn

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Linnea Lönn har lyckats riktigt bra med sitt fiske och har fångat många olika arter och riktigt fina fiskar! Hon har den där förmågan att lyckas träffa rätt och få upp sina målfiskar. Men vilken art har hon egentligen haft störst problem med? Och vilken fisk håller hon som sin bästa bland alla arter hon har lyckats fånga? Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hennes 12 Snabba Svar!

1. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Än så länge har jag flera av de klurigare arterna kvar att fånga, bland annat faren och de olika karparna. Men den arten hittills som jag har haft svårt att få grepp om är faktiskt gäddan. Jag får ofta ganska många och lite större gäddor när jag fiskar andra arter, men bara små eller inga alls när jag fiskar gädda. Min första stora gädda fick jag till exempel på bottenmete efter lake. Knappt 2 meter från land, med en sillbit och enkelkrok. 

En stabil gädda för Linnea

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Helt klart så är det min pappa, redan som liten fick jag följa med ut på regnbågsmete, flugfiske och trolling i Storsjön. Sedan är det även personalen i den lokala fiskebutiken och mina fiskekompisar som har hjälpt mig att utvecklas inom fisket.

3. Du fiskar ju det mesta, men metet är en stor del i ditt fiske, varför lockar metet så mycket? Och varifrån kommer intresset för just metet?

När jag följde med min pappa ut som liten så hade han alltid med ett toppknutet metspö. Jag tröttnade ofta på att kasta med drag, istället kunde jag då sitta i timmar med metspöt och var helt frälst. När jag sedan har varit utomlands på semester och fiskat så har tjusningen varit just att få olika arter.  I Medelhavet högg det konstant och man visste aldrig vad det var som satt på kroken. Året efter i Norge fick jag 6 stycken nya arter och bestämde mig då för att börja rikta fisket efter olika arter även i Sverige. Specimenmete och vanligt mete går att variera mycket och därför kunde jag även använda det som ett hjälpmedel och anpassa det på olika sätt för att få fler arter.

Linnea Lönn med en liten fångst

4. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera.

Främst så är det lugnet vid vattnet som lockar, tystnaden och naturen.Mitt arbete som sjuksköterska är stundtals väldigt psykiskt påfrestande och det var efter en tuff period som jag hittade tillbaka till glädjen i vardagen genom fisket. Jag har alltid varit intresserad av biologi, i många år så har jag haft akvarium hemma och lärt mig mycket om fiskarnas beteende. Genom det har jag även lärt mig mycket som jag kan ta med mig till fisket. Dessutom så är jag är även tävlingsinriktad så jag siktar såklart alltid på en ny art eller ett nytt personbästa! 

Linnea Lönn med en vimma

5. Det svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket? 

Jag tror att det är viktigt att lyfta fram metet både i sociala medier och på Youtube. Det är nog även viktigt att visa att det inte alltid behöver vara så komplicerat att komma igång. Man kan meta länge utan att man behöver köpa in all utrustning för många tusenlappar. Det kommer ganska naturligt att man köper de sakerna när intresset finns och man vill utveckla sitt fiske. Sedan är det även bra att lyfta fram att det är en utmärkt familjeaktivitet. Med mete får man ofta mycket fisk och olika arter, vilket oftast är roligare för barnen och ens respektive om personen inte fiskar så ofta. Det som Sportfiskarna gör som är väldigt bra är att de anordnar arttävlingen för barn och ungdomar, då följer familjerna med ut och metet blir en naturlig del i jakten på fler arter. 

6. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Det är en väldigt svår fråga då det finns så många roliga och fina arter där ute. Av de jag fiskar efter regelbundet så har sutaren och abborren en delad första plats. Sutaren för lugnet i naturen, de kraftfulla fiskarna och spänningen som kommer när sutarna hittar mäskplatsen och det börjar koka i ytan. Abborren är en utmaning ibland och det kan även vara fartfyllt med hårda hugg, det här gör det otroligt roligt men även frustrerande. 

En abborre modell större för Linnea

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Bästa fångsten för mig var i Norge för ett par år sedan, två timmar rakt ut från land. Under en drift med jiggarna vid botten mitt ute på ett grund så ser jag en djuphåla där det brantar ner från cirka 20 meter till 70 meter och sedan upp igen direkt. Av en magkänsla så släpper jag ut mer lina och låter jiggen dyka ner på djupet. När jag spänner upp linan och ska veva upp jiggen så tar det tvärnit och jag känner direkt att det är en bättre fisk. Vid uppvevningen så kommer det ingen rusning och inte heller någon skakning, bara fortsatt tungt.Lugnt och stilla kommer den upp till ytan och jag kunde äntligen landa min största hälleflundra. 

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Mitt sämsta ögonblick kan nog de flesta kvinnor känna igen sig i, krisen på båten när blåsan är full. Mitt ute på havet i oktober, iförd flytoverall och 3 lager kläder. Det fanns ingen möjlighet att gå iland så det var bara att kavla ner alla lager, för att sedan försöka balansera över den kletiga renshinken och undvika att snubbla när vågorna slog emot båten.

9. Sportfisket generellt växer i Sverige vilket såklart är roligt. Men med fler utövare så ökar bland annat fisketrycket i många vatten, tävlingar m.m. Så vad tycker du är bra med fler utövare och vad ser du som negativt? 

Det är såklart väldigt roligt att det växer och att fler blir intresserade för sportfiske och även av naturen.Det är även viktigt för att få ett friskare samhälle, både fisket och naturen kan vara läkande för stress och många andra sjukdomar. Samtidigt så blir det lätt att man känner en press över att åka ut och fiska eller att fånga större fiskar när man ser att alla andra gör det. Den känslan kan lätt bli negativ och man tappar kanske glädjen i att se fram emot fisketuren eller över att få en fin fisk. 

Linnea med en fin reggbraxen!

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? 

Störst artmässigt så är det nog en sarv på över 1200 gram som klev av precis när jag såg storleken på fisken, blev feg och slutade pressa in den. Störst storleksmässigt så var det nog en gädda som rätade ut krokarna på en buster jerk, det var tunga knyck kan jag lova! 

Linnea Lönn med en vacker sarv

11. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Det vore ju helt underbart att fiska stör i Canada, Channor i Malaysia eller mal i Spanien. Mitt förstahandsval skulle dock bli att fiska efter sötvattensrocka i Amazonas floden. Det vore en dröm att få se deras beteende och naturliga habitat efter att ha studerat dem i akvarium. 

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse? Motivera svaret.

Helt klart en tillgång! Det är intressant att se hur stora de olika arterna kan bli med de rätta förutsättningarna. Det lockar nog även in fler till att börja med metet. Även om det kan ge ett felaktigt perspektiv på hur stor en fin fisk är i andra vatten. De ställena med stor fisk kan även bli utfiskade när folk slutar leta efter nya vatten. Personligen så föredrar jag en lugnare miljö och att vara ensam vid vattnet, även om det är roligt att snabbt kunna få en stor fisk i supervattnen.

Linnea med en fin röding!

Vi tackar Linnea för svaren! Vill du se mer av hennes fiske ska du kolla in Linneas Instagramkonto. @linnealonn

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *