Intervju med Ernad från Meleg Baits Sverige

Dela gärna så fler får läsa artikeln

För ett tag sedan skrev vi en trevlig nyhet om att vi numera har Meleg Baits i Sverige! Vi bestämde oss för att ta reda på mer om personen bakom Meleg i Sverige. Här nedan bjuder vi dig som läsare på en längre intervju med Ernad Alic som driver butiken Meleg.se
Det är riktigt fina produkter som passar både till karpfisket och specimenfisket! In och kika efter ni har läst intervjun.

Meleg Baits

1. Meleg baits, varifrån kommer företaget och hur ser bakgrunden ut? Och hur kommer det sig att du blev återförsäljare?

Meleg baits har funnits på marknaden i över 30 år och produkterna distribueras till 12 olika länder.
När man pratar om Meleg Baits måste man säga några ord om grundaren till företaget som är Zoran Meleg.
En jättekunnig och högutbildad tekniker som ägnat sitt liv åt fisket och framförallt fiskarnas välmående. I slutet på 80-talet flyttade han till England där han började samarbeta med Tony Mills och Martin Kowal. Strax därefter bildades företaget Meleg Baits och det startade distribution av Tony Mills produkter i alla Balkanländer. 1988 startade Meleg Baits egen produktion med Tony Mills beprövade recept.

Produktion av artiklar till den svenska marknad är stationerad i Slovenien.

I Melegs egna forskningscenter i Serbien, och med nära samarbete med universitetet i Belgrad testas och sammansätts nya produkter och smaker. Två test sjöar på 4 hektar med undervattenskameror ligger inom centret. Där övervakas fiskarna i sin naturliga miljö och test av nya produkter utförs.

Jag har alltid känt till Meleg produkterna. De flesta karpfiskare eller metare som kommer från Balkanländerna, Italien eller Österrike har fiskat eller åtminstone testat Meleg produkter. Själv har jag lyckats importera mina karpbeten från Slovenien i många år.

Förra året träffade jag Zoran Meleg och blev fascinerad av hans sätt att tänka runt sportfisket och fiskarnas välmående. Han är mycket mån om att det inte förekommer några kemiska substanser i Melegs produkter utan bara naturliga ingredienser. 

Jag fick erbjudande om att bli Meleg Baits importör till den nordiska marknaden. Mig troget, funderade jag över detta i ungefär 2 minuter, och självklart skrev jag kontrakt med Meleg Baits.

Meleg Baits Fast Hybrid

2. Är det bara karpfiskebeten du säljer eller finns det även beten för specimenmetaren?

Karpfiskebeten är faktiskt bara en del av våra produkter. Beten för specimenmete (feeder) är den stora biten i vårt sortiment. Efter att jag pratat med många fiskare utomlands har jag känslan att specimenmete och feederfiske är på uppgång i södra Europa. Hoppas det blir så även här hemma i Sverige.

Viktigt att nämna igen är att företaget är HACCP certifierad (livsmedelsindustri) vilket betyder att alla ingredienser i produktionen är naturliga och att det inte förekommer kemiska ämnen i våra produkter.

Det är många tävlingsfiskare som använder Meleg beten i Europa.
Så nej det är inte bara karpbeten utan det är beten till karp och specimenmete som vi säljer.

3. Varför tycker du att man ska testa Meleg baits, vad är det som gör dem speciella enligt dig?

På en sådan fråga om varför man ska fiska med Meleg produkter skulle jag, som deras återförsäljare, svara så här:
Man fångar stor fisk med våra produkter; Och det är också sant.
VM i karpfiske (i Portugal) har vunnits av serbiska landslaget med Meleg produkter. Meleg boilies värdesätts lika högt som de dyraste karpbeten i Europa, av många erfarna fiskare! Så dessa beten fungerar riktigt bra!

Men det är något annat jag också vill lyfta upp.

