12-Snabba Frågor till: Pontus Ingvarsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Pontus Ingvarsson är kanske inte den mest kända meteprofilen i Sverige, men jag tror ändå att flera av er vet vem han är!
Pontus provade lyckan efter Ebros monstermalar för ett gäng år sedan och blev så fast att han numera driver sin egna guidefirma i Spanien. Men nu ska vi inte tjata mer utan vi låter istället Pontus dela med sig av sina svar och bilder! 

Pontus med en fin karp

1. Du jobbar ju som fiskeguide i Spanien, närmare bestämt så är du ägare av Ebro Monsterhunt. Hur kom det sig att du startade som guide efter karp och mal i Spanien?

Malen har alltid varit en fisk som fascinerat mig mycket, med sin mystik och brutala storlek. För nio år sedan besökte jag Ebro för första gången, och lyckades lura upp en mal runt 60 kilo nere i Mequinenza och även om det kanske inte var den mest lyckade veckan ur fiskesynpunkt så blev jag förälskad i området, miljön och fisket i floden. Jag lyckades skapa lite kontakter och året efter åkte jag ned och hjälpte till på ett guideföretag och under flera års tid så frilansade jag och guidade för de flesta välkända guidefirmorna.

Kände alltid att det var något som saknades oavsett vem jag guidade för, allt från engagemang och organisering till kunskap om fisket och floden eller kvalitén på utrustning och boende. Så med det så föddes idén med Ebro Monsterhunt att erbjuda resor med hög kvalitet! Det är betydlig svårare än man tror att driva företag i Spanien och det har haft sina motgångar men nu så flyter allt på väldigt bra och med många nöjda gäster och en ökad omsättning så ser det väldigt ljust ut för framtiden!

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Magnus Larsson och Birger Holmqvist hjälpte mig att komma igång ordentligt med karpfisket och gav mycket tips och hjälp. Men jag har ingen direkt förebild, har haft turen att få fiska tillsammans med många väldigt duktiga och trevliga fiskare och man kan hitta inspiration på olika sätt från alla av dem.

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera. Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

I Sverige är vi väldigt lyckligt lottade då vi fortfarande har många outforskade vatten, många sjöar där det är väldigt lite eller inget fisketryck alls. Skulle gärna vilja åka tillbaka och prova ett par karpvatten som aldrig fick någon riktig chans och se vad de håller för hemligheter. Skulle även vilja ge Antorpa en ny chans och försöka fånga en riktigt stor sutare, men först kommer karparna 🙂

Pontus med en stor mal

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Är ju normalt sett ute och fiskar 6 dagar i veckan så inte så mycket tid till annat, men jag gillar att laga mat, lyssna på musik och kolla på film.

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Det hade varit riktigt häftigt att få vara med och fiska karp i store damm och mölle dammen under tiden när det var tillåtet. Otroligt fina fiskar och sjukt vacker miljö.

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

En artikel som fortfarande ger mig gåshud är Jens Bursells artiklar om hans tidiga karpfiske i Sverige. När han smög runt i de skånska skogarna på jakt efter stora Karpar.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?  (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Jag kommer fortfarande ihåg hur jag krokade en brutalt stor mal i början av maj för ett par år sedan. Malen klippte en stor levande mört riggad med ett subfloat. Efter en 30 minuter lång fight med blåsor på tummen efter att gång på gång stoppa den från att gå in ett par sjunka träd så släpper kroken…

Pontus med en stor karp

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Jag och en kompis åkte till en liten å för att meta och anlände sent på kvällen. Men dumma som vi var så tänkte vi att vi får ut spöna innan mörkret, börjar fiska och köper fiskekort dagen efter. För att göra en lång historia kort så kl 06.00 morgonen efter så vaknar vi av att tre poliser är i swimmet.

9. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Har ju inte fiskat i Sverige de senaste åren, men sedan jag börjat guida i Spanien så hade jag alltid haft som mål att fånga en mal över 100 kg. Efter en bra start på årets säsong så kändes det som att jag kom närmare för varje fisk som jag fångade. Swimmet jag valde att fiska under hösten är fullt med snags, sjunkna träd och stora stenar som dessutom är täckta med rakblads vassa zebramusslor. Lägg tidvis till stark ström vilket gör det riktigt stora malarna svåra att landa.

Fick dock många fina fiskar med ett par över den magiska ”drömgränsen” 200 lb efter de första veckorna i swimmet.
Sedan hade jag lite oflyt och tappade en del riktigt stora fiskar. En av dem lyckades räta en 11/0 livebait krok! Men kort där efter vände det och jag lyckades fånga mitt livs fisk. En brutal mal på 102,6 kilo!
En flera år lång dröm blev äntligen förverkligad, och det är även rekordet för mal på den sträckan som jag guidar på.
Så riktigt kul att slå det med!

10. Du som står utanför det svenska metet om man jämför med oss här i Sverige, Hur ser du på det Svenska specimenmetet, har vi redan sett peaken eller tror du att det finns en potential för att det ska kunna bli större?

Med risk för att låta negativ, så ur en realistisk synpunkt så tror jag att specimenmetet i Sverige alltid kommer vara en relativt liten procent av fisket som bedrivs. Vi kommer alltid ha en liten klick av extremt seriösa och duktiga specimenfiskare. Men att det skulle bli så kommersiellt som i t.ex. England har jag väldigt svårt att se.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Svår fråga, men Dejan Milosevics abborre på 3010 gram hade varit riktigt häftig att få se live.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Stora fiskar är alltid stora fiskar oavsett vart de kommer ifrån. Även om det är vatten skapade på egen hand så ligger det ofta mycket arbete bakom. I min personliga mening så ser jag det som en tillgång att vissa vatten producerar större fiskar. Det ger oss förklaringar eller ledtrådar till varför enstaka vatten producerar extremt stora individer. Och det ger oss möjligheten att leta upp liknande vatten som eventuellt håller samma potential.

Vi tackar Pontus för svaren!
Vill ni veta mer om hans guidefirma och kanske ge er av på en resa efter Ebros monster så ska ni kolla in hans hemsida:
ebromonsterhunt.com/

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

0 svar på ”12-Snabba Frågor till: Pontus Ingvarsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *