Lär dig knyta en Knotless Knot

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Här tänkte vi visa i all enkelhet hur man knyter en vanlig ”knotless knot” som används till ”hair rigs” vid mete efter i första hand karp och boltfiske. Men även arter som sutare, färna och id går att fiska efter med en knotless knot. Vi går inte in på några tafsmaterial eller krokar. Utan vi har enbart använt oss av en vanlig nylonlina och en stor krok för att det ska bli så tydligt och synligt som möjligt.
Sen behövs det även några prylar som underlättar skapandet av riggen, vi har listat vad du behöver här nedan.

Följande behövs:

  • Krok
  • Tafsmaterial
  • Betesnål
  • Boiliestopp (för att låsa fast betet i riggen)
Lär dig knyta en hair rigg. Detta behövs.

Nu börjar vi.

Det första som ska göras är att knyta en enkel överhands ögla. Tag ena änden av linan och lägg den bredvid en bit ned så linan ligger dubbel. Här får man träna lite tills man hittar en lagom längd för att göra en bra överhands ögla. Utan att behöva klippa bort en för stor bit av tafsmaterialet.

En överhands ögla

När linan ligger dubbel tar man tag där ena linänden ligger bredvid den andra med ena handen och håller fast. Efter det tar man tag där linorna skapar en ögla med den andra handen och lägger linan så det bildas en cirkel.

Knotless knot

Efter det ska öglan igenom cirkeln som bildades. Här måste du justera så inte öglan blir för stor genom att hålla fast i den. Och samtidigt försöka minska cirkeln tills man får en lagom stor ögla. Igen så behövs det tränas lite innan det sitter.

Överhandsknut

Den här öglan används till att sätta ett boiliestopp i så det är därför den inte får vara för stor. För knuten ska helst gömmas i krokbetet så det sitter fast ordentligt på håret.

Knotless knot

När överhands öglan är färdig är det dags att sätta dit krokbetet. Som kan bestå av t.ex. en boilie eller ett fakemajs. Trä upp betet på en betesnål. Fäst sen överhands öglan i betesnålen och trä på krokbetet.

Fakemajs till mete

Tag sen ett boiliestopp och trä det genom öglan. Sen skjuter du försiktigt ner krokbetet mot boiliestoppet så det sitter fast ordentligt. Klipp sedan av stoppet om det behövs.

Knotless knot
Sen är det dags att justera krokbetet på kroken. Börja med att trä igenom linan ovanifrån genom kroköglan.
Knotless knot

Det brukar vara ett bra riktmärke att ha krokbetet vid böjen på kroken.

Knotless knot

Håll sen fast kroken och krokbetet med en hand och tag sedan linan med den andra handen och börja snurra den tight runt krokskaftet nedåt. Men se till så inte linan ligger dubbel på något varv. Se även till så linan snurras mot den fasta sidan av kroköglan och inte mot den öppna. För då finns det en risk att linan går av eller att knuten inte sitter ordentligt.

Snurra linan 5-8 varv. Antal varv styrs av krokstorlek, grovlek på tafsmaterialet och vad man själv tror och tycker. Snurra sen tillbaka upp mot kroköglan 1-2 varv.

Knotless knot
Knotless knot
snurra linan 5-8 varv
Snurra linan 1-2 varv på vägen tillbaka mot kroköglan för att låsa knuten

Tag sen den lösa änden av linan och trä den ovanifrån igenom kroköglan igen.

Knotless knot

Precis innan knuten dras åt fuktar du med lite saliv på kroköglan för att minska risken att skada linan.

”The knotless knot” är klar. Sen är det bara att knyta fast den lösa änden i ett lekande och man har en färdig rigg, eller hair rigg som den oftast kallas.

Knotless knot

Vi hoppas den här guiden hjälpte dig som är nybörjare inom metet att komma igång och knyta din ”knotless knots”
Vill du mer tips eller kunna ställa frågor till andra metare? Gå gärna med i vår Facebookgrupp Swedish Anglers.

Vill du läsa mer ur vår kategori Tips så följer du bara länken.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *