12 Snabba Frågor till: Jörgen Larsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Jörgen Larsson – En gigant inom det svenska Sportfisket och en stor förebild för många av oss skulle vi tro. Han är skåningen som fiskat efter ungefär alla arter känns det som, han har varit en hängiven metare och fångat många fina karpar. Han var en pionjär inom vertikalfisket och lyckas alltid med konststycket att fånga stora fiskar av alla dess tänkbara arter. En sann specimenfiskare!
Vi blev såklart väldigt glada när han ville ställa upp och svara på våra 12 snabba frågor!

Dessa 12 snabba frågor är en intervjuserie där vi ställer just 12 frågor till olika Sportfiskeprofiler i Sverige!
Frågorna är inte alltid desamma men flera personer har svarat på samma. Vi byter ut frågorna lite då och då för att få lite olika svar!
Dessa 12 snabba kommer vi nu i början publicera dagligen men sedan är vår plan att denna serien ska vara återkommande varje onsdag ett tag framöver.

Men nu så är det dags för Jörgens svar.

Jörgen Larsson med en fin gös

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Tycker nog de flesta riktigt bra fiskar har varit ganska svårfångade, men jag lade ner många år på gösfiske, med mete, trolling, spinn, ismete, flötestrolling och så småningom vertikalfiske, innan jag lyckades landa min drömgös.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet?

Arne Broman var både en stor förebild och kom också att bli en vän och mentor när det gäller mina egna skriverier i fiskepressen.

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Det känns inte som att något rekord hänger direkt löst, men det finns ju fortfarande en del mindre populära sportfiskearter vars rekordnoteringar är överkomliga, som exempelvis kanadaröding och ett antal mindre arter i saltvatten.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

I ungdomsåren hann man med att spela fotboll, simma, brottas, styrketräna och dessutom fiska som en galning. Nu tycker jag inte att man hinner med så mycket mer än fisket. Det får väl bli fotograferandet i så fall, även om jag känner att det inte heller har så hög prioritet numera.

5. Vilken fiskefilm/serie är den bästa du sett?

Jag gillar serierna “A Passion for Angling” och ”Catching the Impossible” av Hugh Miles. Sen tycker jag att ”A Backyard in Nowhere” är en lite udda och sevärd fiskefilm.

Jörgen Larsson med abborre

6. Förutom fiskerelaterade saker, med vad åker du aldrig utan till ett fiskepass?

Min kamerautrustning.

7. Flera korta eller färre långa pass?

Jag är glad för alla pass man kan klämma in, men det blir mer kvalitet än kvantitet i dagsläget.

8. Om du fick ändra på en sak inom fiske/naturvård. Vad skulle det vara?

Jag skulle önska en betydligt större närvaro och mer engagemang med snabbare aktiva åtgärder från myndigheternas sida när larmklockorna ringer och alarmerande forskarrapporter duggar tätt. Det hjälper inte att göra något när det redan är för sent!

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Egentligen inga konstigheter; att fiska med sympatiska personer som delar samma passion och ha kul tillsammans samtidigt som man försöker utveckla sitt fiske. För tillfället har jag fastnat för abborrfiske med konstbeten och förhoppningen är att fånga ytterligare några fina exemplar och gärna någon fisk över magiska två kilo.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

I så fall får det bli ”Nothing Else Matters” med Metallica.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Oj, den var svår. Det finns så många spännande fångster att välja mellan, men i så fall väljer jag en gammal och en färsk. Jag skulle gärna ha varit med när Olof Johansson fångade det svenska rekordet för håbrand på 72,55 kilo utanför Pater Noster 1977. I mina ögon är det en av de största prestationerna någonsin inom svenskt sportfiske. Sen hade det ju även varit ett privilegium att få bevittna fångsten av den nya svenska rekordgäddan på 21,07 kilo från Vättern förra året. Vilken fantastisk fisk!

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Det finns fortfarande många outforskade vatten med stor potential när det gäller kanadaröding i norra Sverige. Här finns mycket att göra även när det gäller att prova nya beten och metoder. Det känns som att vi bara har skrapat lite på ytan när det gäller denna spännande och lynniga fiskart.

Vi tackar Jörgen för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *