12 Snabba frågor till: John B Eriksson.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

John B Eriksson är i högsta grad en stor meteprofil!
Biolog, ägare av Metebolaget (tyvärr nedlagt numera), författare och en grymt passionerad metare. Johns engagemang i Ursjön och dess stora rudor är någonting han är intimt förknippat med. En mycket trevlig person och en gentleman ut i fingerspetsarna!
Inte helt otippat så är Johns svar på dessa tolv frågor magiskt bra! Läs och njut!

5e6u6eu
John med en fin Ruda

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Min största färna tror jag. Allt var svårt med den, att komma ut till vattnet, att hitta en bjässe, att placera kroken rätt och att drilla den. Det var till och med svårt att håva den.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet?

Jörgen Larsson och Janne Teuchler var nog mina största förebilder. Jörgen Larsson var en otroligt hängiven metare när jag var i tonåren. Dessutom bodde han i Perstorpstrakten, vilket jag betraktade som något av ett drömställe att bo på vid den tiden. Kunde livet vara bättre, ur en tonårings perspektiv?

Jag skrev ett brev till honom för sådär 26 år sedan och fick ett uttömligt svar tillbaka. Det var helt fantastiskt. Jag respekterade honom ännu mer för det. Senare fick jag äran att fiska karp tillsammans med honom just i Perstorp. Det var 1996 och just den natten fick jag min största svenska karp hittills. Den vägde 18.4 kilo. Jag kan glömma mycket inom fisket, men det här har etsat sig fast.

Janne Teuchler jobbade på Berras på Valhallavägen i Stockholm när metet ”exploderade” bland oss 70-talister i Hallstahammar. Vi hade bara en dryg timme med bil dit och där fanns ju med dåtida mått massor med grejor. Janne var otroligt behjälplig och engagerad i våra inköp. Senare fick jag praktikplats på Berras och lärde där att känna Janne bättre. Grym kille!

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

När jag var ung kunde jag rekorden som ett levande lexikon. Man kunde säga en art, så visste jag vikt, fångstplats, tidpunkt för fångst och en massa annat. Jag har inte lika bra koll längre och har faktiskt missat en del rekord på senare år. Jag vet inte varför, men kanske är det för att rekorden oftast kommer från samma vatten. Jag vet inte vilket rekord som hänger löst, men ett önsketänkande vore ett sutarrekord från ett stort och öppet vatten Mälardalen.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Det jag är intresserad av kretsar främst kring fisket. Jag tycker fortfarande om att skriva och fotografera, även om det inte blivit så mycket på senare. Jag gillar att vara ute i naturen, även om jag inte fiskar. Men fisket är det enda som jag vill kalla hobby. Sen tycker jag om att träna och laga mat. Helst utomhus då.

5. Vilken fiskefilm/serie är den bästa du sett?

Jag tror att de intryck och upplevelser man får när man är ung oftast är mycket starkare än de man får senare i livet, när man har mer erfarenhet. A Passion For Angling kom 1993 och för mig var den helt banbrytande. Under åren har jag tyckt om den ur olika aspekter. När jag var ung för det för fiskarna. Senare var det för filmningen och berättartekniken. Jag har självklart också boken A Passion For Angling. Jag har dessutom besökt Redmire Pool.

ret
Karpen är en av Johns favoriter

6. Förutom fiskerelaterade saker, med vad åker du aldrig utan till ett fiskepass.

Inget tror jag. Jag försöker ha med mig en radio, men det gör mig inget om den blir hemma eller om batterierna är slut.

7. Flera korta eller färre långa pass?

Det går inte att svara så. Det är variationen som tilltalar mig. Har jag kört flera kortare pass, så övernattar jag gärna några gånger. Sen lockar något annat, som feederfisket i ett par timmar eller så. Med åren har jag i allt högre grad utforskat vatten hemmavid. Det är många gånger som jag åkt över ån efter vatten.

8. Om du fick ändra på en sak inom fiske/naturvård. Vad skulle det vara?

Jag gjorde min magisteruppsats på biologiprogrammet om malen. Jag ägnade ett halvt år åt det arbetet och för första gången på 20 år eller så, gavs tillstånd till malfiske. Vi fångade svenska malar på upp till över 50 kilo då. Min tes var att de metodiker som använts för att få kännedom om de svenska populationerna var otillräckliga.

Fiskeriverket försökte först förhindra att studien skulle genomföras, men de lyckades inte. Resultatet av studien visade att jag hade rätt i sak och jag fick högsta betyg på mitt arbete. Men Fiskeriverket gav sig inte. Myndigheten ansträngde sig för att hänga ut mig som nyexaminerad biolog som mindre vetande. Deras argumenten var visserligen inget vidare, men jag minns hur förundrad jag blev av motståndet till att ta fram nya underlag som skulle gynna malen långsiktigt. Jag trodde på riktigt att man som myndighet ville göra ett bra jobb. Men i grunden är allt politik.

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Jag har mer lust och energi än på flera år. Jag riktigt brinner för detta år! Ett mål är att förbättra fiskemöjligheter kring Ursjön. Jag har ansvarat för fisket där i många år och har skapat band till sjön under alla år. Nu är vi en liten grupp hängivna ”gubbar” som är ute och snickrar och donar. Årets gäster kommer tveklöst att märka skillnad!

Fiskemässigt så ska jag meta gädda, prova på något pass efter faren, fiska färna här i hemmavattnen och givietvis fiska ruda i Ursjön. Jag ska också prova en ny karpsjö och så är det litet annat också . Jag har inga mål vad gäller antal fiskar eller vikter. Jag ska ha skoj i år.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Depeche Modes In your room. Liveversionen från 1993.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Troligen någon fångst från någon artikel eller berättelse som jag läste som grabb. För att få perspektivet att vara på plats. Någon tidig karpfångst från Perstorp kanske.

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Det skulle vara någon art då som inte påverkar av långvarig mäskning, eller andra yttre omständigheter. Jag slår till med faren. Det finns tveklöst betydligt större fiskar därute. Men hur många bryr sig om faren? Jag skulle önska att att fiskeintresset för arter som faren, vimma, id och mört skulle vara större. Det är något inom mig som fortfarande lockar att jaga storvuxna individer av dessa arter och jag vill gärna läsa om äventyr och strapatser från ställen jag inte känner till. Jag sätter min femma på faren eftersom jag tror jag vet var det finns rekordfirrar .

John B Eriksson metar gädda
Gäddmete är också något som ligger John varmt om hjärtat.

Vi tackar John för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *