12 Snabba Frågor till: Niklas Graberg

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Niklas Graberg behöver egentligen ingen närmare presentation, men vi gör ett försök ändå!
Han har jagat land och rike runt för sitt silver, men han har även fångat många stora fiskar genom åren. Han tävlade i Svenska specimentävlingen på 1990 talet och fiskade nog nästan varje dag i maj månad, eller ännu mer på den tiden…
Niklas var, är och kommer alltid vara en metare och sportfiskare av rang med den där förmågan att fånga stora fiskar. 

Men nu är det dags för Niklas att bjuda oss på sina svar av våra 12 Snabba Frågor!

Niklas Graberg med en fin karp

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Utan tvivel min första (och enda) svenska mört över kilot. Stor mört har för mig alltid varit en av de ultimata utmaningarna. Och drömmen om en fisk över kilot skapades redan under sent 80-tal. Under de kommande styvt 20 åren ägnade jag 100-tals timmar och mil (allt ifrån Skivarpsån i Söder till Teukkajärvi i norr) för att hitta min efterlängtade kilosmört. Jag tror jag har mört över 7hg från styvt 15 olika vatten. Ett bra gäng över 8hg och ett fåtal över 9hg men den där största höll sig alltid borta. En solig maj-morgon i Rögle dammar 2011 tog äntligen väntan slut då jag med stora ögon äntligen kunde titta ner i håven på min drömfisk. Fisken var nyligen utlekt men vägde ändå in på respektingivande 1060 gram. Få tillfällen, om något, i fisket har gjort mig så glad som denna fångst.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Dom stora förebilderna i Sverige var givetvis Arne Broman och Kaj Jonsson som tyvärr inte är med oss längre. De båda herrarna har svenskt mete mycket att tacka och jag hoppas dom har det bra där dom befinner sig nu. Annars blickade man ju mycket åt England och de stora profilerna där som John Bailey, Mick Brown, Matt Hayes, Chris Yates, Jim Gibbinson och John Sidley. Min största ”idol” var nog Tony Miles som tyvärr också han lämnade oss nyligen. Han dog när han gjorde det han älskade mest – bakom spöna vid river Ouse. Rest in peace Tony.

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Skulle nog tro att det är Leif Ivarssons gösrekord som hänger löst. Trots att det rekordet innan Leifs fisk låg stilla i över 20 år så har ju det pelagiska prickfisket fullständigt revolutionerat gösfisket de senaste åren. Och det finns ju ett gäng riktiga gösproffs som frenetiskt jagar rekordet. Jag gissar på att gös-drottningen Cecilia klipper rekordet i år.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Den röda sidan av Merseyside i Liverpool är något jag brinner för sedan jag var 11 år. Och jag missar sällan en match med Liverpool på tv. Har besökt det magiska atmosfären på Anfield många gånger. Blood is red for a reason. För övrigt görs ju även världens bästa klingor till spön i Liverpool (Harrison Advanced Rods). Så det finns ju fiskerelaterade anledningar att besöka Liverpool också.

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Känner nog att jag varit med om, och fiskat i de flesta legendariska vatten i Sverige de senaste 30 åren. Kan väl känna att jag till och med utfört pionjärarbetet i somliga av de klassiska vattnen vi har i Sverige. Så jag känner faktiskt inte någon ånger över att jag missat något. Om man går utanför landets gränser hade det varit fräckt att ha upplevt magin i Cassien när det var i sin linda. Eller varför inte Redmire Pool om man får drömma rejält.

Niklas Graberg med en fin mört

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Det va nog första gången jag läste om barb-fisket i England i Course Fisherman. Efter många år fick jag till slut uppleva det själv i River Servern 2010. En av mina häftigaste mete-upplevelser. Om ni tycker att färnan ger brutala hugg kan jag säga att det är bara en bråkdel av barben. Om det är något jag önskar alla inbitna metare att få uppleva så är det just barbfisket. Har ni chansen, åk till England och testa – ni kommer inte bli besvikna.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Tveklöst en gädda i Lödde. Jag och Niclas Nilsson hittade en liten håla uppströms ”Space” med ekolodet som vi beslöt oss testa och i första driften över hålan dök mitt flöte. Vid krokningen blev det lika stumt som om jag hade dragit fast kroken i en stock på botten. Fisken rörde sig sedan snett uppströms utan att lämna botten och strax nedanför båten upplevde vi att den gjorde några rejäla skakningar med skallen och plötsligt släppte den, och 4-hektosmörten kom upp helt skalad på ena sidan. Tandmärkena i mörten talade sitt tydliga språk och jag satt en lång stund och bara skakade i båten. Kommer aldrig glömma den tomhetskänslan…

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Ramlade baklänges i stolen vid ett färnafiske i Emån för några veckor sedan och det gav mig själv ett hysteriskt gott skratt. Önskar jag hade haft det fallet på film. Mest pinsamma var nog vid ett annat färnapass för många år sedan då förutsättningarna var fantastiskt fina och jag var laddad till tusen. Packade snabbt ihop utrustningen och susade ner mot Emån glad i hågen. Väl framme skickade jag ut några brödbitar i strömmen och en stor färna gick direkt upp och plockade. Det här skulle bli ett kanonpass. Snabbt upp med spöna och ner i väskan för att plocka fram rullen – som inte fanns där… Det var bara att sätta sig i bilen igen och åka hem och det blev inget fiske den dagen.
Gissa om jag var förbannad…

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Njuta av varje pass jag kommer ut på och värdera varje fisk jag får – Det är alltid min målsättning varje år nu för tiden. Att sätta upp mål med storlek på fiskar och antal fiskepass gör oftast bara att man blir besviken – Så det är bara ut och njut som gäller för min del. Har dock bestämt mig för att ta upp mitt ålfiske i Emån igen efter många års vila. Jag hade ju turen att under de första passen där under 1991 plocka några riktigt fina 2-kilos fiskar med topp på 2920 gram, men efter det följde 110 blankpass i rad.
Känner mig nu mogen att satsa igen och bevisa att segt skinn i röven lönar sig till slut…

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Children of the Sea med Black Sabbath – Fantastisk låt med grymt gitarrspel av Tony Iommi och Ronnie James Dios gudomliga röst. Jag känner ett enormt band till den låten – jag är väl kanske just ”ett barn av sjön”.

11. Vilken fångst genom tiderna i sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Bo Bergdahls mört på 1726 gram från Högträsk. En mört på nästan en halvmeter – helt galet. Det är nog den ultimata drömfisken för min del och därför hade det varit en ynnest att få vara med om denna fångst.

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Väljer 2 arter som på grund av sin mystik många gånger passerar under vår rader just på grund av att vi inte ens vet att dom finns i de vatten vi fiskar. Ålen och rudan. Är övertygade om att det finns 4-kilos ålar och 3-kilos rudor i många vatten men ingen vet att dom ens finns i vattnet. Utmaningen att hitta dessa vatten är givetvis stor men jag är övertygad om att dom finns där ute och väntar på oss…

Niklas Graberg med en grann barb

Vi tackar Niklas för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *