12-Snabba Frågor till: Anders Svanlund

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Anders Svanlund är en rutinerad metare och sportfiskare, både när det gäller sött som salt vatten. Han innehar också ett Svenskt rekord som ni kan läsa mer om längre ned i hans svar, men vad hände egentligen med hans flickvän, och var tog glasögonen vägen… Ja det och mycket får ni reda på när ni läser hans 12 Snabba Svar! 

Anders Svanlund med en fin fjällkarp

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Spontant var det nog en färna över storfiskvikt som var svårast att fånga  för mig. Anledningen var att jag ville få den i ett specifikt vatten som jag är väldigt förtjust i. Jag fiskade där i flera år innan jag lyckades . Jag valde att fiska mest under den tid det var minst fisketryck alltså inte på våren då färnan väger som mest. Jag gjorde detta val för att jag trivs bäst bakom spöt då chansen att få vara ifred är som störst. Färnan som till slut kom i håven vägde 2,72 kg.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Jag har nog aldrig haft någon speciell förebild inom fisket vad jag kan minnas. Jag började ju fiska långt före internets tid så det jag fick veta och lära mig om sportfiske fick jag läsa om i tidningar och böcker. Men ska jag nämna några som man kanske kan kalla förebilder så är det. Olof Johansson, Fiskejournalens legendariska chefredaktör, Ulf Stahre, stortorskfiskare i Öresund, Arne Broman, meteguru och  Po Johannesson, Gädda, karp m.m.

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Min dröm om /inom sportfisket I Sverige är att havet på västkusten åter ska bli som det en gång var. Rikt på fisk i alla sorter och av alla storlekar. När jag var grabb så tog man bussen ut till kusten och kunde ha ett kustfiske från land som dagens fiskare inte ens kan drömma om att ha från båt i kustnära vatten. Både artmässigt och storleksmässigt överlägset dagens havsfiske i kustnära vatten. För att lyckas med havsfisket idag krävs att du åker många sjömil till djupa vatten med välutrustade båtar. Tänk om yngre generationer någon gång åter skulle kunna få uppleva det fina kust/havsfisket vi hade förr.

4. Du har Svenskt rekord på Tjockläppad multe! Men kan du berätta för oss om hur det gick till, kan du ta oss tillbaka till dagen då rekordfisken tillslut var landad?

Först ska jag säga att jag var ute för att få en multe vilken som helst den dag jag fick rekordet. Jag hade nämligen aldrig fått någon. Jag hade inte heller fiskat efter multe speciellt mycket för att jag inte hade tålamod nog för denna luriga fisk. Ett par stycken hade jag tappat genom åren när dom likt lokomotiv dragit iväg mellan bryggstolparna. Hur som helst så tjatade min son Niklas med mig ut på ett multepass till. Några stora förhoppningar hade jag inte men någon gång ska man väl lyckas.

Fint väder och multar på plats. Efter någon timmes fiske får jag syn på en ytgående multe.

I med några brödbitar och döm om min förvåning när den börjar äta av dom. Försiktigt pillar jag ut min krokförsedda brödbit i dess väg. Och plötsligt så är brödbiten borta och jag har fast fisk. En ganska odramatisk fight följer och fisken håvas. Niklas utbrister, farsan vilken jätte!
Ok tänker jag som är själaglad att ha fått en multe överhuvudtaget. Fram med våg m.m. Svenskt rekord med råge ser vi att det är. På krönt våg vägde den in på 6,596 Kg . En stor multe även internationellt sett. Sicken tur att den högg just på min krok  A fish of a lifetime. Jag får tacka Niklas för rekordet för att han fick tjatat med mig ut för att fiska efter denna tålamodskrävande fisk ännu en gång.

Anders Svanlund med rekordmulten

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Utan tvivel havsmete med dagens utrustning i havet här på västkusten på 1950 talet. Vilken artrikedom och storlek på fisken det måste varit. Och framförallt lättillgängligt kustnära fiske.

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Det är nog om när Olof Johansson skrev om sitt Håbrands fiske utanför Marstrand. Stora fiskar i hemmavatten har alltid imponerat på mig. Det fisket väckte drömmar hos många.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Fiskeresor har jag inte gjort så många framförallt inte utomlands. Utan jag är en typisk hemmafiskare som alltid har gillat närvatten som man kan fiska ofta i. Kan inte minnas någon speciell tappad fisk men jag har förlorat flera fina fiskar på vrakfiske, några fina karpar och en del stora berggyltor vad jag kan minnas.

Anders Svanlund med en fin braxen

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det var nog när jag vid ett misslyckat kast rev upp ett långt sår i min flickväns huvud då upphängaren fastnade där. Det blev till att åka direkt upp till sjukhuset för att sy flera stygn i hennes huvud. Det slutade i alla fall lyckligt för hon blev sedermera min fru.

Eller när jag för något år sedan slumrade till vid karpfiske och vaknar av larmet och att spöt är på väg i sjön.

Jag får tag i spöt men får övervikt och ramlar i. Jag drillar karpen ståendes i sjön helt genomblöt. Kravlar mig upp på land och upptäcker att jag tappat mina glasögon i vattnet. Beckmörk var det så jag får ringa efter min fru som får komma dit och köra mig hem för att jag skulle vara en trafikfara att köra utan glasögon.

Nästa dag åker vi dit och ska försöka hitta glasögonen som var typ nya a 4000 kr. Jag försöker i 2 timmar på värsta lerbotten med håv att få tag i glasögonen, sikten är typ noll i det grumliga vattnet. När vi nästan ska ge upp så ligger dom där helt plötsligt i håven!
Vilken lycka! Förövrigt så vägde karpen ca 6 kg.

9. Du har metat efter mängder av arter både i sött och salt vatten, men om du var tvungen att välja mellan att enbart meta i salt eller sött vatten vilket skulle det bli och varför?

Jag har väldigt svårt att välja mellan  sött och salt , jag älskar att fiska och båda delarna har sin lockelse av olika miljöer och arter. Men jag måste nog vara feg och säga oavgjort. Hade jag fått frågan för typ 25 år sedan hade jag garanterat svarat salt men med dagens utarmade hav här på västkusten så erbjuds inte samma spänning vid salt fiske som det en gång gjort för mig.

Anders Svanlund

10. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Vad gäller mete i sötvatten så kanske det inte är så stort i Sverige jämfört med vissa andra europeiska länder. Men i flera andra länder i Europa har dom en typ av vatten som vi inte har som kanske gör metet mer populärt där. Privata vatten , ofta grävda dammar tror jag. Dit man köper fiskekort så kallade daytickets där det är välordnat och gott om fisk av olika arter. Den typen av vatten är nog bra om man vill väcka intresse hos nybörjare. Enkelt och med god chans att få fisk. Se bara hur stort karpfisket är i England, Frankrike med mera. Mängder med vatten som är lättillgängliga med mycket god chans att få karp.

Även Danmark med sina störvatten är ju väldigt populära.

Naturvatten är ju givetvis alltid bäst men som komplement och för att göra ett fiske populärt tror jag att sådana vatten kan hjälpa till en del. Vad gäller mete i havet så har väl det aldrig varit så populärt som nu tycker jag. Artfiske efter både små och stora arter har ju exploderat på senare år. Det metas ju efter småarter som man knappt hört talas om förut.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Svår fråga som jag inte har något svar på. Jag har varit med många gånger när fina fiskar kommit upp fångade oftast av andra och ibland av mig själv. Jag har haft förmånen att fått bevittna och ibland få fantastiska havsfiskefångster från Dan Lundqvist s båt Sillen som ofta toppat 10 bästa listorna i Sverige genom åren. Jag har varit med på Vandia vid kanonfisken i Öresund. Varit med Falken i Langesund då fina Håkäringar m.m kommit upp. Sett och fått stora sötvattensfiskar så jag kan inte komma på någon specifik fisk faktiskt.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Dom har lite blivit en förbannelse tycker jag.
Fisket har stagnerat när alla åker till samma vatten år efter år . Nästan inget nytt upptäcks. Förr älskade jag att läsa tio i topp listor men nu intresserar det mig inte längre då dom ser ungefär likadana ut år efter år.
Samtidigt är det inte konstigt att det blivit så. Tiden är begränsad och man vill göra det lätt för sig. Det har blivit för mycket fokus på just dom stora fiskarna av varje art tycker jag. Man glömmer bort fiske och miljö upplevelsen och bara premierar vikt och centimeter. Och att hamna i centrum men det ligger väl i tiden med sociala medier och så.

Anders Svanlund med en fin ruda

Vi tackar Anders för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.