12-Snabba Frågor till: Joacim Bertilsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Joacim Bertilsson ser man ofta med en fin karp i famnen eller så bjuder han på fina bilder med go känsla i från sina fiskepass. Han har även bjudit oss på en fantastiskt bra artikel om en tur i Karsgöl nyligen när stormen Knud var på besök! Se till att läs den efter ni har läst hans svar.
Men vad är det som gör färnan så speciell och vad hände egentligen vid Hossmo…
Ja det och mycket får ni reda på när ni läser hans 12 Snabba Svar!

Joacim Bertilsson pussar karp i vattnet

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

”Bästa” fisk blir svår att plocka, men garanterat den jag hade svårast för i början var färnan. Jag tror jag körde 5-6 blankpass innan jag lyckades håva min första färna, vilket måste klassas som svårt. Idag förstår jag inte hur det var möjligt, även om nått blankpass kilar sig in nu för tiden också. Glad att jag inte gav upp detta roliga fiske.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Jag måste svara pappa. Han tog mig med på alla möjliga fisketurer, mest gädda, gös men också braxenmete och mete efter betesfisk i nån å ibland, samt alla tävlingar i pimpel och mete som junior. Han var själv ganska framgångsrik på tävlingar både i pimpel och mete vilket gav många pokaler och medaljer vilket som liten grabb var svårt att inte bli imponerad av. 1992 träffade jag min fru och Niklas Graberg? Niklas fick ut mig bakom spöna igen då jag under några år haft andra intresse, vilket jag är mycket tacksam för. Sämre inspirationskälla kan man ha.   

Joacim Bertilsson med en fin färna

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

En svensk karp över 20 kilo och färna över 3 kg är ju mål jag satt upp och hoppas att uppnå nån gång. En yngre version av mig själv hade nog redan uppnått dessa mål, men med åldern känner jag att dessa mål inte kan likställas med ”drömmar”, något man gör allt för, för att uppfylla.

Att som smålänning från höglandet lägga till exempel all tid i ett vatten som producerar 20+ karpar skulle säkert innebära en viss mättnadskänsla på tiden man lägger på vägen. Visst finns det idag stor karp inte allt för långt från husknuten vilket inte var så vanligt när jag började. Ett annat mål för mig är att besöka minst ett nytt vatten varje år bara för att vidga mina vyer och kanske träffa fler goa människor som delar samma intresse.

Joacim Bertilsson med en grann karp

4. Vilken är din bästa egenskap som sportfiskare och motivera varför? Nämn även din sämsta egenskap som sportfiskare och motivera varför? Berätta även något tillfälle då du fiskat och den dåliga egenskapen har visat sig ordentligt.

Min bästa egenskap tror jag är min nyfikenhet och att jag är lyhörd inför andra fiskare, rutinerade eller nybörjare. Det finns alltid något att lära eller lära ut och på så sätt får man nya teorier man kan reflektera över, sen är det upp till mig själv om jag väljer att hissa eller dissa de nya ”kunskaperna”. På senare tid har jag också börjat praktisera det jag redan vetat, nämligen att noggrannhet ger resultat, från tackel till lodning av vattnet jag fiskar.

Jag tror säkert någon annan kan beskriva mina dåliga egenskaper bättre än jag själv.

Ett pass i Ursjön får bli ett exempel på dåliga egenskaper jag en gång hade, nämligen slarvighet. Alla fick fisk utom jag. Visst var det första gången jag fiskade ruda i Ursjön, men att jag inte var mer noggrann vid lodningen fick sina konsekvenser. Nästa gång jag besökte sjön var jag minutiös i allt jag gjorde, jag lyssnade på de mer rutinerade och efter 45 min låg min första ruda i håven.

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Det skulle vara roligt att testa Lödde å på 80-talet, med dagens teknik och kunskap. Körde ett par pass där, -97 och -04,  några år efter den stora hypen, skulle vara intressant att fiska där innan ån blev allmänt känd för fiskevärlden.

6. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Kongofloden och tigerfisk. Häftigt brutal fisk som jag blev fascinerad av första gången jag såg den i nått tv-program.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Ibland känns det som det alltid är dom man tappar. Men den garanterat största gäddan jag krokat och tappat var på Hästerumssjön utanför Nässjö. En fin höstdag i slutet på 80-talet rodde jag, som vanligt denna tiden på året, runt sjön med två spön tacklade med färggranna zaltvobblers över relingen.

Syrran satt i aktern och läste en bok när det plötsligt smäller på ena spöet. Bom stopp! och jag vet att det inte är möjligt med bottennapp just där. Fisken drar faktiskt båten bakåt en bit innan jag lyckas pressa upp den mot ytan. En stor virvel bakom båten och ett skrik från syrran är allt jag minns innan linan går av.  

Joacim Bertilsson med en fin ismetad gädda

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Har aldrig hänt!! Jo, förresten, en gång i Hossmo blåste bivvyt ner i ån när jag skulle packa ihop och min son, som då var 7 år, fick höra saker man inte borde i den åldern. Tror Jörgen Forsén hade första parkett då.
Sen var det ju senast i Karsgöl. Stormen Knut drog fram som ett godståg, svepte ner podd med larm och spön i plurret medans jag hjälplöst satt och höll i bivvyt så inte det också skulle blåsa iväg. Lagom spännande när jag sedan sträcker mig efter podden, halkar i vattnet och Christian Ottosson håller i ett av mina spön medans det åskar och blixtrar runt oss.

9. Karpfisket är det du lägger ned mest tid på, men du fiskar ju även en del färna. Kan du berätta hur du kom i kontakt med färnan första gången och varför det fisket har blivit något du lägger tid på varje år? Berätta även ditt bästa färnaminne.

Färnan var ju den första art Niklas introducerade mig för i början på 90-talet. Jag tillbringade därefter många kvällar i Emån. De brutala huggen vid bottenmete eller virveln efter en stor färna som går upp och tar en flytande brödbit är svår att motstå. Spänningen när man går utmed ån, slänga i lite brödbitar och på så sätt kan lokalisera fisken är som balsam för själen.

Minns ju självklart min första färna, en lite fisk på 1400 gram.

Sen var jag, nån gång efter stormen Gudrun, nere i Emån när ett stort träd plötsligt välter ner i vattnet. Senare kom ett rådjur simmandes över ån men lyckades inte komma upp på land då det nedfallna trädet var i vägen, fick gå dit och skrämma iväg rådjuret så det kom upp nedströms trädet. När sedan mörkret började lägga sig kom nästa störningsmoment. Det prasslade ganska mycket bland ormbunkarna jag satt i och trots mitt harklande så kom ljudet bara närmre och närmre. Jag gjorde mig beredd med håven, och fram kom då en grävling! Nu var det nog och jag åkte hem.

Jag tycker om enkelheten vid färnafisket, spö, håv och en ryggsäck är allt man behöver. Till skillnad mot mitt karpfiske där jag tar med mig allt utom diskbänken.

Joacim Bertilsson med en fin färna från när det begav sig

10. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Svår fråga eftersom jag har svårt att specificera ”gemene sportfiskare”. Men man får ofta höra hur mycket tid och pengar man lägger på sitt fiske. Wow! Vad kostar dom spöna?, vad kostar dom rullarna? Hur mycket beten måste man ha? m.m.m. Det blir mycket fokus på alla prylar de erkänt duktiga metarna använder via bilder och sociala medier, en kanske naturlig del i och med sponsring. Detta kan också ha en avskräckande effekt på nyfikna som är sugna på att börja meta. Vill man göra metet mer intressant och lättillgängligt så kanske man skulle lägga mer fokus på att beskriva själva känslan och upplevelserna vid vattnet, kvällar med ”prova på” som tema hos fiskeklubbar.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Skulle ju va kul att, som så många andra, bevittna någon av de stora gäddorna från Lödde. Annars minns jag när Dennis Gustavsson fick sin lax över 20 kg 1997 i vätten, den skulle jag vilja vara med på.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Visst är det en tillgång. En tillgång för de som har möjlighet att fiska i dom, också en tillgång för de som kan skilja på supervatten och vanliga vatten. Öppna supervatten kan vara en faktor för att få metet mer attraktivt. Förbannelsen ligger inte i vattnet utan i jämförelsen mellan supervattnet och det vanliga vattnet.

Joacim Bertilsson med en fin gös

Vi tackar Joacim för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *