12 Snabba Frågor till: Nicka Hellenberg

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Nu har det blivit dags för mannen med många trumskinn på sitt samvete!
Med en kopp kaffe i handen sköter han våra stora fiskar i Sverige som ansvarig för storfiskeregistret hos Sportfiskarna. Han är också en mycket duktig skribent och fotograf med flera riktigt fina fiskar på sitt CV.

Nu har det blivit dags för Nicka Hellenberg att ge sina svar på våra 12 Snabba Frågor.

Nicka Hellenberg med en fin sutare

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Oj. Det var svårt att välja. Jag har ju som ett litet knasigt mål att försöka fånga ett antal storfiskar från hemmaplan, det vill säga Gotland. När det gäller vissa arter är det på gränsen till ett mission impossible, men jag är dum nog att försöka, när andan faller på. Det får ta den tid det tar. Sutare var en sådan där art som tog eoner av tid. Jag har fått oräkneliga fiskar uppemot tre kilo, så när det till slut blev en fisk på över 3,2 kilo var det faktiskt befriande. I vissa vatten skulle det vara hyfsat överkomligt, medan man uppenbarligen får tillbringa åratal i andra vatten för att eventuellt lyckas. 😉

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

När jag växte upp läste jag nestorn Arne Bromans alla böcker och artiklar. Det fanns givetvis fler, men Arne Broman var en stor förebild. Långt senare fick jag roligt nog träffa honom och sitta och prata fiske under en middag tillsammans med vännerna på Fiskejournalen. Han var en pinonjär inom det ”moderna metet” och dessutom en hejare på att dra rövarhistorier. Svenska metare har honom att tacka för mycket. Sedan finns det många andra sportfiskare vars artiklar och foton inspirerat mig och än idag inspirerar mig.

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Det där är alltid knepigt att sia om. Karp finns alltid med där bland de som de självklara kandidaterna. Många havsfiskar ligger nog pyrt till också. Men om vi håller oss i sötvatten och till främst metearter är det låga odds för en ny rekoprdkarp. Men jag skulle inte heller tycka det var allt för konstigt om exempelvis rudan slogs igen. Det simmar ju ett par ordentliga tungviktare i Ursjön.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Musiken, först och främst. fast … egentligen är ju både musiken (trummorna) och fisket något som är mer livsstil och en del av det jag lever på, än ”bara hobbies”. Jag har ju försökt att se till att mina två stora intressen i livet också ska vara en födkrok. Mitt band Jono släpper vårt tredje album nu och jag är dessutom involverad i ytterligare två band, samt en massa inspelningar och inhopp i diverse sammanhang.
Utöver det är det givetvis mycket foto. Jag tränar en hel del, gillar att laga mat och hänga med goda vänner. Resor – inte bara i fiskets tecken – är också något jag mår bra av.

5. Vilken fiskefilm/serie är den bästa du sett?

Det är också lite klurigt att svara på. Det finns så många fina produktioner i så många olika kategorier. Martin Falklind gör ju alltid sevärda och proffsiga filmer. Det finns många internationella filmer som är mästerverk. Men, på senare tid tycker jag att det börjar dyka upp allt fler läckra svenska filmer. Chris Yates ”A PAssion For Angling” är ju en klassiker som jag gillar skarpt.

Nicka Hellenberg med en haj

6. Förutom fiskerelaterade saker, med vad åker du aldrig utan till ett fiskepass?

Kameran och kaffetermosen (fylld till bredden).

7. Flera korta eller färre långa pass?

Det beror lite på art tycker jag. Jag gör ganska många korta pass efter öring på hemmaplan. Men ska man till exempel överlista en knepig gräskarp kan ett par långa pass göra mer nytta. Och åker man iväg på en fisketripp bör det givetvis finnas möjlighet att gneta långa pass.

8. Om du fick ändra på en sak inom fiske/naturvård. Vad skulle det vara?

Jag tycker att en mer medveten förvaltning av samtliga fiskarter borde vara en tydligt nationell angelägenhet. Våra viktiga ekosystem måste värnas om. Jag hoppas att det över tid blir en självklarhet för allt fler att skydda och sköta om våra vatten. En mer konkret sak är att vi förhoppningsvis går mot fler regleringar av t ex mängdfångande redskap och uttagsbegränsningar. Längs stora delar av Östersjökusten är det bråttom, anser jag.

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Att ha riktigt kul med fisket. Och helst fånga lite bättre fiskar än 2016 – som sammantaget var ett ganska dåligt fiskeår för mig. Förhoppningsvis kommer jag få lite mer tid till fisket än jag hade under förra året, men det är svårt att styra över.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Haha. Det var svårt. Men eftersom gode fiskepolaren, Jonas ”Gös-Jonas” Karlsson myntade uttrycket ”For Those Abut To Fish – We Salute You” så får väl originalet från AC/DC fungera i det här sammanhanget.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Det är ärligt talat ganska många, men den nya rekordgäddan so Fredrik Johansson knep i Vättern hade jag gärna sett på nära håll, eller det gamla abborrekordet som Gary Wickins pimplade upp i Hällers myr. Två sådana klassiska arter betyder så mycket för sportfisket i stort att det är något mycket speciellt med dem. Och apropå gäddor skulle det varit oerhört kul att få se hur allt gick till – och övervaka vägningen – av Fehmi Varlis gigantiska gäddor som ju orsakat så mycket rabalder och så många spekulationer bland sportfiskare genom åren. 

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Om vi håller oss till sötvattensarterna tror jag att det exempelvis kan dyka upp fler små tjärnar som kan innehålla bestånd av riktigt stor mört – det har ju hänt förr och kommer nog hända igen. Förmodligen finns det mängder av små outforskade vatten där arter som ruda och sutare kan bilda storvuxna bestånd och där fisketrycket är lågt. Men för att den nämnda sutaren ska komma upp i Antorpavikter krävs något unikt. Rudor i Ursjöklass skulle kunna finnas på fler ställen, misstänker jag.

Annars är det väl som många redan vet: enstaka gäddor kan bli gigantiska i put and take-vatten, där regnbågar släpps ut med jämna mellanrum. Karpsjöar med gynnsamma förhållanden kan på sikt ge fiskar över nuvarande rekordnotering. Stora gräskarpar finns antagligen på många ställen som ännu inte avslöjats. Arter som lever intill fiskodlingar, med god mattillgång är en annan känd och självklar möjlighet. Det senare är inget som direkt intresserar mig personligen. Jag får hellre en id som levt sitt liv i Östersjön och klockar in på tre kilo än en klotrund pelletsfisk på fyra. Men, det är ju ändå häftigt att det finns möjlighet att både hitta och lura fiskar som är extremt stora .

Nicka Hellenberg med en stor gädda


Vi tackar Nicka för svaren! 

Vill man läsa om hans fiskeäventyr kan man göra så på hans bloggar.
Nicka Hellenbergs fiskeblogg – Fiskesidan.se
Nicka Hellenbergs ABU-Blogg

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *