12 Snabba Frågor till: Håkan Fransson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Det behövs ingen större presentation av herren i den slitna svarta ABU mössan (tror faktiskt han fick en ny nyligen, men har den samma ”mojo”?) Men den mössan lär ha sett fler stora fiskar än många av oss någonsin får uppleva…
Håkan har även varit en hängiven metare och har fångat många fina fiskar genom åren och varit pionjär inom flera sportfiskemetoder.
Så vi blev väldigt glada när Håkan ville ställa upp på 12 snabba frågor!

Håkan_F
Håkan med en riktigt fin gös

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Den svåraste var nog en fjällkarp från Sämsjön som jag fick 1990. Jag hade varit vid sjön ett par gånger tidigare men då bara fått två mindre exemplar. Denna satsning skulle pågå en vecka.

Första platsen gav inget på fyra nätters fiske så jag och min kompis beslutade att göra ett platsbyte sista nätterna. Niklas Graberg satt vid det berömda skithuset på Ollestadudden och han och hans kompanjon skulle åka hem så platsen blev ledig. De hade landat en mindre karp. Det gick en natt och inför sista natten var man sliten och desillusioniserad. Skitig efter nästan en vecka och allt kändes hopplöst.

Men så i det första gryningsljuset hände det overkliga, larmet ger ton och efter en nervpirrande fight landas en fjällkarp på 13,75. På den tiden rankad som stor och en av sjöns största som landats. Glädjen över fångsten var obeskrivlig och vi var ett stort gäng från specimengruppen Östgötarna där och samtliga gladdes över framgången.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet?

Min förebild och mentor är Kaj Jonsson. Han lärde mig allt jag behövde veta för att sätta igång inom olika fiskemetoder. Likaså hans vän Arne Broman var en stor förebild.

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Tror att karprekordet lär putsas ytterligare och kanske från ett relativt okänt vatten. Även gösrekordet kan putsas med ett par hekto.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Musik har varit en stor hobby. Har spelat i ett antal olika band och även på egen hand. La dock ner 2011 då jag inte fick tiden att räcka till på grund av av fisket. Jag har även ett stort sportintresse, främst fotboll. Spelade själv som aktiv tills jag var 37 år.

5. Vilken fiskefilm/serie är den bästa du sett?

A Passion For Angling med Chris Yates. Oerhört inspirerande och dessutom fantastiskt filmad.

Håkan med en vacker röding

6. Förutom fiskerelaterade saker, med vad åker du aldrig utan till ett fiskepass?

Skithuspapper, kommentar överflödig.

7. Flera korta eller färre långa pass?

Färre långa pass. Det känns så jävla surt att behöva avbryta om fisket är hett.

8. Om du fick ändra på en sak inom fiske/naturvård. Vad skulle det vara?

Införandet av stängda zoner under lektid i skärgården. Vissa viktiga vikar beläggs med fiskeförbud så fisken får vara ifred.

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Att fortsätta ha roligt. Att ständigt utvecklas i fisket. Ett stort mål är också att försöka få en abborre över 2 kilo i något av mina hemmavatten. Tänker inte åka iväg till kända lokaler neråt Kalmar för att få den, dom finns här också men inte i stor mängd så utmaningen är rejäl.

Håkan Fransson med fina abborrar
Den berömda mössan

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

My Way med Frank Sinatra

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Svenska rekordet på gädda för det är vår populäraste fisk och den upphör aldrig att släppa taget om fantasin.

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Jag tror att sutaren är en art där det finns många outforskade vatten där rekordfiskar kan simma. Tyvärr åker alltför många till Antorpa bara för att det är enkelt och att man inte orkar utforska vatten i närområdet. Fick reda på en mycket intressant sjö förra året i mitt område där sutare landats på rejäla längder efter leken, den hade jag ingen aning om att det ens fanns sutare i. Den sjön kanske levererar i år innan leken, vem vet.

Vi tackar Håkan för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *