12-Snabba Frågor till: Gustav Månsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Gustav Månsson är en riktig gäddtämjare! Han har fångat många stora gäddor genom åren, men självklart metar han även efter andra arter. Men predatorerna ligger honom varmast om hjärtat. Men vilken fångst genom tiderna hade han velat bevittna? Ja det och mycket mer får man reda på om man läser Gustavs 12 Snabba Svar!

Gustav Månsson med en fin karp

1. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Gädda, har alltid och kommer alltid vara den art som framkallar det där extra för mig. Har fiskat ganska intensivt efter många andra arter genom åren men inget kan mäta sig med adrenalinpåslaget man får av en riktigt stor gädda! Finns få tillfälle inom fisket som slår en fin vårdag och den rätta känslan infinner sig. Ett flötesstick på rätt plats vid denna och säsongen är räddad, den känslan när flötet går ner är oslagbar! Bästa minnet är nog från vårsäsongen 2014, la drygt 25 pass från mitten på februari till början på april. Efter en superseg inledning på säsongen lossnade det lite under mitten av mars och när jag summerade ihop fisket hade jag tre gäddor över 10 kgs strecket.

Jag kände mig relativt nöjd med säsongen även om toppfisken uteblivit.

Dock hade jag ett sista ställe jag ville prova från land innan jag avsluta fisket. Det var första veckan i april så jag visste att en del fisk redan kunde vara igång med leken, därför var det skönt när jag inledde dagen med en olekt trekilos. En stund senare fick jag en fin fisk strax under 10, även denna olekt. Därefter dog fisket ut och när kvällen närmade sig bestämde jag mig för att göra en sista drift på stället jag inledde fisket på. Jag lobbar ut betet som sakta driver med den långsamma strömmen. Flötet hoppar till för att sedan dyka och jag kan se flötet vandra uppströms.

Inte något drömscenario när gäddan går mot mig men för att inte riskera att kroka fisken djupt så gör jag mothugg omgående och den sitter.

Det svarar tungt och fisken håller sig djupt och passerar ett par meter framför mina fötter när den sakta simmar uppströms. Tiden går utan att jag får upp fisken till ytan och trots att den håller sig djupt lämnar den ett par rejäla virvlar i ytan. Jag sätter mer press och fisken kommer till slut upp och jag kan låta håvens trygga maskor omfamna fisken och jag pustar ut! En av de finaste gäddorna jag fångat ligger och återhämtar sig i håven, 13,180 kg fördelat på 113 cm avslutar säsongen på bästa sätt!

Gustav Månsson med en fet gädda på 13 kilo
13,180 kg 113 cm

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Största inspirationskällan måste vara Henrik Stale. Inte många, om än någon i nutid som fångat så många (6) över 15 kg som han. Det var också efter att jag lärde känna Henke som just metet efter gädda tog fart. 2009 började både Henke och jag studera sjökaptensprogrammet i Kalmar. Att hamna i samma klass som han var en sjuk boost för fisket, kommande 4 år andades vi fiske 24/7 och fiskade sjukt mycket tillsammans(trots detta lyckades vi faktiskt prestera riktigt bra i plugget också. Enda undantaget var väl när vi skulle skriva C-uppsatsen tillsammans som skolan kom lite i skymundan, dock var det den perioden som gav mitt nuvarande PB så det var det värt.

En magisk tid helt enkelt! Sen måste jag även säga Allan Englund, min fasters man och tidigare innehavare av det svenska sikrekordet. Han har jag mycket att tacka för och det var han som lärde mig grunderna inom metet när jag var yngre.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket.
Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Svår fråga. Tävlandet verkar ha en positiv inverkan på ökat intresse hos gemene sportfiskare, ta exempelvis gäddtävlingarna som blivit enormt stort och trendigt. På samma sätt upplevde jag att Svenska Specimentävlingen påverkade sportfisket för sisådär en 10-15 år sedan. Då lyfte tävlingen fram metet på ett bra sätt och blev en trend många haka på. Positivt är att Svenskan verkar fått sig ett lyft i år med många hungriga lag som kämpar om poängen. Vi får hoppas det är en trend som håller i sig.

Sen tror jag att många inspireras mycket av fiskefilmer på Youtube och därmed följer många strömmen av det som visas där. Och där ligger metet på efterkälken. Visst, det filmas en hel del karpfiske men det är en rätt begränsad skara i Sverige. Där ska Tobias Ekvall ha en eloge som försöker få in lite mer mete i det som filmas.

Gustav Månsson med en stor gös på 8 kilo
8,180 kg

4. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Det är en desto lättare fråga, Lödde helt klart. Slutet på 90- början på 2000-talet hade varit magiskt att få varit med på. Som gäddmetare finns det inget mer mytomspunnet vatten, antalet stora gäddor som landats där genom åren är absurt.

5. Gäddan är ju en art som såklart betyder mycket för dig, men hur mycket metar du i Sverige eller utomlands efter andra arter? och i så fall vilka arter? Kan man till exempel hitta dig i en liten vass efter en ruda? Eller är det enbart gädda som gäller och i så fall varför?

Det blir som sagt mest fokus på gäddan. Den får dock vila under sommaren och då ger jag andra arter en chans. Det blir ofta en hel del gösfiske och ett par turer efter borre. I och med att jag är med och kör Svenskan i år har det, efter en tids uppehåll blivit lite mer specimenmete. Var bl.a. i Antorpa tidigare i år för första gången och det var riktigt kul att återuppta den typen av fiske. Utöver det kör jag gärna lite id på kusten, ett och annat karppass smyger sig också in även om det blivit betydligt färre sista åren.

Vad gäller utlandsresor så är de tillfällena jag fiskat utomlands väldigt begränsat. Det har aldrig lockat särskilt mycket utan det är på hemmaplan jag vill lyckas med mitt fiske. Frilina efter färna är ett grymt häftigt fiske som jag verkligen uppskattar. Efter jag flyttade till Växjö körde jag en hel del i närliggande Helige å där jag hade ett riktigt kul fiske, även om topparna uteblev. Dock upplever jag fisket sämre och det tråkiga i att de hetaste strömsträckorna ej är upplåtna för fiske. Så visst blir det lite annat mete mellan gäddpassen, även om jag har väldigt svårt att prioritera andra arter när det är primetime för gädda.

Gustav Månsson med en grann sutare

6. Gäddan är en art som fått hög status inom det Svenska sportfisket och med det, högre fisketryck. Tror du att sportfisket påverkar arten så pass negativt att det gör så att antalet gäddor minskar? Och vad anser du att vi som sportfiskare kan göra för att underlätta för arten?

Svårt att säga om antalet gäddor minskar på grund av fisketrycket. Att fiskens kondition blir sämre kan man se tydligt i många vatten i takt med stigande fisketryck. Sen har det helt klart en negativ inverkan att gå in på riktigt grunt vatten och störa fisken för mycket i lektider, köra runt med stora båtar och slita i massa fisk. Framför allt i vatten med högt fisketryck, Blekinge är ett typexempel på detta.

Personligen är jag för att reglera vissa viktiga lekvikar och begränsa fisket under lektid lik man gjort i Kalmarsund.

Det ökade fisketrycket gör att vi måste värna dessa utsatta bestånd. Sen har vi många andra problematiskta aspekter som yrkesfiske, säl och skarv som tar sin ansenliga mängd, men det är ett annat kapitel. Om man ska diskutera konkreta åtgärder skulle jag vilja slå ett slag för Sportfiskarna som jobbar med just dessa frågor, att vara medlem borde vara en självklarhet för alla sportfiskare!

7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske
mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Kan inte komma på något enskilt dåligt köp. Skulle väl vara när man i yngre ålder, inte hade samma ekonomiska förutsättningar och man inte kände man hade råd med kvalitetsprylar. Kan fort bli mer kostsamt i längden.

Gustav Månsson med en stor abborre

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Har inget pinsamt minne från nån fiskeresa att bjuda på dessvärre. Har kanske hänt men i så fall har jag förträngt det.

9. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Mitt nästa PB på gädda 😉

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Har lyckligtvis varit ganska förskonad från att tappa stora fiskar. Klart man bränt ett gäng tunga fiskar men inga jag sett och kunnat konstaterat att man bränt ett as. Krokade dock i en mal under en gäddsatsning som jag tappade precis intill båtkanten innan den hann visa sig, efter 10-15 min fajt. Hade varit kul att sett storleken på den.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför

Vore sjukt häftigt att få se en gädda över 20 kg, Johan Randens 20,06 från Lödde vore såklart häftigt. Eller Fredrik Johanssons svenska rekordet från Vättern. Att få se en fisk i den kalibern genom Vätterns kristallklara vatten måste ha varit en sjukt häftig upplevelse!

Spöböj deluxe!
Tunggung!

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse? Motivera svaret.

Tycker de är en tillgång, stora fiskar fascinerar alltid! Sen finns där klart en del negativa aspekter, som att det är många som blir lata och låsta i sökandet av nya vatten. Men det är ju upp till var och en.

Gustav Månsson med en gädda på över 15 kilo! Respekt.
15,180 kg 120 cm

Vi tackar Gustav för svaren!

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *