Intervju med Luis Rasmussen

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Luis Rasmussen behöver ingen närmare presentation. Alla som har ett litet hum om mete vet vem Luis är. Han dominerade specimenscenen totalt på 80 och 90 talet, och dominerar nu bloggvärlden med sin predator samt karpblogg. En sann ikon och stor förebild för väldigt många av oss. Vi hade tusen frågor och ställde en handfull av dessa.

Luis Rasmussen med en gul karp

Tjenare Luis, hur är läget?

Jo det är bra nu, men det har varit lite pest och pina under nästan tre års tid på grund av en skilsmässa och allt vad den innebar. Nu står jag på båda fötterna igen med ny kvinna osv och med facit i hand, så har jag nog aldrig varit lyckligare och de bitar som blev lidande är på väg att rättas till, typ fiske, mitt liv m.m.

Varför just mete? Kommer du ifrån en familj där det fiskades?

Nej ingen i min familj fiskade, är ensambarn och allt började i 5 års ålder, med fiske på piren i Helsingör och sedan gäddfiske från 8 års ålder och den biten hänger kvar fortfarande, fast karpfisket har tagit över. Jag märkte snabbt hur effektivt metet var och man började meta mört, braxen och lite sutare i det danska. Väl på denna sidan av Öresund hittade jag likasinnade och metet kom igång på riktigt och på den vägen är det.

80 och 90-talet verkar ha varit en minst sagt intensiv tid för dig med en massa framgångar. Men hur många vatten fiskade ni egentligen av som inte gav önskad resultat innan ni hittade rätt?

Jag kan lugnt säga att vi finkammade östra Småland för att hitta de rätta vattnen, vi pratade med många gamla och fick tips. Och sen provade vi och till slut kom de numera kända vattnen fram på specimenkartan, och de står sig än i dag. Många vatten blev det och en del blev aldrig kända, vi höll en del för oss själva, när vi märkte att fisketrycket och stressen efter poäng blev viktigare än själva fisket.

När du ser på metesverige idag, hur känns klimatet jämfört med ”glansdagarna”?

Klimatet är nog bra, jag håller mig lite till mig själv och driver mina bloggar, utvecklingen går enormt fort och tyvärr finns det fortfarande mycket hemligheter bland metarna. Man skulle kunna göra mycket för att utveckla själva fisket, typ att man använder sin blogg för att skriva både om fångster och metoder och även när man blir utan fisk och kanske vad det beror på. De flesta skriver tyvärr endast om man har haft ett lyckat fiske och det främjar inget!

Nej, det är ju känslan att få vara ute och meta som är det drivande. Det blir ibland många pass mellan storfiskarna som ändå kan vara fullt lika njutbara och minnesvärda. Men dessa pratas det tyst om, tyvärr. Men saknar du inte t.ex. sutar eller braxenmetet?

Skryt eller inte? Men jag har 59 Braxar över 5 kilo och närmre 50 Sutare över 3 kilossträcket, så jag är mättad, dock ska jag tillägga att jag härom dagen fick ett bra tips på ett sutarvatten, såpass att jag ska ta hem tre spö för just sutarfiske, så det får vi se på bloggen. Braxenfiske… Nja, kanske om jag får en invit till Rögle dammar, så kanske, skulle onekligen vara en ynnest att hålla upp en 7:a framför kameran.

Luis Rasmussen med sutare

Det är en magisk nuffra, speciellt när man tänker på när och var dessa är fångade! På sistone så har du dock metat väldigt mycket karp. Varför just karp?

Jag tog min första karp den 15 maj 1982 och det där giftet sitter fast i mig och jag har under alla år återvänt till lite karpfiske då och då. Sedan 1989 har jag bara fiskat karp, gräskarp och gädda, med enstaka pass efter färna. Numera är det karp, gräskarp och gädda som gäller. Jag hinner inte med mera och det är så jävla roligt att stalka dem, gillar den intima atmosfären som infinner sig när du har fisken framför dina fötter. Men bjuds jag på ett färnapass, så bangar jag inte!

Det borde inte vara några problem att bjuda dig på det.
När man läser dina bloggar så märker man snabbt hur otroligt noggrann du är in i minsta lilla detalj. Har du alltid varit så?

Ja jag har alltid varit noga med vad jag gör, lämnar aldrig något åt slumpen i mitt fiske, har även ett bra öga för detaljer och jag analyserar allt jag gör både före, under och efter fisket. Gillar effektivitet, målmedvetenheten och att kunna förbättra saker och vill helst ligga två steg före fisken.

Onekligen så har du gjort det under åren! Du har ju inspirerat en hel generation metare, bland annat undertecknad. Men vad eller vem inspirerar dig idag?

Jag blev som många andra karpfiskare inspirerad av Rod Hutchinson och Ritchie McDonald genom deras superfina böcker och jag ser upp till Peter Springate och Terry Hearn, som båda har helt rätt inställning till fisken, fisket, naturen och har stor självbevarelsesdrift. Sen har jag lite korrespondans med flera engelsmän, som är minst sagt lika högt rankade.

Vad anser du att din främsta egenskap som metare är?

Det är nog flera saker! Min envishet, målmedvetheten, mitt lugn och mitt sätt att tänka kanske? Andra styrkor är att jag kan placera mina beten direkt utan 20 kast och jag kan kasta långt om det skulle behöves. Jag hittar oftast fisken och det går snabbt, rör sig väl om erfarenheten genom alla år. Är nog en duktig stalkingfiskare OM jag ska tro på grabbarna i min närhet 🙂

Jag skulle nog välja att tro på dem.
Följer du vad som händer i metesverige? Bloggar, artiklar etc?

Inte så mycket som jag kanske borde när det gäller bloggar, men artiklar? Var hittar man några om mete? Jag skojar lite här Tomba, det skrivs alldeles för lite artiklar om mete, något vi förhoppningsvis kan ändra på i framtiden.

Ja, det är ju tanken med Swedish Anglers.
Är namnet Luis Rasmussen en tillgång eller belastning för dig när du fiskar? Det lär ju inte vara helt enkelt för dig att vara anonym vid strandkanten?

Nej ingen belastning, det kanske var det förr i tiden med allt skitsnack och avundsjuka, men det har ändrat sig med tiden. En del har lagt ner detta och genom bloggarna har man faktiskt insett att ”Danskjävlen” är smartare än man trodde och kan faktiskt fiska, och till och med lära ut en massa.
Samtidigt så kan gamla skitpratare inte kackla skit, de blir nerpratade av de nya, som fattar vem jag egentligen är.

Jag svarar på många frågor från alla åldrar och man kommer fram och frågar mig om jag är den jag är?  Man skickar hit gäddboken och ber om min autograf m.m. På en mässa kom tre grabbar med en sutarbok och ville ha min autograf, och senare på dagen kom en herre i 40 års åldern med sina grabbar och berättade att hans pappa läste fiskejournalen för honom på kvällen när han skulle sova! Det ni, det är då man inser att man börjar bli gammal, men ack så inspirerande!

Jag personligen kan tycka att metets stora problem är att det läggs mer vikt på att få stora fiskar än att njuta av själva fisket. Vad anser du om viktjakten idag när du fått lite perspektiv på det hela?

Så länge det finns tävlingar och stor fisk, så kommer denna stress att finnas. Alla vill fånga stor fisk, men ska det ske till varje pris? Ska miljön bli lidande, tänker här på att det finns fortfarande nerskräpning vid våra vatten. Jag skriver själv om att njuta i fulla drag och det kan man om man analyserar sitt fiske före, under och efter fiskepasset. Har du gjort ditt bästa, har du följt din plan, och ditt inre känner att allt är rätt när du fiskar, så kan du njuta av omgivningen eller hur?

Absolut! Men hur ser du på metets framtid i sverige? Är det en döende konstform, eller kan vi räkna med att den kommer att öka i popularitet igen?

Svår fråga Tomba! Jag tror inte att metet dör ut. Jag märker att det är en ny våg med metare på väg och jag hoppas att diverse tidningar tar emot dem på bästa sätt med bra artiklar. Företagen har metegrejerna dessa nya metare behöver och att vi på alla tänkbara sätt främjar metet, det ska inte vara skillnad mellan mete och trollingfisket. Flera tidningar har på sin framsida följande text om sitt innehåll: Spinn, fluga, trolling och mete. MEN jag hittar knappt en bokstav som handlar om mete, Vad händer? Känns lite som falsk varudeklaration eller?

Ja, kan bara hålla med om det. Det behövs onekligen mer av den varan. Predatormetet är ju som tur är på väg upp. Men den har blivit mer och mer engelsk här i sverige med deadbaits, kebabriggar och larm. Är detta av praktiska orsaker eller är det verkligen så hett som man vill få det att låta? Vi i sverige har ju en lång historia av mete med levande betesfiskar som är förbjuden i en rad länder.

Det är inte så länge sedan att man hade för sig att gäddan inte åt sill och makrill. Själv har jag fiskat med dessa beten sedan första början hösten 1967, och har mig veterligen aldrig träffat på ett vatten var dessa beten inte har fungerat. Och jag har beskrivit mitt fiske, folk har tagit emot mina tips och fått fina gäddor på nämnda beten. Och Kebab-riggen har gett bra resultat. Trend eller inte Seabaits fungerar genom att de ser annorlunda ut och skapar nyfikenhet, samt att de doftar betydligt mera än en död mört. Dessa metoder är nog här för att stanna.

Luis Rasmussen med en fin gädda

Vad har du för målsättningar för 2017?

Mina mål för 2017 är att ha roligt och fånga mina små mål, en av Linnéasjöns största Gräskarpar, prova ett par nya vatten. Egentligen ska jag nog använda året för att komma tillbaka helt och hållet och sedan köra på som vanligt. Dela med mig av mina erfarenheter, fångster och tips, samt svara på frågor från folket därute. Jag hör av mina närmsta fiskekompisar att jag är saknad och det värmer väldigt mycket att höra.

Ja, vi är alla glada att du är tillbaka. Metet behöver dig, och din blogg är en stor informations och inspirationskälla för väldigt många.
Vilken fisk har varit den svåraste för dig att fånga?

Det rör sig om en Fully scaled mirror från Linnéasjön. Första gången jag såg fisken i Sven Haglunds håv blev jag eld och lågor över denna vackra fisk. Sa till Sven när han satte tillbaka fisken att den ska jag fånga. Den höll sig undan i nästan 8 år, i ett vatten på ungefär 4 hektar! Men den kom till slut och tog mitt bete och ingen var lyckligare än jag den kalla oktobermorgon, jag lovar!

Härligt! På tal om minnen, ”En metares memoarer” av Luis Rasmussen skulle vara en bok många gärna skulle läsa. Finns det några planer för att skriva en sådan? Gäddboken har ju nått kultstatus vid det här laget och är svår att få tag på.

Inget är omöjligt och den kanske kommer, jag sitter på ett manus på 242 helsidor, bilder och ritningar om karp, men inga vill ge ut detta på grund av risk och kostnaden. Kanske är vi får små i Sverige, men får jag bara chansen att ge ut något, så fattar jag självklart pennan! Jag får väldigt många frågor kring gäddboken, men förlaget vill inte ge ut flera och det är lite tråkigt tycker jag. Inte för pengarnas skull. Jag har massor av idéer som skulle kunna tryckas, men det gäller att hitta en förläggare som vill ställa upp.

Vi hoppas att någon med de rätta kontakterna läser detta och tar tag i saken. Den boken skulle nog sitta fint i många hyllor. Speciellt nu när karpfisket verkar vara på stadig uppgång i sverige.
40 år av metande bakom dig och still going strong. Men om du blickar bakåt, finns det något du skulle ha gjort annorlunda och om du blickar framåt, vad finns det kvar för dig att uppnå som metare?

Nej jag tycker det har varit bra, trots avundsjukan, skitpratet, lögn och latin och kappvänderiet. Jag tror folket som startade detta mår sämst själva, jag vet var jag står och vad jag kan prestera inom fisket. Ju mer skit man hör, ju mer känner man att man kan och har skapat!
Framöver, då skulle jag pensionera mig vid ett par nya vatten som är starkt på gång i trakten, och kanske göra en del utlandsresor till en del karpvatten. Många har ställt mig frågan hur länge orkar du hålla på som du gör? Och mitt svar är: När han däruppe eller där nere hämtar mig! Så länge jag kan fiska och drilla en firre, så länge håller jag på. Jag tar en dag i taget som sig bör.

Låter som en vettig plan!
Till slut så vill jag tacka dig för att ha tagit tid för detta. Innan vi slutar, berätta för oss vad du mer brinner för här i livet? Det finns ju en person även utanför fisket.

Jag brinner för musik, har spelat gitarr sedan 13 års ålder. Även foto ligger mig varmt om hjärtat. Att vistas i naturen, ibland utan spöna, jag gillar hundar och det finns mycket mera i vardagen som vännerna… eh dem rätta man har kvar! En del så kallade vänner rensades bort och andra gick självmant efter skilsmässan.

Ja musik och fiske verkar gå hand i hand. Det är många av oss som lirar. Någonting annat du har på hjärtat innan vi slutar för denna gång? Och tack så väldigt mycket för att ha tagit dig tiden för denna intervju. En stor ära att få göra detta med dig!

Jag tycker ni gör ett stort arbete med att främja fiskeformen mete, och jag ska göra mitt absolut bästa för att dra mitt strå till stacken. Har man frågor så ställ dem gärna till mig via mejlen eller mina bloggar. Ingen fråga är för dum, om man inte vet, då är det bättre att ställa en fråga än att stå ovetandes. Jag hoppas verkligen att vi får fram metet igen, i tidningar, diverse artiklar och att folk som har bloggar, verkligen bloggar om både landade fiskar, metoder och när allt gick käpprakt åt helvete. Och kanske varför det gick som det gick, det är då vi lär oss av varann och kan främja fisket. Tack för ordet och intervjun Tomba! / Luis

INFO:

Luis Rasmussens båda bloggar kan du läsa här:
http://carpstalker.blogspot.se/
http://predatorfiske.blogspot.se/
Samtliga bilder tagna från Luis bloggar. Copyright Luis Rasmussen

Vill man läsa fler av våra intervjuer så följer man bara länken.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.