Alla vi fiskare är vana att hantera fisk på rätt sätt när vi har fångat den. Skada inte fisken, se till att du fotar snabbt och släpper tillbaka fisken. Se till att inte förstöra fiskevatten och så vidare, vilket är riktigt bra!
Men det jag vill att vi betona är de beten vi fiskar med. Vad är det beten innehåller? Är betestillverkare pålitlig? 

Mäska in med billiga och dåliga boilies gör många fiskare. De får in fisk till sina mäskningsplatser även med dåliga boilies, men frågan är hur fisken kommer att må när den har käkat upp ett kilo boilies med dåliga substanser i. Magproblem, tarminfektion, viktnedgång är bara en av många dåliga effekter fiskarna får av dåligt mäsk. Tillslut kan fiskarna dö…
Därför tycker jag man ska vara lite påläst vad man använder, märket spelar inte så stor roll här. Men man ska ha beten från beprövade betestillverkare som är kvalitetskontrollerade och certifierade.  

Meleg Baits M1

4. Vad ser du för skillnader på Melegs boilies om man t.ex. jämför dem mot mer kända märken som CC Moore och Mainline som många känner igen?

Skillnaden här hemma i Sverige är i att våra svenska fiskare inte känner till Meleg Baits. Vi är inte så sugna på att testa nya produkter om de inte kommer från England.
Många erfarna fiskare i de länder där Meleg har funnits i många år väljer våra produkter framför t.ex. CC Moore eller Mainline. 

När det gäller feeder eller karpfiske vänder vi oss mot England och det är med all rätt. Engelsmän är bäst. Alla nyheter och det moderna fisket kommer därifrån. Därav får produkter som kommer från England mycket reklam och uppmärksamhet här i Sverige.

Så, till slut, säger jag att det är ingen skillnad i kvaliteten. De är alla bra beprövade beten. Man fiskar med det man tror på, och det ska komma från en säker tillverkare. 
Jag personligen väljer Meleg, såklart!

5. Nu har vi bara ställt frågor gällande Meleg Baits, beten m.m. Men nu vill vi såklart höra lite mer om dig som driver Meleg i Sverige, vem är du?

En 51 årig, pratsam, skallig, envis och småfet Jugge som älskar att sitta bakom fiskespöna och snacka skit och ta en öl med fiskevänner.

Född i Kroatien (Zagreb) och uppvuxen i Bosnien (Banja Luka). 1992 när kriget i Bosnien bröt ut flydde jag till Sverige. Då var jag 22 år gammal. Efter 29 år i Sverige har jag hunnit skaffa 2 barn (vuxna nu), bosätta mig i Kalmar (i 27 år nu) och jobbat på samma ställe i 25 år (Trelleborg SS Kalmar)

Fiskat hela mitt liv. Började, som många andra barn i Bosnien då, med att flötmeta färna, flodbarb och noskarp. När jag blev äldre började jag prova på spinnfiske efter gädda, abborre, bäcköring osv. Många dagar har jag lagt på att fiska efter donaulax längst de fantastiska bosniska älvarna. Ingen lätt fisk att fånga. Bara fått 4 i mitt liv!

Ernad Alic

I Sverige har jag fiskat mycket gädda och abborre, som alla andra. Feederfiskat i Hossmo ån har jag gjort en del med. Havsöring (PB 7,2) ligger varmt om hjärtat och jag känner till de flesta öring-ställena på Öland där jag har lagt många års fiske.

För 4–5 år sedan, började jag med karpfiske. Jag fastnade direkt. Det är det bästa jag vet!

Jag har hunnit med många karpfiskeutlandsresor (Österrike, Polen, Frankrike och alla Jugge länderna) Nu är jag helt fast i karpfisket så nästan allt annat fiske är åsidosatt. På vintrarna försöker jag fiska karp utomlands och på somrarna njuter jag av svenska karpvatten. Fiskar mycket i Stora Karsgöl och Bjursjö.

6. Nu när vi vet vem du är så vill vi höra mer om ditt fiskeintresse. Här vill vi såklart höra om ett av dina mest minnesvärda fångster och/eller bästa fisk!

Att få en stor havsöring kräver många dagars nötande och många frusna fingrar och eventuella förkylningar. Eller?
Torsdagen den 19 april 2018. Kommer hem efter jobbet och tänker vila en stund. Äldsta dottern kommer in och frågar om jag vill skjutsa henne till Borgholm (Öland) där hon skulle jobba på stadshotellet i 3 timmar. Ja, varför inte. Jag kan ta några kast tänkte jag.

Lämnar dottern i Borgholm och åker norrut mot Äleklinta. Efter detta svänger jag in mot Bruddesta och stannar vid stugorna. Där tänkte jag ta några kast. Hade inga vadare eller några andra fiskekläder. Bara gympadojor, mjukisbyxor och dux tröja. Trodde aldrig att jag skulle få fisk.

Redan vid andra kastet sitter en bjässe på 7,2 kilo. Kampen tog en 20 minuter och resulterade i att jag fick gå ut i vattnet upp till midjan. Hade ingen håv heller… Men tillslut lyckas jag landa mitt livs största öring!

Sätter mig i bilen, åker tillbaka till Äleklinta och ska svänga mot Kalmar. En halvtimme efter kommer jag till rondellen i Löttorp… Då insåg jag att jag hade kört i 6 mil i fel riktning!  
Men vad gör det när jag tagit en bjässe på 7,2!

Att ha mycket kunskap och rätt utrustning till fisket hjälper en hel del, men att ha tur är avgörande i många sammanhang.

Intervju med Ernad

7. Om vi nu vänder på den förra frågan så vill vi även höra om ditt mest pinsamma/dråpliga fiskepass du har varit med om?

Ärligt talat kommer jag inte på något som ni inte redan beskrivit i era intervjuer (12 Snabba frågor). Jag är verkligen en öppen och pratsam person och det som är pinsamt för någon annan går obemärkt förbi hos mig. Eftersom jag är så hyperaktiv och aldrig sitter still så händer pinsamheter då och då.

Som att en kompis som stod bredvid mig när jag fiskade fick min fiskefluga i sitt öra det har hänt.
Att skita på mig när jag inte hann ta av mig mina vadare i tid, har hänt med!
Att jag ramlar ner i vattnet när jag fiskar karp är mer en regel än undantag.

Så pinsamheter händer då och då.

8. Vi återvänder till försäljning och utövandet av metet. Hur tycker du framtiden för Svenskt mete ser ut. Tror du att vi kommer ha fler utövare inom säg 5 år? Om ja, varför tror du det, likadant om nej, varför?

Som jag nämnde i en av de tidigare frågorna. Jag får hela tiden indikationer från mina fiskekompisar utomlands om att mete och framförallt feederfiske är på en kraftig uppgång. Jag tror det kommer att sprida sig till Sverige med.

Vi måste se till att få fler öppna karpvatten. Många ungdomar som skulle vilja prova karpfiske har svårt att hitta bra vatten. Många sjöar är stängda till en liten grupp fiskare som i sin tur inte fiskar så mycket heller. Jag tycker och tror att om vi hade velat ha lika bra karpfiskesjöar med många och stora fiskar i som det t.ex. är i Polen. Ja då måste vi förändra en hel del. Få folk att fiska mer vid våra vatten. En fiskare som sitter över helgen vid en sjö kastar i minst 5-6 kilo mäsk. Det är näringsrik mat som fiskar mår bra av och dessutom vänjer de sig vid att äta boilies.

Så fler öppna karpsjöar där man skulle kunna fiska med dagskort, eller som medlem i SKK är ett måste om vi vill bredda karpfisket i Sverige. Annars kommer de bästa karpsjöarna att förbli lekplatser till de erfarna karpfiskarna som har fiskat karp i 30–40 år och tror sig ha ensamrätt på de bästa fiskevattnen…

9. Karpresor är något du också hjälper till med till i första hand Jezero Zabar i Bosnien och Hercegovina. Kan du inte beskriva fisket mer här, hur är sjön, boendet m.m.?

En kort beskrivning av Zabar Lake
En fantastisk sjö i norra Bosnien och Hercegovina. Det bekvämaste karpfisket du kan tänka dig. Med sin storlek på 20 hektar och med medeldjupet på 3 meter erbjuder sjön fantastisk avkoppling. I hela sjön simma det runt 2000 karpar och många är en bra bit över 30 kg!

Du bor i en mysig, två eller tre bädds-stuga vid ditt swim. Alla stugor har el och Wifi anslutning. 8 heltidsanställda jobbar vid sjön och de ser till att du inte saknar något medan du gör det du gillar mest. Nämligen att fiska!
Du beställer mat, om du vill, från en närliggande grillbar, och får maten levererad till ditt swim. Är du sugen på en öl eller ett glas vin levereras det också till ditt swim. Din uppgift är att njuta av fisket.

Jag är Zabars kontaktperson här i Sverige. Hittills har vi organiserat 4 resor från Sverige till Zabar.

Upplägget är att vi flyger ner till Bosnien från Skavsta, Växjö, Malmö eller Göteborg. En buss väntar på oss på flygplatsen och tar oss till sjön. Där går vi till varsitt swim och flyttar in till stugorna med riktiga bekväma sängar. Det vi tar med oss från Sverige är våra fiskerullar (incheckat bagage) och fiskespö i en bazooka (spötub) (incheckat bagage).

Jag tycker att det är jättebekvämt. Det tar ca 3 timmar ifrån att du lämnat Sverige till att du har lagt in dina karpriggar i sjön. vattnet är ca 200 mil hemifrån Sverige. På sista resan vi gjorde öppnade många av mina resekompisar öl redan i Skavsta och deras semester började. Allt var ordnat och fixat. En riktig semester!

Jag har haft förfrågningar från några bekanta om att ordna resor till fler destinationer i exempelvis länder som Bosnien, Kroatien, Serbien och Slovenien. Och det är nog på gång.  Två jättefina sjöar i Serbien kommer vi att ha tillgång till snart.
Men mer om detta kommer jag att lägga ut på hemsidan framöver!
Annars går det alltid att ordna resor till berömda Kroatiska sjöar (Sumbar och Zajarki).

10. Som avslutning vill vi höra vad du har för mål för ditt egna mete under 2020? Något speciellt du ser fram emot?

Corona smittan har redan gjort att vår första fiskeresa inte blivit av. Vi bokade 14 swim i Zabar 26/4–3/5. 16 personer skulle vara med på resan. Allt avbokades. Resegänget kom överens om att vi bokar om till valborgsveckan nästa år (2021).

Förhoppningsvis börjar flygbolagen att trafikera fram till hösten så att vi kan ge oss iväg och boka fiske i oktober i år. Det är redan 10–15 personer som visat intresse.

Vad det gäller mina fiskeplaner här hemma i Sverige så är jag redan uppbokad på några tävlingar. Karsgölsträffen 2020 som Swedish Anglers arrangerar, vi har också en tävling i Stecedammen i Mönsterås där Meleg Baits ska stå för prisbordet! Och tillslut har Meleg ett lag som ska vara med i SKKs SCC.

Annars, eftersom vi inte får åka någonstans till sommar, kommer jag säkerligen att besöka skånska vatten i några helger.
Jag har också bestämt mig för att prova på lite nytt i mitt fiske. Ska lägga extra krut på att fiska karp med method-feeder. Många har redan börjat att skratta och predika om att jag kommer bara att få små braxar och sutare. Eller att småfiskarna kommer att käka allt mäsk, men jag gör det ändå!
Jag tror att 40-50 gram method feeder + SOFT pellet och en 8 eller 10 mm wafters kommer att ge resultat. Man ska fiska med det man tror på.

Tillslut får jag tacka er två Christian och Tomba för att jag fick säga några ord och beskriva mig själv.

Intervju med Ernad

Tack så mycket Ernad och kul att du ville ställa upp och svara på våra frågor.

I dagsläget är Meleg Baits inte tillgängligt i Sverige

Här kan du även läsa om nyheten om Meleg vi nämnde i början av artikeln.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *